Image Alt

My Pet

Κουτάβι ηλικίας 8 με 12 εβδομάδων στην ανάπτυξη

Ανάπτυξη κουταβιού: Ηλικία 8 με 12 εβδομάδες

Τα περισσότερα κουτάβια μπαίνουν για πρώτη φορά στο νέο τους σπίτι στην ηλικία 8 έως 12 εβδομάδων, αφήνοντας πίσω την μητέρα τους και τη βρεφική τους ηλικία. Αυτή είναι μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης για τα κουτάβια, τόσο σε σωματικό επίπεδο όσο και σε νοητικό. Το κουτάβι μαθαίνει να είναι σκύλος και από εκεί αρχίζει να συλλέγει τις εμπειρίες, θετικές και αρνητικές, που θα διαμορφώσουν τη μετέπειτα προσωπικότητα του.

Φυσική Ανάπτυξη Κουταβιού

Ένα κουτάβι ηλικίας 8 με 12 εβδομάδων εξακολουθεί να είναι μικρό και στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του, ακόμα και αν η ράτσα του προδιαθέτει για ένα μεγάλου μεγέθους σκύλο. Τα κουτάβια είναι σωματικά ευάλωτα αλλά και λίγο αδέξια. Χρειάζονται συνεχή επίβλεψη. Σε αυτήν την περίοδο το κουτάβι θα κοιμάται αρκετές ώρες, έως και 20 την ημέρα. Πολλές φορές θα το δείτε να… ανεβάζει απότομα στροφές και ξαφνικά να πέφτει και να κοιμάται, λόγω της υπερέντασης.

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι σε αυτήν την ηλικία τα κουτάβια δεν μπορούν ελέγξουν εύκολα τις φυσικές τους ανάγκες, όπως για παράδειγμα την ούρηση. Είναι επιρρεπείς στα ατυχήματα και δύσκολα θα βγάλουν τη νύχτα χωρίς να πάνε στην τουαλέτα. Θα πρέπει να εξοπλιστείτε με υπομονή για αυτό το πρώτο διάστημα. Τα δόντια συνήθως βγαίνουν σε μεγαλύτερη ηλικία αλλά σε κάποιες ράτσες παρατηρούνται τα πρώτα από το διάστημα των 8 με 12 μηνών. Αυτό θα το αντιληφθείτε αν δείτε ξαφνικά τον σκύλο σας να έχει υπερβολικά σάλια ή υπερβολικό μάσημα αντικειμένων.

Αλλαγές Συμπεριφοράς

Αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος όσον αφορά την ανάπτυξη του κουταβιού σας και την κοινωνικοποίηση του, η οποία πολλές φορές ονομάζεται στάδιο φόβου, αφού τα κουτάβια φαίνεται να φοβούνται τα πάντα. Βρείτε τρόπους για να το εξοικειώσετε με νέες εντολές, ήχους αλλά και διάφορα ερεθίσματα. Καλό θα είναι εκείνη την περίοδο ο σκύλος σας να μάθει τις έννοιες κτηνίατρος, περιποίηση και μπάνιο. Κάντε το κουτάβι σας να νιώσει άνετα και να εξερευνήσει νέες καταστάσεις.

Υγεία και Φροντίδα

Μέσα σε εκείνη τη χρονική περίοδο της ανάπτυξης του, το κουτάβι θα χρειαστεί να επισκεφτεί τον κτηνίατρο για τα πρώτα του εμβόλια, όπως και την αποπαρασίτωση. Μέχρι το διάστημα των 18 εβδομάδων θα πρέπει να έχει κάνει σχεδόν όλα τα εμβόλιά του και μέχρι τότε θα πρέπει να προσέξετε να μην εκτεθεί σε ασθένειες. Μην αφήνετε το κουτάβι σας να περπατά σε δημόσιους χώρους ή να αλληλεπιδρά με άγνωστα ζώα. Το κουτάβι σας μπορεί να παίξει με υγιή κουτάβια και ενήλικα σκυλιά που έχουν εμβολιαστεί και αποπαρασιτωθεί. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον ιδιοκτήτη του άλλου σκύλου και μπορείτε να εμπιστευτείτε ότι ο άλλος σκύλος είναι υγιής.

Τρόφιμα και Διατροφή

Τα κουτάβια απογαλακτίζονται από το γάλα της μητέρας τους σε ηλικία 6 με 8 εβδομάδων. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, ο σκύλος σας θα πρέπει να τρώει τροφή ενδεδειγμένη για κουτάβια ανάλογης ηλικίας. Εάν το αποκτήσατε μόλις, αφήστε το νέο σας κουτάβι να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του για μερικές ημέρες ή εβδομάδες προτού επιλέξετε μια νέα τροφή. Εάν αποφασίσετε να αλλάξετε το φαγητό του, φροντίστε να μεταβείτε σταδιακά στη νέα τροφή για να αποφύγετε γαστρεντερικές διαταραχές.

Εφόσον θελήσετε να κάνετε κάποια διατροφική αλλαγή, φροντίστε να γίνει αυτή σταδιακά, ούτως ώστε να αποφευχθούν γαστρεντερικές διαταραχές. Τα κουτάβια χρειάζονται σωστή διατροφή για να αναπτυχθούν σωστά, οπότε φροντίστε να είναι υψηλής ποιότητας. Θα πρέπει να τρέφονται τρεις φορές τη μέρα, σε συγκεκριμένες ώρες, κάτι που θα βοηθήσει τα επίπεδα σακχάρου να παραμείνουν σε φυσιολογικά όρια.

Ξεκινήστε δίνοντας την ποσότητα που συνιστάται στη συσκευασία για το βάρος του σκύλου σας. Ελέγχετε το βάρος του σκύλου σας κάθε λίγες μέρες για να δείτε εάν χρειάζεται προσαρμογή της ποσότητας τροφής. Εάν το κουτάβι σας φαίνεται αδηφάγο και δεν φαίνεται να παίρνει βάρος, προσαρμόστε το προσθέτοντας περισσότερη τροφή. Μειώστε την προσφορά εάν αφήνει πολλά στο πιατάκι του. Στις επισκέψεις σας στον κτηνίατρο, συζητήστε το είδος της τροφής που ταΐζετε, τη συχνότητα ταΐσματος και την ποσότητα που ταΐζετε ανά ημέρα σε σχέση με την ποσότητα που καταναλώνει. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας εάν χρειάζεται να κάνετε κάποιες προσαρμογές στη διατροφή του.

Εάν θέλετε να ταΐσετε το κουτάβι σας σπιτική τροφή, μπορείτε, αλλά θα πρέπει να το κάνετε πολύ προσεκτικά, καθώς μια κακοσχεδιασμένη δίαιτα μπορεί να είναι επικίνδυνη. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τη συνταγή που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι μια ισορροπημένη, θρεπτική συνταγή, που χρησιμοποιεί τα σωστά συστατικά και ότι τροφοδοτείτε με επαρκή ποσότητα θερμίδων.

Εκπαίδευση

Παρόλο που το κουτάβι σας είναι ακόμα μωρό, είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε την εκπαίδευση αμέσως. Ξεκινήστε απλά. Διδάξτε στο κουτάβι σας το όνομά του. Θα πρέπει να δώσετε στον σκύλο μερικές μέρες για να συνηθίσει τους κανόνες του σπιτιού, όπως το πού επιτρέπεται να πάει και πού βρίσκονται οι απαγορευμένες ζώνες. Αφήστε το να συνηθίσει στην αίσθηση του κολάρου πριν προσθέσετε λουρί. Στη συνέχεια, μπορείτε να αρχίσετε να αφήνετε τον σκύλο σας να σέρνει το λουρί γύρω του, ώστε να συνηθίσει την αίσθησή του.

Μόλις το κουτάβι φανεί άνετο με αυτό, μπορείτε να αρχίσετε να το εκπαιδεύετε να πηγαίνει βόλτα με λουρί. Αν και αυτή είναι μια ταχεία περίοδος εκμάθησης, το κουτάβι σας μπορεί να μην είναι και ο πιο γρήγορος μαθητή στην αρχή, καθώς υπάρχουν πολλές «πρωτιές», νέες μυρωδιές, μέρη και άνθρωποι στους οποίος εκτίθεται – πολλοί περισπασμοί και νέες εμπειρίες με άλλα λόγια.

Αυτήν την περίοδο, μπορείτε ακόμη και να αρχίσετε να εισάγετε μερικές βασικές εντολές όπως κάτσε, μείνε και κάτω. Προχωρήστε αργά, κάντε υπομονή και δείτε το διασκεδαστικά.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed