Image Alt

My Pet

Κατοικίδιο και ο ερχομός ενός μωρού

Κατοικίδιο και ο ερχομός ενός μωρού

Ο ερχομός ενός μωρού στο σπίτι είναι από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής ενός νέου ζευγαριού. Εάν όμως έχουν ήδη υιοθετήσει ένα κατοικίδιο, θα πρέπει να προετοιμάσουν το ζωάκι τους για το νέο μέλος της οικογένειας. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή για όλους. Ποια είναι όμως η συμπεριφορά που μπορεί να εκδηλώσει ένα κατοικίδιο μετά τον ερχομό του νέου μέλους; Θα αισθανθεί ζήλια; Θα νιώσει ότι χάνει τις πολλές αγκαλιές;

Αίσθηση ζήλιας και ανασφάλειας

Πρώτα απ΄όλα τα κατοικίδια αντιλαμβάνονται την εγκυμοσύνη και όλη την αλλαγή πριν ακόμα γεννηθεί το μωράκι σας. Νιώθουν την εγκυμοσύνη, μυρίζουν τις ορμονικές αλλαγές, παρατηρούν όλες τις αλλαγές στο σώμα της μέλλουσας μαμάς και αντιλαμβάνονται ότι κάτι έχει αλλάξει στην καθημερινότητα όλων. Τα κατοικίδια είχαν συνηθίσει να βρίσκονται στο επίκεντρο και ξαφνικά αισθάνονται πως αλλάζει όλος ο κόσμος τους.

Γι΄αυτό μπορεί να εκδηλώσουν ζήλια, κτητικότητα, νευρικότητα. Όλες οι συμπεριφορές έχουν μία λογική. Φοβούνται την αλλαγή στη ζωή τους με την άφιξη του νέου μέλους και κυριεύονται από ανασφάλεια. Τον πρώτο καιρό πιθανότατα να δείτε μια έντονη προσκόλληση πάνω σας καθώς το κατοικίδιο εκδηλώνει άγχος αποχωρισμού. Εάν όμως αντιδράσετε σωστά, θα διαπιστώσετε ότι η ανησυχία του θα μειώνεται σταδιακά μέχρι που θα εξαλειφθεί εντελώς.

Πώς συμπεριφέρονται σκύλος και γάτα

Συνήθως η γάτα μόλις αντιληφθεί την αλλαγή στο σώμα της γυναίκας, δείχνει αδιαφορία ασχέτως αν έχει καταλάβει τι συμβαίνει. Κι αυτό γιατί είναι λιγότερο εκδηλωτική.

Από την άλλη ο σκύλος, μπορεί να συμπεριφερθεί με δύο τρόπους; Πρώτον, μπορεί να διαχειριστεί την αλλαγή με την αδιαφορία. Δεύτερον, μπορεί, να γίνει πολύ εκδηλωτικός και προστατευτικός. Δηλαδή να είναι συνέχεια δίπλα σας και να σας ακουμπάει έχοντας την ανάγκη να προστατεύσει εσάς και το μωρό σας.

Κατοικίδιο και ο ερχομός ενός μωρού

Τι δεν πρέπει ποτέ να κάνετε

Όταν το νέο μέλος της οικογένειας έρθει στο σπίτι, δεν θα πρέπει να αλλάξετε ορισμένες συνήθειες στο κατοικίδιό σας.

Μην απομονώσετε το κατοικίδιό σας: Αποφύγετε να κλείνετε σε ένα μόνο χώρο το κατοικίδιό σας για να μην επισκεφθεί το παιδικό δωμάτιο. Αφήστε το να μυρίσει την κούνια και να μετακινείται σε όλο το σπίτι όπως προηγουμένως αλλιώς θα νιώσει εγκατάλειψη.

Μην προκαλείται ζήλια στο ζώο: Όταν το κατοικίδιό σας είναι στον ίδιο χώρο με εσάς και το μωρό, προσπαθήστε να ασχοληθείτε (έστω και για λίγο) και με τα δύο. Έτσι το ζώο σας θα καταλάβει ότι νοιάζεστε και για εκείνο.

Μην αλλάζετε τη ρουτίνα στην καθημερινότητά του: Μην αλλάξετε τις συνήθειές του μόλις έρθει το μωρό στη ζωή σας. Εάν θέλετε να προβείτε σε αλλαγές, να τις κάνετε πιο νωρίς, αργά και σταδιακά.

Μην μαλώνετε το κατοικίδιό σας: Όλες οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σταδιακά και με πολλή υπομονή χωρίς να εκνευρίζεστε και να ξεσπάτε στο ζωάκι σας. Μην ξεχνάτε ότι το να μεγαλώνει ένα παιδί μαζί με ένα κατοικίδιο, είναι ότι καλύτερο μπορείτε για εκείνο. Η προσφορά των ζώων ως προς τη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών είναι πραγματικά ένας θησαυρός.

Μωρό και κατοικίδιο

Ένα μωρό που μεγαλώνει μαζί με ένα κατοικίδιο, μαθαίνει να αγαπάει, να σέβεται, να εκδηλώνει τα συναισθήματά του αλλά και να μοιράζεται. Τα παιδιά μπορούν να σας εκπλήξουν με τον τρόπο που σκέφτονται για το κατοικίδιό σας. Άλλωστε θα είναι ο πρώτος καρδιακός φίλος του παιδιού σας και μαζί θα μοιράζονται τα πάντα. Ακόμα και το φαγητό. Μην απορήσετε εάν δείτε το παιδί σας να βάζει τα χέρια του κάτω από το τραπέζι την ώρα του φαγητού για να δώσει λίγο και σε εκείνο. Τέλος, θα έχει έντονη ενσυναίσθηση και θα γίνει ένα παιδί με ευαισθησίες.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed