Image Alt

My Pet

σκυλιά γλείφουν τα πόδια τους

Γιατί τα σκυλιά γλείφουν τα πόδια τους;

Σίγουρα, θα έχετε δει ότι τα περισσότερα σκυλιά μπορεί να γλείφουν ή ακόμα και να μασούν τα πόδια τους. Γιατί γίνεται όμως αυτό; Προφανώς υπάρχει κάποιος λόγος. Εδώ θα βρείτε πιθανές αιτίες.

Κανονική περιποίηση

Μπορεί απλώς να περιποιούνται τον εαυτό τους, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό. Το περιστασιακό γλείψιμο των ποδιών – λίγα λεπτά την ημέρα – είναι κάτι συνηθισμένο. Αν και δεν είναι τόσο απαιτητικοί όσο οι γάτες, οι σκύλοι προσπαθούν να κρατήσουν τον εαυτό τους και ιδιαίτερα τα πόδια τους, καθαρά. Είναι σύνηθες για τα σκυλιά να γλείφουν για λίγο τα πόδια τους αφού γυρίσουν από μια βόλτα, ειδικά αν μπορεί να έχουν άμμο ή χώμα πάνω τους. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Αν όμως σας φαίνεται ότι γλείφει υπερβολικά τα πόδια του, διαβάστε παρακάτω τους πιθανούς λόγους.

σκυλιά γλείφουν τα πόδια τους

Ένας τραυματισμός

Εάν ο σκύλος σας μασάει τα πόδια του, μπορεί να είναι σημάδι ότι έχει τραυματιστεί. Το να έχει πατήσει ένα γυαλί ή ένα αγκάθι, να έχει σπάσει ένα νύχι, να τον έχει τσιμπήσει μια μέλισσα ή να έχει καεί σε καυτή άσφαλτο είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορεί να έχουν συμβεί στον τετράποδο φίλο σας.

Ρίξτε μια προσεκτική ματιά σε κάθε νύχι, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και τα μαξιλαράκια του σκύλου σας αλλά και στην κορυφή των ποδιών του. Ανάλογα με το τι συμβαίνει, ίσως να μπορείτε να το φροντίσετε μόνοι σας με ένα καλό κιτ πρώτων βοηθειών για σκύλους. Ωστόσο, εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Παράσιτα

Οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια και η ψώρα μπορεί να ερεθίσουν και να του δημιουργήσουν φαγούρα οπουδήποτε στο σώμα του, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, των ποδιών του. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα παράσιτα θα μπορούσαν να είναι η αιτία που ο σκύλος σας γλείφει τα πόδια του. Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για τα παράσιτα των σκύλων και ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη για την ιδιαίτερη κατάσταση του σκύλου σας.

Τροφική αλλεργία

Οι τροφικές αλλεργίες είναι γνωστό ότι προκαλούν φαγούρα στα πόδια σε σκύλους. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ακριβώς τα πόδια φαίνονται να επηρεάζονται, αυτό είναι από τα πρώτα πράγματα που προσέχουν οι κτηνίατροι σε περιπτώσεις σκύλου που γλείφει συνεχώς τα πόδια του.

Ποιες τροφές φέρνουν αλλεργία στους σκύλους; Δεν υπάρχει ίδια απάντηση για κάθε σκύλο και κάθε κατάσταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για το ποιο είδος τροφής μπορεί να είναι καλύτερη για τον σκύλο σας.

Πόνος

Τα σκυλιά που γλείφουν συνεχώς τα πόδια τους μπορεί να αισθάνονται πόνο – αλλά όχι απαραίτητα στο πόδι τους. Πολλά σκυλιά που νιώθουν πόνο οπουδήποτε στο σώμα τους γλείφουν ένα μπροστινό πόδι ως μέσο για να τον αντιμετωπίσουν .

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να το καταλάβετε, καθώς τα σκυλιά, όπως πολλά ζώα, προσπαθούν να κρύψουν τον πόνο τους. Εάν δεν φαίνεται κάτι, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να τον εξετάσει και να βρει την αιτία.

Δερματίτιδα

Άλλη μια αιτία μπορεί να είναι η δερματίτιδα, η οποία μπορεί να προκληθεί από μια αλλεργική αντίδραση σε κάτι στο περιβάλλον τους.

Για έναν σκύλο, το δάγκωμα των ποδιών μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ουσίες όπως χημικές ουσίες στο γκαζόν, ή ζιζάνια και φυτά, τον ενοχλούν. Οι σκύλοι μπορούν να επηρεαστούν από γύρη, χόρτα και μούχλα όπως και εμείς. Η θεραπεία για τα πόδια του σκύλου μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να καθαρίζεις τα πόδια του μετά από κάθε βόλτα με μαντηλάκια φτιαγμένα για αυτόν τον σκοπό. Το τακτικό μπάνιο με ένα κατάλληλο σαμπουάν για σκύλους μπορεί επίσης να είναι πολύ χρήσιμο.

Ζητήματα συμπεριφοράς

Καθώς η πλήξη ή το άγχος κυριαρχεί σε έναν σκύλο, μπορεί να αρχίσει το υπερβολικό γλείψιμο. Ακόμη και τα σκυλιά υψηλής ενέργειας μπορεί να βαριούνται και τα κουτάβια που φαίνονται ήρεμα μπορεί να είναι ανήσυχα υπό ορισμένες συνθήκες. Στην πραγματικότητα, εδώ είναι μερικά απροσδόκητα πράγματα που μπορούν να πυροδοτήσουν το άγχος του σκύλου. Συζητήσετε με έναν εκπαιδευτή σκύλων για ένα σχέδιο θεραπείας που μπορεί να λύσει τη βασική αιτία του γλειψίματος.

Κάλοι

Εάν ο σκύλος σας τυχαίνει να είναι λαγωνικό, είναι αρκετά πιθανό να τον ενοχλεί κάποιος κάλος. Τα λαγωνικά είναι ουσιαστικά η μόνη ράτσα που αποκτά κάλους, λόγω του μοναδικού τρόπου που σχηματίζονται τα πόδια τους. Μπορεί να είναι πραγματικά άβολα για τον σκύλο σας, προκαλώντας τον να γλείφει το προσβεβλημένο πόδι. Τα ειδικά μποτάκια μπορούν να τα ανακουφίσουν, όπως και η αποφυγή βόλτας του σκύλου σας στο πεζοδρόμιο και σε άλλες σκληρές επιφάνειες.

Τι να κάνετε για έναν σκύλο που γλείφει τα πόδια του

Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ένας σκύλος γλείφει και μασάει συνεχώς τα πόδια του, η υγρασία μπορεί να προκαλέσει μόλυνση από βακτήρια. Με άλλα λόγια, το ίδιο το γλείψιμο γίνεται δικό του πρόβλημα. Επομένως, δημιουργήστε ένα σχέδιο με τον κτηνίατρό σας για να σταματήσετε τη συμπεριφορά αυτή όσο το δυνατόν νωρίτερα. Επίσης όπως είπαμε και πιο πάνω, ρίξτε μια προσεκτική ματιά στο σημείο που επιμένει να γλείφει, μήπως διαπιστώσετε εσείς κάτι και επισκεφτείτε τον κτηνίατρο αν η συμπεριφορά αυτή συνεχίζεται.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed