Image Alt

My Pet

5 λόγοι για τους οποίους η γλώσσα του σκύλου σας κρέμεται έξω

5 λόγοι για τους οποίους η γλώσσα του σκύλου σας κρέμεται έξω

Η γλώσσα ενός σκύλου είναι πραγματικά εντυπωσιακή αν το καλοσκεφτείτε. Την χρησιμοποιεί για να τρώει και να πίνει, βοηθάει στην ψύξη του σώματός του και φυσικά, για να σας δίνει πολλά φιλιά. Μερικά σκυλιά, ίσως και το δικό σας, έχουν το παράξενο αλλά αξιολάτρευτο χαρακτηριστικό να βγάζουν τη γλώσσα τους έξω όλη την ώρα. Μερικές φορές είναι μόνο η άκρη της, άλλες φορές ολόκληρη η γλώσσα τους κρέμεται έξω από τα πλάγια του στόματός τους. Ενώ αυτό μπορεί να είναι ένα ακίνδυνο χαρακτηριστικό, μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη υποκείμενων προβλημάτων υγείας. Ακολουθούν τέσσερις πιθανοί λόγοι για τους οποίους η γλώσσα του σκύλου σας κρέμεται έξω.

01. Υπερβολική χαλαρότητα

Τα καλά νέα είναι ότι, μερικές φορές η γλώσσα που κρέμεται έξω δεν είναι σημάδι για κάτι προβληματικό για τον σκύλο σας. Μερικές φορές μια γλώσσα που κρέμεται έξω για μεγάλα χρονικά διαστήματα  (όχι μόνιμα) είναι σημάδι καθαρής χαλάρωσης. Αν ο σκύλος σας μόλις έφαγε ένα νόστιμο γεύμα, έπαιξε με την ψυχή του ή ξαπλώνει δίπλα σας με τη γλώσσα του να κρέμεται έξω για λίγο, μπορεί απλώς να σημαίνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης ευτυχίας.

02. Για να δροσιστεί

Όταν οι άνθρωποι ζεσταίνονται, ιδρώνουν. Όταν τα σκυλιά ζεσταίνονται, λαχανιάζουν. Και οι δύο αυτές αντιδράσεις δροσίζουν το σώμα και ο τρόπος που λειτουργούν είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος. Οι σύντομες αναπνοές που συμβαίνουν όταν ο σκύλος σας λαχανιάζει βοηθούν στην εξάτμιση του νερού από τη γλώσσα και την ανώτερη αναπνευστική του οδό. Αυτή η εξάτμιση βοηθά το σκύλο σας να δροσιστεί. Αν ο σκύλος σας λαχανιάζει πολύ, προσπαθήστε να τον κρατήσετε σε δροσερό μέρος και μειώστε τη σωματική δραστηριότητα για λίγο. Βεβαιωθείτε ότι έχει άφθονο νερό. Εάν το λαχάνιασμα συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αφού ο σκύλος σας φαίνεται να έχει δροσιστεί, ζητήστε την συμβουλή κτηνιάτρου.

03. Παρενέργεια από φάρμακα

Η εισαγωγή νέων φαρμάκων στον οργανισμό του σκύλου σας θα μπορούσε να είναι η αιτία που βγάζει τη γλώσσα του έξω. Εάν ο σκύλος σας έχει πρόσφατα λάβει νέα φαρμακευτική αγωγή και παρουσιάζει αυτό το σύμπτωμα ή άλλα νέα συμπτώματα ή συνήθειες, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

5 λόγοι για τους οποίους η γλώσσα του σκύλου σας κρέμεται έξω

Διαβάστε επίσης: Πόσο καλή γεύση έχουν οι σκύλοι;

04. “Σύνδρομο κρεμασμένης γλώσσας”

Το σύνδρομο κρεμασμένης γλώσσας είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: η γλώσσα του σκύλου κρέμεται έξω από το στόμα του και δεν αποτελεί ένδειξη για κάτι άλλο ανησυχητικό. Πρόκειται για μια κατάσταση που εμφανίζουν λόγω γενετικής οι μικρότερες και βραχυκεφάλιες ράτσες σκύλων, όπως τα Pugs. Η γλώσσα τους μπορεί κυριολεκτικά να είναι πολύ μεγάλη για τη στοματική κοιλότητα… και περισσεύει.

Το κύριο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από το Σύνδρομο Κρεμαστής Γλώσσας είναι μια απίστευτα αποξηραμένη γλώσσα. Αν ο σκύλος σας έχει αυτή την πάθηση, προσέξτε για τυχόν πρήξιμο, αιμορραγία ή σκασίματα της γλώσσας και αναζητήστε τη βοήθεια κτηνιάτρου.

05. Οδοντική νόσος

Η σοβαρή οδοντική νόσος μπορεί να οδηγήσει στη σήψη των κάτω δοντιών. Όταν αυτά τα δόντια πέφτουν ή αφαιρούνται, δεν υπάρχει στήριξη για τη γλώσσα, οπότε αυτή απλώς πετάγεται έξω και κρέμεται είτε στο πλάι είτε μπροστά.
Ευτυχώς, οι περισσότεροι σκύλοι με αυτό το πρόβλημα μπορούν να απολαύσουν μια πλήρη, ευτυχισμένη, υγιή ζωή χωρίς πολλά σοβαρά προβλήματα.

Πότε να ζητήσετε συμβουλή κτηνιάτρου

Εάν ο σκύλος σας έχει το σύνδρομο της κρεμαστής γλώσσας, βεβαιωθείτε ότι έχει πρόσβαση σε άφθονο νερό και ότι το χρώμα της γλώσσας και των ούλων του παραμένει το ίδιο, καθώς οι σκύλοι με αυτό το σύνδρομο είναι επίσης επιρρεπείς σε μολύνσεις, ακόμη και σε κρυοπαγήματα στη γλώσσα τους σε ψυχρότερα κλίματα.

Ο αποχρωματισμός της γλώσσας και των ούλων μπορεί να αποτελεί ένδειξη μόλυνσης και θα πρέπει να συζητηθεί αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Μια ξαφνική εμφάνιση αυτού του φαινομένου σε συνδυασμό με περίεργη συμπεριφορά, θα μπορούσε να είναι σημάδι νευρολογικών προβλημάτων.

Τραυματισμοί στη γνάθο, τη γλώσσα ή το κεφάλι μπορεί να προκαλέσουν νευρική βλάβη ή ουλές στη γλώσσα, συμβάλλοντας περαιτέρω στην κατάσταση αυτή. Εάν κάτι από αυτά συμβαίνει στο σκύλο σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Διαβάστε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed