Image Alt

My Pet

πράγματα που δεν αρέσουν στα σκυλιά

10 πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι και δεν αρέσουν στα σκυλιά

Ο σκύλος σας μπορεί να μισεί κάποια πράγματα που κάνετε και ίσως να μην το έχετε συνειδητοποιήσει καν. Κάτι που εκνευρίζει τα σκυλιά μπορεί να είναι άλλο από αυτό που εκνευρίζει τους ανθρώπους. Γενικά, τα σκυλιά αντιπαθούν τις αγκαλιές, το να μην τους επιτρέπεται να μυρίζουν, την έλλειψη ρουτίνας και πολλά άλλα. Ακόμη και ο πιο χαλαρός σκύλος μισεί μερικά από τα πράγματα που κάνουμε εμείς οι άνθρωποι—και αν τα ανέχονται, είναι απλώς επειδή μας αγαπούν-. Ορισμένα πράγματα βέβαια που δεν αρέσουν στα σκυλιά είναι αναπόφευκτα, όπως οι επισκέψεις στον κτηνίατρο ή η περιποίησή τους. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε αυτά να τα κάνουμε πιο εύκολα για τα σκυλιά μας.

1. Αγκάλιασμα

Πολλά σκυλιά δεν απολαμβάνουν τις αγκαλιές, ειδικά από αγνώστους. Το να τοποθετείτε τα χέρια σας γύρω από το λαιμό ή το σώμα ενός σκύλου μπορεί να εκληφθεί ως απειλή. Τα περισσότερα σκυλιά ανέχονται απαλές αγκαλιές από έμπιστους ανθρώπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τους αρέσουν πραγματικά.

Μια καλύτερη εναλλακτική είναι να αφήσετε τον σκύλο να αγκαλιάσει με τους δικούς του όρους και να τον χαϊδέψετε στην πλάτη και στο στήθος (ειδικά αν δεν γνωρίζετε καλά τον σκύλο). Φυσικά, μερικά σκυλιά λατρεύουν να τα αγκαλιάζουν. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον δικό σας σκύλο και να κατανοείτε τα όριά του. Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματός του για να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς νιώθει όταν τον αγκαλιάζετε. Αν γέρνει μακριά, αποστρέφει τα μάτια του, χασμουριέται, γλείφει τα χείλη του, έχει ένα ανήσυχο βλέμμα ή δείχνει άλλες χειρονομίες κατευνασμού, πιθανότατα νιώθει άβολα.

πράγματα που δεν αρέσουν στα σκυλιά - αγκάλιασμα

2. Να πλησιάζετε το πρόσωπο και τον προσωπικό χώρο ενός σκύλου

Όπως το αγκάλιασμα, έτσι τα σκυλιά τείνουν να αντιπαθούν όταν οι άνθρωποι πλησιάζουν στο πρόσωπό τους. Αποφύγετε να βάζετε τα χέρια σας στο πρόσωπο ενός σκύλου, να σκύβετε πάνω από τα σκυλιά και να ορμάτε προς το μέρος τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ο σκύλος δεν σας γνωρίζει καλά.

Ως ιδιοκτήτης, εάν χρειάζεται να σπρώξετε και να ωθήσετε το σκυλί σας για το καλό του (όπως καθαρισμό αυτιών ή βούρτσισμα δοντιών) προχωρήστε αργά, να είστε ευγενικοί και ανταμείψτε τον σκύλο σας με λιχουδιές ή/και επαίνους. Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει χειρονομίες κατευνασμού, δείχνει σημάδια φόβου ή συμπεριφέρεται επιθετικά, υποχωρήστε! Είναι πάντα καλύτερο να είστε προσεκτικοί και να αποτρέψετε ένα δάγκωμα σκύλου.

3. Το να μην αφήνετε έναν σκύλο να μυρίζει και να εξερευνά στις βόλτες

Τα σκυλιά απολαμβάνουν τις βόλτες για κάτι περισσότερο από την άσκηση. Κάνοντας μια βόλτα σε εξωτερικούς χώρους τους δίνετε την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο. Ο σκύλος σας εξερευνά τον κόσμο κυρίως μέσω της μυρωδιάς και μετά με τις άλλες του αισθήσεις (ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι εξερευνούν τον κόσμο πρώτα μέσω της όρασης). Το να βιάζεστε σε μια βόλτα και να μην του επιτρέπετε να σταματήσει και να μυρίσει (και να σημαδέψει) δεν είναι σωστό.

Αν το σκεφτείτε, είναι σαν να σας σέρνει κάποιος από το χέρι στο αγαπημένο σας κατάστημα χωρίς να σας επιτρέπει να σταματήσετε και να κοιτάξετε τίποτα. Αν συμβαίνει συνέχεια, αυτό θα σας απογοήτευε, έτσι δεν είναι; Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βγάλετε βόλτα τον σκύλο σας, δώστε του άφθονο χρόνο για να εξερευνήσει το περιβάλλον του.

4. Έλλειψη ρουτίνας και κανόνων

Ένα ακόμα από τα πράγματα που δεν αρέσουν στα σκυλιά είναι η έλλειψη κανόνων και ρουτίνας. Η εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό μέρος της παροχής δομής στη ζωή του σκύλου σας. Μια ρουτίνα είναι σημαντική γιατί ο σκύλος σας έχει εσωτερικό ρολόι. Προσπαθήστε να ταΐζετε τον σκύλο σας την ίδια ώρα κάθε μέρα. Καθιερώστε επίσης μια ρουτίνα βόλτας εάν είναι δυνατόν.

Μετά από μερικές ημέρες δομημένων κανόνων και ρουτίνας, πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας είναι πιο χαρούμενος. Η ρουτίνα και οι κανόνες κάνουν τον κόσμο του σκύλου σας πιο προβλέψιμο και μπορούν πραγματικά να τονώσουν την αυτοπεποίθησή του.

5. Κραυγές και σκληρή τιμωρία

Σε κανέναν δεν αρέσει να τον φωνάζουν ή να τον τιμωρούν σκληρά (όπως το να δέρνουν). Τα σκυλιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν τις λέξεις που λέτε, αλλά αισθάνονται τα συναισθήματά σας όταν το κάνετε. Εάν έχετε ένα ευαίσθητο ή φοβισμένο σκυλί, μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι φωνές και η σκληρή τιμωρία πραγματικά αναστατώνουν ή τρομάζουν τον σκύλο σας. Ο φόβος δεν ισοδυναμεί με σεβασμό και δεν θα ενισχύσετε τη σχέση σας με αυτές τις μεθόδους.

Ακόμα κι αν ο σκύλος σας είναι απόμακρος ή πολύ χαρούμενος, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι οι φωνές και η σκληρή τιμωρία δεν βοηθούν μακροπρόθεσμα επειδή ο σκύλος σας απευαισθητοποιείται (που σημαίνει ότι κάνει ό,τι θέλει ούτως ή άλλως και εσείς απλώς επαναλαμβάνεστε).

Η θετική ενίσχυση είναι γενικά ο πιο αποτελεσματικός τύπος εκπαίδευσης. Για να διορθώσετε μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, μπορείτε να δοκιμάσετε να ανακατευθύνετε τον σκύλο σας προς μια προτιμώμενη συμπεριφορά αντί να τον φωνάξετε ή να τον χτυπήσετε. Εκπαιδεύστε το σκυλί σας λέγοντας του «άφησε το» για να τον α΄πο το να τρώει ή να μασάει κάτι που δεν πρέπει. Μπορείτε να του μάθετε «έλα» ή «κοίτα με» για να τραβήξετε την προσοχή του όταν κάνει κάτι λάθος. Φροντίστε να τον επιβραβεύετε όταν συμμορφώνεται. Τα σκυλιά είναι πιο πιθανό να σας ακούσουν όταν υποβάλετε ένα αίτημα παρά ένα μη συγκεκριμένο “όχι” ή “σταματήστε το”.

6. Να τα ντύνετε

Αν δεν έχετε συνηθίσει το σκυλί σας να φοράει ρούχα σταδιακά (ή ως κουτάβι), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο σκύλος σας να μισεί το ντύσιμο. Πολλά σκυλιά ανέχονται ρούχα, αλλά τα περισσότερα δεν τα απολαμβάνουν. Γνωρίστε τον σκύλο σας πριν τον αναγκάσετε να φορέσει κάτι!

Μερικοί σκύλοι είναι εντάξει με τα ειδικά παλτουδάκια τους, αλλά απεχθάνονται να φορούν πράγματα στο κεφάλι ή στα πόδια τους. Πόσο σημαντικό είναι ούτως ή άλλως να ντύνεις τον σκύλο σου; Εάν ο σκύλος σας χρειάζεται προστασία από το κρύο, ξεκινήστε με μικρά, ελαφριά αντικείμενα και συνδέστε τα με λιχουδιές ή άλλες ανταμοιβές.

πράγματα που δεν αρέσουν στα σκυλιά - να τα ντύνετε nt;ynete

7. Τα δυνατά αρώματα

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε ήδη, η όσφρηση του σκύλου σας είναι περίπου 10.000 έως 100.000 φορές πιο ευαίσθητη από τη δική σας. Σε γενικές γραμμές, οι σκύλοι απολαμβάνουν όλα τα είδη αρωμάτων και οσμών. Ωστόσο, τα δυνατά αρώματα και οι χημικές ουσίες μπορεί να ενοχλήσουν τα σκυλιά και ακόμη και να ερεθίσουν τη μύτη τους.

Κατά κανόνα, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να ψεκάζετε απευθείας το σκυλί σας με οτιδήποτε. Εάν ο σκύλος σας χρειάζεται ένα ιατρικό σπρέι, αποφύγετε το πρόσωπό του (ακόμα καλύτερα, ψεκάστε το φάρμακο σε ένα πανί και εφαρμόστε το σε αυτόν με αυτόν τον τρόπο). Όταν χρησιμοποιείτε τα δικά σας προϊόντα (άρωμα, λακ, αποσμητικά χώρου, καθαριστικά κ.λπ.), κάντε το μακριά από τον σκύλο σας και βεβαιωθείτε ότι το προϊόν δεν είναι τοξικό.

8. Το να μένουν μόνα ή να τα αγνοείτε

Ένα από τα πράγματα που δεν αρέσουν στα σκυλιά επειδή είναι κοινωνικά πλάσματα είναι το να μένουν μόνα. Κάποια σκυλιά παρηγορούνται από την παρουσία ενός άλλου σκύλου, άλλα όμως θέλουν μόνο ανθρώπινη συντροφιά. Σε ακραίες περιπτώσεις, μερικοί σκύλοι φοβούνται πραγματικά να μείνουν μόνοι και βιώνουν άγχος αποχωρισμού

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν και τη δική τους ζωή, δουλεύουν, πηγαίνουν διακοπές κλπ. Φυσικά, ο σκύλος δεν τα καταλαβαίνει όλα αυτά. Λοιπόν, ποια είναι η λύση;

Περάστε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τον σκύλο σας όταν είστε σπίτι. Αφιερώστε χρόνο για να δεθείτε μαζί του. Ορίστε μια καθημερινή ρουτίνα, παρέχοντας άφθονη άσκηση και πνευματική τόνωση. Εάν ταξιδεύετε συχνά, βρείτε ένα έμπιστο άτομο με το οποίο ο σκύλος σας νιώθει άνετα. Εάν ταξιδεύετε συνεχώς, σκεφτείτε ακόμα και εάν είναι δίκαιο να έχετε σκύλο (ή οποιοδήποτε κατοικίδιο).

πράγματα που δεν αρέσουν στα σκυλιά - να μένουν μόνα τους

9. Όταν τα αναγκάζετε να βρεθούν σε άβολες καταστάσεις

Οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε βιώσει: ο σκύλος σας «βάζει φρένο» και αρνείται να πάει κάπου ή να κάνει κάτι. Ίσως όταν πρόκειται για το μπάνιο του. Συχνά είναι ο κτηνίατρος. Μερικές φορές είναι το αυτοκίνητο ή ακόμα και ένας συγκεκριμένος δρόμος. Μπορεί ακόμη και να είναι ένα συγκεκριμένο άτομο ή ζώο που θέλει να αποφύγει ο σκύλος σας. Τις περισσότερες φορές, ο σκύλος σας αρνείται επειδή φοβάται.

Όταν πιέζετε τον σκύλο σας σε μια τρομακτική για αυτόν κατάσταση, τον κρατάτε σε κατάσταση στρες. Μια καλύτερη μέθοδος είναι να διευκολύνετε το σκυλί σας. Κρατήστε τον σε απόσταση ασφαλείας και επιβραβεύστε τον για την ψυχραιμία του. Αυξήστε σταδιακά την έκθεση του σκύλου σε αυτό που τον τρομάζει και επιβραβεύστε όταν δεν αντιδρά. Εάν είναι ο κτηνίατρος που φοβάται, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να κάνετε τον σκύλο σας να αγαπήσει τον κτηνίατρο. Εάν η φοβία είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον εκπαιδευτή.

10. Το να είστε αναστατωμένοι

Η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της. Δεν μπορείτε να είστε πάντα χαρούμενοι. Ωστόσο, ο σκύλος σας μπορεί να αισθανθεί τα συναισθήματά σας λόγω του στενού δεσμού που μοιράζεστε. Εάν περνάτε μια περίοδο κατάθλιψης, άγχους ή θλίψης, είναι βέβαιο ότι αυτό θα επηρεάσει τον σκύλο σας. Μερικοί σκύλοι θα συμπάσχουν με τα συναισθήματά σας, θα γίνουν λυπημένοι ή ακόμα μπορεί να αρρωστήσουν.

Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να ακολουθήσετε κάποιο είδος ρουτίνας και να αφιερώσετε χρόνο με τον σκύλο σας. Τα σκυλιά μπορούν να προσφέρουν υπέροχη υποστήριξη συναισθημάτων. Υπάρχει λόγος που τα σκυλιά είναι τόσο σπουδαία στη θεραπεία με τη βοήθεια ζώων! Πηγαίνετε μια βόλτα με τον σκύλο σας και ίσως να αισθανθείτε καλύτερα.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed