Image Alt

My Pet

σκύλος γάτα

Πως να παρουσιάσετε τον νέο σκύλο στη γάτα σας

Αποφασίσατε να μεγαλώσετε την οικογένεια σας, και ενώ έχετε ήδη μια γάτα, να προσθέσετε έναν σκύλο. Πως όμως θα παρουσιάσετε τον νέο σκύλο στη γάτα σας; Σκύλοι και γάτες θεωρούνται εχθροί, όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Με προσεκτικούς  χειρισμούς η ομαλή συμβίωση είναι εφικτή. Βέβαια κάποιοι χαρακτήρες σκύλων είναι πιο κατάλληλοι να ζουν με γάτες.

Είναι σημαντικό αρχικά να γνωρίζετε το ιστορικό, τη συμπεριφορά και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του σκύλου σας προτού αποφασίσετε εάν θα μπορούσε να ζήσει ή όχι με μια γάτα. Είναι σημαντικό να προετοιμάσετε και τα δύο ζώα για τη συνύπαρξή τους, καθώς η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική.

Πριν έρθει σπίτι ο νέος σας σκύλος

Για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος που μπορεί να έχει ένας νέος σκύλος εξαιτίας της γάτας σας, θα πρέπει να τους κρατήσετε εντελώς χωριστά μέσα στο σπίτι σας για τουλάχιστον δύο έως τρεις εβδομάδες πριν ξεκινήσετε να τους έχετε στον ίδιο χώρο. Αυτός ο χρόνος επιτρέπει στον νέο σας σκύλο να αρχίσει να μαθαίνει το νέο του περιβάλλον και ουσιαστικά να ηρεμεί. Στο διάστημα προσαρμογής διαφορετικές περιοχές του σπιτιού θα είναι διαθέσιμες μόνο σε ένα από τα ζώα, ενώ και τα δύο προσαρμόζονται. Η προετοιμασία αυτή θα πρέπει ιδανικά να γίνεται τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν ο σκύλος σας βρεθεί στο σπίτι, ώστε η γάτα σας συνηθίσει στη νέα ρουτίνα.

Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο για τη γάτα σας μακριά από την περιοχή που θα βρίσκεται ο σκύλος σας. Ο ευκολότερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να χωρίσετε το σπίτι σας σε μια «ζώνη γάτας» και μια «ζώνη για σκύλους». Σκεφτείτε σε ποια σημεία περνά η γάτα σας το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της και προσπαθήστε να το καθιερώσετε ως τη «ζώνη γάτας». Η γάτα ιδανικά θα πρέπει να έχει το δικό της δωμάτιο και βέβαια να έχει πρόσβαση στο φαγητό της, το νερό, το κρεβάτι και την αμμολεκάνη της.

  • Προσπαθήστε να καταστήσετε τους ψηλότερους χώρους, όπως ράφια/ντουλάπια, ντουλάπες κ.λπ. διαθέσιμους και ασφαλείς για τη γάτα σας ώστε να μπορεί να τα χρησιμοποιεί σε περίπτωση που θέλει να διαφύγει..
  • Οι παιδικές πόρτες ασφαλείας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκόψετε περιοχές του σπιτιού π.χ. στο κάτω μέρος της σκάλας για να αποτρέψετε την είσοδο του σκύλου στον ασφαλή χώρο της γάτας, εάν βρίσκεται στον επάνω όροφο.
  • Προσθέστε ένα δεύτερο μπολ τροφής και νερού για τη γάτα σας σε διαφορετικό χώρο του σπιτιού (ίσως στον επάνω όροφο, αν αυτό είναι μια επιλογή) και δώστε τους επίσης ένα προσωρινό δοχείο με άμμο.  Έτσι δεν θα πιεστεί η γάτα σας να αφήσει τον ασφαλή χώρο της για να βγει έξω για τουαλέτα πριν να είναι έτοιμη να συναντήσει τον νέο σκύλο. Εάν η γάτα σας προτιμά να πηγαίνει για τουαλέτα σε εξωτερικούς χώρους, προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθεί να έχει ασφαλή πρόσβαση για να το κάνει.

Όταν φέρετε τον νέο σκύλο σπίτι

Πριν φύγετε για να παραλάβετε τον νέο σας σκύλο και να τον φέρετε στο σπίτι για πρώτη φορά, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας βρίσκεται στον ασφαλή χώρο ώστε να μην σας περιμένει στην εξώπορτα όταν φτάσετε με το νέο μέλος της οικογένειας σας! Μην ξεχνάτε η πρόληψη είναι το κλειδί.

Όταν έρθει ο νέος σας σκύλος στο σπίτι, ξεκινήστε να αλλάζετε τις κουβέρτες της γάτας και του σκύλου σας σε καθημερινή βάση, ώστε να μπορούν να συνηθίσουν ο ένας στο μυρωδιά του άλλου.

Χρειάζονται κατά μέσο όρο τρεις εβδομάδες για να  εξοικειωθεί ένας σκύλος και να αρχίσει να νιώθει άνετα στο νέο του περιβάλλον και τη ρουτίνα του, οπότε μην μπείτε στον πειρασμό να βιαστείτε να του γνωρίσετε τη γάτα σας τις πρώτες μέρες.

σκύλος γάτα

Παρουσίαση του νέου σκύλου στη γάτα σας

Αφού πέρασαν οι πρώτες εβδομάδες και ο σκύλος σας άρχισε να μαθαίνει το χώρο του, αρχίστε να διευρύνετε σιγά σιγά τις «ζώνες» της γάτας και του σκύλου. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά με την πάροδο του χρόνου και οι αρχικοί χαιρετισμοί θα πρέπει να γίνονται πάντα με το σκυλί σας να βρίσκεται μπροστά, και ιδανικά πίσω από ένα φράγμα, όπως μια παιδική πόρτα ασφαλείας. Τα σκυλιά βρίσκουν το μάσημα πολύ χαλαρωτικό, οπότε δίνοντας στον σκύλο σας κάτι να μασάει για μεγάλο διάστημα θα μπορούσε να τον βοηθήσει κρατώντας τον ήρεμο και απασχολημένο όταν εμφανίζεται η γάτα σας. Θυμηθείτε, αυτό μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τόσο ο σκύλος όσο και η γάτα σας είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι και άνετοι ανά πάσα στιγμή. Παρακολουθήστε τις αντιδράσεις και των δύο.

1.Φτιάξτε τον χώρο

Φτιάξετε τον χώρο και κάντε ότι είναι απαραίτητο ώστε τα πράγματα να είναι ήρεμα. Εσείς θα πρέπει να είστε στη μία πλευρά, πίσω ας πούμε από μια πόρτα ασφαλείας για παιδιά, με το σκυλί σας στο μπροστά και τη γάτα σας στην άλλη πλευρά. Έχετε μερικές από τις αγαπημένες λιχουδιές του σκύλου σας στη διάθεσή σας – δοκιμάστε κοτόπουλο, τυρί ή λουκάνικο καθώς αυτά είναι νόστιμα και τα περισσότερα σκυλιά θα σας δώσουν προσοχή. Μην πιέζετε τη γάτα σας, ιδανικά περιμένετε μέχρι να επιλέξει να ξεκουραστεί κάπου που δεν είναι ο ασφαλής χώρος της και ήρεμα το φράγμα και φέρτε το σκύλο σας κοντά της. Να έχετε βεβαιωθεί ότι η γάτα σας έχει οδούς διαφυγής και ότι είναι σε θέση να απομακρυνθεί γρήγορα και με ασφάλεια από όποιες καταστάσεις μπορεί να της φανούν άβολες.

2. Κρατήστε τον σκύλο σας ήρεμο και επιβραβεύστε τη θετική συμπεριφορά

Μόλις ο σκύλος σας εντοπίσει τη γάτα, γνέψτε του ήρεμα να κοιτάζει τη γάτα με ένα «ναι» ή «καλό» (μείνετε συνεπείς με τη λέξη), βάλτε μια νόστιμη απόλαυση μπροστά στη μύτη του και δείτε αν θα τη φάει. Προσέξτε την αντίδρασή του. Μπορεί να είναι ήρεμος ή να γκρινιάζει, να έχει άγχος, να είναι ενθουσιασμένος ή να γαβγίζει. Εάν ο σκύλος σας φαίνεται να βρίσκεται σε εγρήγορση και ενδιαφέρεται πολύ για τη γάτα, τραβήξτε την προσοχή του σε εσάς και οδηγήστε τον πιο μακριά από τη γάτα σε μια απόσταση όπου θα είναι καλύτερα για να παραμείνει ήρεμος. Μετακινήστε τον απαλά εάν είναι απαραίτητο και, στη συνέχεια, επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά. Αφήστε τον να κοιτάξει τη γάτα αν θέλει και μετά επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία.

3. Κρατήστε την προσοχή του σκύλου σας

Εάν ο σκύλος σας είναι πολύ προσηλωμένος στη γάτα σας για να τον κάνετε να σας κοιτάξει, δοκιμάστε να κρατήσετε μια νόστιμη λιχουδιά ακριβώς κάτω από τη μύτη του και να κατευθύνετε την προσοχή του μακριά από τη γάτα και πάνω σας. Επιβραβεύστε τον σκύλο σας που έστρεψε την προσοχή του σε εσάς και, αν είναι δυνατόν, απομακρυνθείτε για να δημιουργήσετε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ του σκύλου και της γάτας και επαναλάβετε τη διαδικασία.

Τελικά, περιμένετε υπομονετικά για να δείτε αν ο σκύλος σας θα επιλέξει να κοιτάξει προς το μέρος σας και όχι προς τη γάτα χωρίς να του φωνάξετε εσείς. Εάν ο σκύλος σας κοιτάζει πίσω μόνος του, επαινέστε τον και ανταμείψτε τον με μια νόστιμη απόλαυση.

4. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι ήρεμος

Είναι σημαντικό να διαβάσετε την γλώσσα του σώματος του σκύλου σας για να διαπιστώσετε εάν είναι πραγματικά ήρεμος. Μπορεί να είναι ακόμα σε εγρήγορση, αλλά με χαρά θα σας κοιτάξει για να του δώσετε μια λιχουδιά. Έως ότου ο σκύλος σας είναι πραγματικά ήρεμος και χαλαρός με την παρουσία της γάτας πίσω από το πορτάκι ασφαλείας που χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να τον κρατάτε μπροστά και να διατηρείτε τον φυσικό έλεγχο του σκύλου σας.

5. Αφαίρεση του διαχωριστικού ασφαλείας

Όταν ο σκύλος σας είναι σε θέση να παραμένει σταθερά ήρεμος βλέποντας τη γάτα μέσα από ένα διαχωριστικό, μπορείτε να το αφαιρέσετε, αλλά βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έτοιμος για τον πρώτο αληθινό χαιρετισμό “πρόσωπο με πρόσωπο”.

Μόλις μετακινήσετε το διαχωριστικό, επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα επιτρέποντας στον σκύλο σας να παρατηρεί τη γάτα ενώ του γνέφετε και τον επιβραβεύετε για την ηρεμία του. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να κάνετε κάποια βήματα προς τα πίσω, αν το σκυλί σας παραμένει ήρεμο μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα αρχικά. Στη συνέχεια μπορείτε να αυξήσετε σιγά σιγά τον χρόνο που θα είναι σε θέση να παραμείνει ήρεμος όπως έχετε ήδη κάνει.

Και πάλι, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει οδούς διαφυγής και ότι είναι σε θέση να απομακρύνεται γρήγορα και με ασφάλεια από όποιες καταστάσεις μπορεί να της φανούν άβολες. Συνιστάται ιδιαίτερα όλες οι αλληλεπιδράσεις σκύλου-γάτας να επιβλέπονται από έναν υπεύθυνο ενήλικα, ανεξάρτητα από το πόσο θετική είναι η σχέση μεταξύ των δύο.

Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε για τη συμπεριφορά του σκύλου σας γύρω από τη γάτα σας αφού έχετε κάνει τα παραπάνω για αρκετές εβδομάδες, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικευμένου ιατρού συμπεριφοράς σκύλων. Συχνά η επίσκεψη επαγγελματία στο περιβάλλον του σπιτιού βλέποντας τη συμπεριφορά του ζώου από πρώτο χέρι μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τομέων όπου η εκπαίδευση μπορεί να προσαρμοστεί στη συγκεκριμένη κατάσταση.

 

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed