Image Alt

My Pet

νύχια σκύλου

Νύχια σκύλου: Οδηγός για την περιποίησή τους

Η περιποίηση ενός κατοικίδιου ζώου είναι αναμφίβολα σημαντική και είναι καθήκον όσων έχουν ζώα να τους διασφαλίζουν την πλέον δυνατή άνεση που μπορεί να τους παρέχει η φροντίδα τους. Το κόψιμο των νυχιών του σκύλου σας είναι από αυτά που χρειάζεται να κάνετε και έτσι θα πρέπει να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη διαδικασία. Εδώ θα βρείτε έναν οδηγό για την περιποίηση των νυχιών έτσι ώστε να εφαρμόσετε την τεχνική κοπής με ευκολία, και να έχετε ένα χαρούμενο και υγιές σκυλάκι! Είναι αυτονόητο, ωστόσο, εάν το κόψιμο των νυχιών του σκύλου αγχώνει εσάς ή το ίδιο το ζώο, θα συνιστούσαμε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία .

Γιατί πρέπει να κόβετε τα νύχια του σκύλου σας;

Η συντήρηση των νυχιών είναι ένα σημαντικό μέρος της υγείας και της υγιεινής του κουταβιού σας, επομένως αξίζει να το συνηθίσετε στη διαδικασία μόλις το αποκτήσετε. Τα οφέλη της σωστής συντήρησης των νυχιών εκτείνονται πολύ περισσότερο από τα καλλυντικά. Εάν τα νύχια του σκύλου σας είναι στριμωγμένα,  μπορεί να του προκαλέσουνι δυσφορία στην καλύτερη περίπτωση και παραμόρφωση των αρθρώσεων και των ποδιών στη χειρότερη. Τα μεγάλα νύχια μπορεί να αναγκάσουν έναν σκύλο να βάζει περισσότερο βάρος στα πίσω πόδια του, με αποτέλεσμα ανατομικά και μυοσκελετικά προβλήματα για αυτούς, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνιες βλάβες.

Ανατομία νυχιών σκύλου

Τα πόδια του σκύλου είναι πολύπλοκες δομές που αποτελούνται από πολλά οστά, συνδέσμους, τένοντες και ίνες που λειτουργούν σε συνδυασμό μεταξύ τους για να επιτρέπουν στους τετράποδους φίλους μας να είναι ευκίνητοι. Έχουν νύχια που εκτείνονται μακριά από το σώμα, επιτρέποντάς τους μεγαλύτερη ακρίβεια κατά το περπάτημα, το τρέξιμο, το σκάψιμο και την περιποίηση. Εκτός από αυτές τις λειτουργίες, το πόδι ενός σκύλου έχει επίσης πολλέςάλλες χρήσεις, που μπορεί να μην σκεφτείτε αμέσως. Το πόδι είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της θερμοκρασίας και βοηθά τον σκύλο να διασχίσει μια σειρά από διαφορετικές επιφάνειες και εδάφη, τόσο ζεστά όσο και κρύα, με τις πατούσες του!

Τα νύχια των σκύλων είναι εξίσου και γερά και ευαίσθητα. Γι’ αυτό θα πρέπει να τα αντιμετωπίζετε με ιδιαίτερη προσοχή. Όπως και στους ανθρώπους, τα νύχια του σκύλου είναι κατασκευασμένα από ένα σκληρό υλικό που ονομάζεται κερατίνη, αλλά εκτός από το ινώδες εξωτερικό στρώμα κερατίνης, το νύχι αποτελείται επίσης από ένα εσωτερικό. Αυτό αποτελείται από πολλά ευαίσθητα νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας το σωστό κόψιμο των νυχιών του σκύλου πιο δύσκολο, γιατί αν γίνει λάθος μπορεί να τους προκαλέσει πόνο και αιμορραγία.

νύχια σκύλου κόψιμο

Πόσο μακριά πρέπει να είναι τα νύχια ενός σκύλου και ποια είναι τα σημάδια ότι θέλουν κόψιμο;

Όπως και τα δικά μας, τα νύχια του σκύλου μεγαλώνουν συνεχώς, το κάθε πότε πρέπει να κόβονται εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ράτσα του σκύλου σας και τα επίπεδα δραστηριότητάς του. Πολλοί σκύλοι θα φθείρουν τα νύχια τους φυσικά καθώς περπατούν σε σκληρές επιφάνειες από σκυρόδεμα. Εάν τα επίπεδα δραστηριότητας των σκυλιών σας έχουν μειωθεί καθώς γερνούν ή έχουν τραυματισμό που τους εμποδίζει να είναι τόσο δραστήριοι όσο συνήθως, τα μεγάλα νύχια μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα.

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να ακούτε τα πόδια του σκύλου σας να κάνουν δυνατό ήχο καθώς περπατούν σε σκληρό δάπεδο. Τα νύχια δεν πρέπει να προεξέχουν πολύ πάνω από το μαξιλάρι και πρέπει να υπάρχει ένα μικρό κενό μεταξύ του νυχιού και του δαπέδου όταν στέκονται όρθια. Τα υγιή νύχια δεν πρέπει να χωρίζονται, να φαίνονται τραχιά ή να σπάνε εύκολα.

Πόσο συχνά χρειάζεται να κόβονται τα νύχια ενός σκύλου;

Ευτυχώς, όταν έχουν καλή επένδυση, η συντήρηση μπορεί να διατηρηθεί εύκολα. Συνιστούμε μια λίμα, μια λίμα ή ένα κλιπ μία φορά κάθε 3-4 εβδομάδες για να διατηρήσετε τα νύχια του σκύλου σε κορυφαίο σχήμα.

Πώς να κόψετε τα νύχια του σκύλου σας;

Η θετική συσχέτιση με το κόψιμο των νυχιών είναι το κλειδί για να κάνετε τον σκύλο σας να συνεργαστεί. Τα εργαλεία και το γεγονός ότι ουσιαστικά αντιμετωπίζετε από κοντά ένα πολύ ευαίσθητο μέρος του σώματός τους, μπορεί να κάνει τους σκύλους να μισήσουν αυτή τη διαδικασία., τη στιγμή μάλιστα που χρειάζεται αυτά να είναι ακίνητα για να μπορείτε να κόψετε τα νύχια με ακρίβεια.

Λίγες μέρες πριν το κόψιμο, δοκιμάστε να αγγίζετε τα πόδια του σκύλου σας πιο συχνά, ζητήστε τους να σας δώσουν το πόδι τους ως αντάλλαγμα για μια λιχουδιά, δείξτε τους τα εργαλεία για να τα συνηθίσουν πριν προχωρήσετε κατευθείαν στο κόψιμο. Αυτό θα τους βοηθήσει να εξοικειωθούν περισσότερο όταν τα αγγίζουν στα πόδια τους.

νύχια σκύλου

Συμβουλές περιποίησης:

  • Επιλέξτε τον εξοπλισμό σας. Εάν τα νύχια του σκύλου σας χρειάζονται ένα ελαφρύ κόψιμο, χρειάζεστε απλώς μια ελαφρόπετρα ή λίμα σε αντίθεση με το νυχοκόπτη. Για πιο κατάφυτα νύχια, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε νυχοκόπτη ή να πάτε σε έναν ειδικό.
  • Κρατήστε σταθερά το πόδι του κατοικίδιου ζώου σας και χρησιμοποιήστε έναν φακό για να αναγνωρίσετε την περιοχή παροχής αίματος – αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να το βρείτε σε πιο ανοιχτόχρωμα νύχια.
  • Ξεκινήστε να κόβετε αργά και προσεκτικά, επιβραβεύοντας τον σκύλο σας καθώς προχωράτε. Μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε και κάποιον άλλον κοντά σας για να του δίνει την ανταμοιβή καθώς κόβετε προσεκτικά την κερατίνη.

Κόψατε τα νύχια του σκύλου σας και αιμορραγούν – Τι να κάνετε;

Εάν τα νύχια του σκύλου σας αιμορραγούν, σταματήστε τη ροή του αίματος όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τυλίξτε την πληγή  και εάν το αίμα δεν σταματήσει μέσα σε μισή ώρα – επικοινωνήστε αμέσως με τους τοπικούς κτηνιάτρους για συμβουλές.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed