Image Alt

My Pet

Γελάνε τα σκυλιά;

Γελάνε τα σκυλιά;

Το γέλιο, εξ ορισμού, είναι μια φυσιολογική αντίδραση στο χιούμορ ή σε κάτι αστείο. Τα σκυλιά είναι παιχνιδιάρικα και καταλαβαίνουν το χιούμορ και όταν γελάμε με αστεία; Πως είναι η δική  τους εκδοχή  γέλιου; Τι σκέφτονται όταν οι άνθρωποι γελούν;

Μπορούν τα σκυλιά να γελάσουν;

Τα σκυλιά γελούν. Ωστόσο, δεν το κάνουν με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι άνθρωποι. Στους ανθρώπους, το γέλιο αποτελείται από ρυθμικές, φωνητικές, εκπνευστικές και ακούσιες ενέργειες. Ο ήχος μπορεί να είναι οποιαδήποτε παραλλαγή του “χα-χα” ή “χο-χο”. Οι σκύλοι παράγουν έναν παρόμοιο ήχο μέσω του δυνατού λαχανιάσματος – μια παραλλαγή “χουχ-χχαχ”.

Τα σκυλιά συνήθως κάνουν αυτόν τον ήχο ενώ παίζουν για να προσκαλέσουν ανθρώπους και άλλα σκυλιά να παίξουν. Τα σκυλιά χρησιμοποιούν επίσης τη γλώσσα του σώματος για να προσκαλέσουν παιχνίδι. Αυτές οι ενδείξεις συμπεριφοράς αποτελούνται από τόξα, παίζοντας ποδαράκια και άλματα με χαλαρή συμπεριφορά.

Έχουν οι σκύλοι αίσθηση του χιούμορ;

Η παιχνιδιάρικη συμπεριφορά των σκύλων, είναι κάτι συγκρίσιμο με την αίσθηση του χιούμορ στον άνθρωπο. Όπως και με τους ανθρώπους, έτσι και με τους σκύλους, η αίσθηση του χιούμορ είναι προσωπική. Έρευνα δείχνει επίσης ότι ορισμένες ράτσες έχουν περισσότερη αίσθηση του χιούμορ από άλλες.

Οι ράτσες με την περισσότερη «αίσθηση χιούμορ»:

  • Ιρλανδικό Σέτερ
  • Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ
  • Μινιατούρα Σνάουτσερ
  • Κερν Τεριέ
  • Έρντεϊλ Τεριέ

Οι ράτσες με την λιγότερη «αίσθηση χιούμορ»

  • Σαμογιέντ
  • Τσιουάουα
  • Ροτβάιλερ
  • Ακίτα

Καταλαβαίνουν τα σκυλιά πότε γελάμε;

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στην Ουγγαρία χρησιμοποιώντας fMRI (λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού), διαπίστωσε ότι οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν συναισθήματα όπως η ευτυχία ή η λύπη. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο οι σκύλοι και οι άνθρωποι επεξεργάζονται τις πληροφορίες. Όσο πιο θετικός είναι ο ήχος, όπως το γέλιο, τόσο πιο δυνατή η ανταπόκριση. Δεν είναι σαφές εάν αυτές οι απαντήσεις είναι μια διδαχόμενη συμπεριφορά από τη ζωή με ανθρώπους ή μια προσαρμογή που δημιουργήθηκε μέσω επιλεκτικής εξελικτικής αναπαραγωγής.

Γελάνε τα σκυλιά;

Ντρέπονται τα σκυλιά όταν γελάτε μαζί τους;

Όχι, τα σκυλιά δεν νιώθουν ντροπή όταν γελάμε μαζί τους. Ενώ οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν μεταξύ θετικών γελιών και αρνητικών συναισθημάτων (λύπη) , πιστεύεται ότι δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν με ποιον γελάτε.

Προσπαθούν τα σκυλιά να μας κάνουν να γελάσουμε;

Ναι, τα σκυλιά προσπαθούν να μας κάνουν να γελάσουμε. Καταλαβαίνουν ότι το γέλιο σημαίνει παιχνίδι, και το παιχνίδι είναι θετικό. Το γέλιο μειώνει το στρες και το άγχος και βοηθά τον δεσμό ανθρώπου-ζώου να αναπτυχθεί. Έτσι, ανάλογα με το πόσο χιούμορ έχει ο σκύλος σας, μπορεί να κάνει πράγματα για να σας κάνει να γελάτε.

Το γέλιο ηρεμεί τον σκύλο μας

Το «παιχνίδι-λαχάνιασμα» έχει πολύ χρήσιμες συνέπειες. Οι ηχογραφήσεις αυτού του ήχου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ηρεμήσουν τα σκυλιά που είναι ανήσυχα και ντροπαλά σε διάφορα περιβάλλοντα. Ο ήχος μπορεί να μιμηθεί από τον άνθρωπο για να προωθήσει μια αίσθηση ευκολίας σε νέα περιβάλλοντα όπου δεν έχει ακόμη σχηματιστεί δεσμός ανθρώπου-ζώου.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed