Image Alt

My Pet

συναισθηματικά τραυματισμένα κατοικίδια

Πώς να βοηθήσετε ένα συναισθηματικά τραυματισμένο κατοικίδιο

Τόσο οι γάτες όσο και τα σκυλιά που έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα είτε από κακές οικογενειακές καταστάσεις, είτε κακοποιητικά περιβάλλοντα ή έχουν παραμεληθεί, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα φόβου, άγχους, επιθετικότητας, ή απομόνωσης. Οι κτηνίατροι και οι ειδικοί σε θέματα συμπεριφοράς μπορούν να θεραπεύουν αποτελεσματικά τα συναισθηματικά τραυματισμένα κατοικίδια.

Πώς θα καταλάβετε ότι το κατοικίδιο σας έχει συναισθηματικό τραύμα

συναισθηματικά τραυματισμένα κατοικίδια

Τα συναισθηματικά τραυματισμένα κατοικίδια, γάτες και σκύλοι, μπορεί να αναπτύξουν διαταραχές φόβου και άγχους. Μπορεί να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από καταστάσεις όπου φοβούνται, μπορεί να γίνουν επιθετικοί όταν αλληλεπιδρούν ή αν αναγκαστούν να βγουν από εκεί που αισθάνονται ασφαλή, μπορεί να μείνουν ακίνητα, να κρύβονται, να αγκομαχούν βηματίζοντας, ή να πηδούν πάνω στους κηδεμόνες τους.

Το τραύμα μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ως τρέμουλο, κρύψιμο, ούρηση και/ή αφόδευση, ουρλιαχτό, βηματισμός, υπερβολικό γάβγισμα και λαχάνιασμα.

Ωστόσο, αυτές οι συμπεριφορές δεν προκύπτουν μόνο από συναισθηματικό τραύμα. Αν και οι περισσότεροι κηδεμόνες ενός φοβισμένου διασωθέντος ζώου υποθέτουν ότι έχει υποστεί κακοποίηση, σχετικά λίγα κατοικίδια ζώα είναι όντως κακοποιημένα. Πολλά κατοικίδια με απόλυτα επαρκές, που έχουν μεγαλώσει με αγάπη, αναπτύσσουν φόβους, άγχη και φοβίες που βασίζονται στην έλλειψη κοινωνικοποίησης σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα όταν ήταν μικρά.

Νέα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι η συμπεριφορά που συνάδει με τραύμα μπορεί να κληρονομείται μέσω του DNA. Κάθε ζώο είναι το άθροισμα της αναπαραγωγής και της διαπαιδαγώγησής του, οπότε ένας σκύλος ή μια γάτα των οποίων οι γονείς ήταν φοβισμένοι ή οι οποίοι κακομεταχειρίστηκαν ή τραυματίστηκαν μπορεί να μεταδώσει φοβικές τάσεις στους απογόνους του.

Αντιμετώπιση του συναισθηματικού τραύματος στα κατοικίδια ζώα

συναισθηματικά τραυματισμένα κατοικίδια

Συνήθως βοηθούμε τα ζώα να ξεπεράσουν τα συγκεκριμένα συναισθηματικά τους προβλήματα – είτε πρόκειται για φόβο, άγχος ή κατάθλιψη – χωρίς να γνωρίζουμε αν αυτή η συναισθηματική κατάσταση είναι αποτέλεσμα τραύματος ή από άλλες αιτίες.

Η θεραπεία επικεντρώνεται γενικά στην απευαισθητοποίηση και τον αντι-προσανατολισμό. Η απευαισθητοποίηση είναι η διαδικασία έκθεσης του ζώου σε ένα ασφαλές, μη απειλητικό περιβάλλον σε ένα χαμηλό επίπεδο του ερεθίσματος που του προκαλεί φόβο. Με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση αυξάνεται σιγά σιγά. Μέσω αυτής της διαδικασίας, το ζώο μαθαίνει ότι η παρουσία του ερεθίσματος δεν ακολουθείται από δυσάρεστες συνέπειες.

Οι συμπεριφοριστές συχνά συνδυάζουν την απευαισθητοποίηση με μια διαδικασία που αλλάζει τη σημασία κάποιου κακού σε κάτι θετικό. Στόχος είναι με την πάροδο του χρόνου, το ερέθισμα που προκαλούσε φόβο, ότι δεν θα είναι απλώς αποδεκτό -αυτός είναι ο στόχος της απευαισθητοποίησης- αλλά θα είναι πραγματικά επιθυμητό. Στα σκυλιά, η απευαισθητοποίηση συνήθως επιτυγχάνεται με κάτι που αρέσει στο σκυλί, όπως λιχουδιές, έπαινο ή παιχνίδι.

Υπάρχουν βέβαια και φορές που ο φόβος μπορεί να είναι τόσο έντονος, που τα κατοικίδια θα χρειαστούν κάποια φαρμακευτική βοήθεια για να ξεκινήσουν την επανεκπαίδευσή τους. Ανάλογα με την κατάσταση και την ένταση των συμπτωμάτων, ο κτηνίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να συμπληρώσει την εκπαίδευση, να μειώσει το φόβο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Αποτελεσματικότητα της θεραπείας

συναισθηματικά τραυματισμένα κατοικίδια

Η θεραπεία συνήθως είναι πολύ αποτελεσματική στα συναισθηματικά τραυματισμένα κατοικίδια, Ο χρόνος και η υπομονή βέβαια είναι το κλειδί.

Η απευαισθητοποίηση και ο αντι-προσανατολισμός είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον φόβο και τις διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος. Όταν αυτή η τεχνική όμως χρησιμοποιείται λανθασμένα, μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των φόβων του ζώου. Η θεραπεία αυτή πρέπει να γίνεται μόνο υπό την επίβλεψη κτηνιάτρου-συμπεριφοριστή.

Θα πρέπει επίσης να έχετε στο μυαλό σας, ότι οι πρώτες προσπάθειες θεραπείας μπορεί να μην είναι πάντα επιτυχείς. Το σημαντικό μέρος αυτών των θεραπειών είναι να τις προσαρμόζετε ανάλογα με τις ανάγκες μέχρι να είναι αποτελεσματικές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συναισθηματικά τραύματα στα κατοικίδια, γάτες και σκύλους, μπορούν να ξεπεραστούν, αλλά σε κάποιες, οι ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές είναι τόσο σοβαρές, ώστε ένα ζώο μπορεί να ανταποκριθεί μόνο εν μέρει στη θεραπεία.

Ζώντας με συναισθηματικά τραυματισμένα ζώα

συναισθηματικά τραυματισμένα κατοικίδια

Ένα τραυματισμένο ζώο έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να ξανατραυματιστεί αν ξανασυναντήσει σημαντικούς στρεσογόνους παράγοντες. Για αυτό το να αναγνωρίσετε από που προέρχονται είναι ευεργετικό για την πρόληψη νέων επεισοδίων.

Τα μεγάλο προβλέψιμο στρες πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν. Ας πούμε ότι φεύγετε για διακοπές, καλό είναι τότε μην πάτε το κατοικίδιο σας σε κάποιο ξενοδοχείο ζώων, αλλά θα είναι καλύτερα να υπάρχει κάποιος δικός σας άνθρωπος που θα το φροντίσει.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να κατανοήσετε, είναι ότι η έκθεση σε ένα παράγοντα που προκαλεί στρες, χωρίς προσεκτικό σχεδιασμό θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Μια άλλη λανθασμένη αντίληψη είναι ότι το να προσφέρετε αγάπη σ’ ένα ζώο είναι αρκετό. Πολλά σκυλιά που παρουσιάζουν ακραίο φόβο για τους ανθρώπους δεν ενδιαφέρονται να αλληλεπιδράσουν μαζί τους, οπότε δεν είναι τόσο απλό όσο το να δίνουμε στο κατοικίδιο αγάπη και προσοχή.

Επίσης ποτέ μην χρησιμοποιείτε τεχνικές που τρομάζουν ένα ζώο, όπως μπουκάλια ψεκασμού, κολάρα prong ή οτιδήποτε σοκάρει το ζώο, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί τόσο να βλάψει τον νέο δεσμό με τον κηδεμόνα όσο και να κάνει το ζώο επιθετικό.

Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο για τα κατοικίδια σας

Όλα τα ζώα μπορούν να επωφεληθούν από έναν ασφαλή χώρο και μάλιστα καλύτερα θα είναι το ζώο να επιλέξει το μέρος αυτό. Δηλαδή, αν του αρέσει να κρύβεται στην ντουλάπα σας, μην δημιουργήσετε τον ασφαλή χώρο στο σαλόνι. Επίσης, όταν βρίσκεται στον ασφαλή του χώρο, μην το ενοχλείται. Αν χρειάζεται φάρμακα, να πάει βόλτα ή κάτι άλλο, θα πρέπει να του ζητηθεί να βγει με τη θέλησή του, ίσως για μια λιχουδιά.

Να ξέρετε ότι οι γάτες προτιμούν τους χώρους που βρίσκονται ψηλότερα. Είναι χρήσιμο αν αυτή η κρυψώνα είναι άνετη, εύκολα προσβάσιμη από τη γάτα και της παρέχει τη δυνατότητα να κρύψει το κεφάλι της.

Οι σκύλοι, μπορεί ν’ αναζητούν κλειστούς χώρους, όπως ντουλάπες. Είναι σημαντικό το ασφαλές μέρος να είναι ένα μέρος στο οποίο ο σκύλος επιλέγει να πάει μόνος του και δεν θα πρέπει ποτέ να εξαναγκαστεί να περιοριστεί.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed