Image Alt

My Pet

Καταλαβαίνει ο σκύλος την «απώλεια» του ιδιοκτήτη του;

Καταλαβαίνει ο σκύλος την «απώλεια» του ιδιοκτήτη του;

Δεν είναι τυχαίο που τα σκυλιά είναι γνωστά ως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Προσφέρουν συντροφικότητα και πίστη, ενώ τόσο ο σκύλος όσο και ο ιδιοκτήτης δημιουργούν ένα ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι όταν ένας σκύλος πεθαίνει, μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία του ανθρώπου. Τι γίνεται όμως όταν συμβαίνει το αντίθετο; Καταλαβαίνει ο σκύλος την απώλεια του ιδιοκτήτη του; Κι αν ναι, πώς αντιδρά; Πενθεί για τον θάνατο του ιδιοκτήτη του;

Έρευνες έδειξαν ότι τα σκυλιά κατανοούν τον θάνατο και το δείχνουν με τις ενέργειες και τη συμπεριφορά τους μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη τους.

Εκδηλώνουν θλίψη στεναχώρια άγχος κατάθλιψη

Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες, οι σκύλοι βλέπουν τους ιδιοκτήτες τους ως γονείς. Εάν υπάρχει πράγματι αυτός ο δεσμός, τότε είναι λογικό ότι τα σκυλιά στεναχωριούνται όταν πεθαίνει ο ιδιοκτήτης τους, με αυτή την απώλεια. Σίγουρα έχετε ακούσει ή παρατηρήσει κάποιον σκύλο όπου ο ιδιοκτήτης έχει πεθάνει, και το ζώο αυτό φαίνεται να έχει κατάθλιψη για μία χρονική περίοδο. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα σκυλιά νοσταλγούν τους ιδιοκτήτες τους και στεναχωριούνται όταν λείπουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ο σκύλος το διάστημα αυτό στεναχωριέται και το δείχνει με διάφορους τρόπους, όπως: Έχει θλίψη, άγχος, και κατάθλιψη. Επίσης, άλλα σημάδια που δείχνουν τη στενοχώρια του είναι τα εξής: Λαχάνιασμα χωρίς να έχει τρέξει προηγουμένως, γάβγισμα τη νύχτα, γκρίνια χωρίς αιτία, έντονος βηματισμός, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους και ατονία.

Καταλαβαίνουν οι σκύλοι το θάνατο;

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς ένας σκύλος καταλαβαίνει ή σκέφτεται την απώλεια. Μπορούμε να αξιολογήσουμε μόνο αυτό που μπορούμε να δούμε από τη συμπεριφορά του ζώου όταν κάποιος αγαπημένος του πεθάνει. Με λίγα λόγια, ο σκύλος θα είναι λυπημένος όταν πεθάνει ο ιδιοκτήτης του. Αυτό είναι που θα μπορούσε να κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά γνωρίζουν ότι ο ιδιοκτήτης τους είναι νεκρός, ή τουλάχιστον αγνοείται και δεν επιστρέφει.

Πόσο καιρό θρηνούν τα σκυλιά;

Σύμφωνα με ερευνητές, οι σκύλοι θρηνούν όχι μόνο για τους ανθρώπους τους αλλά και για άλλους σκύλους εφόσον ζουν μαζί. Ωστόσο η περίοδος του πένθους ποικίλλει από ζώο σε ζώο. Πάντως οι ερευνητές αφού κατέγραψαν τη συμπεριφορά διάφορων σκύλων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ζώα αυτά μπορούν να θρηνήσουν έως και 6 μήνες μετά το θάνατο ενός φίλου σκύλου. Έτσι λοιπόν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεδομένου του ισχυρού δεσμού που αναπτύσσουν με τον ιδιοκτήτη, ο σκύλος θρηνεί εξίσου το ίδιο χρονικό διάστημα τον ιδιοκτήτη του.

Καταλαβαίνει ο σκύλος την «απώλεια» του ιδιοκτήτη του;

Πώς να βοηθήσετε έναν σκύλο που πενθεί

Εάν είστε υπεύθυνοι για έναν σκύλο που πενθεί καθώς πρόσφατα έχασε τον ιδιοκτήτη του, μπορείτε να κάνετε ορισμένα πράγματα για να τον βοηθήσετε. Κι αυτό γιατί ο σκύλος θα εμφανίζει ανά διαστήματα, ακραία σημάδια άγχους αποχωρισμού πράγμα που μπορεί να έχει πολύ αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία του. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δείξετε κατανόηση και ψυχραιμία στις αλλαγές της συμπεριφοράς του σκύλου.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:

• Μην αφήνετε τον σκύλο μόνο του για παρατεταμένες χρονικές περιόδους

• Να τηρείτε το καθημερινό πρόγραμμα και τα χρονοδιαγράμματα που είχε ο ιδιοκτήτης του

• Αυξήστε τη σωματική και πνευματική τους διέγερση για να κρατάτε το μυαλό του απασχολημένο

• Πηγαίνετέ τον βόλτα σε πάρκο σκύλων έτσι ώστε να παίζει και να αλληλεπιδρά με άλλα σκυλιά για να ανακουφίσει τη θλίψη του

• Εστιάστε στο άγγιγμα και στο χάιδεμα καθώς αυτό μπορεί να ηρεμήσει έναν σκύλο

• Να είστε υπομονετικοί μαζί του και να μην αντιδράτε σε αρνητικές συμπεριφορές – Να επαινείτε τις θετικές

• Μιλήστε με έναν κτηνίατρο σχετικά με την ιατρική θεραπεία για το στρες και το άγχος του σκύλου

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed