Image Alt

My Pet

σκύλος εντολή κάτσε

Πως να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας στην εντολή «κάτσε»

Το “κάτσε” είναι μια σημαντική βασική εντολή εκπαίδευσης που κάθε σκύλος πρέπει να γνωρίζει, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα τον βοηθήσετε να μάθει να κάθεται σε ένα σημείο για λίγο και να επικεντρωθεί σε εσάς. Το κλειδί είναι ο σκύλος σας να συσχετίσει τη λέξη με τη δράση.

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε λιχουδιές για να προσφέρετε στον σκύλο σας. Αυτές οι λιχουδιές πρέπει να είναι μαλακές, μικρές και πολύ ελκυστικές για τον σκύλο σας. Επιλέξτε ένα μέρος εκπαίδευσης χωρίς περισπασμούς, όπως η αυλή σας ή ένα ήσυχο πάρκο.

Γνωρίστε τη σωστή θέση καθίσματος

Όταν ο σκύλος σας είναι στη σωστή θέση καθίσματος πρέπει το κάτω μέρος του να ακουμπά σταθερά στο έδαφος. Μερικοί σκύλοι μπορεί να σας κοροϊδέψουν και να «αιωρούνται» λίγο πάνω από το έδαφος, οπότε φροντίστε να μην ανταμείψετε έως ότου κάτσει κανονικά στο έδαφος. Στην ιδανική περίπτωση, ο σκύλος σας θα παραμείνει καθισμένος μέχρι να τον αφήσετε (ορισμένοι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν τη λέξη “OK” ως ένδειξη απελευθέρωσης), αλλά μερικές φορές αυτή η συμπεριφορά δεν εμφανίζεται μέχρι να μάθει ο σκύλος την εντολή “μείνε”. Αφιερώστε 5 έως 10 λεπτά μερικές φορές την εβδομάδα για αυτήν την εκπαίδευση.

Δείξτε τη λιχουδιά

Τραβήξτε την προσοχή του σκύλου σας και δείξτε του ότι έχετε μια λιχουδιά στο χέρι σας. Κρατήστε τη λιχουδιά ακριβώς πάνω από τη μύτη του σκύλου σας (όχι πολύ ψηλά διαφορετικά ο σκύλος σας μπορεί να πηδήξει). Μετακινήστε τη λιχουδιά πίσω προς τα αυτιά του, κρατώντας την κοντά στο κεφάλι. Η μύτη του σκύλου σας μπορεί να εμφανιστεί για να ακολουθήσει τη λιχουδιά στην αρχή, αλλά τα περισσότερα σκυλιά θα κάτσουν όταν η λιχουδιά φτάσει σε ένα ορισμένο σημείο. Μόλις το κάτσει στο έδαφος, πείτε “ναι!” ή “καλό σκυλί” σε θετικό τόνο και δώστε αμέσως στον σκύλο σας τη λιχουδιά ενώ τον χαϊδεύετε και τον επαινείτε.

Επαναλάβετε την εντολή

Επαναλάβετε αυτά τα βήματα έως ότου ο σκύλος σας καθίσει στη θέα της λιχουδιάς πάνω από τη μύτη του. Στη συνέχεια, προσθέστε τη βασική λέξη: Πείτε το όνομα του σκύλου σας ακολουθούμενο από τη λέξη “κάτσε”, η οποία προφέρεται καθαρά ενώ κρατάτε τη λιχουδιά στη θέση όπως πριν. Επαναλάβετε πολλές φορές, χρησιμοποιώντας τη λέξη «κάτσε» κάθε φορά και σταδιακά αφαιρώντας την κίνηση του χεριού (συνεχίστε να χρησιμοποιείτε τη λιχουδιά, απλώς καταργήστε σταδιακά την κίνηση).

Συνεχίστε την Εξάσκηση

Πραγματοποιήστε σύντομες προπονήσεις όλη την ημέρα σε διάφορα μέρη, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό φυσικά θα αυξήσει τους περισπασμούς του, αλλά αυτός είναι ο στόχος σας. Θέλετε ο σκύλος σας να κάθεται και όταν κάτι του αποσπά την προσοχή από εσάς. Τερματίστε την προπόνηση με θετική αίσθηση όταν υπακούει. Να είστε υπομονετικοί και συνεπείς.

Ανυπακοή στην εντολή “κάτσε”

Εάν ο σκύλος σας δεν κάθεται μόνος του μετά από μερικές προσπάθειες εκπαίδευσης, αποφύγετε να τον σπρώξετε σε καθιστή θέση. Τα σκυλιά δεν μαθαίνουν με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, αποφύγετε τις φωνές ή την τιμωρία. Οι σκύλοι σπάνια ανταποκρίνονται στην αρνητική ενίσχυση με οτιδήποτε άλλο εκτός από σύγχυση. Αντίθετα, σκεφτείτε να δοκιμάσετε πιο γευστικές λιχουδιές, όπως φρέσκο ​​κρέας, κομμάτια από λουκάνικο, ή συκώτι.

Εάν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να κάνετε τον σκύλο σας να καθίσει δώστε περισσότερη προσοχή στη συμπεριφορά του. Αφιερώστε λίγο χρόνο παρακολουθώντας τον σκύλο σας. Κάθε φορά που ο σκύλος σας κάθεται φυσικά, επαινέστε τον και επιβραβεύστε τον, λέγοντας τη λέξη “κάτσε”. Δοκιμάστε αυτό κάθε φορά που βλέπετε τον σκύλο σας να κάθεται. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας λιχουδιές ανά πάσα στιγμή για να λειτουργήσει καλά.

Έξτρα Μικρές συμβουλές

  • Ένα σημείο που μπορείτε επίσης να κάνετε την εκπαίδευση στην εντολή «κάτσε» είναι η είσοδος του σπιτιού και κοντά στο μπολ φαγητού γιατί έτσι ο σκύλος σας είναι πιο πιθανό να κάθεται όταν έρχονται επισκέπτες ή πριν να τον ταΐσετε.
  • Μόλις ο σκύλος σας μάθει να κάθεται στην εντολή “κάτσε”, δεν θα χρειάζεται να δίνετε λιχουδιά κάθε φορά. Καλή ιδέα είναι να δίνετε λιχουδιές περιστασιακά για να ενισχύσετε την καλή του συμπεριφορά.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed