Image Alt

My Pet

Κουτάβι στην ανάπτυξη ηλικίας 1 ως 8 εβδομάδες

Ανάπτυξη Κουταβιού: Ηλικία 1 με 8 εβδομάδων

Τα νεαρά κουτάβια χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης τους. Στην τρυφερή ηλικία της μίας εβδομάδας, ένα κουτάβι είναι ακόμα νεογέννητο και εξαιρετικά εξαρτημένο από τη μητέρα του. Τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να μεγαλώνει από τη βρεφική του ηλικία σε νεαρό κουτάβι. Πολλές συναρπαστικές αλλαγές συμβαίνουν για τα κουτάβια ηλικίας μιας έως οκτώ εβδομάδων.

Φυσική Ανάπτυξη Κουταβιού

Στην πρώτη εβδομάδα, τα μάτια των κουταβιών είναι ακόμα κλειστά. Τα μάτια τους θα αρχίσουν να ανοίγουν τη δεύτερη εβδομάδα της ζωής τους, συνήθως μεταξύ 10 και 14 ημερών. Ωστόσο, δεν θα μπορούν να δουν καθαρά στην αρχή. Πλήρη όραση θα αποκτήσουν περίπου στην ηλικία των οκτώ εβδομάδων.

Τα αυτιά των κουταβιών αρχίζουν να ανοίγουν αμέσως μετά τα μάτια, γύρω στις 14 με 18 ημέρες. Η ακοή τους θα συνεχίσει να αναπτύσσεται έως ότου τα κουτάβια γίνουν περίπου οκτώ εβδομάδων.

Τα νεογέννητα κουτάβια δεν μπορούν στην αρχή να υποστηρίξουν το βάρος τους και, όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, σέρνονται με την κοιλιά τους, σπρώχνοντας με τα πόδια τους και χτίζοντας σταδιακά δύναμη. Τα περισσότερα κουτάβια μπορούν να σταθούν στα πόδια τους μεταξύ 15 και 21 ημερών. Συνήθως, αρχίζουν να περπατούν με ασταθές βάδισμα γύρω στην ηλικία των 21 έως 28 ημερών.

Τα κουτάβια πρέπει να βοηθούνται για να ουρήσουν και να αφοδεύσουν τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ζεστό, υγρό πανί ή βαμβάκι για να διεγείρεται την περιοχή. Τα κουτάβια σταδιακά αναπτύσσουν την ικανότητα να ουρούν και να αφοδεύουν μόνα τους γύρω στην ηλικία των τριών έως τεσσάρων εβδομάδων.

Τα κουτάβια γεννιούνται χωρίς δόντια. Τα πρώτα δοντάκια τους θα αρχίσουν να βγαίνουν μεταξύ δύο έως τεσσάρων εβδομάδων και θα παραμείνουν μέχρι την ηλικία των 8 εβδομάδων περίπου.

Αλλαγές Συμπεριφοράς

Στις δύο πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, τα κουταβάκια μόνο τρώνε και κοιμούνται. Μετά τις πρώτες 14 ημέρες, αρχίζουν να βλέπουν, να ακούν και να περπατούν. Στην ηλικία των 21 ημερών, αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο και να μαθαίνουν πως είναι σκυλιά. Μαθαίνουν πώς να αλληλεπιδρούν με άλλα σκυλάκια. Συνήθως αρχικά με τη μητέρα και τα αδέλφια τους. Αυτή η στιγμή είναι καλή για να κοινωνικοποιηθούν και με τους ανθρώπους.

Γύρω στις επτά με οκτώ εβδομάδες, το κουτάβι ξεκινά να νιώθει το αίσθημα του φόβου και καθετί καινούριο και άγνωστο του προκαλεί αυτό το συναίσθημα.

Υγεία και Φροντίδα

Η μαμά σκυλίτσα θα εξακολουθεί να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας για τα κουτάβια της έως ότου απογαλακτιστούν πλήρως, από την ηλικία των πέντε έως επτά εβδομάδων. Ωστόσο, τα κουτάβια της θα εξαρτώνται όλο και λιγότερο από αυτήν μετά την ηλικία των τριών έως τεσσάρων εβδομάδων. Τότε θα διαπιστώσετε και εσείς ότι τα κουτάβια περιπλανώνται. Βγαίνουν από τη μικρή τους «φωλιά» και προσπαθούν να γνωρίσουν περισσότερα από τον χώρο του σπιτιού.

Να μην ξεχνάτε ότι οι πρώτες εβδομάδες της ζωής τους είναι μια περίοδος ευπαθής για τα κουτάβια. Εάν ένα κουτάβι δεν μεγαλώνει με τον ίδιο ρυθμό που μεγαλώνει ένα αδελφάκι του, θα πρέπει να το δει ο κτηνίατρος το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, κάθε σημάδι ασθένειας πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Διατροφή

Τις πρώτες τρεις εβδομάδες της ζωής τους, τα κουτάβια λαμβάνουν τη τροφή που χρειάζονται από το γάλα της μητέρας τους. Εάν το κουτάβι είναι ορφανό ή χρειάζεται συμπληρωματική διατροφή, μια ειδική φόρμουλα για κουτάβι μπορεί να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Καθώς βγαίνουν τα πρώτα δόντια τους, περίπου όταν είναι τριών εβδομάδων, τα κουτάβια ξεκινούν τον απογαλακτισμό. Τα περισσότερα κουτάβια απογαλακτίζονται πλήρως από την ηλικία των έξι έως επτά εβδομάδων. Αρχίστε να δίνετε τροφή για σκύλους, όπως λίγη κονσέρβα για κουτάβι ή μαλακές κροκέτες (χρησιμοποιήστε νερό για να μαλακώσετε τις κροκέτες). Φροντίστε να επιλέξετε μια τροφή για σκύλους που προορίζεται για ανάπτυξη.

Εκπαίδευση και Κοινωνικοποίηση

Τα κουτάβια μεταξύ μίας έως τριών εβδομάδων είναι ακόμη πολύ μικρά για να ανταποκριθούν στην εκπαίδευση ή την κοινωνικοποίηση. Στις τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, μπορούν να δουν, να ακούσουν, να περπατήσουν μόνα τους. Αν και ο εγκέφαλός τους ακόμα αναπτύσσεται, είναι ικανά να μάθουν μερικά πράγματα.

Φυσικά, εξακολουθεί να είναι σημαντικό για αυτά τα νεαρά κουτάβια να παραμείνουν με τη μητέρα τους και τα αδελφάκια τους μέχρι την ηλικία των οκτώ έως δώδεκα εβδομάδων. Ήδη από την ηλικία των τριών έως τεσσάρων εβδομάδων, μπορείτε να αρχίσετε να ξεκινήσετε κάποια βασική εκπαίδευση για το που να ουρούν. Ακόμα κι αν τα κουτάβια έρθουν στο σπίτι σας όταν είναι οκτώ έως δώδεκα εβδομάδων, μπορείτε να αρχίσετε να βάζετε τις βάσεις για την εκπαίδευσή του.

Το διάστημα μεταξύ τεσσάρων έως επτά εβδομάδων είναι ένα πρώιμο παράθυρο κοινωνικοποίησης. Αν και το κουτάβι πρέπει να παραμείνει με τη μητέρα του, είναι πλέον έτοιμο να εκτεθεί σε νέες εικόνες και ήχους. Θα πρέπει να αρχίσει να συναντά ανθρώπους κάθε ηλικίας και εμφάνισης. Αυτό περιλαμβάνει παιδιά που ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται γύρω από τα σκυλιά και θα χειριστούν το κουτάβι απαλά.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed