Image Alt

My Pet

καθαρισμός δοντιών σκύλου

Πως να καθαρίσετε τα δόντια του σκύλου σας

Σχεδόν όλοι οι σκύλοι εμφανίζουν προβλήματα στα δόντια τους και δυσοσμία στην αναπνοή, με το 80% των σκύλων ν’ αναπτύσσουν οδοντικές ασθένειες στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Εδώ θα δούμε κάποιες συμβουλές για το πως μπορείτε να φροντίζετε τη στοματική υγεία του σκύλου σας και πως να καθαρίζετε τα δόντια του, έτσι ώστε να μειώσετε τη συχνότητα των απαιτούμενων επαγγελματικών καθαρισμών.

Πάρτε λοιπόν μια οδοντόβουρτσα σκύλου, διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες βήμα προς βήμα και ετοιμαστείτε να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας καθημερινά.

Καθαρισμός δοντιών σκύλου – Εκπαίδευση και τακτική διαδικασία

καθαρισμός δοντιών σκύλου

Ο καθαρισμός των δοντιών του σκύλου σας είναι μέρος της περιποίησής του και είναι εξίσου σημαντικός με το να τον κάνετε μπάνιο. Ξέρετε ήδη πώς να βουρτσίζετε τα δόντια σας και η ίδια τεχνική ισχύει και για τον καθαρισμό των δοντιών του σκύλου σας.

Βέβαια όπως είναι φυσικό ο σκύλος σας δεν θα ανοίξει πρόθυμα το στόμα του για εσάς. Έτσι, μέρος του καθαρισμού των δοντιών του περιλαμβάνει τη διδασκαλία του τι να περιμένει, ώστε να μην φοβάται. Η εκπαίδευση του σκύλου σας να δέχεται τον καθαρισμό των δοντιών τον διατηρεί υγιή και μπορεί επίσης να βελτιώσει τον δεσμό που μοιράζεστε μεταξύ σας.

Η εκπαίδευση του σκύλου σας απαιτεί χρόνο. Μην βιάζεστε ούτε να πιέζετε το κατοικίδιό σας. Μπορεί να χρειαστούν τρεις ημέρες ή τρεις εβδομάδες πριν το σκυλάκι σας είναι έτοιμο να σας αφήσει να καθαρίσετε τα δόντια του. Αλλά μόλις κατανοήσει και αποδεχτεί τη διαδικασία, ο καθαρισμός των δοντιών δεν θα διαρκέσει περισσότερο από λίγα λεπτά την ημέρα. Στην ιδανική περίπτωση, θα θέλετε να καθαρίζετε τα δόντια του σκύλου σας μετά από κάθε γεύμα, όπως κάνουν οι άνθρωποι. Αλλά αν μπορείτε να τα καταφέρετε μία φορά την ημέρα, ή ακόμα και δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, υπολογίστε το ως νίκη.

Επίσης, να σημειώσουμε, ότι αν βρίσκετε τη διαδικασία αυτή δύσκολη για κάποιο λόγο, ή αν ο σκύλος σας είναι λίγο πιο άγριος και υπάρχει πιθανότητα να αντισταθεί με τον δικό του τρόπο, επικοινωνήστε καλύτερα με τον κτηνίατρο του και συμβουλευτείτε τον για την υγιεινή των δοντιών του.

Τι θα χρειαστείτε

– Παιχνίδι για μάσημα: Τα σκυλιά λατρεύουν να μασούν ούτως ή άλλως, αλλά ένα αγαπημένο παιχνίδι βοηθά στην εκπαίδευση. Επιλέξτε ένα μη υφασμάτινο παιχνίδι που δεν συγκρατεί την υγρασία. Κάτι που αρέσει στο σκυλί σας να κρατάει ή να κουβαλάει παίρνει μπόνους πόντους.

– Οδοντιατρικές λιχουδιές: Χρησιμοποιήστε οδοντιατρικές λιχουδιές μαζί με το παιχνίδι για να μάθετε στον σκύλο σας να δέχεται να κρατά κάτι στο στόμα του. Οι λιχουδιές επιβραβεύουν τη συμπεριφορά που θέλετε να μάθει το κατοικίδιο ζώο σας, επομένως πιστεύει ότι ακόμα κι αν του ζητήσετε να κάνει κάτι περίεργο, θα έχει όφελος από αυτό.

-Πετσέτα μπάνιου: Το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να περιλαμβάνει κάποια σάλια, έτσι η πετσέτα παρέχει μια επιφάνεια που καθαρίζεται εύκολα για την εκπαίδευση αλλά και τον τελικό καθαρισμό των δοντιών. Η χρήση της ίδιας πετσέτας κάθε φορά σηματοδοτεί στον σκύλο σας τι θα συμβεί στη συνέχεια.

– Οδοντόκρεμα σκύλου: Ποτέ μην χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για τον σκύλο σας. Τα σκυλιά δεν μπορούν να φτύνουν και δεν πρέπει να καταπίνουν το φθόριο που περιέχουν τα ανθρώπινα προϊόντα. Τα σκυλιά μισούν επίσης τη δράση του αφρού. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε μια οδοντόκρεμα σχεδιασμένη ειδικά για σκύλους. Η οδοντόκρεμα για κατοικίδια περιέχει γεύσεις που λατρεύουν οι σκύλοι, και αυτό τις καθιστά εύκολες στη χρήση.

– Γάζες: Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε οδοντόβουρτσα και μάλιστα οι σκύλοι μπορεί να δεχτούν άλλα υλικά πιο εύκολα. Τα μαξιλαράκια γάζας λειτουργούν καλά και είναι μιας χρήσης. Λειτουργούν επίσης ως πρώτο βήμα. Μόλις το κουτάβι σας δεχτεί τον καθαρισμό με γάζα, μπορείτε να προχωρήσετε σε άλλες επιλογές καθαρισμού.

– Δακτυλική οδοντόβουρτσα: Τα σκυλιά θα βάλουν σχεδόν οτιδήποτε στο στόμα τους, αλλά αντιτίθενται στο να κολλήσετε κάτι περίεργο μέσα. Ο δικός σας μπορεί να δεχτεί πιο εύκολα ένα δάχτυλο—ή μια οδοντόβουρτσα με το δάχτυλο. Μπορεί επίσης να το βρείτε και εσείς πιο εύκολο στη χρήση.

– Βρεφική οδοντόβουρτσα: Η πρώτη οδοντόβουρτσα του μωρού, με τις πολύ συχνές τρίχες της, μπορεί να λειτουργήσει για μερικούς σκύλους, ειδικά αυτούς με μικροσκοπικό στόμα.

– Οδοντόβουρτσα για σκύλους: Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα ειδικά για σκύλους.

– Οδοντικό ξέβγαλμα: Υπάρχουν προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ξεπλύνετε τα δόντια του σκύλου σας, καθώς και αυτά που μπορείτε να προσθέσετε στο νερό του σκύλου σας, για να διατηρήσετε τα δόντια του καθαρά.

Είστε έτοιμοι να βουρτσίσετε; Τα παρακάτω βήματα θα σας καθοδηγήσουν από την εκπαίδευση μέχρι και το τακτικό βούρτσισμα.

1. Συγκεντρώστε προμήθειες

Φέρτε ό,τι σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε στο μέρος που θα καθαρίσετε τα δόντια του σκύλου σας. Μπορεί να θέλετε να κρατήσετε τα εργαλεία καθαρισμού των δοντιών στο ίδιο μέρος με τα άλλα είδη περιποίησης. Το κουτάβι σας θα πρέπει τελικά να απολαύσει την εμπειρία και να περιμένει το γεγονός με χαρά. Για να επιταχύνετε τη διαδικασία, επιλέξτε ένα μέρος που ο σκύλος σας συνδέει ήδη με στιγμές διασκέδασης ή νόστιμες ανταμοιβές, όπως στην κουζίνα κοντά στο μπολ φαγητού.

Και σκεφτείτε ένα πρόγραμμα που σας βολεύει. Τα σκυλιά αγαπούν τη ρουτίνα, επομένως ο καθαρισμός των δοντιών του κατοικίδιου ζώου σας στην ίδια τοποθεσία και την ίδια στιγμή μπορεί να βοηθήσει τον τετράποδο φίλο σας να δει τον καθαρισμό των δοντιών ως μέρος μιας κανονικής ημέρας.

2. Αγγίξτε το στόμα του σκύλου σας

Έχετε ένα μικρό σκυλάκι; Απλώστε την πετσέτα στην αγκαλιά σας, ώστε το κατοικίδιο σας να μπορεί να κάθεται κατά τη διάρκεια του καθαρισμού. Για μεγάλα σκυλιά, βάλτε την πετσέτα στο πάτωμα και γονατίστε δίπλα στον σκύλο σας. Η πετσέτα γίνεται η ένδειξη για τον σκύλο σας ότι είναι ώρα καθαρισμού των δοντιών.

Ξεκινήστε με το να χαϊδεύετε το κουτάβι σας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο εξωτερικό του στόματος και των χειλιών του. Εάν το επιτρέπει και νιώθετε άνετα, αφήστε το να βγάλει τα δάχτυλά σας. Ακόμα καλύτερα, περάστε ένα δάχτυλο μέσα στο μάγουλό του για να χαϊδέψετε τα πλαϊνά των δοντιών του. Δεν χρειάζεται να ανοίξει καθόλου τα σαγόνια του. Η γλώσσα του διατηρεί καθαρή την εσωτερική επιφάνεια των δοντιών του, επομένως χρειάζεται να φροντίζετε μόνο την εξωτερική επιφάνεια. Κάνετε αυτό για πέντε λεπτά και προσφέρετε μια λιχουδιά κάθε φορά που ο σκύλος σας σας αφήνει να χαϊδέψετε τα ούλα του ή να αγγίξετε ένα δόντι.

Επαναλάβετε αυτό το βήμα μία ή δύο φορές την ημέρα για τρεις έως πέντε ημέρες. Αφού ο σκύλος δεχτεί τον χειρισμό του στόματός του, προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

3. Δώστε γεύση στο παιχνίδι

Απλώστε οδοντόκρεμα σκύλου σε ένα μη υφασμάτινο παιχνίδι και αφήστε το κατοικίδιό σας να το γλείψει. Πολλά σκυλιά απολαμβάνουν τη λιχουδιά που μοιάζει με πάστα. Έχει συστατικά που βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών ακόμα και χωρίς βούρτσισμα, οπότε αυτό είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα.

4. Δώστε του το παιχνίδι

Εάν ο σκύλος σας θέλει να πάρει το παιχνίδι στο στόμα του, αφήστε το. Αλλά χρησιμοποιήστε το χέρι σας για να κρατήσετε το στόμα του κλειστό γύρω από το παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο, το αρωματικό παιχνίδι που κρατά και απολαμβάνει επίσης ανοίγει τα σαγόνια του τόσο ώστε να μπορείτε να καθαρίσετε τα δόντια του. Αφιερώστε περίπου πέντε λεπτά παίζοντας με το παιχνίδι, παίρνοντάς το από τον σκύλο σας για να προσθέσετε πάστα και, στη συνέχεια, αφήστε τον σκύλο σας να κρατήσει το παιχνίδι ενώ πιάνετε το ρύγχος του. Επαναλάβετε αυτό το βήμα μία ή δύο φορές την ημέρα για αρκετές ημέρες στη σειρά.

Μην αφήνετε τον σκύλο σας να απομακρύνει το παιχνίδι για να μασήσει. Κρατήστε αυτό το ειδικό παιχνίδι για τον καθαρισμό των δοντιών, ώστε το κατοικίδιο ζώο σας να έχει μόνο τη νόστιμη πάστα και άλλες λιχουδιές για αυτόν τον σκοπό. Όταν ενεργεί ενθουσιασμένος στη θέα της πετσέτας, του παιχνιδιού και της πάστας, προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

5. Προετοιμάστε το υλικό βουρτσίσματος

Είτε χρησιμοποιείτε το δάκτυλο σας ως οδοντόβουρτσα, γάζα, πετσέτα ή κανονική οδοντόβουρτσα, θα πρέπει να απλώσετε οδοντόκρεμα σκύλου στο υλικό βουρτσίσματος. Δεν θα χρειαστείτε πολλή οδοντόπαστα.

6. Καθαρίστε τα δόντια στη μία πλευρά

Με το ένα χέρι τυλιγμένο γύρω από το ρύγχος του σκύλου σας καθώς κρατά το παιχνίδι με επικάλυψη οδοντόκρεμας, χρησιμοποιήστε την οδοντόβουρτσα, ή τη γάζα που καλύπτεται με οδοντόκρεμα για να σκουπίσετε το εξωτερικό των δοντιών του στη μία πλευρά του στόματός του. Κάντε πρώτα την επάνω σιαγόνα και αν ο σκύλος σας είναι ακόμα καλά με αυτό, τελειώστε με τα κάτω δόντια στην ίδια πλευρά. Δεν χρειάζεται να τρίψετε – απλώς σκουπίστε την πάστα από τη μία πλευρά μέχρι την άλλη.

Αφήστε το ρύγχος του και αφαιρέστε το παιχνίδι. Ο σκύλος θα γλείψει τα χείλη του και θα γευτεί την πάστα που έχετε αφήσει στα δόντια του. Τελειώστε τη διαδικασία, αφού προσφέρετε στον σκύλο σας μερικές ακόμη λιχουδιές ως ανταμοιβή.

7. Καθαρίστε τα δόντια από την άλλη πλευρά

Την επόμενη μέρα, επαναλάβετε το προηγούμενο βήμα. Αυτή τη φορά, θα σκουπίσετε τα δόντια στην άλλη πλευρά του στόματος του σκύλου σας. Θυμηθείτε, δεν χρειάζεται να καθαρίσετε το εσωτερικό των δοντιών, καθώς η γλώσσα του σκύλου κρατά αυτές τις επιφάνειες καθαρές.

Πάντα να τα παρατάτε τη διαδικασία πριν ο σκύλος σας δείξει ότι θέλει να σταματήσετε. θα κάνει το κουτάβι σας να θέλει περισσότερα. Επαινέστε τον και συμπεριφερθείτε γενναιόδωρα.

8. Καθαρίστε όλα τα δόντια του

Μετά από δύο ή τρεις ημέρες μονόπλευρου καθαρισμού των δοντιών, ο σκύλος σας θα πρέπει να έχει κατανοήσει τη διαδικασία.  Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσετε στον καθαρισμό όλων των δοντιών ταυτόχρονα. Αυτό δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από πέντε λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου προετοιμασίας. Εάν είναι δυνατόν, βουρτσίστε καθημερινά.

9. Προσθέστε ένα στοματικό διάλυμα για σκύλους

Ανάμεσα στο πλύσιμο και τον καθαρισμό των δοντιών του σκύλου σας, μπορείτε να προσθέσετε ένα στοματικό διάλυμα για σκύλους στο πόσιμο νερό του. Αυτό θα διατηρήσει το στόμα του φρέσκο ​​και θα βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής οδοντικής του υγιεινής.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed