Image Alt

My Pet

Διακοπές με τον σκύλο

Διακοπές με τον σκύλο: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η αντίστροφη μέτρηση για τις διακοπές έχει αρχίσει,  και οι κηδεμόνες σκύλων, εκτός από τις δικές τους αποσκευές, θα πρέπει να ετοιμάσουν και τα πράγματα του αγαπημένου τους φίλου, και να προνοήσουν για τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις. Διάβασε παρακάτω τα έξι πράγματα που πρέπει να ξέρεις!

1. Ιατρικό ‘τσεκ απ’

Πριν φύγουμε για διακοπές, καλό θα ήταν να είμαστε σίγουροι ότι όλα στην υγεία του σκύλου μας βαίνουν καλώς. Μια επίσκεψη στον κτηνίατρό του, ώστε να μας επιβεβαιώσει ότι όλα είναι καλά, είναι ένα βήμα που θα πρέπει να ακολουθείται. Αν, πάλι, ο σκύλος έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε ο κτηνίατρος, ίσως, θα πρέπει να του κάνει εξετάσεις, προτού δώσει τη συγκατάθεσή του για να ταξιδέψει. Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε αποπαρασίτωση και βάζουμε αμπούλα για τα τσιμπούρια, ή το ειδικό κολάρο.

2. Τι πρέπει να περιέχει η βαλίτσα του σκύλου μου;

Η βαλίτσα του σκύλου θα πρέπει να περιέχει, την τροφή του, το μπολ της τροφής και του νερού, το λουρί της βόλτας, τις πλαστικές σακούλες για τις ακαθαρσίες, τα φάρμακά του -αν παίρνει φαρμακευτική αγωγή- και καλό θα ήταν κιτ πρώτων βοηθειών. Ένα αγαπημένο παιχνίδι ή μαξιλάρι μπορεί να δώσει στο κατοικίδιο ζώο μια αίσθηση οικειότητας.

3. Μπορώ να πάρω τον σκύλο μου στη παραλία; Τι πρέπει να προσέχω;

Σύμφωνα με τον ν. 4039/2012 (καθώς και κατά τον προ ισχύοντα 3170/2003) επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, αρκεί να μην κυκλοφορεί ελεύθερος και να γίνεται ο περίπατος πάντα με συνοδό (άρθρο 5 παρ. 3). Οι παραλίες, οργανωμένες ή μη, είναι κοινόχρηστος υπαίθριος χώρος, οπότε μπορεί να μας ακολουθεί. Αρκεί να είμαστε μαζί του και να διαθέτουμε το βιβλιάριο υγείας, σε περίπτωση που μας ζητηθεί. Εάν, όμως, στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει, είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους, τέτοια που να μην ενοχλούνται.

Καλό θα ήταν να μην αφήνετε τον σκύλο σας στο δωμάτιο ή στο σπίτι. Μην ξεχνάτε ότι είναι ένας χώρος άγνωστος γι’ αυτόν και εσείς λείπετε, άρα δεν ξέρετε πώς μπορεί να αντιδράσει.

4. Κάνει να πίνει το νερό της θάλασσας;

Εάν ο σκύλος σας διψάει, θα πιεί ό,τι βρίσκει. Κι εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Η κατανάλωση αλάτων μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή δηλητηρίαση, έμετο, ζάλη, νεφρική βλάβη, ακόμη και κώμα. Η στιγμή που πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί, είναι όταν βγαίνει και όταν εισέρχεται στο νερό. Εκείνη είναι η στιγμή που, ίσως, σταματήσει για να πιει θαλασσινό νερό. Τον εμποδίζετε να το κάνει και του προσφέρετε φρέσκο πόσιμο νερό.

5. Να δώσω στο σκύλο μου «μεζεδάκια»;

Καλό θα ήταν να μην ικανοποιήσετε τη λαιμαργία του σκύλου σας, έτσι ώστε να προστατεύσετε την υγεία του. Οι τροφές που δεν πρέπει να του δώσουμε είναι: κόκαλα, τρόφιμα με πολύ λίπος, γλυκά και σοκολάτες. Ορισμένα φρούτα όπως είναι σταφίδες, σταφύλια, αβοκάντο, ροδάκινο, κρεμμύδια και σκόρδα.

6. Πώς συμπεριφερόμαστε στον σκύλο μας λόγω κορωνοϊού;

Επιστρέφοντας στο σπίτι/ξενοδοχείο, τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής. Καθαρίζουμε τα πατουσάκια του κατοικίδιου μας, το τρίχωμά του και τη μουσούδα του. Μία καλή λύση είναι το διάλυμα μηλόξυδου με νερό (1:4). Έπειτα, αφού καθαρίσουμε το κατοικίδιο μας, καθαρίζουμε κι εμείς τα χέρια μας σχολαστικά και τελειώνουμε με αντισηπτικό.

Αυτά είναι τα έξι πράγματα που πρέπει να ξέρεις και πρέπει να ακολουθήσεις, αν σκοπεύεις να πάρεις το σκυλί σου μαζί στις διακοπές.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed