Image Alt

My Pet

μουστάκια στα σκυλιά

Γιατί τα σκυλιά έχουν μουστάκια;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα σκυλιά έχουν μουστάκια; Κάθε μουστάκι παίζει ζωτικό ρόλο στην αισθητηριακή αντίληψη ενός σκύλου όπως επίσης με αυτά μπορούν να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους. Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά κάποια πράγματα για τα μουστάκια στους σκύλους.

Τι είναι τα μουστάκια σκύλου;

Τα μουστάκια του σκύλου είναι τρίχες που αναπτύσσονται πάνω από τα μάτια ενός σκύλου και στα μάγουλα, το ρύγχος και το πηγούνι του. Τα μουστάκια και οι τρίχες του σκύλου είναι και τα δύο από κερατίνη, αλλά τα μουστάκια έχουν κωνική άκρη και είναι πολύ πιο χοντρά και πιο εύκαμπτα από το κανονικό τρίχωμά του.

Το μήκος από τα μουστάκια του προσώπου γενικά σχετίζεται με το μέγεθος του σκύλου, και ιδιαίτερα με το πλάτος του κεφαλιού. Τα μουστάκια του ρύγχους τείνουν να είναι πιο κοντά προς τα ρουθούνια και μακρύτερα προς το μάγουλο. Το χρώμα συνήθως επηρεάζεται από το χρώμα(τα) του τριχώματος, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει με την ηλικία ή δευτερογενώς σε δερματικές λοιμώξεις, τραύμα στο δέρμα και στα ωοθυλάκια ή από φάρμακα χημειοθεραπείας.

Έχουν όλα τα σκυλιά μουστάκια;

Ναι, όλα τα σκυλιά έχουν μουστάκια, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακά άτριχων φυλών, αν και το μήκος και ο αριθμός μπορεί να διαφέρουν ανά φυλή. Οι ράτσες με σγουρά επίστρωση μπορεί να έχουν μουστάκια που μεγαλώνουν κατσαρά και όχι ίσια, αλλά αυτά τα μουστάκια έχουν τον ίδιο ζωτικό ρόλο στην αισθητηριακή αντίληψη.

μουστάκια στα σκυλιά

Γιατί οι σκύλοι έχουν μουστάκια

Τα μουστάκια σκύλου έχουν δύο κύριες λειτουργίες. Nα βοηθούν τους σκύλους να κατανοήσουν και να αισθανθούν το περιβάλλον τους και να μεταφέρουν συναισθήματα.

Ανίχνευση του Περιβάλλοντος

Τα μουστάκια του σκύλου υπάρχουν από τη γέννησή του και είναι μερικές από τις πρώτες τρίχες που αναπτύσσονται σε νεογέννητα κουτάβια. Αυτή η πρώιμη ανάπτυξη θεωρείται ότι παίζει ζωτικό ρόλο στο να βοηθήσει τα νεογέννητα κουτάβια να βρουν τις θηλές της μητέρας τους και να θηλάσουν πριν τα μάτια τους είναι πλήρως ανοιχτά (συνήθως στις 10-14 ημέρες).

Τα ωοθυλάκια στο μουστάκι ενός σκύλου περιέχουν ομάδες απτικών κυττάρων που είναι απαραίτητα για την αποστολή σημάτων στον εγκέφαλο. Εάν ένα μουστάκι αγγίζεται από άλλο αντικείμενο ή τα ρεύματα αέρα κινούν ένα μουστάκι, αυτή η δόνηση μεταδίδει νευρικές ώσεις από τα θυλάκια του μουστακιού ενός σκύλου στον εγκέφαλό τους. Τα μουστάκια μπορούν να ανιχνεύσουν το μέγεθος, το σχήμα και την ταχύτητα των κοντινών αντικειμένων με βάση την κίνηση του αέρα.

Τα μουστάκια σε διάφορες περιοχές δίνουν σε έναν σκύλο συγκεκριμένες πληροφορίες για το περιβάλλον του:

1. Μουστάκια στο ρύγχος: Τα μουστάκια κατά μήκος του ρύγχους εκτείνονται προς ένα αντικείμενο που πλησιάζει για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του σχήματος, της εγγύτητας και της υφής των κοντινών επιφανειών καθώς ένας σκύλος κινεί το κεφάλι του εμπρός και πίσω. Αυτά τα μουστάκια βοηθούν τους σκύλους να ανιχνεύουν την τροφή και το νερό όπως επίσης και να μετρούν τις αποστάσεις.

2. Μουστάκια ματιών: Τα υπερκογχικά μουστάκια ανιχνεύουν πιθανές απειλές για τα μάτια ανταποκρινόμενοι σε απτικά ερεθίσματα ή στον αέρα. Όταν τα μουστάκια μετακινούνται, στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο ενός σκύλου που ενεργοποιούν το αντανακλαστικό του βλεφαρίσματος για να κλείσουν τα βλέφαρά του.

3. Μουστάκια μάγουλων: Τα γενικά μουστάκια βοηθούν στην περιφερειακή αντίληψη του περιβάλλοντος, όπως η πλοήγηση σε στενούς χώρους και η διατήρηση του κεφαλιού ενός σκύλου όρθιο ενώ κολυμπά.

4. Μουστάκια πηγουνιού: Τα μουστάκια κάτω από το πηγούνι, αναπτύσσονται από κρεατοελιές κάτω από το πηγούνι του σκύλου. Αυτοί οι σπίλοι περιέχουν συστάδες κυττάρων που παρέχουν αισθητηριακές και απτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο. Είναι απίστευτα χρήσιμα για την ανίχνευση τροφής, νερού και άλλων αντικειμένων που βρίσκονται εκτός του κανονικού οπτικού πεδίου.

Μεταφορά Συναισθημάτων

Τα μουστάκια του σκύλου μπορούν επίσης να μεταδώσουν συναισθήματα, όπως ευτυχία ή άγχος όταν ένας σκύλος βρίσκεται σε αγχωτική κατάσταση.

Τα σκυλιά που είναι χαλαρά έχουν συχνά τα μουστάκια τους ακουμπισμένα στο πρόσωπό τους. Τα χαρούμενα σκυλιά συχνά ανυψώνουν τα υπερκόγχια μουστάκια τους.

Τα σκυλιά που φοβούνται ή αντιλαμβάνονται μια άμεση απειλή στο περιβάλλον τους, συχνά θα φουντώσουν ή θα πετάγονται τα μουστάκια του ρύγχους προς τα έξω και προς τα κάτω, προς την απειλή. Τα μουστάκια του ρύγχους διασκορπίζουν επίσης τις φερομόνες ως μέσο επικοινωνίας.

Μουστάκια σε σκύλους και μουστάκια σε γάτες

Τα μουστάκια της γάτας παίζουν τον ίδιο ρόλο με τα μουστάκια του σκύλου. Της γάτας συνήθως μεγαλώνουν σε φάρδος όσο είναι οι γάτες για να βοηθήσουν στην ισορροπία και την ικανότητα άλματος, την ανίχνευση τροφής/θηράματος και την ικανότητα πλοήγησης σε συνθήκες κακού φωτισμού.

Τα μακρύτερα μουστάκια είναι τυπικά σε μεγαλύτερες γάτες με πιο μακριές τρίχες σε σύγκριση με τις άτριχες γάτες ή εκείνες με σγουρό τρίχωμα, όπου τα μουστάκια μπορεί να είναι αραιά ή κατσαρά και όχι ίσια. Οι γάτες έχουν επίσης μουστάκια συγκεντρωμένα στο πίσω μέρος κάθε μπροστινού ποδιού, ενώ οι σκύλοι δεν έχουν.

Κάνει να κόβετε τα μουστάκια του σκύλου σας;

Όχι, δεν πρέπει να κόβετε τα μουστάκια του σκύλου σας, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την κανονική αισθητηριακή αντίληψη και ισορροπία του, επομένως το να κοντύνετε τα μουστάκια τους ή να τα κόψετε μπορεί να βλάψει την ισορροπία, την κίνηση και την ικανότητα του σκύλου σας να αισθάνεται το περιβάλλον του.

Η αφαίρεσή τους με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να προκαλέσει άγχος σε έναν σκύλο. Επίσης επηρεάζει την αισθητηριακή τους λειτουργία και μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό και προσωρινή διακοπή σε κανονικές δραστηριότητες όπως το κυνήγι, το κολύμπι και το παιχνίδι. Σε μερικούς σκύλους, το κόψιμο αυτών των τριχών μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα λόγω του στρες που αισθάνονται.

Η αισθητηριακή ικανότητα του σκύλου σας μπορεί να απουσιάζει ή να μειώνεται έως ότου τα μουστάκια του είναι σε θέση να μεγαλώσουν ξανά και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να αναπτυχθούν ξανά στο κανονικό τους μήκος.

Αν κοπεί ή μαδηθεί το μουστάκι σε έναν σκύλο, θεωρείται ακρωτηριασμός ενός λειτουργικού αισθητηρίου οργάνου και όχι αισθητική βελτίωση και έχει απαγορευτεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Εάν κόψετε τα μουστάκια του σκύλου σας κατά λάθος, δεν θα πονέσει και θα ξαναφυτρώσουν, όμως πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν κουρεύετε τον σκύλο σας οπουδήποτε κοντά στα μουστάκια του.

Πέφτουν τα μουστάκια του σκύλου;

Τα μουστάκια όπως οι άλλες τρίχες στο σώμα ενός σκύλου, πέφτουν. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να αναπτυχθεί ένα νέο μουστάκι στο κανονικό μήκος του. Τα σπασμένα, εύθραυστα μουστάκια μπορεί να είναι ένδειξη ηλικίας, κακής διατροφής ή άλλων υποκείμενων προβλημάτων υγείας (ψώρα, άγχος, ορμονική ανισορροπία, δερματικές λοιμώξεις).

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια πάθηση που προκαλεί στους σκύλους απώλεια στα μαλλιά και στα μουστάκια από το πρόσωπο, το κεφάλι ή τα αυτιά τους. Οι σκύλοι μπορεί επίσης να χάσουν τρίχες στα πόδια και τον κορμό τους σε πιο σοβαρές, γενικευμένες περιπτώσεις. Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να υποχωρήσει αυτόματα σε ήπιες περιπτώσεις ή μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Για αυτό αν παρατηρήσετε κάτι διαφορετικό, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας,

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed