Image Alt

My Pet

δέρμα τρίχωμα σκύλου

Σκύλος: 9 συμβουλές για υγιές τρίχωμα και δέρμα

Τόσο το δέρμα όσο και το τρίχωμα του σκύλου εξυπηρετούν κάποιες σημαντικές λειτουργίες όπως η παροχή ζεστασιάς, η προστασία, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και η παροχή και η ενίσχυση της αίσθησης. Και βέβαια η κατάσταση του δέρματος και του τριχώματος είναι ένας γενικός δείκτης της συνολικής υγείας του σκύλου. Εδώ λοιπόν θα δούμε πώς θα διατηρήσουμε αλλά και θα κάνουμε πιο υγιές τόσο το δέρμα όσο και το τρίχωμα που έχει ο σκύλος μας.

Δέρμα και τρίχωμα σκύλου

Όπως το δέρμα μας προστατεύει από τις περιβαλλοντικές βλάβες από τοξίνες, βακτήρια, καιρικά στοιχεία κ.λπ., έτσι και το δέρμα του σκύλου μας κάνει το ίδιο. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, επιτρέπει την αίσθηση και αποτρέπει την απώλεια υγρών.

Η κατάσταση του δέρματος του σκύλου συνδέεται και με άλλες δομές όπως το υποκείμενο στρώμα λίπους, το τρίχωμα αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι συχνά όταν τα σκυλιά μας έχουν σημάδια δερματικών προβλημάτων, μπορεί να υποφέρουν και οι υπόλοιπες δομές δομές, για αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του δέρματος το συντομότερο.

Όπως το δέρμα, έτσι και το τρίχωμα του σκύλου βασίζεται επίσης σε άλλες υποκείμενες δομές για να εκτελέσει το καθήκον του. Για παράδειγμα, οι τρίχες του βρίσκονται σε ένα θύλακα τρίχας που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα. Εάν η τρίχα που βρίσκεται σε αυτό το θύλακα μεγαλώνει συνεχώς προς τα μέσα, μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του θύλακα.

Γιατί ο σκύλος σας έχει προβλήματα στο δέρμα ή στο τρίχωμα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες προβλημάτων του δέρματος και του τριχώματος στα σκυλιά είναι:

 • Υποσιτισμός
 • Διατροφή με τρόφιμα που περιέχουν συστατικά κακής ποιότητας
 • Φυσικά ξηρό δέρμα
 • Φυσικά λιπαρό δέρμα
 • Έλλειψη ωμέγα λιπαρών οξέων
 • Αμέλεια περιποίησης του τριχώματος του σκύλου σας
 • Συχνό πλύσιμο ή ελλιπές μπάνιο
 • Χρήση προϊόντων στο δέρμα ή στο τρίχωμα ενός σκύλου που έχουν σχεδιαστεί για ανθρώπινη χρήση
 • Αλλεργίες
 • Συναισθηματικές/Ψυχολογικές ανησυχίες

Πώς να βελτιώσετε την υγεία του δέρματος και του τριχώματος του σκύλου σας

1. Δώστε τροφή καλύτερης ποιότητας

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία του δέρματος και του τριχώματος του σκύλου σας είναι να ρίξετε μια ματιά στη διατροφή που. Εάν οι τροφές που τρώει είναι γεμάτες πρωτεΐνη κακής ποιότητας, περισσότερα τεχνητά συστατικά από αυτά που μπορείτε να προφέρετε και καθόλου θρεπτικά συστατικά, είναι απόλυτα φυσικό να επιδρούν αρνητικά στην υγεία του δέρματος και του τριχώματος του σκύλου σας.

Όπως και το δικό μας δέρμα και τα μαλλιά θα έδειχναν θαμπά αν ακολουθούσαμε μια δίαιτα γρήγορου φαγητού χωρίς βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την καλή τους υγεία, το ίδιο συμβαίνει και με τη διατροφή των σκύλων.

Το καλό φαγητό αφορά τα συστατικά και την ισορροπία αυτών των συστατικών στο φαγητό. Δεν χρειάζεται να ξοδεύετε μια περιουσία, απλώς θα πρέπει να κάνετε μια έρευνα ώστε να βρείτε μια τροφή που προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

2. Συμπληρώστε τη διατροφή τους με ωμέγα λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα λιπαρά οξέα είναι πολύ χρήσιμα για όλους μας λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Όταν ενσωματώνονται σε ένα πρόγραμμα διατροφής, τα ωμέγα-3 και -6 λιπαρά οξέα τροφοδοτούν τα κύτταρα του σώματος με υγιή θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για τη δημιουργία υγιών κυτταρικών μεμβρανών.

δέρμα τρίχωμα σκύλου - διατροφή

3. Εξαλείψτε τις ανθυγιεινές λιχουδιές

Τα σκυλιά χρειάζονται μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή για να έχουν ένα σώμα που αποδίδει στο βέλτιστο επίπεδο. Όταν η διατροφή του σκύλου μας έχει μικρή θρεπτική αξία όπως λιχουδιές με πολλά τεχνητά συστατικά – δεν παρέχουμε στο σώμα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρήσει την υγιή λειτουργία του.

Μια δίαιτα πλούσια σε λιχουδιές και χαμηλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά συχνά οδηγεί σε έλλειψη των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων που απαιτούνται για την υγεία του δέρματος και του τριχώματος, συμπεριλαμβανομένων των EPA, DHA, βιταμίνης Ε, βιταμίνης C και βιοτίνης.

4. Κάντε του μπάνιο, αλλά όχι πολύ συχνά

Το μπάνιο είναι ένας ακόμα τρόπος για να διατηρήσετε το τρίχωμα και το δέρμα του σκύλου σας υγιή εξαλείφοντας τη συσσώρευση ρύπων και υπολειμμάτων. Το μπάνιο βοηθά επίσης να διατηρείται το δέρμα ενυδατωμένο και ελαστικό. Ωστόσο, το υπερβολικό πλύσιμο ενός σκύλου μπορεί επίσης να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς θα κάνει το δέρμα του ξηρό.

Όταν συνδυάζεται με τακτική περιποίηση, τα περισσότερα σκυλιά χρειάζονται μπάνιο μόνο κάθε δύο έως έξι μήνες ανάλογα με τον τρόπο ζωής τους.

πλύσιμο σκύλου

5. Μην χρησιμοποιείτε ανθρώπινα προϊόντα στο τρίχωμα του σκύλου σας

Στο μπάνιο του φροντίστε πάντα να χρησιμοποιείτε προϊόντα για σκύλους. Το φυσικό pH του δέρματος του σκύλου σας δεν είναι το ίδιο με το φυσικό pH του δέρματός του ανθρώπου. Ο σκύλος μας έχει ουδέτερο επίπεδο pH ενώ εμείς έχουμε πολύ πιο όξινο επίπεδο pH.

Εάν ο σκύλος σας έχει προβλήματα με το δέρμα και το τρίχωμα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό σαμπουάν για σκύλους που δεν περιέχει τεχνητά συστατικά και πρόσθετα την επόμενη φορά που θα του κάνετε μπάνιο, και σίγουρα δεν θα του κάνει κακό.

6. Διατηρήστε ένα τακτικό πρόγραμμα περιποίησης

Το τακτικό πρόγραμμα περιποίησης είναι πολύ σημαντικό για να διατηρήσει ο τετράποδος φίλος σας ένα υγιές τρίχωμα. Το τακτικό βούρτσισμα του σκύλου σας, ακόμα κι αν είναι ράτσας με κοντό τρίχωμα, προσφέρει πολλά περισσότερα από το να κάνει το τρίχωμα του να φαίνεται ευπαρουσίαστο.

Η συχνότητα με την οποία πρέπει να βουρτσίζετε το σκυλί σας εξαρτάται από τη ράτσα και τον τύπο του τριχώματος του, αλλά μερικές βουρτσίσματα την εβδομάδα θα βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής εμφάνισης του τριχώματος. Το βούρτσισμα βοηθά επίσης:

 • για να αφαιρέσετε τυχόν συσσωρευμένα υπολείμματα
 • για τον εντοπισμό κάποιου πιθανού προβλήματος
 • εύρεση παρασίτων
 • για την τόνωση της παραγωγής λίπους από τους θύλακες των τριχών

  δέρμα τρίχωμα σκύλου - συχνό χτένισμα

7. Αντιμετωπίστε την πηγή των αλλεργιών και όχι μόνο τα συμπτώματα

Δύο από τα πιο κοινά συμπτώματα αλλεργιών στους σκύλους είναι το ξηρό δέρμα και η φαγούρα και πολλοί κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων αντιμετωπίζουν αυτό το σύμπτωμα με κρέμες, σπρέι, λοσιόν, έλαια και σαμπουάν και όταν τα συμπτώματα εξαφανιστούν, διακόπτουν τη θεραπεία.

Το πρόβλημα όμως προφανώς θα επιστρέψει αν η αλλεργία δεν έχει εντοπιστεί και δεν έχει αντιμετωπιστεί. Μερικές φορές η αντιμετώπιση ενός δερματικού προβλήματος, όπως η φαγούρα στο δέρμα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι πολύ απλή, όπως η αλλαγή της διατροφής.

Όταν ο σκύλος σας έχει συμπτώματα που φαίνεται να σχετίζονται με αλλεργίες, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό του και να υποβληθεί σε τεστ αλλεργίας. Μόλις προσδιορίσετε σε τι είναι αλλεργικός, θα είστε σε θέση να αποτρέψετε μελλοντικά προβλήματα.

8. Κάντε μασάζ στον σκύλο σας

Το τακτικό μασάζ κατοικίδιων ζώων δεν είναι απλώς μια μεγάλη ανακούφιση από το άγχος για εσάς και τον σκύλο σας, αλλά έχει επίσης πολλά φυσικά οφέλη που μπορούν να αλλάξουν την εμφάνιση και την υγεία του δέρματος και του τριχώματος του σκύλου σας. Είναι εξαιρετικά ευεργετικό.

Με το μασάζ (όχι πολύ έντονο), αυξάνεται η ροή του αίματος σε διάφορες περιοχές του σώματός, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Καθώς η ροή του αίματος αυξάνεται, περισσότερα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται σε αυτές τις περιοχές, γεγονός που βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Αυτή η βελτιωμένη ροή αίματος βοηθά επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί προάγοντας την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

9. Αντιμετωπίστε το συναισθηματικό γλείψιμο ή δάγκωμα

Κάποια σκυλιά μπορεί να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα λόγω συναισθηματικών συμπεριφορών. Μπορεί ας πούμε ένα ανήσυχο σκυλί να δαγκώνει τα πόδια του από νευρικότητα. Αυτό το δάγκωμα μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε κάποια ανοιχτή πληγή και μόλυνση και έτσι το πρόβλημα να γίνει μεγαλύτερο.

Καλό είναι να σκεφτείτε τι μπορεί να έχει δημιουργήσει αυτή τη συμπεριφορά στο σκύλο σας και να δείτε αν έχει γίνει κάποια αλλαγή στη ζωή του. Για να τον απαλλάξετε από το συναισθηματικό του στρες που ως αποτέλεσμα έχει τον αυτοτραυματισμό ή κάποιες νευρωτικές συμπεριφορές, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ή έναν εκπαιδευτή σκύλων για να σας δείξει πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να τις ξεπεράσει.

δέρμα και τρίχωμα σκύλου

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed