Image Alt

My Pet

Σκύλος που τραβάει το λουρί

Πώς να σταματήσετε τον σκύλο σας να “τραβάει”

Όλοι έχουμε έναν φίλο ή συγγενή που βγάζει ήρεμα και καλά βόλτα τον σκύλο του, χωρίς να του τραβάει το λουρί και χωρίς να χρειάζεται ολόκληρη διαδικασία για μία βόλτα. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να μάθουμε στον σκύλο μας να περπατά όμορφα δίπλα μας και να μην τραβάει το λουρί του;

Πιο συγκεκριμένα, από τη σκοπιά της σχέσης αν ο σκύλος σας περπατά μια χαρά με το λουρί, πιθανότατα σημαίνει ότι σας δίνει προσοχή σε ό,τι κάνετε, διευκολύνοντάς σας να του παρέχετε οδηγίες και καθοδήγηση όπως χρειάζεται κατά τη διάρκεια της βόλτας σας. Το να μάθετε το σκυλάκι σας να περπατά όμορφα με το λουρί, σας επιτρέπει να του πηγαίνετε μεγαλύτερες βόλτες γιατί είναι πιο άνετο και ευχάριστο και για τους δυο σας.

Ας δούμε, λοιπόν, τους τρόπους που μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε τον σκύλο μας να τραβάει το λουρί.

Προσαρμόστε τη στάση σας

Πρώτα, αναρωτηθείτε: «Τι θα ήθελα να κάνει ο σκύλος μου». Αντί να διδάξετε στον σκύλο πώς να σταματήσει να τραβάει το λουρί, δείτε το σαν να μαθαίνετε στον σκύλο σας πώς να περπατάει όμορφα δίπλα σας.

Θυμηθείτε ότι όλα έχουν να κάνουν με τις ανταμοιβές

Ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ξεκινήσετε να διδάξετε έναν σκύλο να περπατά σωστά με το λουρί είναι να τον ανταμείψετε επειδή σας προσέχει και βρίσκεται δίπλα ή κοντά σας όταν βγαίνει έξω για να περπατήστε.

Καθώς ο σκύλος μαθαίνει ότι το περπάτημα δίπλα σας είναι μια ευχάριστη, ικανοποιητική εμπειρία, θα αφιερώνει λιγότερο χρόνο στο τράβηγμα και περισσότερο χρόνο περπατώντας όμορφα δίπλα σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε πολύ ειδικές λιχουδιές στην αρχή, όπως μικρά κομμάτια βραστό κοτόπουλο ή ψητό μοσχάρι, για να τραβήξετε πραγματικά την προσοχή του σκύλου σας.

Εάν ανησυχείτε μήπως χαλάσετε τα γεύματα του κουταβιού σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομμάτια αφυδατωμένης τροφής για σκύλους ή κροκέτες από τα καθημερινά γεύματα του κουταβιού σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι δεν ταΐζετε υπερβολικά το σκυλί σας, παρέχοντάς του επίσης νόστιμα κίνητρα για καλή συμπεριφορά.

Σκύλος που τραβάει λουρί

Παίξτε το παιχνίδι “ακολούθησέ με”

Κρατήστε το λουρί σας και κάντε αρκετά βήματα προς τα πίσω μακριά από τον σκύλο σας. Η κίνηση προς τα πίσω είναι ελκυστική, οπότε ο σκύλος σας είναι πιθανό να γυρίσει και να σας ακολουθήσει. Πείτε ναι! καθώς ο σκύλος σας πλησιάζει, τότε ανταμείψτε τον αμέσως με μια λιχουδιά.

Το παιχνίδι βοηθά τον σκύλο σας να εστιάσει σε εσάς και να κινηθεί μαζί σας. Στη συνέχεια, απομακρυνθείτε αρκετά βήματα προς άλλη κατεύθυνση. Για άλλη μια φορά, πείτε “ναι!” καθώς ο σκύλος σας πλησιάζει και επιβραβεύστε τον/την με μια λιχουδιά. Επαναλάβετε αυτό το μοτίβο οκτώ έως 12 φορές, μέχρι ο σκύλος σας να σας κυνηγήσει ενεργά όταν απομακρυνθείτε.

Εξασκηθείτε στις τακτικές σας βόλτες

Μόλις ξεκινήσετε το βήμα σας, κάθε φορά που ο σκύλος σας κοιτάζει ψηλά ή περπατά δίπλα σας, να λέτε “ναι!” και να τον ανταμείβετε αμέσως με μια λιχουδιά.

Να επιβραβεύετε συχνά τον σκύλο σας

Οι συχνές ανταμοιβές θα βοηθήσουν το σκύλο σας να καταλάβει πιο γρήγορα ποια συμπεριφορά θέλετε και θα κάνουν τη διαδικασία μάθησης πιο εύκολη γι ‘αυτόν. Το κόλπο για να κάνετε αυτό το έργο είναι να χρησιμοποιείτε πολύ ιδιαίτερες λιχουδιές στην αρχή και να διατηρείτε το ποσοστό επιβράβευσης σας σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή κάθε 4-5 βήματα στην αρχή για την «καλή» συμπεριφορά και που σταμάτησε ο σκύλος σας να τραβάει το λουρί. Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να μειώσετε τις λιχουδιές, επιβραβεύοντας τον σκύλο σας λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Εξετάστε το ενδεχόμενο πρόσθετης βοήθειας

Εάν ο σκύλος σας τραβάει ήδη το λουρί, σκεφτείτε να αγοράσετε μια ποιοτική μπροστινή ζώνη κλιπ για να παρέχει επιπλέον έλεγχο στις βόλτες σας. Αν συνεχίζει να τραβάει πολύ το λουρί, σκεφτείτε μήπως συνεργαστείτε με έναν εκπαιδευτή που βασίζεται σε θετική ενίσχυση.

Τέλος, να θυμάστε ότι το περπάτημα με το λουρί είναι μια δεξιότητα που απαιτεί χρόνο και εξάσκηση τόσο για τον γονέα όσο και για τον σκύλο, γι’ αυτό γιορτάστε τις σταδιακές βελτιώσεις και επιτυχίες!

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed