Image Alt

My Pet

σκύλος δαγκώνει

Πως να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας να μην δαγκώνει

Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό για την οδοντοφυΐα ενός κουταβιού και μάλιστα απαραίτητο για την ανάπτυξη του να δαγκώνει, πολλές φορές τα δοντάκια του είναι αρκετά κοφτερά και το δάγκωμα που κάνει όταν παίζει, στα χέρια ή στα πόδια σας μπορεί να είναι επώδυνο και ενοχλητικό. Πως μπορεί ο σκύλος σας να μην δαγκώνει; Τι να κάνετε για να τον εκπαιδεύσετε; Διαβάστε μερικά απλά βήματα.

Μάθετε στο κουτάβι σας την αναστολή του δαγκώματος

Η εκμάθηση του τρόπου μετριασμού της δύναμης του δαγκώματος είναι πολύ σημαντική για όλους τους σκύλους. Μπορεί να έρθει μια στιγμή που πονούν ή φοβούνται και να δαγκώσουν εσάς ή κάποιον άλλο. Αν έχουν μάθει όμως την αναστολή του δαγκώματος, καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει να δαγκώνουν δυνατά. Τα κουτάβια δαγκώνουν το ένα το άλλο καθώς παίζουν. Αν δαγκώσουν πολύ δυνατά τη μητέρα ή αδελφάκια τους, το άλλο σκυλί πιθανότατα θα ουρλιάξει δυνατά, προειδοποιώντας το κουτάβι, ότι πόνεσε.

Ανάλογα με το σκυλί, μπορείτε να του διδάξετε και αυτό. Αν σας δαγκώσει να φωνάξετε δυνατά “όου!”. Χρειάζεται προσοχή, όμως, γιατί, για μερικά κουτάβια, αυτό τα κάνει στην πραγματικότητα να δαγκώσουν ακόμα περισσότερο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερα να  να απομακρυνθείτε ήσυχα ή να βάλετε το κουτάβι στο κλουβί του για λίγα λεπτά για να ηρεμήσει. Εάν σταματήσει, φροντίστε να ανταμείψετε τον σκύλο σας με μια λιχουδιά και κάποιο λεκτικό έπαινο.

Μάθετε στο κουτάβι σας ότι το δάγκωμα σημαίνει «το παιχνίδι τελείωσε»

Εάν το κουτάβι σας δαγκώσει ενώ παίζει, αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος παιχνιδιού πρέπει να τελειώσει και δεν πρέπει να κάνετε εξαιρέσεις. Το να φωνάζετε ή να τιμωρείτε το κουτάβι σας, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, είναι επίσης ένα είδος ανταμοιβής. Πιστεύουν ότι το δάγκωμα λαμβάνει κάποιου είδους απάντηση από εσάς, το οποίο είναι γνωστό ως θετική τιμωρία. Αντίθετα, διδάξτε τους ότι το δάγκωμα δεν θα τους κάνει τίποτα. Γυρίστε και βάλτε τα χέρια σας στις μασχάλες σας. Είναι ένα ηρεμιστικό σήμα και μια μικρή μορφή απόσυρσης της προσοχής.

Δώστε στο κουτάβι σας ένα εναλλακτικό αντικείμενο για μάσημα

Είναι καλή ιδέα να έχετε πάντα κοντά σας ένα παιχνίδι κατάλληλο για μάσημα, έτσι ώστε όταν πάει να σας δαγκώσει να αντικαταστήσετε το χέρι ή τα έπιπλά σας με το παιχνίδι. Κάνοντας αυτό θα δείξετε στον σκύλο σας τι είναι επιτρέπεται να δαγκώνει ή να μασά. Εάν αρχίσει ο σκύλος σας να δαγκώνει τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας ενώ παίζετε, δώστε του ένα παιχνίδι.

Και πάλι, εάν συνεχίσει με τις δαγκωματιές, σταματήστε αμέσως το παιχνίδι. Εάν εκπαιδεύετε το κουτάβι σας να κάθεται, μπορείτε να του αποσπάσετε την προσοχή, ζητώντας του να καθίσει και επιβραβεύοντάς το με ένα παιχνίδι για μάσημα.

Αποτρέψτε το να χυμά στα πόδια σας

Εάν το κουτάβι σας ορμάει και αρπάζει τα πόδια σας καθώς περπατάτε, μια συνηθισμένη παιχνιδιάρικη συμπεριφορά κουταβιού, καλό είναι να κρατάτε μια πολύτιμη λιχουδιά δίπλα στο πόδι σας καθώς περπατάτε, για να βοηθήσετε το κουτάβι να μάθει να περπατά όμορφα δίπλα σας. Αυτή η ίδια τακτική χρησιμοποιείται όταν μαθαίνουμε ένα κουτάβι να περπατά με λουρί.

Δώστε του χρόνο να ηρεμήσει

Βάλτε απαλά το κουτάβι σας στο κλουβί του για να του δώσετε την ευκαιρία να ηρεμήσει και να μην δαγκώνει. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν θα μάθουν να συνδέουν το κλουβί με την τιμωρία, οπότε πρέπει να είστε και εσείς ήρεμοι. Μόλις το κουτάβι ηρεμήσει, μπορείτε να το αφήσετε και πάλι έξω.

Προσφέρετε χρόνο ηρεμίας ή μια βόλτα για τουαλέτα

Μερικές φορές ένα κουτάβι που δαγκώνει είναι πραγματικά ένα υπερβολικά κουρασμένο κουτάβι και πρέπει να το βάλετε σε έναν ήσυχο χώρο ή στο κλουβί του για να κοιμηθεί. Άλλες φορές, μπορεί να χρειάζεται ένα διάλειμμα για τουαλέτα, ή μπορεί απλώς να πεινάει ή να διψάει.

Βοηθήστε να αποδεσμεύσει λίγη ενέργεια

Όταν το κουτάβι συνεχίζει να δαγκώνει, μπορεί απλώς να χρειάζεται να κάψει λίγη σωματική ή πνευματική ενέργεια. Πάρτε το στην αυλή ή σε ένα μέρος που επιτρέπονται τα σκυλιά και αφήστε το να τρέξει.

Ενισχύστε τις συμπεριφορές που επιθυμείτε

Μην ξεχνάτε όταν το κουτάβι σας είναι ήρεμο και ήσυχο, να το επαινείτε λέγοντας του «καλό σκυλί» ή δίνοντας του μια κροκέτας ή μια άλλη λιχουδιά. Αυτό θα το βοηθήσει μέσω της θετικής ενίσχυσης, να μάθει ποιες συμπεριφορές επιθυμείτε να έχει.

Μην χτυπάτε ποτέ τον σκύλο σας

Ποτέ μα ποτέ μην χτυπήσετε ή τιμωρήσετε σωματικά τον σκύλο σας. Εάν ο σκύλος σας φαίνεται να δαγκώνει από επιθετικότητα, μιλήστε με έναν κτηνίατρο ή έναν εκπαιδευτή σκύλων σχετικά με τρόπους διαχείρισης αυτής της συμπεριφοράς.

Το να διδάξετε το μικρό σας κουτάβι, να μην δαγκώνει μπορεί να φαίνεται σαν μια τεράστια πρόκληση στην αρχή. Η υπομονή και η συνέπεια είναι τα κλειδιά. Το να παίζει δαγκώνοντας δεν σημαίνει ότι το κουτάβι σας είναι κακό. Ωστόσο, εάν δεν έχετε καταφέρει να μετριάσετε τη συμπεριφορά μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο εκπαιδευτή σκύλων.

 

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed