Image Alt

My Pet

6 σημεία που αρέσουν στα σκυλιά να τα χαϊδεύουν

6 σημεία που αρέσουν στα σκυλιά να τα χαϊδεύουν

Το χάιδεμα των σκυλιών είναι πραγματικά απολαυστικό τόσο για κάποιον που αγαπά τα σκυλιά όσο και για τα ίδια τα σκυλάκια. Σε ορισμένα αρέσουν τα απαλά χάδια, ενώ άλλα προτιμούν περισσότερη πίεση. Γενικά υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία αρέσουν στα σκυλιά να τα χαϊδεύουν και άλλα που καλό είναι να αποφεύγονται. Βέβαια κάθε σκύλος έχει τις προτιμήσεις του και αυτό εξαρτάται από την προσωπικότητά του, το ιστορικό του και τη σχέση του μαζί με αυτόν που το χαϊδεύει.

Γιατί αρέσουν στα σκυλιά τα χάδια;

σκυλιά - σε ποια σημεία αρέσει να τα χαϊδεύουν

Τα περισσότερα σκυλιά απολαμβάνουν το χάιδεμα μας. Ένας τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων είναι το άγγιγμα και οι σκύλοι έχουν μάθει όχι μόνο να το ανέχονται αυτό, αλλά συχνά το απολαμβάνουν. Οι σκύλοι συνδέονται μαζί μας συναισθηματικά, σωματικά και χημικά. Αυτός ο χημικός δεσμός συμβαίνει λόγω της ωκυτοκίνης, που ονομάζεται επίσης ορμόνη της αγάπης, η οποία αυξάνεται στους ανθρώπους και στους σκύλους μέσω της στοργικής αλληλεπίδρασης.

Στα σκυλιά αρέσει να τα χαϊδεύουν γιατί αυτό τους κάνει να νιώθουν όμορφα. Βέβαια όπως και στους ανθρώπους, που κάποιοι δεν θέλουν να τους ακουμπούν, έτσι και σε κάποια σκυλιά δεν αρέσει το χάιδεμα. Αυτό μπορεί να προέρχεται από έλλειψη ανθρώπινης κοινωνικοποίησης, φόβο, ιστορικό κακοποίησης, πόνο ή απλώς προσωπική προτίμηση. Υπάρχουν σκυλιά που  απολαμβάνουν το χάιδεμα σε ορισμένα σημεία του σώματός τους και αντιπαθούν το άγγιγμα σε άλλα. Ή ορισμένα σκυλιά απολαμβάνουν το χάιδεμα από ανθρώπους που εμπιστεύονται αλλά όχι από ξένους. Για αυτό αν θέλετε να χαϊδέψετε έναν σκύλο, πρώτα να ρωτάτε τον κηδεμόνα του αν μπορείτε να πλησιάσετε και να χαϊδέψετε τον σκύλο του και αν καταλάβετε ότι ο σκύλος αισθάνεται άβολα, σταματήστε αμέσως.

Πώς να χαϊδέψετε έναν σκύλο

Καταρχήν αν δεν γνωρίζετε καλά τον σκύλο, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε σιγά-σιγά, ώστε να παρακολουθήσετε και να εκτιμήσετε την αντίδρασή του.

σκυλιά - σε ποια σημεία αρέσει να τα χαϊδεύουν

 • Όπως είπαμε αν πρόκειται για έναν ξένο σκύλο, ρωτήστε τον κηδεμόνα του αν επιτρέπεται να χαϊδέψετε τον σκύλο. Δεν είναι όλα τα σκυλιά φιλικά και μπορεί ή να φοβηθούν ή να γίνουν επιθετικά. Ορισμένα σκυλιά έχουν σημεία στο σώμα τους που είναι πιο ευαίσθητα ή που πονούν και πρέπει να αποφεύγονται. Άλλα σκυλιά φοβούνται τους ξένους.
 • Δώστε πρώτα στον σκύλο την ευκαιρία να σας πλησιάσει.
 • Εάν πλησιάσετε τον σκύλο, να το κάνετε αργά από το πλάι. Το να πλησιάζετε το σκύλο γρήγορα ή άμεσα μπορεί να του φανεί απειλητικό .
 • Αποφύγετε την άμεση οπτική επαφή με τον σκύλο, καθώς αυτό μπορεί να το πάρει ως απειλή.
 • Μην κινείτε τα χέρια σας προς το πρόσωπο του σκύλου ή πάνω από την κορυφή του κεφαλιού. Αυτό μπορεί να κάνει τον σκύλο να φοβηθεί ή να αμυνθεί.
 • Ξεκινήστε να χαϊδεύετε απαλά το σκύλο σε σημεία όπως το μπροστινό μέρος του στήθους, το πάνω και μεσαίο μέρος της πλάτης, τα πλαϊνά του στήθους και πίσω από τα αυτιά.
 • Σταματήστε να χαϊδεύετε τον σκύλο αν παρατηρήσετε αντίσταση. Παρακολουθήστε τη γλώσσα του σώματός του για σημάδια φόβου ή επιθετικότητας. Αν παρατηρήσετε μια ανησυχία από το σκύλο, απομακρυνθείτε αργά στο πλάι του και αποφύγετε την οπτική επαφή.

Αν ο σκύλος απολαμβάνει τα χάδια, μπορεί από μόνος του να σας προσφέρει ένα άλλο σημείο για να τον χαϊδέψετε. Μπορεί να ακουμπήσει την πλάτη του πάνω σας, να σπρώξει το κεφάλι του κάτω από το χέρι σας ή να εκθέσει την κοιλιά του. Να θυμάστε ότι ότι όταν σας δείχνει την κοιλιά του, δεν σημαίνει πάντα ότι θέλει να τον χαϊδέψετε σε εκείνο το σημείο. Μπορεί να είναι πρόσκληση για παιχνίδι ή πράξη υποταγής.

Συνεχίστε να κινείστε αργά και να χαϊδεύετε απαλά τον σκύλο για να παρατηρείτε αν του αρέσει. Μερικά σκυλιά λατρεύουν ένα καλό ξύσιμο.

σε ποια σημεία αρέσει στα σκυλιά να τα χαϊδεύουν Σημεία που πολλά σκυλιά απολαμβάνουν να τα χαϊδεύουν άτομα που εμπιστεύονται

 1. Κάτω μέρος της πλάτης κοντά στη βάση της ουράς
 2. Κοιλιά και κάτω μέρος του στήθους
 3. Κορυφή του κεφαλιού και λαιμός
 4. Κάτω από το πηγούνι
 5. Στο μπροστινό μέρος του λαιμού
 6. Στις πλευρές των μηρών

Σημεία που πρέπει να αποφεύγουμε να χαϊδεύουμε τα σκυλιά

Όπως είπαμε δεν αρέσει σε όλους τους σκύλους να τους χαϊδεύουν στα ίδια σημεία. Όμως γενικά σε όλα τα σκυλιά, υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται. Τα γεννητικά όργανα και ο πρωκτός ας πούμε, θα πρέπει να αποφεύγονται – οι σκύλοι προστατεύουν αυτές τις περιοχές όπως και οι άνθρωποι.

Επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε να χαϊδεύετε το πρόσωπο, την ουρά, τα πόδια και τις γάμπες. Κάποια σκυλιά αντιπαθούν ακόμα  και το αγκάλιασμα ή άλλα απλώς το ανέχονται. Αυτό που εσείς πρέπει να κάνετε είναι να διαπιστώσετε αν ο σκύλος σας απολαμβάνει τις αγκαλιές και τα χάδια σεβόμενος τις αντιδράσεις του.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed