Image Alt

My Pet

Σκύλος ενώ κάνει μπάνιο

Πόσο συχνά πρέπει να κάνει ο σκύλος μας μπάνιο

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι κάθε πότε πρέπει να κάνουν μπάνιο τους τετράποδους φίλους τους. Αυτή είναι μια λογική ανησυχία, καθώς υπάρχει πρόβλημα τόσο με το συχνό μπάνιο όσο και με το όχι και τόσο. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το μπάνιο του σκύλου σας όπως το μήκος και το είδος του τριχώματος, το επίπεδο δραστηριότητας του σκύλου σας αλλά και τυχόν αλλεργίες ή άλλες δερματικές παθήσεις.

Συχνότητα μπάνιου

Αν ο σκύλος σας δεν έχει υποκείμενη δερματική πάθηση τότε δεν χρειάζεται τόσο τακτικά μπάνιο. Εκτός βέβαια και αν είναι πάρα πολύ βρώμικος. Κατά μέσο όρο, τα περισσότερα σκυλιά χρειάζονται μπάνιο σε μηνιαία βάση.

Μπορείτε να τον κάνετε και λιγότερο τακτικά αλλά δεν συνιστάται κάτω από μια φορά το τρίμηνο. Δεν συνιστάται πιο συχνά από κάθε δεύτερη εβδομάδα. Αν το επιχειρήσετε, πολύ πιθανό να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό του δέρματος.

Προφανώς η απόκλιση ανάμεσα στην δεύτερη εβδομάδα και τους 3 μήνες είναι ένα τεράστιο «κενό» αλλά κάπως έτσι επικρατεί η άποψη του μια φορά το μήνα, κατά μέσο όρο.

Ένα πράγμα που μπορεί να επηρεάσει τη συχνότητα του μπάνιου είναι και η δραστηριότητα του σκύλου σας. Περνά ο σκύλος σας πολύ χρόνο έξω; Πάτε με τον σκύλο σας για κυνήγι ή συμμετέχει σε έντονες δραστηριότητες; Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας πιο συχνά από έναν άλλο που περνά τον περισσότερο χρόνο του μέσα στο σπίτι. Εάν πάλι ο σκύλος σας χάνει αρκετό τρίχωμα, εκτός από το βούρτσισμα, το οποίο είναι ευεργετικό, το μπάνιο μπορεί πραγματικά να είναι λύση.

Διαφορετικό τρίχωμα, διαφορετική φροντίδα

Δεν έχουν όλες οι ράτσες σκύλων το ίδιο τρίχωμα. Τα σκυλιά με μεσαίο και πιο μακρύ τρίχωμα μπορεί να χρειάζονται πιο τακτικό μπάνιο, από δεύτερη έως και κάθε έξι εβδομάδες. Η σωστή συντήρηση της τρίχας του σκύλου σας, μέσω του βουρτσίσματος και του χτενίσματος, μπορεί παράλληλα να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το τρίχωμα του σκύλου σας καθαρό. Τα φυσικά έλαια του σκύλου, του εξασφαλίζουν καλύτερη μόνωση από το κρύο.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι άτριχες ράτσες σκύλων, όπως το Chinese Crested, το Xoloitzcuintle και ο περουβιανός άτριχος σκύλος μπορεί να απαιτούν εξίσου περιποίηση με τις ράτσες με μακρύ τρίχωμα. Αυτές οι ράτσες αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα «μη εβδομαδιαία μπάνια». Λόγω των ελαίων που παράγονται στο δέρμα αυτών των φυλών, απαιτείται τακτικό μπάνιο για να αποφευχθεί η συσσώρευση λιπαρότητας.

Τα σκυλιά με τρίχες σαν κορδόνια, όπως το Puli ή το Komondor δεν χρειάζονται τόσο πολύ μπάνιο όσο νομίζετε. Στην πραγματικότητα δεν απαιτείται τακτικό μπάνιο για αυτούς τους σκύλους, καθώς τα κορδόνια απωθούν το νερό και είναι απίστευτα δύσκολο να ξεπλύνετε τελείως το σαμπουάν και να στεγνώσουν. Η καλή διατήρηση σε αυτές τις ράτσες απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά το μπάνιο δεν θα είναι προτεραιότητα σας.

Μπάνιο και παθήσεις του δέρματος

Εάν ο σκύλος σας έχει υγιές δέρμα και τρίχωμα, χωρίς αλλεργίες ή δερματικές παθήσεις, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό σαμπουάν για κατοικίδια χωρίς ιατρική συνταγή. Εάν πάλι ο σκύλος σας έχει όντως αλλεργίες ή κάποια δερματική πάθηση τότε ο κτηνίατρος σας πρέπει να σας συστήσει συγκεκριμένο σαμπουάν για χρήση. Εάν πηγαίνετε το σκυλί σας σε κάποιο επαγγελματία, μπορείτε να φέρετε μαζί σας το συγκεκριμένο σαμπουάν ώστε να χρησιμοποιήσει αυτό.

Το ανθρώπινο δέρμα, γενικά, είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητο από το δέρμα του σκύλου σας. Επομένως, πολλά σαμπουάν που φτιάχνονται για ανθρώπους μπορεί να αποδειχτούν ακατάλληλα και ερεθιστικά για τον σκύλο σας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μπάνιο είναι απαραίτητο για κάθε σκύλο  ενώ για το κατάλληλο σαμπουάν και την ακριβή συχνότητα, με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε σκύλου, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας.

 

Δείτε ακόμα: Γιατί είναι επιθετικός ο σκύλος μου; Πώς να το λύσω;

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed