Image Alt

My Pet

λάθη εκπαίδευση σκύλων

Συνηθισμένα λάθη στην εκπαίδευση σκύλων

Όπως μπορείτε να φανταστείτε η εκπαίδευση των σκύλων είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι για τη συμπεριφορά του ζώου στην καθημερινότητά του και για αυτό το καλύτερο είναι να ξεκινήσει από μικρή ηλικία, είτε από εσάς, είτε από έναν ειδικό εκπαιδευτή. Εδώ θα δούμε 6 συνηθισμένα λάθη στην εκπαίδευση σκύλων που ίσως πιστεύετε και κάνετε και αργότερα θα μετανιώσετε για αυτά.

1. Οι σκύλοι είναι εξημερωμένοι λύκοι, επομένως πρέπει να καθιερωθούν ως αρχηγοί αγέλης

Τα σκυλιά δεν είναι λύκοι, αλλά μοναδικά ζώα με προδιάθεση να μάθουν πολύ προηγμένες έννοιες από τον άνθρωπο. Πιθανότατα εκτρέφαμε αρχικά επιλεκτικά τα σημερινά οικόσιτα σκυλιά πριν από τουλάχιστον 15.000 χρόνια για να συγκατοικήσουν μαζί μας, να μας παρέχουν συντροφιά και να εκτελούν ορισμένες εργασίες όπως το κυνήγι, τη βοσκή ή για να μας ειδοποιούν όταν κάποιος άγνωστος είναι κοντά. Το να αγνοήσουμε την ανθρώπινη επιρροή στον οικόσιτο σκύλο αντικατοπτρίζει την αποτυχία να αναγνωρίσουμε γιατί υπάρχει ο σύγχρονος σκύλος. Ωστόσο, πολλοί κύριοι εκπαιδευτές σκύλων φαίνεται να αγνοούν εντελώς αυτό το κεντρικό σημείο υπέρ της χρήσης μεθόδων που υπονομεύουν τη νοημοσύνη των σκύλων μας.

Επίσης, αυτοί οι εκπαιδευτές βασίζουν τη φιλοσοφία τους σε μια αρχαϊκή κατανόηση της συμπεριφοράς του λύκου που έχει απαξιωθεί από ερευνητές που μελετούν εκτενώς τους λύκους. Όταν οι λύκοι τοποθετούνται τυχαία μαζί σε περιορισμό, μάχονται για πόρους. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο όταν αυτά τα ζώα βρίσκονται σε ένα πολύ αφύσικο περιβάλλον. Οι λύκοι στη φύση – οι λύκοι από τους οποίους κατάγονται τα σκυλιά μας – φτάνουν στην κορυφή της αγέλης τους απλώς ωριμάζοντας, ζευγαρώνοντας και γεννώντας απογόνους. Στην πραγματικότητα, οι ηγετικοί ρόλοι είναι απλώς ρόλοι γονέων. Το πακέτο είναι στην πραγματικότητα μια οικογενειακή κοινωνική δομή, πολύ παρόμοια με τις ανθρώπινες οικογένειες.

Οποιαδήποτε ιδεολογία εκπαίδευσης που βασίζεται στο ότι ο σκύλος είναι «αρχηγός αγέλης» είναι λανθασμένη.

λάθη εκπαίδευση σκύλων

2. Η κυριαρχία είναι ο μόνος τρόπος για να κάνεις έναν σκύλο να ακούσει

Η πραγματική διδασκαλία αφορά την επικοινωνία, όχι την κυριαρχία. Οπότε όπως καταλαβαίνετε η κυριαρχία που κάποιοι χρησιμοποιούν απέναντι στον τετράποδο φίλο μας είναι λάθος στην εκπαίδευση ενός σκύλου. Στόχος μας όταν εκπαιδεύουμε έναν σκύλο και δεν πρέπει να αναγκάζουμε ένα σκυλί να κάνει κάτι χρησιμοποιώντας την υποταγή, αλλά να κάνουμε έναν σκύλο να έχει την επιθυμία να κάνει κάτι. Προσπαθώντας να κυριαρχήσετε στο σκυλί σας φωνάζοντάς του, γυρίζοντάς το ανάσκελα ή χρησιμοποιώντας ορισμένα κολάρα που έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν ενόχληση ή πόνο, θα εμποδίσει πολύ τη σχέση σας με το κατοικίδιο ζώο σας και τη διαδικασία εκπαίδευσης. Μια τέτοια εκπαίδευση επικεντρώνεται στη διδασκαλία του τι δεν πρέπει να κάνει ένας σκύλος παρά στο τι πρέπει να κάνει. Αυτές οι τακτικές θα μπορούσαν ακόμη και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του σκύλου σας. Επιπλέον, ο σκύλος σας δεν θα συμπεριφέρεται με συνέπεια όταν βγάζετε αυτά τα ειδικά κολάρα ή δεν χρησιμοποιείτε βίαιες μεθόδους.

Από την άλλη πλευρά, η θετική εκπαίδευση λειτουργεί σχεδόν με κάθε σκύλο. Στην πραγματικότητα, εάν έχετε ένα σκυλί με προβλήματα επιθετικότητας, μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση δυναμικών μεθόδων πιθανότατα θα επιδεινώσει τις συμπεριφορές. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι μέθοδοι σύγκρουσης, όπως το χτύπημα των σκύλων, ο εκφοβισμός τους, συχνά οδηγούσαν σε μια επιθετική απάντηση. Όταν χρησιμοποιεί κάποιος μεθόδους αντιπαράθεσης, απλώς κάνει τον εαυτό του πιο απειλητικό και αυξάνει το κίνητρο του σκύλου να χρησιμοποιήσει επιθετικότητα εναντίον του.

3. Αν χρησιμοποιήσετε λιχουδιές, ο σκύλος σας δεν θα ακούσει ποτέ χωρίς αυτές

Η αντίληψη ότι αν δίνετε λιχουδιές στον σκύλος σας, εκείνος δεν θα μάθει ποτέ να ακούει αν δεν του δώσετε είναι λανθασμένη. Απλά θα χρειαστεί πολλές επαναλήψεις και θα πρέπει να εξασκηθεί υπό διάφορες συνθήκες. Αν ο σκύλος σας κάθεται για εσάς όταν είστε μόνοι στο σπίτι, ακόμα κι αν δεν του δίνετε λιχουδιά, αλλά όταν τον πάτε σε ένα πάρκο όπου υπάρχουν πολλοί περισπασμοί, δεν το κάνει, αυτό συμβαίνει επειδή οι σκύλοι δεν γενικεύουν καλά. Στην πραγματικότητα, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι ξαναμάθετε το ίδιο πράγμα στο νέο περιβάλλον για να το συνηθίσει.

Μόλις νομίζετε ότι ο σκύλος σας γνωρίζει πλήρως μια δεξιότητα, μην κόψετε τελείως τις λιχουδιές. Αντίθετα, ακολουθήστε την αρχή της διακοπτόμενης ενίσχυσης. Τα σκυλιά υπερέχουν πραγματικά όταν τα επιβραβεύετε τυχαία. Ίσως δώσετε μια λιχουδιά για μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, στη συνέχεια παραλείψτε τη λιχουδιά τις επόμενες δύο φορές που το κάνει ο σκύλος σας και, στη συνέχεια, του ξαναδώσετε τρεις φορές στη σειρά. Τελικά, ο σκύλος σας θα μάθει να γενικεύει τη συμπεριφορά χωρίς καθόλου λιχουδιά.

λάθη εκπαίδευση σκύλων

4. Τα σκυλιά δεν μπορούν να καταλάβουν πολλά, γι’ αυτό μιλήστε με πολύ απλά λόγια

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτές συμβουλεύουν να διατηρήσετε τη διατύπωσή σας πολύ απλή και να περιορίσετε τα αιτήματά σας σε μία λέξη τη φορά. Υπάρχει σίγουρα εγκυρότητα σε αυτό όταν εισάγετε μια ολοκαίνουργια έννοια όπως το «κάθομαι», αλλά δεν υπάρχει τίποτα κακό με την εξέλιξη της γλώσσας σας μετά τις πρώτες εβδομάδες της βασικής εκπαίδευσης. Φυσικά, μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε αιτήματα μιας λέξης, αλλά λέγοντας «Κάτσε σε παρακαλώ», «Κάτσε» ή ό,τι άλλο θέλεις να πείτε στον σκύλο σας μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη διεύρυνση του λεξιλογίου του. Η έρευνα έχει δείξει ξεκάθαρα ότι τα σκυλιά μπορούν να έχουν τεράστιο λεξιλόγιο, συγκρίσιμο με αυτό ενός μικρού παιδιού. Ο μέσος σκύλος μπορεί να μάθει τουλάχιστον 165 λέξεις, ενώ οι πολύ έξυπνοι σκύλοι μπορούν να μάθουν 250 λέξεις ή ακόμα και πολύ περισσότερες.

Χρησιμοποιείστε λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιούσατε και σε ένα μικρό παιδί. Μη διστάσετε να μιλήσετε με τρόπο που έρχεται φυσικά. Θα εκπλαγείτε από αυτό που μπορεί να καταλάβει ο σκύλος σας. Ο σκύλος σας μπορεί ακόμα και να διαβάσει το μυαλό σας.

5. Μπορείτε να διδάξετε νέα πράγματα μόνο σε κουτάβια

Αυτός ο τρόπος σκέψης υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Το ότι δηλαδή δεν μπορείς να διδάξεις σε έναν μεγαλύτερης ηλικίας σκύλο νέα κόλπα. Τα κλισέ συχνά έχουν λίγη αλήθεια, αλλά αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση και είναι από τα λάθη που κάνουν κάποιοι στην εκπαίδευση του σκύλου. Τα σκυλιά λατρεύουν να μαθαίνουν σε όλες τις ηλικίες και θα πρέπει πάντα να συνεχίζετε να τους μαθαίνετε νέα κόλπα και έννοιες για να τα κρατάτε διανοητικά ξύπνια.

6. Μπορείτε να διδάξετε στον σκύλο σας μόνο ένα πράγμα τη φορά

Τέλος ένα από τα λάθη στην εκπαίδευση του σκύλου είναι ότι πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να διδαχτεί ένα πράγμα κάθε φορά. Τα σκυλιά είναι εξαιρετικά έξυπνα. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, ο σκύλος σας μπορεί να επεξεργαστεί πολλές έννοιες ταυτόχρονα. Φυσικά, μην περιμένετε από το σκυλί σας να κατακτήσει δέκα κόλπα σε μια μέρα. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της κάλυψης πολλαπλών εννοιών και της σύγχυσης του σκύλου σας. Θα πρέπει να βρείτε αυτή τη γραμμή με τον δικό σας σκύλο, αλλά ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι μεταξύ δύο και τεσσάρων απλών εργασιών τη φορά.

Μην νομίζετε ότι πρέπει να τελειοποιήσετε μια ιδέα πριν προχωρήσετε στην επόμενη. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι πρέπει, ας πούμε, να κατακτήσουν την εκπαίδευση στο σπίτι πριν προχωρήσουν στη βασική εκπαίδευση, σαν να είναι διαδοχική. Βεβαιωθείτε ότι αυτή δεν είναι η νοοτροπία σας. Ενώ εκπαιδεύετε το σκυλί σας στο σπίτι, θα πρέπει να εργαστείτε και σε άλλες βασικές δεξιότητες. Τα σκυλιά θέλουν να συνεργαστούν με ανθρώπους και εσείς επιταχύνετε τη μάθηση του σκύλου σας διδάσκοντάς του πολλά πράγματα.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed