Image Alt

My Pet

σκύλος πυροτεχνήματα Πρωτοχρονιάς

Πυροτεχνήματα: Πώς να κρατήσετε ήρεμο τον σκύλο σας

Αν έχετε σκύλο πολύ πιθανό να έχετε αντιμετωπίσει τον φόβο και τον πανικό του κάποιες φορές κατά τη διάρκεια πυροτεχνημάτων, είτε από τις λάμψεις ή και από τον θόρυβο που κάνουν. Έτσι καθώς πλησιάζουμε στην παραμονή της Πρωτοχρονιάς, που πλέον συνηθίζονται τα πυροτεχνήματα θα σας δώσουμε εδώ κάποιες συμβουλές έτσι ώστε ο σκύλος σας να παραμείνει ήρεμος.

1. Κρατήστε τον σκύλο σας μακριά από πυροτεχνήματα

Πρώτα από όλα, μην παίρνετε τα σκυλιά σας κάπου που γνωρίζετε ότι θα υπάρχουν πυροτεχνήματα και μην τα αφήνετε έξω κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων. Το να κρατήσετε το σκυλί σας μέσα το βράδυ της πρωτοχρονιάς είναι η καλύτερη ιδέα, ειδικά αν φοβάστε ότι μπορεί να μην αντιδράσει καλά.

σκύλος πυροτεχνήματα Πρωτοχρονιάς

2. Ταυτότητα με τα στοιχεία του

Βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες στο κολάρο του κατοικίδιου ζώου σας είναι ενημερωμένες και φυσικά πρέπει να διαθέτει τσιπ με τα στοιχεία του. Έτσι σε περίπτωση που δραπετεύσει από τον κήπο, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να σας βρει κάποιος και να σας τον επιστρέψει.

3. Δημιουργήστε ένα ασφαλές καταφύγιο για τον σκύλο σας

Καλό είναι να δημιουργήσετε ένα μέρος όπου ο σκύλος σας να αισθάνεται άνετα. Καθώς στα σκυλιά αρέσουν τα κρησφύγετα ο σκύλος σας θα ψάξει να βρει ένα μέρος να κρυφτεί για να ξεφύγει από τα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς.

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε ένα ασφαλές μέρος σε έναν ήσυχο χώρο μακριά από παράθυρα – όπως ένα υπόγειο, έτσι ώστε να μην μπορούν να ακούσουν ή να δουν πυροτεχνήματα. Χρησιμοποιήστε ένα σπιτάκι εάν ο σκύλος σας αισθάνεται ασφαλής εκεί και φροντίστε να παρέχετε στο κουτάβι σας γνωστά παιχνίδια και λιχουδιές.

4. Αφήστε ανοιχτή την τηλεόραση ή ραδιόφωνο

Μπορείτε να δοκιμάσετε να αφήσετε ανοιχτή την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο για να μην ακούγονται έντονα οι ήχοι των πυροτεχνημάτων. Μάλιστα υπάρχει κάποια κλασική μουσική που ονομάζεται “Through A Dog’s Ear” που έχει αποδειχθεί ότι έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα για τους σκύλους.

5. Να είστε κοντά στον σκύλο σας

Αν μπορείτε, δοκιμάστε να μείνετε σπίτι με το σκύλο σας ή να τον αφήσετε στα χέρια ενός έμπιστου ατόμου. Αν ο σκύλος σας φοβάται με τα πυροτεχνήματα, καλό θα είναι αν μπορείτε να είστε κοντά του για να τον παρηγορήσετε. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι και να χρησιμοποιείτε έναν χαλαρωτικό, ομοιόμορφο τόνο στην ομιλία σας. Το χάιδεμά μπορεί να είναι ανακουφιστικό – τα μακρά, αργά, δυνατά κτυπήματα σε όλο το μήκος του σώματός τους είναι συνήθως πολύ καταπραϋντικά.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να αποφύγετε, είναι το να λέτε γρήγορα, “είναι εντάξει, είναι εντάξει, είναι εντάξει” γιατί αυτό μπορεί να κάνει το σκυλί σας να σκεφτεί ότι πραγματικά υπάρχει κάτι να φοβηθεί. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχαστικοί για να βοηθήσετε τον σκύλο σύντροφό σας.

σκύλος πυροτεχνήματα Πρωτοχρονιάς

6. Πηγαίνετε για βόλτα πριν ξεκινήσουν τα πυροτεχνήματα

Βγείτε έξω για τη μεγάλη βόλτα σας πολύ πριν την αλλαγή του χρόνου, για να αυξήσετε τις πιθανότητες να αποφύγετε τους ήχους. Όταν βγαίνετε έξω, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι ασφαλισμένος με λουρί πριν από τη βόλτα σας. Ελέγξτε διπλά την εφαρμογή του κολάρου ή της ζώνης του σκύλου σας πριν βγείτε έξω. Ένα λουρί, ακόμα κι αν έχετε περιφραγμένο χώρο, είναι ένα εξαιρετικό πρόσθετο μέτρο ασφαλείας για να σας βοηθήσει να κρατήσετε τον σκύλο σας κοντά σας και υπό έλεγχο σε περίπτωση που τρομάξει.

7. Απευαισθητοποιήστε τον σκύλο σας στους ήχους των πυροτεχνημάτων

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας θα φρικάρει με τον ήχο των πυροτεχνημάτων, δοκιμάστε να παίξετε ήχους πυροτεχνημάτων (απαλά), ώστε ο σκύλος σας να συνηθίσει να τους ακούει. Δοκιμάστε να συνδυάσετε ένα βίντεο με τους ήχους των πυροτεχνημάτων με μια απόλαυση που αρέσει στον σκύλο σας. Η ένταση του ήχου πρέπει να είναι αρκετά χαμηλή ώστε ο σκύλος σας να μπορεί να το παρατηρήσει, αλλά να μην παρουσιάζει σημάδια στρες όπως λαχάνιασμα, βηματισμό, έξοδο από την περιοχή ή προσπάθεια να κρυφτεί. Αργότερα σταδιακά μπορείτε να αυξάνετε την ένταση, να αλλάζετε την πηγή του ήχου και να χρησιμοποιείτε διαφορετικές ηχογραφήσεις.

σκύλος πυροτεχνήματα Πρωτοχρονιάς

8. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας

Εάν ο σκύλος σας αγχώνεται υπερβολικά, σκεφτείτε να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας πριν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ώστε να συζητήσετε ίσως για κάποιο φάρμακο που θα μπορούσε να βοηθήσει να καταπραΰνει το άγχος του σκύλου σας από τα πυροτεχνήματα.

9. Σκεφτείτε να προσλάβετε έναν εκπαιδευτή

Εάν ο φόβος επηρεάζει αρνητικά τη ζωή του σκύλου σας, σκεφτείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή. Μπορείτε να συνεργαστείτε με έναν εκπαιδευτή ή έναν σύμβουλο συμπεριφοράς για να απευαισθητοποιήσετε τον σκύλο σας στα πυροτεχνήματα ή άλλους φόβους σταδιακά – δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε να σχεδιάζετε για την επόμενη χρονιά.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed