Image Alt

My Pet

Σημάδια να αλλάξετε τροφή στον σκύλο σας

8 ενδείξεις ότι πρέπει να αλλάξετε την τροφή του σκύλου σας

Δύσκολα μπορούμε να πούμε πως μια τροφή έχει ταιριάζει απόλυτα στον σκύλο μας, ωστόσο είναι σημαντικό να βρούμε αυτό που είναι το πιο ιδανικό για το στομάχι του, την ηλικία του, τον σωματότυπο του και τις διατροφικές του ανάγκες. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες ενδείξεις που θα σας κάνουν να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε την τροφή του μικρού σας.

Λιχουδιές και ανθρώπινες τροφές

Οι καθημερινές λιχουδιές, η ανθρώπινη τροφή, ενδέχεται να προκαλέσουν χάος σε ένα ευαίσθητο στομάχι. Οπότε απλά να έχετε κατά νου ότι η διατροφή του σκύλου σας δεν είναι μόνο η τροφή που του βάζετε στο μπολ του. Στις ύποπτες πηγές τροφής που μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα περιλαμβάνονται:

 • Ανθρώπινες τροφές
 • Λιχουδιές
 • Κόκαλα
 • Οδοντικές λιχουδιές

Σημάδια ότι πρέπει να αλλάξετε τροφή:

Αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω, θα πρέπει να εξετάσετε αν η τροφή που δίνετε στον σκύλο σας είναι η κατάλληλη. Συζητήστε τα συμπτώματα με τον κτηνίατρο σας, αποκλείστε άλλες αιτίες και επιλέξτε την ιδανική τροφή για τα κιλά, την ηλικία και το σωματότυπο του.

1. Αλλεργίες

Οι αλλεργίες ή η τροφική δυσανεξία είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα σας κάνουν να αλλάξετε την τροφή του σκύλου σας. Οι αλλεργίες στα σκυλιά είναι εξαιρετικά συχνές. Εάν ένας σκύλος είναι αλλεργικός σε ένα είδος τροφής, συνήθως έχει φαγούρα στα πόδια, τα αυτιά και τη κοιλιά.

Η εύρεση μιας τροφής που δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι μια πρόκληση και πιθανότατα θα χρειαστεί πειραματισμός, αρκετός χρόνος και σίγουρα τη συμβουλή και την καθοδήγηση ενός κτηνιάτρου. Πολλοί σκύλοι είναι αλλεργικοί στα κοινά συστατικά της τροφής για σκύλους, όπως το κοτόπουλο, το αρνί και το βόειο κρέας.

Σημάδια που δείχνουν ότι ένας σκύλος μπορεί να είναι αλλεργικός στην τροφή του είναι:

 • Συνεχές γλείψιμο ή ξύσιμο των ποδιών
 • Συνεχές γλείψιμο ή ξύσιμο της κοιλιάς
 • Κόκκινο, φλεγμονώδες δέρμα, ιδιαίτερα γύρω από τα πόδια και την κοιλιά
 • Χρόνιες λοιμώξεις των αυτιών
 • Χρόνια ή τακτική διάρροια

2. Ευαίσθητο στομάχι

Το καλύτερο σημάδι για να διαπιστώσετε ότι ο σκύλος χρειάζεται αλλαγή τροφής, πιο εύπεπτη, είναι τα κόπρανα του. Η ακανόνιστη και διαλείπουσα διάρροια ή ακόμα και τα μαλακά, ασυνεπή κόπρανα πιθανότατα θα βελτιωθούν με μια πιο συνεπή και ανεκτή διατροφή.

Αν ο σκύλος σας έχει ευαίσθητο στομάχι, η αλλαγή της τροφής του, μπορεί να τον βοηθήσει να ανεχτεί τις μικρές καθημερινές ασυνέπειες με λιχουδιές. Αναζητήστε τα ακόλουθα σημάδια:

 • Διάρροια
 • Συχνός εμετός
 • Μαλακά κόπρανα

3. Κάποια ασθένεια 

Ορισμένες ασθένειες αντιμετωπίζονται πολύ καλύτερα με μια συγκεκριμένη διατροφή. Υπάρχουν εξαιρετικές σκυλοτροφές, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτό. Ορισμένες χρόνιες ασθένειες μπορεί να δυσχεράνουν τη διατήρηση του βάρους του σκύλου σας. Για παράδειγμα, μετά από μια διάγνωση καρκίνου, είναι σύνηθες ο σκύλος να χάνει βάρος. Εάν ο σκύλος σας δυσκολεύεται να διατηρήσει το βάρος του λόγω της ασθένειάς του, ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει σε μια δίαιτα με περισσότερες θερμίδες που είναι πιο εύπεπτη και απορροφήσιμη. Οι ασθένειες που μπορεί να σημαίνουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξετε την τροφή ενός σκύλου είναι:

 • Νεφροπάθεια
 • Ασθένεια του ουροποιητικού συστήματος
 • Ασθένεια του ήπατος
 • Ασθένεια του πεπτικού συστήματος

4. Το υπερβολικό βάρος

Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Η εύρεση μιας διατροφής που βοηθά στη διαχείριση του βάρους του σκύλου σας μπορεί να είναι δύσκολο. Η πιο απλή λύση είναι να βρείτε μια τροφή με λιγότερες θερμίδες και να φροντίσετε ο σκύλος σας να ασκείται περισσότερο. Εδώ είναι μερικά σημάδια που δείχνουν ότι η τροφή του σκύλου σας είναι πολύ παχυντική:

 • Δεν μπορείτε να ψηλαφήσετε τα πλευρά του
 • Έχει χάσει τον σχηματισμό της μέσης του
 • Έχουν πάρει βάρος με την πάροδο του χρόνου

Τροφή σκύλου αλλαγή

5. Αλλαγή σταδίου ζωής

Εξαιρώντας όλους τους άλλους λόγους, το στάδιο ζωής είναι ένας καλός λόγος για να επανεκτιμήσετε τι τρώει ο σκύλος σας. Εφόσον δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας που έχουν προτεραιότητα καθώς το κουτάβι σας εξελίσσεται σε ενήλικα και στη συνέχεια σε ηλικιωμένο, πιθανότατα θα πρέπει να αλλάξετε τροφή.

6. Αλλαγή τρόπου ζωής

Οι αθλητές καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από ό,τι οι άνθρωποι του καναπέ. Το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους. Εάν οι καθημερινές δραστηριότητες του σκύλου σας αλλάξουν, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη διατροφή του, ώστε να μην χάσει ή να πάρει υπερβολικό βάρος. Τα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι η παλιά τους τροφή δεν συμβαδίζει με τον νέο τρόπο ζωής τους περιλαμβάνουν:

 • Αύξηση βάρους
 • Απώλεια βάρους
 • Κακή ποιότητα τριχώματος

7. Οι προτιμήσεις του σκύλου

Μερικές φορές, ένας σκύλος θα αποφασίσει ξαφνικά ότι δεν θέλει πλέον να τρώει το φαγητό που απολάμβανε για χρόνια. Αν συμβεί αυτό, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε την τροφή του. Μερικοί σκύλοι είναι πολύ έξυπνοι και μπορεί να εκπλήξει όλους το πόσο εύκολα μπορούν να σας πείσουν να αλλάξετε την τροφή τους σε κάτι πιο νόστιμο αλλά λιγότερο θρεπτικό. Για αυτό χρειάζεται προσοχή στην αλλαγή, σε αυτή την περίπτωση.

8. Άλλα κατοικίδια στο σπίτι

Το να αλλάξετε τη διατροφή όλων για να εξυπηρετήσετε αυτόν που έχει ειδικές απαιτήσεις μπορεί να είναι μια επιλογή, αλλά πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Αν ένας σκύλος έχει αλλεργίες, ίσως αξίζει να αλλάξετε την τροφή όλων. Δεν έχει σημασία αν τα σκυλιά χωρίς αλλεργίες τρώνε τροφές που αποτελούνται από διαφορετικές πρωτεΐνες, όπως πάπια ή σολομό. Αλλά αυτό ενδέχεται να ανεβάσει το κόστος, ανάλογα με το πόσο εξειδικευμένη είναι η υποαλλεργική τροφή.

 

Διαβάστε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed