Image Alt

My Pet

Σκύλοι που μπορούν να ερωτευτούν

Μπορούν οι σκύλοι να ερωτευτούν;

Όλοι θυμόμαστε την εμβληματική σκηνή από την «Λαίδη και τον Αλήτη» που τα δύο σκυλάκια είναι σε ένα δείπνο υπό το φως των κεριών στο Tony’s Restaurant και κοιτάζουν ο ένας τον άλλο στα μάτια. Καθώς ρουφούν το ίδιο μακαρόνι, οι μουσούδες τους συναντιούνται σε ένα φιλί. Το ειδύλλιο στα σκυλάκια, όμως, συμβαίνει μόνο στις ταινίες, σωστά; Η απάντηση είναι ναι και όχι. Μπορούν, λοιπόν, οι σκύλοι να ερωτευτούν; Ας το δούμε αναλυτικά.

Ο σκύλος σας μπορεί να μην βγαίνει ραντεβού για δείπνο, αλλά ορισμένοι ειδικοί λένε ότι μπορεί να ερωτευτεί με τον δικό του τρόπο. Πώς μπορούν τα σκυλιά να ερωτευτούν το ένα το άλλο, άλλα ζώα ή ανθρώπους;

Τα συναισθήματα στους σκύλους

Για εμάς τους ανθρώπους, η κατανόηση των συναισθημάτων του σκύλου μπορεί να είναι περίπλοκο επειδή απλά δεν γνωρίζουμε τα ακριβή συναισθήματά τους. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν μπορούσαν να μας μιλήσουν! Ωστόσο, έχουμε εμπειρία αιώνων με τα σκυλάκια και επιστημονική έρευνα, που μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν τα συναισθήματά τους.

Σε μια συνέντευξη στο National Geographic, ο νευροεπιστήμονας των ζώων Δρ. Gregory Berns εξηγεί ότι μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των συναισθημάτων του ανθρώπου και του σκύλου βρίσκεται στη γλώσσα. Οι άνθρωποι έχουν λέξεις για να εκφράσουν τα συναισθήματα που βιώνουν, όπως φόβο, λύπη, ενοχή και αγάπη. Τα σκυλιά δεν έχουν αυτές τις λέξεις. Όμως στην έρευνα που έκανε χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου στους σκύλους, καθώς λαμβάνουν κάποιο θετικό ερέθισμα, ο Berns διαπίστωσε ότι «οι σκύλοι έχουν αντίστοιχα μέρη του εγκεφάλου τους με τον άνθρωπο».

Ακόμα κι αν η γλώσσα τους δεν είναι ίδια με τη δική μας, οι σκύλοι μοιράζονται κάποια εκδοχή των συναισθηματικών μας εμπειριών.

Τι είναι η αγάπη για τους σκύλους;

Ακριβώς επειδή τα σκυλάκια δεν έχουν μια λέξη για την «αγάπη» δεν σημαίνει ότι δεν τη νιώθουν. Όταν ορίζουμε πώς αντιλαμβάνονται τα σκυλιά την αγάπη, πρέπει να λάβουμε υπόψη τι δείχνουν με τη συμπεριφορά τους.

Ο κοινωνικός δεσμός και η αφοσίωση είναι η «απόδειξη» της αγάπης τους. Εάν ο σκύλος σας επιλέγει να περνάει χρόνο μαζί σας, δεν είναι μόνο επειδή τον ταΐζετε, αλλά επειδή πραγματικά νοιάζεται για εσάς.

Υπάρχουν επίσης περισσότερα στοιχεία βασισμένα στον εγκέφαλο που δείχνουν ότι τα σκυλιά βιώνουν την αγάπη. Σε μια άλλη συνέντευξή του στο New York Times, ο Δρ. Berns περιέγραψε ένα πείραμα όπου η ομάδα του έδινε στα σκυλιά μπουκιές νόστιμων χοτ-ντογκ κάποιες φορές και λεκτικούς επαίνους κάποιες άλλες. Όταν συνέκριναν τις αντιδράσεις τους, κοιτάζοντας τον εγκέφαλό τους, «ένας τεράστιος αριθμός σκύλων ανταποκρίθηκε εξίσου στον έπαινο και στο φαγητό».

Με άλλα λόγια, τα σκυλάκια αγαπούν τους ανθρώπους τουλάχιστον όσο αγαπούν το φαγητό. Κι ένας σημαντικός αριθμός από αυτά ήταν ακόμα πιο ενθουσιασμένα με τους ανθρώπους απ’ ότι με τα χοτ ντογκ!

Σκύλοι που έχουν ερωτευτεί

Ερωτεύονται οι σκύλοι;

Ξέρουμε λοιπόν ότι τα σκυλιά βιώνουν συναισθήματα και ανάλογα με το πως το ορίζουμε, φαίνεται να δείχνουν αγάπη. Μπορούν όμως οι σκύλοι να «ερωτευτούν» με τον τρόπο που βλέπουμε στις ρομαντικές ταινίες;

Η απάντηση είναι «περίπου». Τα σκυλιά δεν συμμερίζονται την αντίληψή μας για τη ρομαντική αγάπη. Όπως, όμως, αναφέραμε, επιδεικνύουν συμπεριφορές πάθους και αφοσίωσης που υποστηρίζουν την αγάπη. Επιπλέον, οι σκύλοι μοιράζονται έναν από τους ισχυρότερους επιστημονικούς δείκτες μας για την αγάπη: την ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «η ορμόνη της αγάπης». Πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της μελέτης του 2014 από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, έχουν βρει ότι ο εγκέφαλος των σκύλων απελευθερώνει ωκυτοκίνη κατά τη διάρκεια θετικών αλληλεπιδράσεων με ανθρώπους και άλλους σκύλους.

Η ωκυτοκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στον δεσμό τόσο με τους ανθρώπους όσο και με άλλους σκύλους, σχηματίζοντας και εδραιώνοντας δεσμούς μεταξύ γονέων και παιδιών, φίλων και ναι, ρομαντικών ερωτικών ενδιαφερόντων. Ο σκύλος σας μπορεί να μην φανταστεί ένα ρομαντικό δείπνο, αλλά μπορεί να δημιουργήσει έντονους, διαρκείς δεσμούς με άλλα ζώα. Εάν ο σκύλος σας έχει έναν «καλύτερο φίλο» στο πάρκο σκύλων ή κουλουριάζεται στον καναπέ με τη γάτα σας, είναι ασφαλές να πείτε ότι είναι ερωτευμένος!

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν ο σκύλος σας είναι ερωτευμένος

Σημάδια ότι ο σκύλος σας νιώθει αγάπη για εσάς:

  • Κάνει ουσιαστική οπτική επαφή
  • Ενθουσιάζεται όταν επιστρέφετε σπίτι
  • Θέλει να είναι μαζί σας κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Χασμουριέται μαζί σας

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed