Image Alt

My Pet

Γιατί οι σκύλοι μας κοιτάζουν επίμονα στα μάτια;

Γιατί οι σκύλοι μας κοιτάζουν επίμονα στα μάτια;

Μία απορία, που ίσως έχουν ορισμένοι κηδεμόνες σκύλων, είναι γιατί το τετραποδάκι τους, ορισμένες στιγμές, «καρφώνει» το βλέμμα του πάνω τους. Aυτή είναι μια συμπεριφορά που συναντάμε πολύ σε σκύλους και υπάρχει μάλιστα και η εξήγηση. Διαβάστε τους τέσσερις λόγους που γίνεται αυτό.

Επικοινωνία

Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, καθώς «οι σκύλοι δεν γνωρίζουν ελληνικά, ούτε καμία άλλη ανθρώπινη γλώσσα. Επικοινωνούν, κατά κύριο λόγο, με τη «γλώσσα του σώματος». Έτσι, σε κάθε αλληλεπίδραση τους με εμάς, τους ανθρώπους, δεν χάνουν ευκαιρία να μας παρατηρούν, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν τι θέλουμε από εκείνους και πώς να αντιδράσουν σε αυτό. Επίσης, κάποιες φορές, προσπαθούν κι εκείνοι να επικοινωνήσουν μαζί μας με αυτόν τον τρόπο».

Ετοιμότητα

Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα που έχει την απόλυτη ανάγκη μας. Και το γνωρίζει. Ο σκύλος μας ξέρει ότι εμείς του προσφέρουμε όλα όσα χρειάζεται για την καθημερινή του διασκέδαση και, γενικά, για την ευζωία του. Ξέρει, λοιπόν, ότι το φαγητό, το νερό, αλλά και τα παιχνίδια του, όπως και οι βόλτες του, όλα εξαρτώνται από εμάς. Έτσι, είναι σε ετοιμότητα, κοιτώντας μας συνεχώς στα μάτια, για να μας «διαβάσει» και να αναγνωρίσει στην έκφραση του προσώπου μας ότι ετοιμαζόμαστε να του δώσουμε κάτι καλό. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι έτοιμος, και δεν χάσει τη στιγμή αυτή που περιμένει πώς και πώς.

Γιατί οι σκύλοι μας κοιτάζουν επίμονα στα μάτια;

Θέλει να μας «πει» κάτι

Το έντονο κοίταγμα του σκύλου μας, επίσης, σημαίνει ότι κάτι επιθυμεί και προσπαθεί να μας δείξει τι θέλει από εμάς. Για παράδειγμα, όταν ο σκύλος μας κάθεται δίπλα στην πόρτα, και μας κοιτάει επίμονα, σημαίνει ότι θέλει τουαλέτα. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να μας το δείξει, άλλα αυτός είναι ένας από τους πολλούς. Επίσης, το επίμονο κοίταγμα στα μάτια μπορεί να σημαίνει ότι θέλει να παίξει μαζί μας, παράπονο, ή και στεναχώρια, αναλόγως και από τη στάση σώματος του που το συνοδεύει. Προσοχή! Εδώ πρέπει να πούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να διαβάζουμε και εμείς τον σκύλο μας. Το επίμονο κοίταγμα στα μάτια, για κάποιους σκύλους, είναι σημάδι επιθετικότητας. Έτσι, όταν δεν γνωρίζουμε έναν σκύλο, δεν τον κοιτάμε επίμονα στα μάτια και τον προσεγγίζουμε με ήπιο τρόπο.

Έκφραση αγάπης

Επίσης, το να μας κοιτάζει ο σκύλος μας στα μάτια, αναλόγως με τη σχέση που έχουμε «χτίσει» μαζί του, μπορεί να σημαίνει ακριβώς αυτό που φαίνεται. Δηλαδή, να είναι μία έκφραση αγάπης. Έπειτα από χρόνια εκτεταμένων ερευνών στο θέμα αυτό, έχει αποδειχθεί ότι όταν ο σκύλος μας κοιτάει, εκκρίνει μία ορμόνη η οποία λέγεται ωκυτοκίνη – γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης. Είναι αυτή που εκκρίνεται ανάμεσα στη μητέρα και το νεογνό, και βοηθά στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ τους.

Ταυτόχρονα, αποδείχτηκε ότι και τα επίπεδα ωκυτοκίνης των ιδιοκτητών αυξάνονται με αυτή την επικοινωνία μεταξύ τους.
Παράλληλα, το προσηλωμένο βλέμμα του σκύλου προκαλεί την αντίδραση του ιδιοκτήτη, ο οποίος, ως επί το πλείστον, θα ανταμείψει τον τετράποδο φίλο του, κοιτώντας τον, μιλώντας του, αγγίζοντάς τον, ή αλληλεπιδρώντας μαζί του με ένα παιχνίδι.

Ενέργειες, που ενισχύουν τη σύνδεση ανάμεσα στους δύο, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι η εξημέρωση των σκύλων έγινε όταν αυτοί -οι σκύλοι- υιοθέτησαν έναν από τους βασικούς τρόπους επικοινωνίας των ανθρώπων: την επικοινωνία με τα μάτια.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed