Image Alt

My Pet

σκύλος κοιμάται σε άλλο δωμάτιο

Πως να μάθετε στον σκύλο σας να μην κοιμάται στο δωμάτιο σας

Αν και στην πραγματικότητα, ο ύπνος σε κοντινή απόσταση με τον σκύλο σας μπορεί να μειώσει το άγχος και σε σας και σ’ εκείνον και να μεγαλώσει το δέσιμο με το κατοικίδιο σας, μπορεί κάποιοι να προτιμάτε να αποχωριστείτε για λίγο τους τετράποδους φίλους σας. Έτσι εάν διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας έχει δημιουργήσει μια συνήθεια να κοιμάται μαζί σας, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τον μάθετε να κοιμάται σε διαφορετικό δωμάτιο. Απλά πρέπει να είστε σταθεροί σε αυτό που του μαθαίνετε και επίσης θα πρέπει να έχετε υπομονή.

1. Δημιουργήστε έναν ελκυστικό χώρο ύπνου

Όταν θέλετε να αλλάξετε τις συνήθειες του σκύλου σας, προσπαθήστε να κάνετε όσο το δυνατόν πιο δελεαστικό το νέο χώρο. Τα σκυλιά προτιμούν να κοιμούνται σε ένα χώρο που αισθάνονται ασφάλεια. Προσπαθήστε να βρείτε μια ζεστή γωνιά στο νέο δωμάτιο του σκύλου σας που θα τον κάνει να αισθάνεται όσο το δυνατόν πιο ασφαλής. Προσθέστε μερικά ελκυστικά πράγματα στο νέο δωμάτιο, όπως ένα αγαπημένο παιχνίδι, ή κάποια κουβέρτα, ή μαξιλάρι από το δωμάτιο που κοιμόταν μέχρι τώρα ο σκύλος σας για να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση.

2. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι αρκετά κουρασμένος

Πάρτε τον σκύλο σας σε μια πολύ μεγάλη βόλτα λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Εάν στο σκυλί σας αρέσει η πνευματική διέγερση, μπορείτε επίσης να κάνετε κάποια εκπαίδευση. Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν προσπαθείτε να αλλάξετε τις συνήθειες ύπνου του σκύλου σας είναι να βάλετε στο κρεβάτι έναν σκύλο που δεν είναι αρκετά κουρασμένος για να κοιμηθεί.

3. Οδηγήστε τον σκύλο σας στο νέο του κρεβάτι, μην τον αναγκάζεται να μείνει εκεί

Σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει κάτι που αναγκάστηκε να κάνει και τα σκυλιά δεν διαφέρουν. Είτε ο σκύλος σας είναι μεγάλος, είτε μικρός, δεν του αρέσει πολύ όταν το παίρνετε και το βάζετε αναγκαστικά κάπου. Ο σκύλος σας πρέπει να αισθάνεται ότι το κρεβάτι του είναι ένας ασφαλής χώρος που μπορεί να επιλέξει, επομένως προσπαθείστε να δελεάσετε τον σκύλο σας να πάει εκεί. Οδηγήστε τον σκύλο σας στον νέο του χώρο με την αγαπημένη του λιχουδιά ή κάποια ανταμοιβή. Συνεχίστε να πηγαίνετε εκεί μερικές φορές και ο σκύλος σας θα αρχίσει να αναπτύσσει θετικές συσχετίσεις με το να πηγαίνει στο νέο κρεβάτι του.

4. Κάντε το νέο κρεβάτι του σκύλου σας ένα θετικό μέρος

Συνεχίστε τη θετική ενίσχυση κάνοντας το δωμάτιο με το κρεβάτι του σκύλου σας ένα θετικό μέρος. Αφού οδηγήσετε τον σκύλο σας στο νέο δωμάτιο, επιβραβεύστε τον με λιχουδιές ή/και επαίνους. Εξασκήστε μια εντολή όπως «μείνε» ή «πήγαινε για ύπνο» λέγοντάς την στον σκύλο σας και στη συνέχεια απομακρυνθείτε. Πιθανότατα, ο σκύλος σας δεν θα μείνει στο κρεβάτι, οπότε οδηγήστε τον πίσω, επιβραβεύστε τον και μετά προσπαθήστε ξανά. Επαναλάβετε αυτά τα βήματα πολλές φορές κάθε μέρα, μέχρι τελικά ο σκύλος σας να μείνει στο κρεβάτι. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το χώρο του κρεβατιού για να εξασκηθείτε σε άλλες προπονητικές κινήσεις όπως «κάθισε» ή «ξάπλωσε» για να δημιουργήσετε πιο θετικούς συσχετισμούς με τον χώρο του κρεβατιού.

5. Μην αφήνετε το σκυλάκι σας να μπαίνει στο δωμάτιο σας

Μην επιτρέπεται να μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα σας. Το να αφήνετε έναν σκύλο στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά στη συνέχεια να του απαγορεύετε τη νύχτα, μόνο μπερδεύει τον σκύλο. Εάν είναι απαραίτητο, κρατήστε την πόρτα κλειστή ή τοποθετήστε μια παιδική πόρτα όταν κοιμάστε ή δεν είστε στο σπίτι για να ενισχύσετε αυτή τη συμπεριφορά.

Εάν ο σκύλος μπει στο δωμάτιο, πείτε του «Όχι» με δυνατή και σταθερή φωνή. Εάν δεν φύγει αμέσως, οδηγήστε το απαλά αλλά σταθερά έξω από το δωμάτιο. Μπορείτε να το εξασκήσετε αυτό περπατώντας μέσα και έξω από το δωμάτιο πολλές φορές και προσέχοντας τον σκύλο να σας ακολουθεί στο δωμάτιο.

6. Επαινέστε τον σκύλο σας στο νέο του κρεβάτι και αγνοήστε τον στο παλιό του

Πρέπει να δείξετε στον σκύλο σας ότι το νέο του κρεβάτι είναι καταπληκτικό ενώ το παλιό του όχι. Αν και ο σκύλος σας μπορεί να προσπαθήσει να κοιμηθεί στο παλιό του σημείο, προσπαθήστε να μην ενισχύσετε αυτή την απόφαση δίνοντάς του την προσοχή σας. Αντίθετα, οδήγησε το σκύλο σου πίσω στο νέο του κρεβάτι, όπου μπορεί να έχει όλα τα χάδια και την προσοχή που θέλει. Τελικά, ο σκύλος σας θα μάθει ότι το νέο κρεβάτι είναι πολύ καλύτερο από το παλιό, δημιουργώντας μια συνήθεια που κάνει τον ύπνο πιο ήρεμο για όλους.

7. Κάντε υπομονή

Όπως με κάθε είδους εκπαίδευση για το σκυλάκι σας, οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο. Ίσως κάποιες νύχτες  να είναι δύσκολες καθώς ο σκύλος σας δεν θα ξέρει ακριβώς τι να κάνει την ώρα του ύπνου για λίγο. Επιμείνετε στο σχέδιό σας, γιατί η συνέπεια θα λειτουργήσει τελικά προς όφελός σας.

Με λίγη επιμονή, μερικές λιχουδιές και πολλή ενθάρρυνση, ο σκύλος σας θα μάθει σύντομα να κοιμάται ακριβώς όπου θέλετε.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed