Image Alt

My Pet

Μάθετε στον σκύλο σας να μην κοιμάται στο δωμάτιο σας

Πως θα μάθετε τον σκύλο σας να μην κοιμάται στο δωμάτιο σας

Ο ύπνος σε κοντινή απόσταση με τον σκύλο σας μπορεί να μειώσει το άγχος και σε σας και σ’ εκείνον και να μεγαλώσει το δέσιμο σας. Μπορεί όμως, κάποιοι να προτιμάτε να κοιμάστε σαν διαφορετικούς χώρους με τετράποδους φίλους σας. Αν ο σκύλος σας έχει δημιουργήσει μια συνήθεια να κοιμάται μαζί σας αλλά εσείς θέλετε να την αλλάξετε, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τον μάθετε να κοιμάται σε διαφορετικό δωμάτιο. Απλά πρέπει να είστε σταθεροί σε αυτό που του μαθαίνετε και επίσης θα πρέπει να έχετε υπομονή.

1. Δημιουργήστε έναν ελκυστικό και ασφαλή χώρο

Όταν θέλετε να αλλάξετε τις συνήθειες του σκύλου σας, προσπαθήστε να κάνετε όσο το δυνατόν πιο δελεαστικό το νέο χώρο. Τα σκυλιά προτιμούν να κοιμούνται σε ένα χώρο που αισθάνονται ασφάλεια. Προσπαθήστε να βρείτε μια ζεστή γωνιά στο νέο δωμάτιο του σκύλου σας που θα τον κάνει να αισθάνεται όσο το δυνατόν πιο ασφαλής. Προσθέστε μερικά ελκυστικά πράγματα στο νέο δωμάτιο, όπως ένα αγαπημένο του παιχνίδι, κάποια κουβέρτα ή μαξιλάρι από το δωμάτιο που κοιμόταν μέχρι τώρα ο σκύλος σας για να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση.

2. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι αρκετά κουρασμένος

Πηγαίντε με τον σκύλο σας σε μια πολύ μεγάλη βόλτα λίγη ώρα πριν τον ύπνο. Εάν στο σκυλί σας αρέσει η πνευματική διέγερση, μπορείτε επίσης να κάνετε κάποια εκπαίδευση. Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν προσπαθείτε να αλλάξετε τις συνήθειες ύπνου του σκύλου σας είναι να βάλετε στο κρεβάτι έναν σκύλο που δεν είναι αρκετά κουρασμένος για να κοιμηθεί.

3. Οδηγήστε τον στον νέο του χώρο με μια λιχουδιά

Σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει κάτι με το ζόρι και τα σκυλιά δεν διαφέρουν. Είτε ο σκύλος σας είναι μεγάλος, είτε μικρός, δεν του αρέσει όταν τον παίρνετε και τον βάζετε παρά την θέληση του κάπου. Ο σκύλος σας πρέπει να αισθάνεται ότι το κρεβάτι του είναι ένας ασφαλής χώρος που μπορεί να επιλέξει, επομένως προσπαθείστε να δελεάσετε τον σκύλο σας να πάει εκεί. Οδηγήστε τον σκύλο σας στον νέο του χώρο με την αγαπημένη του λιχουδιά ή κάποια ανταμοιβή. Επαναλάβετε μέχρι να αρχίσει να αναπτύσσει θετικές συσχετίσεις με το να πηγαίνει στο νέο κρεβάτι του.

Μάθετε στον σκύλο σας να μην κοιμάται στο δωμάτιο σας4. Κάντε το νέο του κρεβάτι μια θετική εμπειρία

Συνεχίστε τη θετική ενίσχυση κάνοντας το δωμάτιο με το κρεβάτι του σκύλου σας ένα ¨θετικό” μέρος. Αφού οδηγήσετε τον σκύλο σας στο νέο δωμάτιο, επιβραβεύστε τον με λιχουδιές ή/και επαίνους. Εξασκήστε μια εντολή όπως «μείνε» ή «πήγαινε για ύπνο» λέγοντάς την στον σκύλο σας και στη συνέχεια απομακρυνθείτε. Πιθανότατα, ο σκύλος σας δεν θα μείνει στο κρεβάτι, οπότε οδηγήστε τον πίσω, επιβραβεύστε τον και μετά προσπαθήστε ξανά. Επαναλάβετε αυτά τα βήματα πολλές φορές κάθε μέρα, μέχρι τελικά ο σκύλος σας να μείνει στο κρεβάτι. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το χώρο του κρεβατιού για να εξασκηθείτε σε άλλες προπονητικές κινήσεις όπως «κάθισε» ή «ξάπλωσε» για να δημιουργήσετε πιο θετικούς συσχετισμούς με τον χώρο του κρεβατιού.

5. Μην τον αφήνετε να μπαίνει στο υπνοδωμάτιο κατά τη διάρκεια της μέρας

Μην επιτρέπεται να μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα σας. Το να αφήνετε έναν σκύλο στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά στη συνέχεια να του απαγορεύετε τη νύχτα, μόνο μπερδεύει τον σκύλο. Εάν είναι απαραίτητο, κρατήστε την πόρτα κλειστή ή τοποθετήστε μια παιδική πόρτα όταν κοιμάστε ή δεν είστε στο σπίτι για να ενισχύσετε αυτή τη συμπεριφορά.

Εάν ο σκύλος μπει στο δωμάτιο, πείτε του «Όχι» με δυνατή και σταθερή φωνή. Εάν δεν φύγει αμέσως, οδηγήστε το απαλά αλλά σταθερά έξω από το δωμάτιο. Μπορείτε να το εξασκήσετε αυτό περπατώντας μέσα και έξω από το δωμάτιο πολλές φορές και προσέχοντας τον σκύλο να σας ακολουθεί στο δωμάτιο.

6. Επαινέστε τον σκύλο σας στο νέο του κρεβάτι και αγνοήστε τον στο παλιό του

Πρέπει να “δείξετε” στον σκύλο σας ότι το νέο του κρεβάτι είναι καλύτερο από το παλιό. Αν και ο σκύλος σας θα προσπαθήσει πάλι να χωθεί στο κρεβάτι σας, αγνοήσετε τον και μην του δίνετε την προσοχή σας. Αντίθετα, οδηγήστε τον πίσω στο νέο του κρεβάτι και δώστε του εκεί μια λιχουδιά, χάδια και όλη σας την αγάπη. Έτσι, ο σκύλος σας θα μάθει ότι το νέο του κρεβάτι είναι πολύ καλύτερο από το παλιό, δημιουργώντας μια συνήθεια που κάνει τον ύπνο πιο ήρεμο για όλους.

7. Κάντε υπομονή

Όπως με κάθε είδους εκπαίδευση για το σκυλάκι σας, οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο. Ίσως κάποιες νύχτες  να είναι δύσκολες καθώς ο σκύλος σας δεν θα ξέρει ακριβώς τι να κάνει την ώρα του ύπνου. Επιμείνετε στο σχέδιό σας, γιατί η συνέπεια θα λειτουργήσει τελικά προς όφελός σας.

Με λίγη επιμονή, μερικές λιχουδιές και πολλή ενθάρρυνση, ο σκύλος σας θα μάθει σύντομα να κοιμάται ακριβώς όπου θέλετε.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed