Image Alt

My Pet

μικρόσωμα σκυλιά

Μικρόσωμα σκυλιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα μικρόσωμα σκυλιά είναι πραγματικά πολύ χαριτωμένα. Βέβαια, το μέγεθός τους δεν σημαίνει ότι δεν έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των σκύλων που ανήκουν σε πιο μεγαλόσωμες ράτσες. Έτσι αν έχετε αποφασίσει να έχετε για συντροφιά σας ένα σκύλο που ανήκει στη μικρόσωμη φυλή, εδώ θα βρείτε κάποιες πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε.

Μικρόσωμα σκυλιά – Ράτσες

Αν και όταν μιλάμε για μικρόσωμα σκυλιά μας έρχονται στο μυαλό το Γιορκσάιρ, τα Κένελ, ή τα  Μπισόν Φριζέ, υπάρχουν πολλές ράτσες με μικρόσωμους σκύλους, όπως το μικρόσωμο Ντάτσχουντ (γνωστό ως σκύλος Λουκάνικο) το οποίο ανήκει στην ομάδα των κυνηγόσκυλων της Λέσχης Κένελ, αλλά και τα Ρατ Τερριέ ή τα Τζακ Ράσελ Τεριέ που ανήκουν στην ομάδα των Τεριέ.

Όταν επιλέξετε μικρόσωμο σκύλο, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι τα  χαρακτηριστικά της ομάδας στην οποία ανήκει αφορούν κυρίως την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητά του και λιγότερο το μέγεθός του. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι οι μικρόσωμοι σκύλοι είναι ιδανικοί για τη ζωή στην πόλη, κάποια όπως τα Ντάτσχουντ και ορισμένα τεριέ  μπορούν να ζήσουν και στην ύπαιθρο ή σε αγροκτήματα αξιοποιώντας τα κυνηγετικά τους ένστικτα, ειδικά αυτά που εκτρέφονται για να κυνηγούν τρωκτικά ή άλλα θηράματα.

Κατά την έρευνα σας πριν καταλήξετε στον μικρόσωμο τετράποδο φίλο σας, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι η ιδιοσυγκρασία και οι φυσικές απαιτήσεις των μικρόσωμων σκύλων διαφέρουν από τη μία φυλή στην άλλη. Αναζητήστε  το σκυλάκι αυτό που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας και θα μπορεί να γίνει εύκολα μέλος της οικογένειάς σας.

Μικρόσωμες φυλές σκύλων και πλεονεκτήματα

Αρχικά, τα μικρόσωμα σκυλάκια χρειάζονται λιγότερο χώρο απ’ ότι τα μεγαλόσωμα, έτσι αν ζείτε σε διαμέρισμα ή ένα μικρό σπίτι είναι μια καλή επιλογή για εσάς. Βέβαια και αυτά θα πρέπει να ασκούνται, καθώς κάποια από τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν πολύ ενέργεια. Έτσι καλό είναι να έχετε κήπο, αλλιώς να είστε προετοιμασμένοι ότι θα πρέπει να τα πηγαίνετε βόλτα σε ένα μέρος φιλικό προς τα σκυλιά.

Επίσης ως προς το φαγητό, όπως καταλαβαίνετε τα μικρόσωμα σκυλάκια τρώνε συνήθως μικρότερες ποσότητες. Ενώ θα πρέπει να λάβετε επίσης υπόψη σας ότι η βασική τους φροντίδα κοστίζει λιγότερο απ’ ότι ενός μεγάλου σκύλου.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι χάνουν λιγότερες τρίχες (συνολικά) και κάνουν λιγότερες (και μικρότερες) ακαθαρσίες από τα μεγάλα σκυλιά. Είναι επίσης πιο εύκολο να τα μεταφέρετε όταν χρειάζεται και όταν τα πηγαίνετε βόλτα με το  λουρί είναι επίσης πιο εύκολο να τα διαχειριστείτε. Αν ας πούμε πεταχτεί μια γάτα και το μικρόσωμο σκυλάκι θέλει να την κυνηγήσει θα ελέγξετε πιο εύκολα, ένα μικρόσωμο σκυλάκι βάρους 10 κιλών από ένα μεγαλόσωμο σκύλο 40 κιλών; Τέλος, κατά μέσο όρο, συνήθως το προσδόκιμο ζωής των μικρόσωμων σκύλων είναι μεγαλύτερο από εκείνο των μεγαλύτερων.

Διατροφή μικρόσωμων σκύλων

Αν και τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν μικρό στομάχι και τρώνε μικρότερες ποσότητες από τα μεγαλόσωμα, αναλογικά με το μέγεθός τους, χρειάζονται περισσότερες θερμίδες. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι μικρόσωμοι σκύλοι ξοδεύουν την ενέργεια τους πιο γρήγορα από τα μεγάλα σκυλιά. Έτσι ένας σκύλος μικρόσωμης φυλής θα πρέπει να τρέφεται συχνά με μικρά γεύματα τα οποία θα έχουν μεγάλη θερμιδική πυκνότητα. Τα κουτάβια πρέπει να τρέφονται ακόμη πιο συχνά για να μην εμφανίσουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γιατί αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο καθώς μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, λήθαργο, επιληπτικές κρίσεις, ή ακόμη και θάνατο.

Καλό είναι να ταΐζετε το μικρόσωμο τετράποδο φίλο σας με μια ειδικά σχεδιασμένη τροφή για μικρόσωμες φυλές, η οποία είναι πλούσια σε θερμίδες. Επίσης, να θυμάστε ότι οι τροφές με υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών έχουν πολλά οφέλη για την υγεία τους.

Προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε με τα μικρόσωμα σκυλιά

Παρόλο που τα μικρόσωμα σκυλιά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, είναι πιο ευαίσθητα και επιρρεπή σε τραυματισμούς, ειδικά αν σας πέσουν, ή αν παίξετε άγαρμπα μαζί τους ή αν πέσουν από κάποιο πολύ ψηλό σημείο. Για  αυτό, ειδικά οι σκύλοι μινιατούρα, δεν ταιριάζουν σε οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά. Αν βέβαια υπάρχουν μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά καλό είναι να τα επιβλέπετε και να τους δείξετε πώς να χειρίζονται σωστά τα μικρόσωμα σκυλιά.

Κάποιες μικρόσωμες ράτσες είναι επιρρεπείς σε διάφορες παθήσεις όπως η τραχειακή κατάρρευση ή το εξάρθρημα της επιγονατίδας, όταν αυτή βρίσκεται σε λάθος θέση ενώ το γόνατο είναι λυγισμένο. Εάν το κατοικίδιό σας πάσχει από αυτές, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να σας πει πως πρέπει να διαχειριστείτε την κατάσταση.

Όπως είπαμε και πιο πάνω τα μικρόσωμα σκυλάκια κρύβουν πολύ ενέργεια και έτσι κάποιες ράτσες πρέπει να ασκούνται περισσότερο για να διοχετεύουν την ενέργεια τους αυτή.. Αν δεν σας αρέσουν οι βόλτες ή δεν έχετε κήπο για να τρέξει και να παίξει ο σκύλος σας, θα πρέπει να επιλέξετε μια ράτσα  που δεν χρειάζεται άσκηση στην ύπαιθρο. Επίσης να θυμάστε ότι τα μικρόσωμα σκυλάκια χρειάζονται σε τακτά διαστήματα παιχνίδια για να μπορούν να ασκούνται.

Ακόμα θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι στις τρεις πιο επιθετικές φυλές σκύλων σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, οι δύο είναι μικρόσωμες (τα Σνάουζερ μινιατούρα και τα Κανίς μινιατούρα) και αυτό συμβαίνει επειδή, η επιθετικότητα συνδέεται περισσότερο με το φόβο. Τα μικρόσωμα σκυλάκια αισθάνονται αγχωμένα, ευάλωτα και επιρρεπή στην επιθετικότητα λόγω του μεγέθους τους. Η έλλειψη εκπαίδευσης και η ανοχή των κηδεμόνων των μικρόσωμων σκυλιών μπορεί να επιδεινώσει την επιθετική συμπεριφορά τους. Έτσι για να είναι φιλικό και ήσυχο, ένα σκυλάκι θα πρέπει να κοινωνικοποιηθεί και να μάθει να υπακούει. Όσο χαριτωμένο κι αν είναι με αυτά που κάνει  μην υποκύπτετε και εξακολουθείτε να το εκπαιδεύετε και να το καθοδηγείτε, όπως θα κάνατε και με ένα μεγαλόσωμο σκύλο.

Τα σκυλιά που ανήκουν στην μικρόσωμη φυλή διαθέτουν ισχυρή προσωπικότητα, είναι ιδανικά για παιχνίδι και μπορούν να γίνουν η ιδανική σας συντροφιά. Λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω και αναζητήστε το κατάλληλο μικρόσωμο σκυλάκι για εσάς.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed