Image Alt

My Pet

Κουτάβι στην ανάπτυξη ηλικίας 3 με 6 μηνών

Ανάπτυξη Κουταβιού: Ηλικία 3 με 6 μηνών

Τα κουτάβια συνήθως αφήνουν τις μητέρες τους και βρίσκουν σπίτι μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων. Επομένως, εάν υιοθετείτε ή αγοράζετε ένα νεαρό κουτάβι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το κουτάβι να είναι κοντά στις 12 εβδομάδες (τριών μηνών δηλαδή) και στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του.

Τα κουτάβια περνούν από κάποιες σημαντικές σωματικές και συμπεριφορικές αλλαγές από μεταξύ τριών και έξι μηνών. Να είστε έτοιμοι να φροντίσετε το κουτάβι σας σε αυτό το κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης.

Φυσική Ανάπτυξη Κουταβιού

Γύρω στην ηλικία των 12 εβδομάδων, τα κουτάβια αρχίζουν να έχουν καλύτερο έλεγχο της κύστης τους και του πρωκτού τους. Μπορούν να αρχίσουν να κοιμούνται όλη τη νύχτα χωρίς ατυχήματα ή διαλείμματα για τουαλέτα. Η εκπαίδευση στο σπίτι μπορεί να αρχίσει να γίνεται πιο ομαλά τις επόμενες εβδομάδες. Φροντίστε να τηρείτε ένα αρκετά τακτικό πρόγραμμα. Τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν πλήρως στο σπίτι από την ηλικία των τεσσάρων έως πέντε μηνών.

Μέχρι την ηλικία των 12 εβδομάδων, το κουτάβι σας θα έχει αρχίσει να βγάζει τα δόντια του. Μπορεί να παρατηρήσετε υπερβολικό δάγκωμα και μάσημα, μώλωπες ή κόκκινα ούλα, και κυρίως να λείπουν δόντια από το στόμα. Μπορεί ακόμη και να βρείτε το περιστασιακό παιδικό δόντι! Όταν βγάζουν τα δόντια τους, μερικά κουτάβια απογοητεύονται ή ταράσσονται. Μπορεί να «χτυπήσουν» περισσότερο ή να είναι επιλεκτικοί στο φαγητό ορισμένες ημέρες. Φροντίστε να παρέχετε πολλά παιχνίδια που είναι ασφαλή για τα κουτάβια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η οδοντοφυΐα θα πρέπει να επιβραδύνει περίπου στην ηλικία των 16 εβδομάδων ή τεσσάρων μηνών. Όλα τα ενήλικα δόντια θα έχουν βγει ως την ηλικία των έξι μηνών.

Κρατήστε επικίνδυνα αντικείμενα που είναι δυνητικά για «μάσημα» από το κουτάβι σας μακριά του (όπως ηλεκτρικά καλώδια, παπούτσια και φυτά εσωτερικού χώρου). Θα πρέπει να κρατάτε το κουτάβι σας στο κλουβί όταν δεν είστε σπίτι για να το κρατήσετε ασφαλές.

Μεταξύ 12 με 16 εβδομάδων, το κουτάβι σας θα αρχίσει να μοιάζει λίγο λιγότερο με κουτάβι και λίγο περισσότερο σαν μια μικρή εκδοχή του σκύλου που θα γίνει. Πιθανότατα, η ανάπτυξή του θα είναι ταχεία από τεσσάρων έως έξι μηνών. Μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, το κουτάβι σας θα είναι πιο κοντά στο μελλοντικό του ενήλικο μέγεθος. Οι περισσότερες ράτσες μικρών σκύλων θα έχουν σχεδόν τελειώσει την ανάπτυξη σε ηλικία έξι μηνών. Οι μεγαλόσωμες και γιγάντιες ράτσες σκύλων μπορεί να έχουν περίπου το ήμισυ του ενήλικου μεγέθους τους. Τα μεσαία σκυλιά έχουν λίγη ανάπτυξη ακόμα, αλλά συνήθως μεγαλώνουν περίπου στο 75% μέχρι την ηλικία των έξι μηνών.

Αλλαγές Συμπεριφοράς

Το κουτάβι σας όταν γίνει 12 εβδομάδων πλησιάζει στο τέλος ενός κρίσιμου παραθύρου κοινωνικοποίησης. Αξιοποιήστε στο έπακρο αυτή τη χρονική περίοδο εκθέτοντας το σκυλί σας σε νέα άτομα, μέρη και πράγματα. Μέχρι να εμβολιαστεί πλήρως το σκυλί σας, δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά σε άγνωστα ζώα ή στο έδαφος σε δημόσιους χώρους. Προσπαθήστε να επισκέπτονται το σπίτι σας μια ποικιλία ανθρώπων και υγιών ζώων για να παρέχετε μια θετική εμπειρία στο κουτάβι σας. Μπορείτε να πάρετε τον σκύλο σας σε σπίτια όπου γνωρίζετε ότι τα κατοικίδια είναι εμβολιασμένα και υγιή. Μεταφέρετε το κουτάβι σας σε δημόσιους χώρους, εκθέτοντάς το σε δυνατούς θορύβους. Κατά το στάδιο κοινωνικοποίησης του κουταβιού σας, να βλέπετε πάντα τα πράγματα θετικά και αισιόδοξα.

Τα κουτάβια συνήθως βιώνουν μια περίοδο φόβου γύρω στην ηλικία των 16 εβδομάδων. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της κοινωνικής ανάπτυξης του κουταβιού σας καθώς μαθαίνει πώς να αντιδρά στο περιβάλλον του. Αποφύγετε να εκθέσετε το κουτάβι σας σε πιθανώς τρομακτικές για εκείνο καταστάσεις. Δεν είναι ακόμα η ώρα για δυνατούς θορύβους, αντικείμενα που πέφτουν ξαφνικά ή μεγάλα πλήθη ανθρώπων. Είναι επίσης σημαντικό να μην το επιβραβεύετε όταν τρομάζει, διαφορετικά θα επιβεβαιώσετε τους φόβους του κουταβιού σας. Αντίθετα, αγνοήστε τον τρόμο του και απομακρύνετε απαλά το κουτάβι σας από την πηγή του φόβου. Αντ’ αυτού, επιβραβεύστε την ήρεμη, χαρούμενη συμπεριφορά.

Η εφηβεία ενός σκύλου συνήθως ξεκινά περίπου στην ηλικία των έξι μηνών και θα συνεχιστεί μέχρι την ηλικία των 18 μηνών έως 2,5 ετών, ανάλογα με τη ράτσα. Περιμένετε να δείτε μια επαναστατική πλευρά στο κουτάβι σας καθώς αρχίζει να δοκιμάζει τα όριά του. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας αγνοεί τις ενδείξεις στις οποίες έχει προηγουμένως εκπαιδευτεί. Μπορεί επίσης να δαγκώνει και να καταστρέφει πράγματα μασουλώντας τα σε αυτό το στάδιο (που προκαλείται από έναν συνδυασμό οδοντοφυΐας, γενικής κακής συμπεριφοράς νέων και πιθανώς πλήξης). Βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας ασκείται αρκετά και συνεχίστε να το εκπαιδεύετε τακτικά. Να είστε συνεπείς και σταθεροί.

Υγεία και Φροντίδα

Το κουτάβι σας θα πρέπει να επισκέπτεται τακτικά τον κτηνίατρο για εμβόλια κουταβιών, αποπαρασίτωση και συνήθεις ελέγχους μεταξύ των ηλικιών 8 έως 16 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, είναι σημαντικό να κρατάτε το κουτάβι σας μακριά από άγνωστα ζώα και δημόσιους χώρους όπου μπορεί να βρισκόντουσαν άλλα ζώα. Όταν ολοκληρωθούν τα εμβόλια και ο κτηνίατρός σας δώσει το πράσινο φως, το κουτάβι σας μπορεί να αρχίσει να κάνει βόλτες, να επισκέπτεται το πάρκο και να παίζει με άλλα σκυλιά, υπό προσεκτική επίβλεψη φυσικά.

Μετά την ηλικία των τεσσάρων μηνών, τα περισσότερα κουτάβια δεν θα χρειαστεί να επισκεφτούν τον κτηνίατρο για μια επίσκεψη ρουτίνας, έως την ενηλικίωσή τους. Στην τελευταία επίσκεψη του κουταβιού (συνήθως όταν γίνεται το αντιλυσσικό εμβόλιο, περίπου στην ηλικία των 16 εβδομάδων) φροντίστε να κάνετε τυχόν ερωτήσεις που απομένουν. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για τον καλύτερο τρόπο φροντίδας για το ταχέως αναπτυσσόμενο κουτάβι σας.

Εάν θέλετε να στειρώσετε τον σκύλο σας, αυτό γίνεται συνήθως σε ηλικία πέντε με έξι μηνών. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για οδηγίες σχετικά με τον δικό σας σκύλο. Η ιδανική ηλικία για στείρωση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη ράτσα και το μέγεθος.

Τρόφιμα και Διατροφή

Η σωστή τροφή και διατροφή είναι ουσιαστικό μέρος της ανάπτυξης του κουταβιού σας. Βεβαιωθείτε ότι το ταΐζετε τροφή για κουτάβια και στην κατάλληλη ποσότητα. Το κουτάβι σας θα χρειάζεται όλο και περισσότερη τροφή καθώς μεγαλώνει. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ταχείας ανάπτυξης, αξιολογείτε την ποσότητα που ταΐζετε το κουτάβι σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να προσδιορίσετε εάν πρέπει να το προσαρμόσετε. Εάν επιλέξετε να το ταΐσετε σπιτική τροφή για κουτάβια, θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα ώστε να είναι η κατάλληλη συνταγή με τις ανάλογες θερμίδες.

Όταν ταΐζετε το σκυλάκι σας λιχουδιές, βεβαιωθείτε ότι αυτές είναι υγιεινές, μη τοξικές, και ότι δεν το ταΐζετε υπερβολικά. Οι λιχουδιές για σκύλους δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν περισσότερο από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής του κουταβιού σας.

Εκπαίδευση

Θα πρέπει να αρχίσετε να εκπαιδεύετε το κουτάβι σας τη στιγμή που θα τον πάρετε σπίτι σας. Ένα από τα πρώτα πράγματα στα οποία θα πρέπει να εστιάσετε είναι η εκπαίδευση στο σπίτι. Τα περισσότερα κουτάβια αρχίζουν να δείχνουν τα αποτελέσματα της εκπαίδευσής τους μεταξύ 12 και 16 εβδομάδων ενώ θα είναι πλήρως εκπαιδευμένα μεταξύ τεσσάρων ή πέντε μηνών.

Είναι επίσης σημαντικό να εστιάσετε στην εκπαίδευση υπακοής. Διδάξτε στο κουτάβι σας βασικές εντολές όπως “κάτσε”, “μείνε” και “κάτω”. Εκπαιδεύστε το σύνθημα επιστροφής του σε εσάς όσο πιο σύντομα μπορείτε. Θα χρειαστεί επίσης να διδάξετε τρόπους, όπως να μην πηδάει επάνω, να μην γαβγίζει υπερβολικά και να μην δαγκώνει.

Η εκπαίδευση στο λουρί είναι σημαντική σε αυτό το στάδιο της ζωής του κουταβιού σας. Μετά την ηλικία των 16 εβδομάδων, μπορείτε να αρχίσετε να βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας δημόσια. Ξεκινήστε να συνηθίζετε το κουτάβι σας στο λουρί το αργότερο στις 12 εβδομάδες. Στη συνέχεια, εκπαιδεύστε το κουτάβι σας να περπατά με λουρί. Ξεκινήστε από το σπίτι σας και μετά πάτε στην αυλή σας, και τελικά σε εξωτερικό χώρο.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση του κουταβιού σας είναι να εγγραφείτε σε ένα μάθημα εκπαίδευσης κουταβιών. Τα μαθήματα διεξάγονται από έμπειρους εκπαιδευτές που μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας καθοδηγήσουν στη βασική εκπαίδευση, και να αντιμετωπίσετε ορισμένα προβλήματα συμπεριφοράς κουταβιών. Τα μαθήματα εκπαίδευσης κουταβιών μπορούν να βοηθήσουν στην κοινωνικοποίηση του σκύλου σας και να του επιτρέψουν να μάθει παρά τους περισπασμούς.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed