Image Alt

My Pet

λόγοι που ο σκύλος ενοχλείται

10 λόγοι που ενοχλείται ο σκύλος σας

Ο σκύλος σας, σας αγαπά άνευ όρων, αλλά βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια πράγματα που κάνετε δεν τον ενοχλούν. Στην πραγματικότητα, πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων εκνευρίζουν το κατοικίδιό τους καθημερινά χωρίς καν να το καταλάβουν. Τι μπορεί όμως να ενοχλεί τον σκύλο σας; Εδώ θα βρείτε ποιοι είναι οι δέκα λόγοι για τους οποίους μπορεί ο σκύλος σας να ενοχλείται.

Το να μην έχετε μια ρουτίνα

Τα σκυλιά βρίσκουν τη ρουτίνα ανακουφιστική. Το να ξέρουν τι να περιμένουν, όπως πότε θα γυρίσετε σπίτι ή πότε θα φάνε το δείπνο τους, τους μειώνει το άγχος. Το ίδιο ισχύει για τις βόλτες και τα διαλείμματα για τουαλέτα. Εάν δεν δώσετε στον σκύλο σας μια καθορισμένη ρουτίνα, μπορεί να νιώσει άγχος και να έχει προβληματικές συμπεριφορές. Αντίθετα, προσπαθήστε να καλύψετε τις ανάγκες του σκύλου σας σε ένα σταθερό πρόγραμμα, καθημερινά. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε κάποιες έξτρα δραστηριότητες για να χαρεί περισσότερο, αλλά κάντε ό,τι μπορείτε για να του παρέχετε ένα προβλέψιμο περιβάλλον.

Το να τον αφήνετε μόνο του

Τα σκυλιά είναι άκρως κοινωνικά και απαιτούν ανθρώπινη παρέα για να νιώθουν καλά. Αν τα αφήσετε εντελώς μόνα τους, σίγουρα δεν τους αρέσει. Φυσικά, δεν μπορείτε να είστε με το κατοικίδιό σας κάθε λεπτό της ημέρας, αλλά η υπερβολική απομόνωση οδηγεί σε έναν δυστυχισμένο σκύλο και σε άλλα προβλήματα, όπως άγχος αποχωρισμού, καταστροφικό μάσημα, υπερβολικό γάβγισμα και πολλά άλλα. Βεβαιωθείτε ότι περνάτε ποιοτικό χρόνο με τον σκύλο σας κάθε μέρα.

Το να τον κάνετε να βαριέται

Πολλές ράτσες σκύλων αναπτύχθηκαν αρχικά για να εκτελούν εργασίες. Έτσι, από την σκοπιά ενός σκύλου, το να μην έχει τίποτα να κάνει, παρά μόνο να ξαπλώνει όλη μέρα είναι τρομερά βαρετό. Και τα σκυλιά που βαριούνται γίνονται καταστροφικά και αγχώνονται. Ακόμη και οι ράτσες που αναπτύχθηκαν ως σύντροφοι εξακολουθούν τους αρέσει να έχουν κάποιον σκοπό. Δώστε στον σκύλο σας άφθονη σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση και εξετάστε το ενδεχόμενο να ασχοληθείτε με ένα άθλημα για σκύλους που κάνει τη νοημοσύνη και το ένστικτο του σκύλου σας να λειτουργήσει ή αγοράστε διασκεδαστικά, διαδραστικά παιχνίδια για σκύλους.

Το να αγκαλιάζετε το σκύλο σας

Είναι φυσικό να αγκαλιάζετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του σκύλου σας. Αλλά όπως μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι οι αγκαλιές είναι μια εισβολή στον προσωπικό τους χώρο, μια σφιχτή αγκαλιά μπορεί να ενοχλεί τον σκύλο σας. Οι αγκαλιές είναι μια μορφή περιορισμού – ο σκύλος σας νιώθει ότι δεν μπορεί να τρέξει ή να ξεφύγει ενώ είναι στην αγκαλιά σας. Μπορεί επίσης να νιώθει ότι απειλείται. Αν και ορισμένοι σκύλοι δεν ενοχλούνται από τις αγκαλιές από τους αγαπημένους τους ιδιοκτήτες και οι σκύλοι θεραπείας διδάσκονται να ανέχονται ακόμη και την αγκαλιά ενός ξένου, είναι καλύτερο να βρείτε πιο φιλικούς προς τους σκύλους τρόπους εκδήλωσης της στοργής σας.

Το να χαϊδεύετε τον σκύλο σας στην κορυφή του κεφαλιού του

Όπως είπαμε οι λόγοι για τους οποίους ενοχλείται ένας σκύλος είναι πολλοί και μέσα σε αυτούς είναι και το χάιδεμα πάνω στο κεφάλι τους, Για κάποιο λόγο, οι άνθρωποι απολαμβάνουν να χαϊδεύουν τα σκυλιά στην κορυφή του κεφαλιού τους. Αλλά ο σκύλος σας μπορεί να ενοχλείται γιατί στα σκυλιά δεν αρέσει να απλώνουν τα χέρια από πάνω τους καθώς νιώθουν ότι απειλούνται. Εάν μάθετε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου, πιθανότατα θα παρατηρήσετε σημάδια άγχους όταν χαϊδεύετε έναν σκύλο με αυτόν τον τρόπο. Καλύτερα χαϊδέψτε τον σκύλο στο στήθος ή στο πλάι του λαιμού του.

Το να τον κοιτάτε επίμονα

Όταν εσείς και ο σκύλος σας κοιτάτε ο ένας στα μάτια του άλλου, απελευθερώνεται η ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία αυξάνει τα συναισθήματα αγάπης και τονώνει τον δεσμό μεταξύ σας. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι ο σκύλος σας απολαμβάνει την άμεση οπτική επαφή από την αρχή. Σε πολλά σκυλιά δεν αρέσει να τα κοιτάτε, εκτός κι αν έχουν μάθει να το συνδέουν με καλά πράγματα, όπως αγκαλιές και λιχουδιές. Το να κοιτάς επίμονα είναι απειλητικό στη γλώσσα του σκύλου, γι’ αυτό διδάξτε στον σκύλο σας να απολαμβάνει την οπτική επαφή με ασκήσεις όπως «να με προσέχεις».

Το να τον πειράζετε

Συνήθως θεωρούμε ότι τα παιδιά είναι αυτά που πειράζουν τα σκυλιά. Μπορεί να τραβήξουν την ουρά ενός σκύλου ή να του παίρνουν το παιχνίδι του μακριά. Αλλά και οι ενήλικες μπορούν να πειράζουν τα σκυλιά. Το να προσποιείστε ότι πετάτε μια μπάλα μπορεί να σας φαίνεται αστείο, αλλά είναι άδικο για τον σκύλο σας. Όχι μόνο είναι ενοχλητικό, αλλά μπορεί να καταστρέψει την εμπιστοσύνη του σκύλου σε σας. Αντίθετα, εκπληρώστε τις υποσχέσεις σας και να είστε πάντα ειλικρινείς με το κατοικίδιό σας.

Το να βασίζεστε στον προφορικό λόγο

Σίγουρα θα μιλήσετε στον σκύλο σας. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αν και τα σκυλιά μπορούν να κατανοήσουν την ανθρώπινη ομιλία, δεν την επεξεργάζονται με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε εμείς και μπορούν να μάθουν μόνο έναν περιορισμένο αριθμό λέξεων. Προσέξτε πώς επικοινωνείτε προφορικά με τον σκύλο σας. Βασιστείτε σε λέξεις που καταλαβαίνουν, να είστε συνεπείς στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε αυτές τις λέξεις και να προσθέτετε σήματα χεριών στις ενδείξεις σας, έτσι ώστε να μπορούν να κατανοούν καλύτερα.

Το να φωνάζετε στον σκύλο σας

Για έναν σκύλο, το να φωνάζει κάποιος είναι το ανθρώπινο γάβγισμα. Ξέρουν ότι έχετε εξοργιστεί για κάτι, αλλά επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν το νόημα της ομιλίας σας, δεν έχουν ιδέα γιατί. Αυτό μπορεί να τον αναστατώσει και να τον μπερδέψει. Μπορεί επίσης να ταράξει το σκυλί σας, έτσι αντί να σταματήσει την απείθαρχη συμπεριφορά του, μπορεί να την επιδεινώσει. Αντί να του φωνάζετε, κρατήστε σταθερή την ένταση και προσαρμόστε τον τόνο της φωνής σας.

Το να βιάζεστε στις βόλτες

Από τη δική σας οπτική γωνία, το να βγάζετε βόλτα το σκυλί σας μπορεί να αφορά την παροχή σωματικής άσκησης και διαλείμματα για τουαλέτα. Αλλά ο σκύλος σας δεν το βλέπει έτσι. Στην πραγματικότητα, αυτή η στάση καταστρέφει τις βόλτες του σκύλου σας. Αντίθετα, οι βόλτες θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για πνευματική τόνωση, κοινωνικοποίηση και εξερεύνηση του χώρου με την όσφρηση. Μην ζητάτε από τον σκύλο σας να περάσει από κάθε πυροσβεστικό κρουνό και κορμό δέντρου. Αφήστε τον να μυρίσει, να εξερευνήσει και να χαρεί το χρόνο του στη βόλτα.

Χωρίς αμφιβολία, κάποιες φορές άθελα σας μπορεί να έχετε εκνευρίσει το κατοικίδιο σας, Αλλά τώρα που ξέρετε ποιοι είναι οι λόγοι που ενοχλείται ο σκύλος σας, μπορείτε να είστε πιο προσεκτικοί και να κάνετε τη συγκατοίκησή σας πιο αρμονική.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed