Image Alt

My Pet

νέος σκύλος σπίτι γνωριμία

Πως να παρουσιάσετε ένα νέο σκύλο στον σκύλο της οικογένειας

Όταν έχουμε στην οικογένειά μας έναν σκύλο και θέλουμε στο σπίτι να έρθει ένας νέος σκύλος αυτό που επιθυμούμε είναι να νιώσουν και οι δυο καλά και η η γνωριμία τους να είναι όσο το δυνατόν πιο καλή και εύκολη. Έτσι, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να σχεδιάσετε και να διαχειριστείτε προσεκτικά τις πρώτες συναντήσεις μεταξύ νέων και υπαρχόντων σκύλων και να βεβαιωθείτε ότι κάθε ζώο αρχικά έχει αρκετό χρόνο και χώρο χωριστά. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα καλή σχέση μεταξύ τους και όμορφη συμβίωση.

Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τις διαφορετικές κοινωνικές ενδείξεις και τη γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιούν οι σκύλοι για να επικοινωνούν μαζί μας και μεταξύ τους, θα συνιστούσαμε να ρίξετε μια ματιά στις συμβουλές μας για να κατανοήσετε καλύτερα πως αισθάνονται τα σκυλιά σας.

Τι να κάνετε πριν φέρετε το νέο σκύλο στο σπίτι σας

Πριν έρθει ο νέος σας σκύλος στο σπίτι, ρυθμίστε το περιβάλλον με τέτοιο τρόπο που να δίνει και στα δύο σκυλιά την ευκαιρία να συνηθίσουν ο ένας τον άλλον με τους δικούς τους όρους.

Φαγητό

Πού θα φάει ο νέος σκύλος; Το να ταΐζετε τα σκυλάκια σας στο ίδιο σημείο μπορεί να τους ασκήσει περιττή πίεση που μπορεί να τα οδηγήσει σε καυγάδες. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία, γι’ αυτό, όπου είναι δυνατόν, ταΐστε κάθε σκύλο σε ξεχωριστό δωμάτιο και έχετε μερικά μπολ με νερό σε διάφορα μέρη στο σπίτι. Φροντίστε να χωρίζετε τα σκυλιά όταν δίνετε λιχουδιές για μάσημα και κόκαλα, καθώς αυτά είναι πολύτιμα αντικείμενα για τους σκύλους και είναι πιο πιθανό να θέλουν να τα προστατεύσουν ο ένας από τον άλλο.

Κρεβάτι

Η εγκατάσταση του σκύλου σε ένα νέο περιβάλλον μπορεί να του είναι αρκετά δύσκολη. Σκεφτείτε ασφαλείς χώρους για κάθε σκύλο σας. μέρη στα οποία μπορούν να αποσυρθούν όταν θέλουν λίγο ηρεμία ο ένας από τον άλλο. Δεν θέλουν όλα τα σκυλιά να αγκαλιάζονται για να κοιμηθούν ή ακόμα και να βρίσκονται κοντά σε άλλο σκύλο όταν κοιμούνται. Τα σκυλιά είναι πιο ευάλωτα όταν κοιμούνται, γι’ αυτό σκεφτείτε τι τύπο κρεβατιού θα πάρετε στο νέο σας σκύλο και πού να το τοποθετήσετε σε σχέση με το κρεβάτι του υπάρχοντος σκύλου σας. Εάν ο νέος σας σκύλος έχει συνηθίσει σε έναν συγκεκριμένο τύπο κρεβατιού, όπως ένα καλυμμένο κιβώτιο, ένα μαλακό κρεβάτι, μια κουβέρτα κ.λπ., μπορεί αν του παρέχετε ένα παρόμοιο είδος κρεβατιού να νιώσει πιο άνετα.

Παιχνίδια

Μερικά σκυλιά αγαπούν τα παιχνίδια και άλλα δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα από αυτά. Καλό είναι να επιβλέπετε τα παιχνίδια τους γιατί πολλές φορές κάποιο παιχνίδι μπορεί να οδηγήσει σε καυγάδες όταν έχουμε περισσότερα από ένα σκυλιά. Σκεφτείτε να τοποθετήσετε κάποια παιχνίδια σε διαφορετικά σημεία που μπορεί ο κάθε σκύλος να έχει πρόσβαση έτσι ώστε για να αποφύγετε προβλήματα.

Ο κάθε σκύλος να έχει τον χρόνο του

Αν και είναι σημαντικό για τα κοινωνικά σκυλιά να περνούν χρόνο μαζί, θα χρειαστούν επίσης λίγο χρόνο μαζί σας και θα πρέπει να έχουν και λίγο χρόνο χωριστά. Ο νέος σας σκύλος θα χρειαστεί να δημιουργήσει δεσμό μαζί σας για να νιώθει ασφαλής και ο υπάρχων σκύλος σας θα εξακολουθεί να χρειάζεται αγάπη και προσοχή για να αισθάνεται ασφαλής παρά την αλλαγή στη δυναμική του νοικοκυριού, έτσι και η γνωριμία τους θα είναι πιο εύκολη αφού και οι δυο θα νιώθουν τη δική σας αγάπη και προσοχή. Αυτό κυρίως συμβαίνει όταν ένα κουτάβι ή κάποιο ανήλικο σκυλί έρχεται σπίτι για να ζήσει με έναν ενήλικο σκύλο. Ο νεότερος σκύλος θα χρειαστεί πολλή εκπαίδευση για να εξελιχθεί σε ένα σκυλί που θα συμπεριφέρεται σωστά και ο ενήλικος σκύλος θα χρειαστεί λίγο χώρο αναπνοής, ώστε να μην τον ενοχλούν όλο το 24ώρο. Το να χρησιμοποιείτε πόρτες ασφαλείας για παιδιά στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει, καθώς λειτουργούν ως φυσικό εμπόδιο αλλά τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν οπτική επαφή. Σκεφτείτε σε ποια σημεία θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε στο σπίτι και φροντίστε να τα έχετε εγκαταστήσει πριν φέρετε το νέο σκύλο στο σπίτι. Θα πρέπει πάντα να επιβλέπετε τα σκυλιά όταν τα χωρίζετε με κάποιο διαχωριστικό για να μην επιχειρήσουν να πηδήξουν από πάνω. Μόλις ο νέος σας σκύλος έρθει στο σπίτι, μπορείτε να περάσετε λίγο χρόνο παίζοντας ή εκπαιδεύοντάς τον, ενώ ο άλλος είναι στην άλλη πλευρά του διαχωριστικού, απασχολημένος με ένα παιχνίδι ή λιχουδιά για μάσημα. Αυτό εξακολουθεί να μετράει ως κοινωνικοποίηση για τα σκυλιά, με κάθε σκύλο να μαθαίνει να χαλαρώνει ο ένας κοντά στον άλλο χωρίς να πιέζονται.

νέος σκύλος στο σπίτι γνωριμία με τον ήδη υπάρχωνΦέρνοντας τον νέο σκύλο στο σπίτι

Αν είναι δυνατόν, καλό είναι έστω μια φορά να βρεθεί ο νέος σκύλος με τον άλλον σε ουδέτερο έδαφος και όχι στο σπίτι για την πρώτη τους γνωριμία. Να θυμάστε ότι και τα δύο σκυλιά θα χρειαστούν χρόνο για να χτίσουν έναν δεσμό έτσι ώστε να αισθάνονται άνετα ο ένας δίπλα στον άλλον, αλλά αν έχετε αφιερώσει χρόνο για να προετοιμαστείτε για τη νέα άφιξη και ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, έχετε ήδη δημιουργήσει την καλύτερη ευκαιρία για επιτυχία.

Σχεδιάστε τη διαδρομή με το νέο σκύλο σας προς το σπίτι

  • Θα έχετε μαζί σας τον σκύλο που ήδη έχετε;
  • Αν ναι, πιθανότατα θα χρειαστείτε και κάποιον άλλον να σας βοηθήσει για τη διαδρομή προς το σπίτι.
  • Σκοπεύετε να πάρετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για το σπίτι ή φέρνετε το δικό σας όχημα/παίρνετε ένα ταξί φιλικό προς τα κατοικίδια;
  • Δεν συνιστούμε και τα δύο σκυλιά να ταξιδεύουν στο πορτμπαγκάζ του δικού σας αυτοκινήτου, στα πίσω καθίσματα ή στο ίδιο κλουβί χωρίς επίβλεψη, επομένως σκεφτείτε πώς θα κρατήσετε και τα δύο σκυλιά ασφαλή και χωριστά στη διάρκεια της διαδρομής.

Όταν φτάσετε σπίτι, κάντε μια βόλτα με τον νέο σας σκύλο

Όταν φτάσετε στο σπίτι με τον νέο σας σκύλο, μην μπείτε αμέσως στους εσωτερικούς χώρους. Αντίθετα, πάρτε και τα δύο σκυλιά για μια βόλτα μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο, όπου μπορούν να αφιερώσουν το χρόνο τους για να εξερευνήσουν και να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον σε πιο ουδέτερο έδαφος. Ίσως χρειαστεί να σας βοηθήσει κάποιος κρατώντας ένα από τα σκυλιά, ώστε να τους δώσετε όσο χώρο χρειάζονται για να μπορούν να χαλαρώσουν. Είναι φυσικό να είστε ενθουσιασμένοι, αλλά προσπαθήστε να είστε όσο πιο χαλαροί γίνεται και να τους επιτρέψετε να αλληλεπιδράσουν στον δικό τους χρόνο. Μην πιέζετε τον έναν προς τον άλλον και μην σηκώνετε κανένα σκύλο ή μην προσπαθείτε να τους πιέσετε να πουν ένα γεια, καθώς αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση μεταξύ τους. Αντίθετα, επαινέστε τυχόν θετικές συμπεριφορές και αφήστε τα πράγματα να συμβούν στην ώρα τους. Λάβετε υπόψη σας εάν είχατε ένα ιδιαίτερα μακριά διαδρομή προς το σπίτι, ο νέος σας σκύλος μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να ηρεμήσει σε αυτή τη βόλτα πριν έχει τη σωστή διάθεση για να χαιρετήσει ήρεμα και επιτυχώς τον άλλον σκύλο.

Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι είναι ασφαλές

Πριν έρθει ο νέος σας σκύλος στο σπίτι και γίνει η γνωριμία με τον άλλον σκύλο, βεβαιωθείτε ότι τυχόν τρόφιμα και παιχνίδια δεν είναι προσβάσιμα και ότι υπάρχουν πολλά μπολ με νερό και κρεβατάκια σε όλο το σπίτι για να αποτρέψετε οποιαδήποτε πιθανή ένταση μεταξύ των σκύλων. Μπορεί να είναι καλή ιδέα να κρατήσετε και τα δύο σκυλιά με τα λουριά τους μέσα στο σπίτι για λίγο, σε περίπτωση που χρειαστεί να τα απομακρύνετε ήρεμα το ένα από το άλλο και να τους δώσετε λίγο χώρο.

Προσοχή για σημάδια άγχους – Προσπάθεια για ελαχιστοποίηση

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε προσεκτικά τα σκυλιά σας και να διαβάζετε τα σημάδια στη γλώσσα του σώματός τους. Διατηρήστε τις πρώτες δύο-τρεις εβδομάδες το κλίμα όσο το δυνατόν πιο ήρεμο και προσπαθήστε να αποφύγετε να έρχονται πολλοί επισκέπτες για να πουν ένα γεια στον νέο σας σκύλο. Οι πρώτες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την καθιέρωση ρουτίνας και σταθερότητας στο σπίτι, επομένως όσο λιγότερους εξωτερικούς παράγοντες πρέπει να αντιμετωπίσουν σε αυτά τα πρώτα στάδια, τόσο ο νέος σκύλος όσο και ο ήδη υπάρχων στο σπίτι θα προχωρήσουν στην ομαλή γνωριμία μεταξύ τους. Μόλις τα σκυλιά σας είναι πιο άνετα μεταξύ τους και έχουν προσαρμοστεί στη νέα ρουτίνα και τις αλλαγές στο περιβάλλον, τότε θα είναι πολύ πιο άνετα με άλλους ανθρώπους.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα στο να φέρετε κοντά τα σκυλάκια σας, μην επιμείνετε καθώς αυτό θα μπορούσε να βλάψει εντελώς τη σχέση. Αντίθετα, θα συνιστούσαμε να έρθετε σε επαφή με έναν ειδικευμένο εκπαιδευτή.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed