Image Alt

My Pet

Τρόποι για να απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή του σκύλου σας

Άσχημη αναπνοή σκύλου: Πού οφείλεται και πώς να την αντιμετωπίσετε

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα φιλιά του σκύλου συνοδεύονται από κακοσμία. Είναι φυσιολογικό όμως να μυρίζει άσχημα η αναπνοή ενός σκύλου;

Η κακή αναπνοή του σκύλου μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σημάδι μιας σειράς προβλημάτων υγείας. Κάποια από αυτά ούτε που θα φανταζόσασταν ότι μπορεί να σχετίζονται με την αναπνοή του σκύλου σας. Η κατανόηση, του γιατί ο σκύλος σας έχει άσχημη αναπνοή είναι το πρώτο βήμα για την κατάλληλη αντιμετώπιση, όχι μόνο της μυρωδιάς αλλά και της υποκείμενης αιτίας.

Γιατί ο σκύλος μου έχει άσχημη αναπνοή;

Τα τελευταία χρόνια, η οδοντική υγιεινή στους σκύλους έχει αλλάξει, από περιστασιακές εξαγωγές δοντιών σε ετήσιες οδοντιατρικές εξετάσεις και καθαρισμό δοντιών. Οι επιλογές προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας έχουν γίνει ευρέως διαθέσιμες, καθώς και η γνώση του τι μπορεί να μας πει το στόμα ενός σκύλου για τις ασθένειες του. Η άσχημη αναπνοή, έχει εξελιχθεί από κάτι που απλά ενοχλούσε τους κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων, σε εργαλείο κτηνιάτρου για τη διάγνωση ορισμένων προβλημάτων υγείας.

Νόσος των δοντιών ή των ούλων

Η πιο κοινή αιτία κακής αναπνοής στους σκύλους είναι η περιοδοντική νόσος. Παρόμοια με τους ανθρώπους, οι σκύλοι με συνωστισμένα δόντια ή στραβά, εσφαλμένα ευθυγραμμισμένα δόντια, μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για δευτερογενή οδοντική νόσο.

Ωστόσο, τα περισσότερα σκυλιά θα αναπτύξουν κάποια πέτρα ή συσσώρευση πλάκας  ή ουλίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η οδοντική νόσος αναπτύσσεται όταν μια υπερανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα σχηματίζει μια πλάκα, η οποία οδηγεί σε συσσώρευση πέτρας. Η πέτρα μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα). Εάν αφεθεί να σχηματιστεί αρκετή πέτρα, οι τρίχες και άλλα υπολείμματα μπορεί να κολλήσουν ανάμεσα στα ούλα ενός σκύλου, αυξάνοντας την ανάπτυξη κακοσμίας.

Ξένο σώμα, στο στόμα του σκύλου σας

Οι σκύλοι που αγαπούν να μασούν παιχνίδια, σχοινιά και ξύλα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσει κάποιο ξένο υλικό στο στόμα τους. Τα υφασμάτινα υλικά τείνουν να κολλάνε ανάμεσα στα δόντια, ενώ τα ξύλα ή τα παιχνίδια για μάσημα μπορεί να σφηνωθούν στο πάνω μέρος του στόματος ενός σκύλου. Μερικά ξένα σώματα, όπως θραύσματα, μπορεί να κολλήσουν κάτω από τη γλώσσα ή στο μάγουλο και μπορεί να είναι δύσκολο να τα εντοπίσουμε.

Νεφρική νόσος

Τα νεφρά λειτουργούν ως το σύστημα φιλτραρίσματος του σώματος. Όταν υπάρχει υποκείμενη νόσος ή νεφρική ανεπάρκεια που προκαλεί τη μη σωστή λειτουργία των νεφρών, ένας σκύλος μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύει τοξίνες που ονομάζονται ουρία στο αίμα του. Η ουρία μπορεί να κάνει την αναπνοή του σκύλου να μυρίζει σαν αμμωνία ή ούρα, κάτι που μπορεί να είναι δείκτης σοβαρής νεφρικής δυσλειτουργίας. Η υπερβολική ουρία, που ονομάζεται ουραιμία, μπορεί να προκαλέσει έλκος και στο στόμα, το οποίο μπορεί να δει ο κτηνίατρός σας κατά την εξέταση.

Ηπατική νόσος

Η κακή αναπνοή μαζί με το κιτρίνισμα των ματιών (ίκτερος) σε συνδυασμό με την απώλεια βάρους, την κακή όρεξη και τον έμετο, μπορεί να υποδηλώνουν ότι το συκώτι του σκύλου σας μπορεί να έχει επηρεαστεί. Μαζί με τα νεφρά, το συκώτι λειτουργεί ως φίλτρο για τις τοξίνες του σώματος. Όταν υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία του ήπατος του σκύλου σας, μπορεί να δημιουργηθούν τοξίνες και αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως άσχημη αναπνοή.

Διαβήτης

Όταν ο διαβήτης δεν ρυθμίζεται ή δεν αντιμετωπίζεται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, το σώμα αρχίζει να διασπά το λίπος, δημιουργώντας μόρια που ονομάζονται κετόνες. Οι σκύλοι που παράγουν κετόνες δευτερογενώς στον διαβήτη μπορεί να έχουν ακετόνη ή γλυκιά μυρωδιά στην αναπνοή τους. Τα σκυλιά με διαβήτη έχουν συχνά άλλα συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, αλλαγές στην όρεξη και αυξημένη δίψα και ούρηση.

Έφαγε κάτι τοξικό:

Ορισμένες τοξίνες, όπως τα φυτά, μπορούν να προκαλέσουν άρωμα τάγγισης ή σήψης στην αναπνοή ενός σκύλου. Τα σκυλιά που τρώνε τσιγάρα μπορεί να έχουν μια μυρωδιά νικοτίνης στην αναπνοή τους. Υπάρχουν εκατοντάδες τοξίνες στο περιβάλλον και το να μπορείς να ανιχνεύσεις σε τι μπορεί να έχει εκτεθεί ο σκύλος σου θα μπορούσε να βοηθήσει στον καθορισμό της σωστής θεραπείας.

Έφαγε ακαθαρσίες

Τα κουτάβια ή οι έφηβοι σκύλοι μπορεί να είναι πιο διατεθειμένοι να τρώνε περιττώματα άλλων σκύλων ή να είναι περίεργοι για το τι υπάρχει στο κουτί απορριμμάτων της γάτας. Η αναπνοή του σκύλου που μυρίζει σαν κόπρανα μπορεί να συνδέεται με την απλή κατανάλωση κοπράνων. Εναλλακτικά, οι σκύλοι που τρώνε οικιακά σκουπίδια ή παιχνίδια μπορεί να αναπτύξουν αναπνοή με άσχημη μυρωδιά, που μπορεί να συνοδεύεται με εμετό αφού δεν είναι σε θέση να αφομοιώσουν το ξένο υλικό.

Στοματικοί όγκοι:

Πιο συχνοί σε ηλικιωμένα ζώα, η ανάπτυξη στοματικών καρκίνων ή όγκων μπορεί να οδηγήσει σε κακοσμία του στόματος. Καθώς οι όγκοι μεγαλώνουν, μπορούν να μολυνθούν και τμήματα των ιστών μπορεί να αρχίσουν να νεκρώνουν, οδηγώντας σε επίμονη κακοσμία του στόματος παρά την καλή οδοντιατρική φροντίδα.

Διατροφικές ελλείψεις:

Η διατροφή του σκύλου σας με ωμές ή σπιτικές τροφές μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική ισορροπία των βακτηρίων στο στόμα ή στο έντερο. Οι ανισορροπίες των βακτηρίων και η αυξημένη πιθανότητα υπερανάπτυξης σαλμονέλας στο έντερο ενός σκύλου που προκαλείται από ωμές δίαιτες μπορεί να συμβάλλουν στην κακή αναπνοή. Εάν ταΐζετε τον σκύλο σας με ωμή ή σπιτική διατροφή, προσπαθήστε να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να αποτρέψετε τις διατροφικές ελλείψεις.

Πώς να απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή του σκύλου σας

Διαβάστε επίσης: Κατοικίδια: Πως θα τα προστατεύσετε από τη ζέστη

Πώς να απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή του σκύλου σας

Εάν ο σκύλος σας έχει άσχημη αναπνοή, το πρώτο σας βήμα είναι να προγραμματίσετε μια οδοντιατρική εξέταση. Εάν επιτρέψετε σε έναν επαγγελματία κτηνίατρο να εξετάσει τακτικά το στόμα του σκύλου σας, μπορεί να εντοπίσει νωρίτερα οδοντικές ασθένειες και άλλα προβλήματα υγείας.

Εάν ο σκύλος σας είναι επιρρεπής σε περιοδοντική νόσο, μπορεί να χρειαστεί καθαρισμός ρουτίνας για να αποφευχθεί ο υπερβολικός σχηματισμός πέτρας και οι συχνές οδοντικές εξαγωγές.

Ακολουθούν μερικοί άλλοι τρόποι για να βελτιώσετε τη στοματική υγεία του σκύλου σας και να διατηρήσετε την αναπνοή του να μυρίζει καλύτερα:

Τακτικό βούρτσισμα

Το εβδομαδιαίο έως καθημερινό βούρτσισμα μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη του σχηματισμού πλάκας. Πολλές οδοντόκρεμες σκύλων είναι αρωματισμένες για να είναι δελεαστικές για τους σκύλους.

Οδοντικές λιχουδιές

Οι οδοντικές λιχουδιές μπορούν είτε να βοηθήσουν στην αφαίρεση της πλάκας καθώς ο σκύλος σας μασάει είτε μπορεί να περιέχουν πρόσθετα που προάγουν ένα υγιές στοματικό περιβάλλον. Άλλα προϊόντα όπως τα πρόσθετα νερού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην κάλυψη της κακής αναπνοής καθώς και στην προώθηση της στοματικής υγείας. Αυτά είναι συνήθως χωρίς γεύση και απλά προσθέτετε μια μικρή ποσότητα στο πιάτο νερού του κατοικίδιου ζώου σας κάθε μέρα.

Φαρμακευτικές κροκέτες

Υπάρχουν φαρμακευτικές κροκέτες για σκύλους που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συσσώρευσης πλάκας. Χρησιμοποιούν μεγαλύτερο μέγεθος κροκέτας και υφή που ξύνουν κατά μήκος του δοντιού για να αφαιρούν την πλάκα καθώς ο σκύλος σας μασάει.

Διαβάστε επίσης: Σκύλος: Πως να καθαρίσετε τα δόντια του

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed