Image Alt

My Pet

Σαλμονέλα στους σκύλους: Τι είναι και ποια τα συμπτώματα

Η σαλμονέλα είναι ένας τύπος βακτηρίων που μολύνει τη γαστρεντερική οδό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάρροια στον άνθρωπο. Στους σκύλους, η λοίμωξη από σαλμονέλα δεν είναι συχνή και τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί συμπτώματα εκτός εάν ο σκύλος έχει ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή είναι κουτάβι.

Μπορεί ο άνθρωπος να κολλήσει από τον σκύλο;

Ο τύπος της σαλμονέλας που προσβάλλει τα σκυλιά είναι πιθανό να επηρεάσει και τους ανθρώπους. Ακόμα κι αν ένας σκύλος δεν παρουσιάζει σημάδια σαλμονέλωσης, μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο μέσω των περιττωμάτων ή του σάλιου του.

Αν και το να νοσήσει ο σκύλος από σαλμονέλα είναι συνήθως σπάνια, ο κίνδυνος αυξάνεται όταν οι κηδεμόνες επιλέγουν ωμά και μη επεξεργασμένα κρέατα ως μέρος της διατροφής του σκύλου τους.

Η διάρροια και οι ασθένειες από σαλμονέλα είναι συχνά σοβαρές και μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, σήψη, ακόμη και θάνατο εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να πηγαίνουν αμέσως τα σκυλιά τους σε κτηνίατρο όταν εμφανίζεται διάρροια με μειωμένη όρεξη, λήθαργο, πυρετό και αίμα στα κόπρανα.

Συμπτώματα της σαλμονέλας σε σκύλους

Τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Σοβαρή, ξαφνική διάρροια με πολλά υγρά
 • Διάρροια με αίμα
 • Εμετός
 • Λήθαργος
 • Πυρετός
 • Μειωμένη όρεξη
 • Αφυδάτωση

Αν και τα κλινικά συμπτώματα συμπίπτουν με άλλες αιτίες σοβαρής διάρροιας, η υποψία σαλμονέλλωσης μπορεί να βασίζεται στο ιστορικό διατροφής, στο ιστορικό ταξιδιών, στην πρόσφατη ασθένεια ή στο στρες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αν και είναι σπάνιο, η σαλμονέλα μπορεί να μεταφερθεί στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονία, ή στην αναπαραγωγική οδό θηλυκών σκύλων, οδηγώντας σε απώλεια της εγκυμοσύνης.

Πως μπορεί να κολλήσει ένας σκύλος σαλμονέλα

Συνήθως, η σαλμονέλα μεταδίδεται όταν ένας σκύλος τρώει περιττώματα από μολυσμένα ζώα ή προϊόντα που έχουν μολυνθεί από βακτήρια. Οι σκύλοι σε γεωργικές εγκαταστάσεις διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, όπως και οι σκύλοι των οποίων η διατροφή περιλαμβάνει ωμό κοτόπουλο ή μοσχάρι. Τα αποξηραμένα αυτιά χοίρου είναι μια άλλη κοινή πηγή μόλυνσης για σκύλους.

Η σαλμονέλωση είναι απίθανο να εμφανιστεί εάν ένας σκύλος καταπιεί κατά λάθος μια μικρή ποσότητα ωμού κρέατος. αν και μπορεί να εμφανιστούν άλλοι ήπιοι τύποι γαστρεντερικών διαταραχών (όπως εντερίτιδα). Η ήπια αναστάτωση συνήθως δεν απαιτεί ιατρική φροντίδα, αν και ο κηδεμόνας του κατοικίδιου ζώου θα πρέπει να παρακολουθεί στενά το σκύλο του για συμπτώματα.

Σαλμονέλα στον σκύλους

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα σκυλιά ξαπλώνουν μπρούμυτα με τα πόδια τεντωμένα πίσω

Θεραπεία

Όπως και με πολλές άλλες αιτίες γαστρεντερικής φλεγμονής, η θεραπεία της σαλμονέλλωσης είναι κυρίως υποστηρικτική από τον κτηνίατρο σας. Αυτή περιλαμβάνει:

 • Ενυδάτωση με υγροθεραπεία
 • Έλεγχος της ναυτίας και του εμέτου
 • Πρόληψη μόλυνσης/δηλητηρίασης του αίματος με αντιβιοτικά
 • Μερικοί σκύλοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερη φροντίδα, όπως σωληνάρια σίτισης, φάρμακα καταστολής του πυρετού, προβιοτικά ή μεταμοσχεύσεις κοπράνων για την αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου. Πάντα με την φροντίδα του κτηνιάτρου.

Ανάρρωση και διαχείριση

Η ανάρρωση εξαρτάται κυρίως από τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να ανταποκριθούν στην υποστηρικτική φροντίδα εντός λίγων ημερών, ενώ οι σκύλοι με προχωρημένες λοιμώξεις και δηλητηρίαση αίματος μπορεί να χρειαστούν πολλές εβδομάδες εντατικής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων ενδοφλεβίων υγρών, αντιβιοτικών και σωλήνων σίτισης.

Πρόληψη

Η διατροφή του σκύλου σας με ισορροπημένες εμπορικές διατροφές και επεξεργασμένες λιχουδιές είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη σαλμονέλωση. Οι τεκμηριωμένοι κίνδυνοι ασφάλειας της δίαιτας με ωμά τρόφιμα περιλαμβάνουν E. coli, σαλμονέλα, ακόμη και φυματίωση. Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να δείχνουν ότι αυτές οι δίαιτες είναι πιο υγιεινές από τις εμπορικά παρασκευασμένες και μαγειρεμένες δίαιτες.

Τουλάχιστον, το κρέας και τα αυγά θα πρέπει να είναι πλήρως μαγειρεμένα πριν προσφερθούν σε κατοικίδια.

Διαβάστε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed