Image Alt

My Pet

Περνούν τα σκυλιά εφηβεία;

Περνούν τα σκυλιά εφηβεία;

Η εφηβεία του σκύλου είναι η περίοδος μεταξύ της σεξουαλικής ωριμότητας και της κοινωνικής ωριμότητας και ανάλογα με τη ράτσα, οι μεγαλύτερες ράτσες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν.

Πότε εμφανίζεται η εφηβεία του σκύλου;

Η εφηβεία του σκύλου συμβαίνει συνήθως μεταξύ 7 μηνών και 2 ετών και, όπως είναι φυσικό μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη συμπεριφορά αλλά και τη φυσική κατάσταση. Μάθετε εδώ ποια είναι τα σημάδια που θα εμφανίσει ο σκύλος σας κατά την εφηβεία και τι έχετε να αντιμετωπίσετε.

σκύλος εφηβεία

Ποιες αλλαγές συμπεριφοράς συμβαίνουν κατά την εφηβεία του σκύλου;

Σε αυτό το στάδιο της ζωής του σκύλου, ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι ότι η συμπεριφορά του σκύλου σας αρχίζει να αλλάζει. Πράγματα που του έχετε μάθει μπορεί να φαίνεται ότι έχουν ξεχαστεί, είτε πρόκειται για εκπαίδευση στην τουαλέτα, εντολές του τύπου “κάτσε κάτω” ή σωστό περπάτημα κοντά σας στη βόλτα. Επίσης μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στις αλληλεπιδράσεις του μαζί σας καθώς προσκολλιέται σε σας ή, άλλες φορές, μπορεί να φαίνεται ότι ο σκύλος σας δεν παρατηρεί καν την ύπαρξη σας.

Σε αυτή την χρονική περίοδο ο σκύλος σας αρχίζει να κοιτάζει τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός ανεξάρτητου ενήλικα και επαναξιολογεί τις στρατηγικές συμπεριφοράς του. Μπορεί να τον δείτε να φοβάται ή να αντιδρά σε πράγματα που έχει έκανε στο παρελθόν.

Άλλα σκυλιά μπορεί να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και επιθετικά και σε αυτό ρόλο παίζουν οι ορμόνες, καθώς ένας έφηβος αρσενικός σκύλος ας πούμε έχει πολύ υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τα ενήλικα αρσενικά σκυλιά. Γενικά οι συνηθισμένες συμπεριφορές και η προσωπικότητά τους μπορεί να γίνουν υπερβολικές κατά την εφηβεία τους. Για παράδειγμα τα κουτάβια που μπορεί να ήταν λίγο συγκρατημένα μπορεί τώρα να γίνουν πολύ ντροπαλά, ενώ τα τολμηρά μπορεί να αποκτήσουν υπερβολική αυτοπεποίθηση.

Σωματικά σημάδια εφηβείας στα σκυλιά

Αν αποφασίσατε να μην στειρώσετε τον σκύλο σας, ή θέλετε να τον στειρώσετε αφού έχουν εισέλθει στην εφηβική του περίοδο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά σκυλιά.

Συμπτώματα εφηβείας θηλυκού σκύλου

Ο πρώτος οίστρος ενός θηλυκού σκύλου συνήθως ξεκινά από την ηλικία των έξι έως 15 μηνών και, στη συνέχεια, μόλις ωριμάσει, θα εμφανίζεται κάθε επτά μήνες περίπου.

Συνήθως διαρκεί 3-4 εβδομάδες από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα πρώτα φυσικά σημάδια που μπορείτε να διακρίνετε είναι πρήξιμο ή ερυθρότητα του αιδοίου, μια μικρή ποσότητα καθαρών εκκρίσεων και αυξημένο γλείψιμο της περιοχής. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η σκυλίτσα σας χρειάζεται να ουρεί περισσότερο ή ουρεί πιο συχνά όταν είναι έξω. Άλλα σκυλιά μπορεί επίσης να αρχίσουν να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για αυτήν, αν και δεν θα επιτρέψει το ζευγάρωμα σε αυτό το σημείο και μπορεί ακόμη και να είναι αρκετά επιθετικό αν προσεγγιστεί με αυτόν τον τρόπο από έναν αρσενικό σκύλο. Αυτή η περίοδος μπορεί να διαρκέσει 4-14 ημέρες (και κατά μέσο όρο περίπου 9 ημέρες), και ονομάζεται «προ-οίστρος».

σκύλος και εφηβεία

Έχουν τα σκυλιά περίοδο;

Ναι, τα σκυλιά έχουν περίοδο. Μετά το στάδιο του προ-οίστρου, το θηλυκό μπαίνει στο στάδιο του οίστρου – το οποίο διαρκεί περίπου 9 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να παρατηρήσετε μεγαλύτερο αιδοιϊκό πρήξιμο, διόγκωση των μαστικών αδένων και εκκρίσεις με αίμα, οι οποίες μπορεί να ποικίλλουν από μερικές σταγόνες ή και περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια του σταδίου του οίστρου, θα είναι ιδιαίτερα γόνιμη και έτοιμη (μερικές φορές εξαιρετικά πρόθυμη) για αναπαραγωγή. Τα αρσενικά θα δείξουν επίσης ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον γι’ αυτήν απ’ ό,τι έδειχναν προηγουμένως. Αξίζει να είστε προσεκτικοί τόσο κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης όσο και για λίγες ημέρες αφού περάσουν τα σημάδια της περιόδου, καθώς διαφορετικά, αν το θηλυκό σας ζευγαρώσει, μπορεί να μείνει έγκυος.

Το να βγαίνετε για βόλτα όταν το πάρκο σκύλων είναι πιο άδειο είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς και το να την κρατάτε πάντα με λουρί όταν περπατάτε έξω, καθώς θα τραβάει κοντά της άλλα αρσενικά σκυλιά.

Λόγω των ορμονικών αλλαγών, μπορεί να παρατηρήσετε μια ήπια αλλαγή στην όρεξη του σκύλου σας, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί. Να γνωρίζετε ότι μπορεί να υπάρξει κάποια έκκριση με αίμα, οπότε ίσως να θέλετε να αποφύγετε να την πάρετε μαζί σας σε ορισμένους χώρους με χαλιά, ή σε άλλα σπίτια.

Καθώς τα σωματικά σημάδια του οίστρου υποχωρούν, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η σκυλίτσα σας αρχίζει να είναι πιο προσκολλημένη ή ανήσυχη λόγω των ορμονικών αλλαγών.

Ψευδής εγκυμοσύνη στα σκυλιά

Η ψευδής εγκυμοσύνη στα σκυλιά που είναι αρκετά συχνή, είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα της σκυλίτσας αισθάνεται σαν να είναι έγκυος, παρόλο που δεν είναι. Εάν συμβεί αυτό, συνήθως παρατηρείται περίπου 10-12 εβδομάδες μετά το τέλος της περιόδου της και τα συμπτώματα που μπορεί να έχει είναι τα εξής:

  • Γκρινιάζει και φαίνεται ταλαιπωρημένη
  • Θα προσπαθήσει να φωλιάσει οπουδήποτε
  • Μπορεί να γίνει κτητική με αντικείμενα ή παιχνίδια και μπορεί επίσης να τα κουβαλάει γύρω της σαν μωρά
  • Αυξημένη προσκόλληση
  • Μειωμένη όρεξη
  • Παραγωγή γάλακτος
  • Πρήξιμο των μαστών
  • Γαλακτώδεις κολπικές εκκρίσεις
  • Ανορεξία

Ευτυχώς, η ψευδο-εγκυμοσύνη στους σκύλους περνάει (συνήθως μετά από 1-2 εβδομάδες) και συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία, εκτός και αν παρουσιάζει έντονη επιθετικότητα ή πολύ εμμονική συμπεριφορά φωλιάσματος, τότε ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει κάποια ιατρική αντιμετώπιση. Μπορείτε να βοηθήσετε απομακρύνοντας τα αντικείμενα με τα οποία προσπαθεί να “θηλάσει” ή να φωλιάσει, και σταματώντας έτσι τη συσχέτιση που έχει με τη συμπεριφορά τύπου μητέρας, και εξασφαλίζοντας ότι την κρατάτε απασχολημένη και απασχολημένη με άσκηση και δραστηριότητες. Συχνά, όταν ξεκινάει η ψευδής εγκυμοσύνη στα σκυλιά, θα συνεχίσουν να τις έχουν σε κάθε οίστρο τους.

Συμπτώματα εφηβείας αρσενικού σκύλου

αρσενικός σκύλος και εφηβεία

Οι αρσενικοί σκύλοι δεν έχουν περίοδο όπως οι σκυλίτσες, και μόλις ωριμάσουν σεξουαλικά είναι έτοιμοι για αναπαραγωγή, αν και είναι πιο γόνιμοι μεταξύ 12-18 μηνών.

Συνήθως, οι όρχεις ενός αρσενικού κουταβιού κατεβαίνουν στο όσχεο πολύ σύντομα μετά τη γέννηση, αλλά μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν πάνω από ένα μήνα και, πολύ σπάνια, μέχρι και 1 χρόνο (αν και συνήθως έχουν κατέβει μέχρι την ηλικία των 3 μηνών όταν κάνετε στο κουτάβι σας το δεύτερο εμβόλιο). Μόλις κατέβουν οι όρχεις και αρχίσουν να αυξάνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης του, το κουτάβι θα αρχίσει να σηκώνει το πόδι του για να ουρήσει. Οι αυξημένες ορμόνες μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε αλλαγές στη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας, αλλά αυτές είναι πολύ μεταβλητές και διαφέρουν σε κάθε σκύλο.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed