Image Alt

My Pet

Κατοικίδιο σκυλάκι που το φροντίζει η ιδιοκτήτης του

10 συμβουλές για την υπεύθυνη φροντίδα του κατοικίδιού σας

Ως ιδιοκτήτες κατοικίδιου θα θέλετε να κάνετε τα πάντα για να φροντίσετε το κατοικίδιό σας. Αυτό συμπεριλαμβάνει τις καθημερινές δραστηριότητες για να διασφαλίσετε ότι παραμένουν χαρούμενα και υγιή. Εφαρμόστε αυτές τις δέκα υπεύθυνες συμβουλές για τη φροντίδα του κατοικίδιού σας κάθε χρόνο για μία χαρούμενη και υγιή ζωή με τους αγαπημένους σας φίλους.

1. Επισκέψεις στον Κτηνίατρο

Η υπεύθυνη φροντίδα των μικρών ζώων ξεκινά από τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο. Δεδομένου ότι τα σκυλάκια και τα γατάκια έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τους ανθρώπους, πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον μία φορά ή δύο φορές τον χρόνο. Ανάλογα με το πρόγραμμα του εμβολιασμού του κατοικίδιού σας, πρέπει να τα πηγαίνετε όσο γίνεται πιο συχνά στον κτηνίατρο όσο είναι ακόμη μικρά, για να δημιουργηθεί οι βάσεις για μια υγιή ζωή όσο μεγαλώνουν.

Βέβαια, οι επισκέψεις στον κτηνίατρο μπορεί να είναι αρκετά απαιτητικές. Οι γάτες, για παράδειγμα, μπορεί να μην αποχωριστούν εύκολα την άνεση του σπιτιού τους, αλλά υπάρχουν τρόποι να μειώσετε το στρες και για τους δύο. Καλό θα ήταν να εξοικειώσετε τη γάτα σας στο κλουβί της όσο είναι ακόμη μικρό γατάκι, για να αποφύγετε το σενάριο να το σκάσει ή να κρυφτεί κάτω από το κρεβάτι.

Οι σκύλοι, από την άλλη, συνήθως τείνουν να λατρεύουν τις βόλτες με το αμάξι. Πηγαίντε κάποιες βόλτες με τον σκύλο σας ούτως ώστε να μην συνδέσει το αυτοκίνητο με τον κτηνίατρο. Μάλιστα, πολλά κατοικίδια δεν τους ενοχλεί να πηγαίνουν στο κτηνιατρείο, ειδικά εάν επιλέξετε έναν κτηνίατρο που ταιριάζει στον μικρό σας φίλο.

2. Εμβολιασμοί

Το να εμβολιάσετε τα κατοικίδιά σας είναι ζωτικής σημασίας για την υπεύθυνη φροντίδα του κατοικίδιού σας. Από τη στιγμή που θα καλωσορίσετε το νέο σας κατοικίδιο στο σπίτι, θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού εμβολιασμού. Κατά τη διάρκεια της πρώτης σας επίσκεψης, ο κτηνίατρος θα σας θέσει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού για το μικρό σας κουτάβι ή γατάκι προκειμένου να προστατευθεί από αρρώστιες και ασθένειες. Οι εμβολιασμοί στα κουτάβια πρέπει να γίνονται νωρίτερα από τις πρώτες δύο εβδομάδες αφότου έρθουν στο σπίτι. Μιλήστε με τον κτηνίατρο για να κλείσετε το πρώτο σας ραντεβού.

Τα εμβόλια στους σκύλους βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών όπως η λύσσα, η νόσος Lyme και η νόσος του Καρέ. Παρομοίως, τα εμβόλια στις γάτες βοηθούν στην πρόληψη της λύσσας, του ιού του έρπητα και της λευχαιμίας. Εάν έχετε υιοθετήσει κάποιο ενήλικο ζωάκι, επιβεβαιωθείτε ότι είναι εμβολιασμένο επίσης. Υπενθυμίζεται ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επαναλαμβάνονται και δεν είναι μόνο για τα μικρά σε ηλικία κατοικίδια.

3. Σωστή ταυτοποίηση

Εάν συμβεί το αδιανόητο και ο μικρός σας φίλος χαθεί – τα πιο μικρά συνήθως είναι πιο επιρρεπή να το σκάσουν – η σωστή ταυτοποίηση είναι το κλειδί για ένα χαρούμενο «τέλος». Ξεκινήστε με τα βασικά: ένα κολλάρο και μία ετικέτα που περιλαμβάνει τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Συμπληρωματικά όμως με την ετικέτα ταυτοποίησης, συνίσταται ένα μικροτσίπ στο κατοικίδιο ζώο σας, αφού πάντα υπάρχει η δυνατότητα να του φύγει το κολλάρο. Το μικροτσίπ είναι μία ηλεκτρονική συσκευή στο μέγεθος και το σχήμα ενός κόκκου ρυζιού, που φυτεύεται στο δέρμα του ζώου σας και μπορεί να διαβαστεί από ένα σαρωτή προκειμένου να διαβάσει τα στοιχεία ταυτότητας σας.

Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός στο να βρείτε το χαμένο σας ζωάκι, εφόσον όμως κρατάτε τα στοιχεία ενημερωμένα. Σε περίπτωση που, για παράδειγμα, έχετε αλλάξει τηλέφωνο ή διεύθυνση, επιβεβαιωθείτε ότι το έχετε αλλάξει και εκεί.

4. Στείρωση

Η στείρωση του κατοικίδιού σας αποτρέπει πολλά προβλήματα υγείας, αλλά και τις περίπλοκες εγκυμοσύνες, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των άστεγων ζώων. Το να στειρώσετε το γατάκι σας (απομακρύνοντας τη μήτρα και τις ωοθήκες) μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας και θα εξαλείψει την ανάγκη για ζευγάρωμα. Παρομοίως, στειρώνοντας το κουτάβι σας βοηθάει στην μείωση της επιθετικότητας και την περιπλάνηση στη γειτονιά. Την ίδια στιγμή, αποτρέπει από τον καρκίνο των όρχεων. Επειδή χρειάζεται εγχείρηση, πιθανώς να χρειαστεί το κατοικίδιό σας να περάσει τουλάχιστον ένα βράδυ στο κτηνιατρείο για παρακολούθηση και φροντίδα. Παρόλα αυτά, δεν είναι απαραίτητο. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

5. Υγιεινό φαγητό

Μία άλλη συμβουλή για την καλή φροντίδα του κατοικιδίου σας είναι να του προσφέρετε φρέσκο, κρύο νερό και υγιεινό φαγητό. Το σωστό φαγητό για το ζώο σας θα εμπλουτίσει την ζωή του μικρού σας φίλου, παρέχοντάς του την ενέργεια και τα συστατικά που χρειάζεται. Με τόσες επιλογές να διάλεξετε, μπορεί να γίνει δελεαστικό, αλλά πρέπει να εξοικειωθείτε με τα σημαντικά συστατικά και πώς μπορούν να βοηθήσουν το κουταβάκι ή το γατάκι σας. Όταν επιλέγετε τροφή για τις γάτες, φροντίστε να υπάρχει μια καλή ισορροπία πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπαρών. Αυτά είναι τα καλύτερα συστατικά και για τον σκύλο σας, αφού διαθέτει πολλές φυτικές ίνες για το πεπτικό σύστημα.

Συμπληρωματικά, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την κατάλληλη τροφή για την ηλικία του ζώου σας, τις συνθήκες υγείας του, αλλά και το επίπεδο της δραστηριότητάς του. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν αλλάξετε την διατροφή του.

6. Φροντίδα στο σπίτι

Εφόσον έχετε ζωάκι, δουλειά σας είναι να του παρέχετε καλές συνήθειες υγιεινής στο σπίτι, καθώς και να τον πάτε στον κτηνίατρο ή το κομμωτήριο για μικρά ζώα. Για να είναι σε μία καλή κατάσταση, μπορείτε να του βουρτσίζετε τα δόντια, να χτενίζετε το τρίχωμά του, να του κόβετε τα νύχια αλλά και να του παρέχετε υγιεινή τροφή. Μπορείτε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα με όλα τα παραπάνω για να σας γίνει συνήθεια.

7. Άνετο κατάλυμα

Καθώς αλλάζουν οι εποχές ή αναδιατάσσετε τον χώρο διαβίωσής σας, βεβαιωθείτε ότι παρέχετε στο κατοικίδιό σας ένα ασφαλές, άνετο χώρο. Αγοράστε ένα καινούργιο κρεβατάκι στον σκύλο σας εάν βλέπετε ότι έχει γίνει πολύ επίπεδο. Πάρτε ένα καινούργιο κουτί απορριμμάτων στο γατάκι σας σε περίπτωση που το προηγούμενο έχει γεμίσει. Αυτή είναι επίσης μία καλή στιγμή να ελέγξετε για πιθανούς κινδύνους. Κοιτάξτε εάν υπάρχουν εκτεθειμένα σχοινιά, ασφαλίστε πιθανές εξόδους, επισκευάστε πιθανά χαλαρά παράθυρα και απομακρύνετε φυτά τα οποία μπορεί να είναι δηλητηριώδη για το κατοικίδιό σας.

8. Εκπαίδευση και Κοινωνικοποίηση

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της υπεύθυνης φροντίδας κατοικίδιων ζώων είναι να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος ή η γάτα σας είναι καλά εκπαιδευμένος. Η κοινωνικοποίηση είναι επίσης πολύ σημαντικό. Ξεκινήστε όταν είναι ακόμη μικρά, αφού τότε η εκπαίδευση κι η κοινωνικοποίηση είναι πιο αποτελεσματική. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά να μάθει νέα κόλπα.

Η εκπαίδευση για την τουαλέτα είναι νούμερα ένα προτεραιότητα για τα ζωάκια που έχετε στο σπίτι. Μάλιστα, οι ικανότητες κοινωνικοποίησης μπορούν να βοηθήσουν το κουτάβι ή τη γάτα σας να δεθούν μαζί σας, αλλά και με άλλα ζωάκια. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ή το τοπικό καταφύγιο ζώων για καλούς εκπαιδευτές στην περιοχή σας ή οδηγούς εκπαίδευσης στο σπίτι. Ένα καλά εκπαιδευμένο κατοικίδιο είναι ένα χαρούμενο κατοικίδιο και κατ’ επέκταση είστε κι εσείς χαρούμενοι.

9. Ακολουθήστε τους κανόνες για σκύλους στο πάρκο

Το να πάτε με τον σκύλο σας βόλτα στο πάρκο είναι πολύ καλό κι ως κοινωνικά πλάσματα, οι σκύλοι λατρεύουν τις εξωτερικές περιπλανήσεις. Εάν αποφασίσετε να πάτε το κουτάβι σας σε ένα πάρκο, θα πρέπει να τηρήσετε τους κανόνες. Καλό είναι να φέρνετε τα δικά σας παιχνίδια και να μην παίρνετε φαγητό μαζί σας. Πάρτε γλυκίσματα για να επιβραβεύσετε τον σκύλο σας μετά για την καλή του συμπεριφορά. Οι κτηνίατροι επίσης συνιστούν να πάτε τον σκύλο σας βόλτα στο πάρκο εφόσον κλείσει τους τέσσερις μήνες, ούτως ώστε να έχει κάνει όλα τα εμβόλια πριν εκτεθεί σε όλα ζώα.

10. Ασφαλές παιχνίδι

Δεν είναι μυστικό ότι οι σκύλοι κι οι γάτες λατρεύουν τα παιχνίδια. Είναι πολύ σημαντικό για να αναπτύξετε μία δυνατή σχέση. Διασφαλίστε ότι τα παιχνίδια τους είναι ασφαλή. Λάβετε υπόψη τα παιχνίδια που είναι γεμισμένα με νήματα, αφού ενέχουν κινδύνους πνιγμού, όπως και τα παιχνίδια με σκληρές γωνίες που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό. Απομακρύνετε ή αντικαταστήστε παιχνίδια που έχουν χαλάσει. Μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας DIY παιχνίδια για σκύλους και γάτες, αφού είναι ένας φθηνός τρόπος να περάσετε ακόμα πιο διασκεδαστικό και ποιοτικό χρόνο με το κατοικίδιό σας.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed