Image Alt

My Pet

Ο σκύλος που αναστενάζει

Γιατί αναστενάζει ο σκύλος μας;

Ήρθε η ώρα να μάθετε να μιλάτε τη “γλώσσα” του σκύλου σας. Κάθεστε ήρεμα κι ωραία στον καναπέ και ασχολείστε με τη δουλειά σας όταν ακούτε ξαφνικά έναν βαθύ, βαρύ αναστεναγμό από την άλλη άκρη του καναπέ. Αναρωτιέστε από πού προέρχεται αυτό ο ήχος και ξαφνικά βλέπετε τον σκυλάκο σας. Εάν το ένστικτό σας σάς λέει ότι ο γούνινος φίλος σας θέλει να βγει έξω βόλτα, τότε μπράβο σας. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που αναστενάζουν οι σκύλοι. Ας δούμε αναλυτικά τους πιο πιθανούς λόγους που συμβαίνει αυτό.

Οι σκύλοι είναι πολύ συναισθηματικά όντα, όπως και οι άνθρωποι. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, υπάρχουν στιγμές που χρειάζονται μια διέξοδο για να εκφράσουν αυτά τα συναισθήματα. Ο αναστεναγμός είναι μια τέτοια διέξοδος.

Τι συναίσθημα προσπαθούν να εκφράσουν;

Ποιος από εμάς δεν έχει ευχηθεί κάποια στιγμή να μπορούσε να ρωτήσει τον σκύλο του: «Τι σκέφτεσαι αυτή τη στιγμή». Ωστόσο, δε χρειάζεται να διαβάζουμε τα μυαλά για να καταλήξουμε σε ένα λογικό συμπέρασμα. Αρκεί να δώσουμε λίγο προσοχή στα γεγονότα και τη γλώσσα του σώματος. Τι συνέβη πριν τον αναστεναγμό; Του τρίψατε την κοιλίτσα; Ή μήπως έσκιζε ένα από τα παπούτσια σας; Εάν ήταν το πρώτο, τότε είναι θετικά συναισθήματα. Εάν είναι το δεύτερο, τότε ο αναστεναγμός μπορεί να σημαίνει ότι ο σκύλος σας προσπαθεί να μεταδώσει ότι είναι αγχωμένος για κάτι.

Όταν προσπαθείτε να αποκρυπτογραφήσετε τι μπορεί να σας λέει ο σκύλος σας με έναν αναστεναγμό, είναι σημαντικό να τον κοιτάτε ολόκληρο, από την κορυφή μέχρι τα νύχια, γιατί τα σήματα της γλώσσας του σώματος δεν ενεργούν μεμονωμένα. Αν κουνάει την ουρά, είναι καλό σημάδι. Αν του έχει σηκωθεί η τρίχα τρίχες, δεν είναι καλό σημάδι. Αν δείτε κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές από τον σκύλο σας, μπορεί να χρειάζονται εκπαίδευση.

Ακολουθούν μερικά από τα συναισθήματα που πιθανώς να προσπαθεί να σας εκφράσει ο σκύλος σας όταν αναστενάζει, τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τα αναγνωρίσετε και να τα ξεχωρίσετε.

Ένας σκύλος που αναστενάζει

Σας συμπονούν

Οι σκύλοι και οι άνθρωποι εξελίσσονται μαζί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έτσι, οι σκύλοι έχουν μάθει νέες δεξιότητες για να μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας. Ακριβώς όπως ο σκύλος σας μπορεί να χασμουριέται ως απάντηση στο χασμουρητό σας, ο σκύλος σας μπορεί να αναστενάζει ως απόκριση στον δικό σας αναστεναγμό. Αντανακλά τον δεσμό μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων τους, ο οποίος έχει αναπτυχθεί στο πέρασμα των αιώνων. Δεν ξέρουμε πραγματικά αν προσπαθούν να εκφράσουν την ενσυναίσθησή τους ή απλώς μας αντιγράφουν, αλλά είναι παρηγορητικό.

Είναι χαρούμενοι

Εάν ο σκύλος σας πριν λίγο έτρωγε ή έπαιζε για όση ώρα ήθελε, τότε πιθανώς να προσπαθεί να σας “ανταμείψει” τη χαρά με έναν αναστεναγμό. Με άλλα λόγια, εάν χαϊδεύατε τον σκυλάκο σας κάτω από το πηγούνι για μερικά λεπτά κι ύστερα έβγαλε έναν ωραίο, μεγάλο αναστεναγμό, τότε εκφράζει πόσο του άρεσε αυτό που κάνατε και ότι θα ήθελε να συνεχίσετε.

Είναι χαλαροί

Όταν ένας σκύλος αναστενάζει επειδή αισθάνεται χαλαρός, δεν είναι και τόσο διαφορετικό όταν αναστενάζει από ευτυχία. Και στις δύο περιπτώσεις, μπορείτε να διαβάσετε τη γλώσσα του σώματός τους για να ξέρετε, τουλάχιστον, ότι αισθάνονται κάτι θετικό.

Είναι κουρασμένοι

Παρομοίως, όπως ακριβώς αναστενάζουν όταν έχουν χαλαρώσει, έτσι αναστενάζουν επίσης όταν έχουν κουραστεί κι ετοιμάζονται να κοιμηθούν. Ο αναστεναγμός μπορεί να τους βοηθήσει να χαλαρώσουν ή μπορεί να είναι μέρος της δικής τους ρουτίνας ύπνου.

Βαριούνται

Μερικές φορές ένας σκύλος αναστενάζει από την βαρεμάρα. Αν ο σκύλος σας τυχαίνει να περπατάει όταν αναστενάζει, θα μπορούσε κάλλιστα να σημαίνει ότι θέλει να βγει έξω. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν είναι μόνος στο σπίτι όλη μέρα.

Θέλουν προσοχή ή κάτι άλλο από εσάς

Ο σκύλος σας μπορεί να αναστενάζει για να σας ενημερώσει ότι χρειάζεται προσοχή. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι πιθανό να παρατηρήσετε ότι βηματίζει ή κινείται με άλλον τρόπο. Μάλιστα, μερικές φορές ο σκύλος σας θα αναστενάζει επειδή θέλει κάτι άλλο από εσάς, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν του παρέχετε. Ίσως νιώθουν ότι το φαγητό τους έχει καθυστερήσει. Ή ίσως θέλουν πολύ να βγουν έξω για μια βόλτα. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορούν να είναι χειριστικοί.

Αισθάνονται απογοητευμένοι

Ένας αναστεναγμός που έρχεται αφού αγνοήσατε όλα τα υπόλοιπα σημάδια που σας έδωσε ο σκύλος σας υποδηλώνει την απογοήτευση. Εάν ο σκύλος σας έχει δώσει πραγματικό σόου προσκαλώντας σας να παίξετε και δεν δεχθείτε την πρόσκληση, μην εκπλαγείτε αν κάνει άλλο ένα μεγάλο σόου φεύγοντας, ξαπλώνοντας και αναστενάζοντας βαριά. Πιθανώς μάλιστα, να είναι ξαπλωμένος με καρφωμένα τα μάτια του πάνω σας.

Είναι λυπημένοι

Δυστυχώς, θα υπάρξουν στιγμές που ο αναστεναγμός του σκύλου σας υποδηλώνει θλίψη. Για άλλη μια φορά, τα γεγονότα και η γλώσσα του σώματος θα πρέπει να σας το ξεκαθαρίσουν. Εάν ένας από τους αγαπημένους τους ανθρώπους δεν είναι σπίτι και αρνούνται να σηκωθούν από τον καναπέ όταν υπό άλλες συνθήκες ήταν δραστήριοι, ο αναστεναγμός τους θα μπορούσε να είναι έκφραση θλίψης επειδή τους λείπει αυτός ο άνθρωπος.

Νιώθουν σωματική δυσφορία

Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να αναστενάζει επειδή είναι είναι άρρωστος ή πονάει ή αισθάνεται δυσφορία. Εάν ο αναστεναγμός είναι μια νέα και επίμονη συμπεριφορά για τον σκύλο σας, θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας. Πιο ανησυχητικά συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τους αναστεναγμούς του σκύλου περιλαμβάνουν λήθαργο, απώλεια ενδιαφέροντος για φαγητό ή παιχνίδι, υπερβολικό βήχα ή συριγμό και έμετο ή/και διάρροια

Νιώθουν άγχος ή κατάθλιψη

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν εναλλαγές στη διάθεση. Εάν, μαζί με τον αναστεναγμό, παρατηρήσετε αύξηση στο λαχάνιασμα, το γλείψιμο της μύτης, το τρέμουλο ή το υπερβολικό χασμουρητό, ο σκύλος σας μπορεί να προσπαθεί να σας πει ότι δεν αισθάνεται τόσο καλά… ψυχικά.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed