Image Alt

My Pet

περίοδος σκυλίτσας

Οι «δύσκολες» μέρες της σκυλίτσας – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Όσοι έχουν αποκτήσει θηλυκό σκυλάκι, είναι καλό να γνωρίζουν κάποια πράγματα για την περίοδο της σκυλίτσας, όπως πότε ξεκινά, πόσο διαρκεί αλλά και τι πρέπει να κάνουν τις «δύσκολες» μέρες.

Πότε ξεκινά μια σκυλίτσα να έχει περίοδο;

Η πρώτη περίοδος στα θηλυκά σκυλιά, έρχεται μετά την ηλικία των 6 μηνών, όπου τότε αρχίζει να λειτουργεί το αναπαραγωγικό τους σύστημα. Στις μικρόσωμες σκυλίτσες, συνήθως, έρχεται όταν είναι 6-8 μηνών, ενώ στις μεγαλόσωμες μπορεί να καθυστερήσει και να έρθει ακόμα και στους 18 μήνες. Η πρώτη περίοδος εξαρτάται και από τη σωματική κατάσταση του ζώου. Αυτό σημαίνει ότι εξαρτάται από τη σωστή διατροφή ή από το αν συγκατοικεί με άλλα σκυλιά και κυρίως αρσενικά, κάτι που θα επιταχύνει τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Διάρκεια περιόδου

Η περίοδος της σκυλίτσας έρχεται σχεδόν δύο φορές τον χρόνο (κάθε 6-8 μήνες) εφ’ όρου ζωής και έτσι μπορούν να γονιμοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η διάρκεια της περιόδου είναι περίπου εννέα ημέρες, ενώ μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 21 και οι γόνιμες μέρες είναι τρεις με τέσσερις στο τέλος της περιόδου.

Η κατάλληλη ηλικία για να μείνει μια σκυλίτσα έγκυος είναι μεταξύ δύο και επτά ετών. Ενώ καλό είναι να αποτρέπεται μια εγκυμοσύνη από τον πρώτο οίστρο.

Συμπτώματα περιόδου

Όταν μια σκυλίτσα βρίσκεται στις «δύσκολες μέρες» της, θα παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές τόσο στο σώμα όσο και στη συμπεριφορά της. Αρχικά το εξωτερικό γεννητικό όργανο του ζώου είναι πρησμένο, ενώ από τον κόλπο βγαίνει οροαιματηρό έκκριμα, το οποίο στην αρχή είναι ροζ, μετά έντονο κόκκινο και αργότερα γίνεται σκούρο καφέ, ή ροζ, στο τέλος της περιόδου, κάτι που σηματοδοτεί την έναρξη του οίστρου της και των γόνιμων ημερών της. Επίσης οι θηλές της είναι κάπως πρησμένες.

Τα θηλυκά σκυλάκια το διάστημα της περιόδου γίνονται πιο ευαίσθητα, αναζητούν περισσότερα χάδια από εσάς και ενδιαφέρονται για τα αρσενικά σκυλιά που τα πλησιάζουν. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ενώ φλερτάρουν μαζί τους, μπορεί να γίνουν επιθετικά, αν το αρσενικό προσπαθήσει να ανέβει πάνω τους. Μόνο κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών δέχονται τον αρσενικό σκύλο, παραμερίζοντας στα πλάγια του σώματός τους την ουρά τους για να διευκολύνουν τη συνουσία.

Τι πρέπει να προσέχετε αυτές τις μέρες

– Αποφύγετε τις μεγάλες βόλτες όταν η σκυλίτσα σας βρίσκεται στις «δύσκολες μέρες» της, έτσι ώστε να μην προσελκύετε τα αρσενικά σκυλιά, τα οποία μυρίζουν τα θηλυκά όταν έχουν περίοδο σε απόσταση δύο – τριών χιλιομέτρων.

– Να έχετε τη σκυλίτσα σας πάντα δεμένη με λουρί, έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε τον έλεγχο σε περίπτωση που χρειαστεί. ΠΟΤΕ μην την αφήσετε ελεύθερη στο πάρκο ή στο δρόμο για να αποφύγετε τις απρόοπτες συναντήσεις με αρσενικά σκυλιά.

– Το διάστημα που έχει περίοδο καλό είναι να μην την κάνετε μπάνιο ή να την αφήνετε να μπει στη θάλασσα έτσι ώστε να αποφύγετε μια επιμόλυνση από μικρόβια που βρίσκονται στο νερό.

– Για να μη λερώνει στο σπίτι, υπάρχουν πάνες ή βρακάκια για σκύλους, που μπορείτε να αγοράσετε και να χρησιμοποιείτε στις μέρες της περιόδου.

– Τέλος, για να αποφύγετε όλα τα προβλήματα της περιόδου και, κυρίως, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας για να προχωρήσει στη στείρωση της σκυλίτσας σας.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed