Image Alt

My Pet

Σκύλος νεογέννητο μωρό

Πως να γνωρίσετε το νεογέννητο μωρό στον σκύλο σας

Νεογέννητο μωρό και σκύλος. Πως να γνωρίσετε το νεογέννητο στο σκυλάκι της οικογένειας σας; Το καλύτερο είναι να υπάρχει ένας προγραμματισμός εκ των προτέρων, από τη στιγμή δηλαδή που είστε έγκυος, έτσι ώστε η μετάβαση στις νέες συνθήκες να είναι ομαλή.

Για πολλά ζευγάρια, ένας σκύλος είναι το πρώτο τους «μωρό» καυτό το γνωρίζουν τα σκυλιά πολύ καλά. Ο σκύλος σας σίγουρα θα εξακολουθεί να είναι ένα αγαπημένο μέρος της οικογένειας όταν έρθει  το νεογέννητο μωρό, αλλά οι ρουτίνα σας θα αλλάξει και αυτό μπορεί να μπερδέψει τον τετράποδο φίλο σας.

Σίγουρα ένα νεογέννητο αλλάζει όχι μόνο τη δική σας ζωή αλλά και του σκύλου σας. Και αυτό που επηρεάζει τον σκύλο της οικογένειας είναι ότι θα πρέπει να μοιράζεται την αγάπη σας με ένα απαιτητικό βρέφος και δεν θα μπορεί καταλάβει γιατί οι μεγάλες βόλτες που του αρέσουν γίνονται όλο και πιο σύντομες.

Καλό είναι λοιπόν, να μην περιμένετε μέχρι το μωρό να έρθει σπίτι για να μάθετε στο σκυλάκι σας να προσαρμοστεί στη μεγαλύτερη οικογένεια. Ξεκινήστε αλλαγές όταν ακόμα είστε έγκυος ώστε να το συνηθίσετε σε ένα νέο πρόγραμμα.

Όταν μάθετε ότι περιμένετε μωρό

Εάν ο σκύλος σας δεν έχει κάνει μαθήματα βασικής υπακοής, ήρθε η ώρα να παρακολουθήσει κάποια εκπαίδευση πριν εμφανιστεί το νεογέννητο μωρό στο σπίτι. Συμπεριφορά που φαίνεται αβλαβής τώρα –όπως το να πηδάει πάνω σας για να σας χαιρετήσει– μπορεί να γίνει πρόβλημα όταν είστε οκτώ μηνών έγκυος ή κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας. Ένας εκπαιδευτής μπορεί να βοηθήσει στη συμπεριφορά αυτή.

Πολλά σκυλιά δεν έχουν ξαναβρεθεί γύρω από παιδιά. Οι μικροί άνθρωποι κάνουν απρόβλεπτα πράγματα που δεν κάνουν οι ενήλικες, όπως να κάνουν ξαφνικές κινήσεις, να ουρλιάζουν και να μπαίνουν μπροστά στο πρόσωπο των σκύλων. Για να δείτε πως συμπεριφέρεται το κατοικίδιο σας έκθεση όταν βρίσκεται κοντά σε νήπια, πάρτε το στο πάρκο για να δείτε πώς αντιδρά στα μωρά από απόσταση. Ρωτήστε φίλες σας που έχουν μωρά αν μπορείτε να περπατήσετε κοντά τους όταν έχουν το παιδί τους σε καρότσι—ή, αν τα πράγματα πάνε καλά, ακόμα και δίπλα τους. Αυτές οι τακτικές θα εγκλιματίσουν σταδιακά τον σκύλο σας στο να βλέπουν και να ακούν μικρά παιδιά.

Τρεις μήνες πριν από τη γέννα

Προετοιμάστε ενεργά το σκυλάκι σας για το μελλοντικό «αδερφάκι» του. Αν και μπορεί να σας φαίνεται χαζό, πάρτε μια κούκλα και συμπεριφερθείτε την όπως θα κάνετε στο μωρό σας. Μεταφέρετέ το στο σπίτι, κουκουλώστε το και τοποθετήστε το στο πορτ μπεμπέ και την κούνια του μωρού.

Είναι σαφώς καλύτερο να εξοικειωθεί ο σκύλος σας με αυτά τα αντικείμενα πριν να είναι το νεογέννητο μωρό σας μέσα σε αυτά. Αφήστε τον σκύλο σας να ερευνήσει τα πάντα με τον καλύτερο τρόπο—μυρίζοντας και μυήστε τον σε μυρωδιές από βρεφική λοσιόν και άλλα προϊόντα που θα χρησιμοποιείτε αργότερα.

Εξασκηθείτε στο περπάτημα με τον σκύλο σας ενώ κρατάτε και το καρότσι του μελλοντικού μωρού σας έτσι ώστε να συνηθίσει το καρότσι. Μην περνάτε το λουρί στη λαβή του καροτσιού, γιατί σε περίπτωση που ο τετράποδος φίλος σας δει κάτι που θέλει κυνηγήσει είναι πολύ επικίνδυνο να τραβήξει μαζί του και το καροτσάκι με το μωρό.

Επίσης μάθετέ του την εντολή «πίσω». Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ότι με αυτήν την εντολή δεν θα πρέπει να πλησιάζει κάπου. Σταθείτε ακριβώς μπροστά από το σκυλάκι σας, πείτε «πίσω» και απλώστε το χέρι σας καθώς πηγαίνετε προς το μέρος του. Φυσικά, θα κάνει πίσω, και μετά μπορείτε να τον ανταμείψετε με μια λιχουδιά, όπως έπαινο, ένα χάδι ή ένα μικρό μπισκότο. Εξασκηθείτε σε αυτό το σύνθημα τους επόμενους μήνες, εξαλείφοντας σταδιακά την κίνησή σας προς τα εμπρός, οπότε δεν έχετε παρά να σηκώσετε το χέρι σας και να πείτε «πίσω». Ο σκύλος σας τελικά θα κάνει πίσω μόνος του, αφήνοντας το μωράκι να απολαύσει την αγκαλιά σας.

Ένα μήνα πριν από τη γέννα

Όταν πάτε στο νοσοκομείο για να γεννήσετε, θα λείπετε για μερικές μέρες. Σκεφτείτε ποιος θα ταΐζει και θα βγάζει τον σκύλο σας βόλτα εκείνο το διάστημα. Σκεφτείτε ποιοι από τους φίλους και τους γνωστούς σας τα πάνε καλά με τον σκύλο σας  και μπορείτε να βασιστείτε για ότι χρειαστείτε.

Δύο εβδομάδες πριν από τη γέννα

Αν δεν έχετε προγραμματίσει καισαρική τομή, γνωρίζετε περίπου την ημερομηνία τοκετού οπότε ετοιμάστε ότι θα χρειάζεται ο γούνινος φίλος σας τις μέρες που λείπετε από το σπίτι. Μοιράστε το φαγητό του σε μεμονωμένες μερίδες, σημειώστε τους σχετικούς αριθμούς τηλεφώνου (όπως του κτηνιάτρου) για αυτόν που θα αναλάβει τη φροντίδα του και έχετε το λουρί σε εμφανές μέρος. Με αυτόν τον τρόπο, εάν πρέπει να πάτε ξαφνικά στο νοσοκομείο, ο φροντιστής του σκύλου σας μπορεί να βρει τα πάντα αστραπιαία.

Καθώς οι μέρες πλησιάζουν, αναμφίβολα θα αντιμετωπίζετε χίλια συναισθήματα (ενθουσιασμό, άγχος) και το κατοικίδιο ζώο σας, που καταλαβαίνει αυτά τα συναισθήματα, μπορεί να ενεργήσει ανάλογα. Κάντε μια χαλαρή βόλτα αν θέλετε ή αγκαλιάστε τον στον καναπέ.

Ενώ είστε στο νοσοκομείο

Όταν το μωρό σας γεννηθεί και αναρρώνετε από τον τοκετό, ο σύντροφός σας, ή κάποιος άλλος θα πρέπει να τηλεφωνήσει στο άτομο που φροντίζει τον σκύλο σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά. Πριν επιστρέψετε στο σπίτι, καλό είναι κάποιος να πάει στο σπίτι κάτι που έχει τη μυρωδιά του νεογέννητου ώστε ο σκύλος να συνηθίσει την μυρωδιά μέχρι να έρθει το μωρό και να αποδεχτεί το παράξενο νέο άρωμα.

Όταν επιστρέψετε σπίτι

Το σκυλάκι σας θα είναι πολύ χαρούμενο που θα επανενωθεί μαζί σας για αυτό αφήστε τον άντρα σας να κρατά το μωρό όταν μπείτε στο σπίτι. Χαιρετήστε πρώτα τον σκύλο, αφού του έχετε λείψει και πιθανότατα θα σας χαιρετήσει και εκείνος με ενθουσιασμό. Μετά, αφού ηρεμήσει, καθίστε με το μωρό σας και αφήστε τον σκύλο σας να το μυρίσει για να γνωριστούν.

Τις πρώτες φορές που θα θηλάζετε ή θα δίνετε στο μωρό σας με το μπιμπερό γάλα, ζητήστε από τον σύζυγό ή τη μητέρα σας να δώσει στο κατοικίδιό σας μια χούφτα μικρές λιχουδιές, όπως λίγο κοτόπουλο. Αν μάθει ότι ανταμείβεται επειδή είναι ήσυχο, θα συσχετίσει τα ταΐσματα με όμορφες στιγμές και για εκείνο.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η άσκηση είναι κάτι που ευχαριστεί τον σκύλο σας, για αυτό κάποιος θα πρέπει να τον βγάζει βόλτες έτσι ώστε να τον βοηθάει να ηρεμήσει. Μόλις γυρίζει σπίτι, σίγουρα θα κουλουριάζεται για έναν υπνάκο.

Πώς να  βοηθήσετε σκύλο και νεογέννητο να γνωρισθούν

Ο σκύλος σας πιθανώς να μην κατανοεί πλήρως γιατί αλλάζει η ζωή στο σπίτι που ήξερε. Με όλη την πρόσθετη διέγερση, μπορεί να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από ότι συνήθως. Αντί να τον επιπλήττετε και να του λέτε “όχι” όλη την ώρα, διδάξτε του μια άλλη επιλογή. Ανακατευθύνετε τη συμπεριφορά του προς κάτι που θα τον κάνει ευτυχισμένο.” Πηδάει προς το μωρό; Θυμίστε του ότι έχει ένα νέο παιχνίδι για μάσημα.

Συμπεριλάβετε τον σκύλο σας σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το μωρό. Αφήστε το να κάθεται κοντά όταν αλλάζετε πάνα και μιλήστε και στα δύο «μωρά» σας. Έτσι θα δώσετε προσοχή και στο σκύλο σας. Τελικά, το βρέφος σας θα μετατραπεί από ένας ξένος στον αγαπημένο και ισόβιο φίλο του σκύλου σας.

– Εγκαταστήστε πόρτες ασφαλείας για να ορίσετε ορισμένα δωμάτια ως εκτός ορίων για το σκυλάκι σας. Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό θα μπορεί να μπουσουλάει με ασφάλεια.
– Προμηθευτείτε νέα παιχνίδια για το σκυλάκι σας. Εάν ο σκύλος σας έχει τα δικά του πράγματα, είναι λιγότερο πιθανό να μασήσει οποιοδήποτε χαριτωμένο παιδικό παιχνίδι.

– Προσοχή στο φαγητό. Κρατήστε τα μπολ του σκύλου σας στον πάγκο όταν δεν είναι ώρα για φαγητό. Όταν το μωρό αρχίσει να κινείται μόνο του μπορεί να βάλει στο στόμα του κάτι από τα μπολ αν είναι κάτω. Επιπλέον, μερικοί σκύλοι αποκτούν εδαφική δράση γύρω από την τροφή τους και μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι.

– Μάθετε στο μωρό σας να είναι ευγενικό. Καθώς το παιδί σας αρχίζει να εξερευνά με τα χέρια του, μπορεί να αρπάξει τη γούνα του σκύλου και να το πονέσει. Δείξτε της πώς να χαϊδεύει όμορφα. Θα μιμηθεί τη μαμά – και το σκυλάκι σας θα σας ευχαριστήσει.

– Πάντα επίβλεψη. Ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας μόνο με το κατοικίδιό σας. Η συμπεριφορά του βρέφους (τσιρίγματα, γρήγορες κινήσεις) θα μπορούσε απροσδόκητα να το εκνευρίσει. Και προσέξτε για ασυνήθιστο βηματισμό ή ασυνήθιστη οπτική επαφή, που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ο σκύλος σας δεν αισθάνεται άνετα με το μωρό.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed