Image Alt

My Pet

Σκύλος: Μπορώ να τον αφήσω στο αυτοκίνητο με ανοιχτά παράθυρα;

Οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αφήσουν ένα κατοικίδιο μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο. Οι θερμοκρασίες μπορεί να ανέβουν σε επικίνδυνα επίπεδα μέσα σε λίγα λεπτά, θέτοντας τον σκύλο σας σε κίνδυνο θερμοπληξίας. Τι γίνεται όμως αν ανοίξετε λίγο ένα παράθυρο; Αυτό καθιστά ασφαλές να αφήσετε το σκύλο σας στο αυτοκίνητο; Η απάντηση είναι απλή: ΠΟΤΕ δεν πρέπει να αφήνετε ένα σκύλο μόνο του στο αυτοκίνητο, ακόμα και με ανοιχτά τζάμια.

Τα ανοιχτά παράθυρα δεν παρέχουν ασφάλεια στα σκυλιά

Δεν χρειάζεται να έχει πολύ ζέστη έξω για να ζεσταθεί το αυτοκίνητό σας. Το εσωτερικό ενός οχήματος που είναι σταθμευμένο μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε λίγα λεπτά. Τις πολύ ζεστές μέρες, οι θερμοκρασίες μέσα στα σταθμευμένα αυτοκίνητα μπορούν να ανέβουν στους 60 βαθμούς Κελσίου, πολύ γρηγορότερα από ότι φανταζόμαστε!

Σύμφωνα με μελέτες το άνοιγμα ενός παραθύρου αλλάζει πολύ λίγο αυτά τα στοιχεία. Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο με τα τζάμια μισοανοιγμένα θερμαίνεται σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό, με ένα αυτοκίνητο με κλειστά τζάμια, θέτοντας τα κατοικίδια ζώα σε σοβαρό κίνδυνο.

σκύλος αυτοκίνητο παράθυρο

Αυτοκίνητο και ασφάλεια σκύλου

Όλοι οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι σε θερμοπληξία. Αλλά κάποιες ράτσες με δυσανεξία στη θερμότητα (σκύλοι που έχουν σχετικά φαρδύ, κοντό κρανίο), όπως τα Pugs και τα μπουλντόγκ, ωστόσο, θα μπορούσαν να υποστούν αρνητικές επιπτώσεις νωρίτερα από άλλες ράτσες. Εάν γνωρίζετε ότι θα είστε στο δρόμο με τον σκύλο σας, σχεδιάστε να είναι και κάποιος άλλος ενήλικας που θα μπορεί να παραμείνει στο αυτοκίνητο μαζί με τον σκύλο ενώ λειτουργεί το κλιματιστικό. Αυτό θα κρατήσει τον σκύλο ασφαλή και θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο να πηδήξει ο σκύλος σας από ένα ανοιχτό παράθυρο όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο.

Κάθε χρόνο δυστυχώς εκατοντάδες κατοικίδια πεθαίνουν από θερμοπληξία που σχετίζεται με το αυτοκίνητο. Μάλιστα σε κάποιες πολιτείες της Αμερικής υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν στους ανθρώπους να αφήνουν τα κατοικίδιά τους αφύλακτα στα οχήματα. Ενώ άλλοι νόμοι προστατεύουν τους αστυνομικούς και τους πολίτες εάν εισβάλλουν σε αυτοκίνητα για να σώσουν κατοικίδια.

Άλλοι κίνδυνοι για σκύλους που βρίσκονται σε αυτοκίνητα

σκύλος σε αυτοκίνητο με ανοιχτό παράθυρο

Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε το σκυλί σας ασφαλές σε ένα κινούμενο όχημα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα λουρί, ή ένα κλουβί, γιατί αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να σκαρφαλώσει στην αγκαλιά σας, να πλησιάσει και να μπλοκάρει το πεντάλ του φρένου ή του γκαζιού και να τραυματιστεί σοβαρά από τον αερόσακο ή να πεταχτεί στο παρμπρίζ σε περίπτωση ατυχήματος.

Τα σκυλιά που κρεμούν το κεφάλι τους έξω από το ανοιχτό παράθυρο κινδυνεύουν επίσης. Μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί στα μάτια, τα αυτιά, το πρόσωπο και το στόμα από αερομεταφερόμενα αντικείμενα ή από κλαδιά. Όταν ένα σκυλί δεν συγκρατείται και υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα κινδυνεύει να πέσει έξω εάν υπάρξει σύγκρουση ή απότομη στροφή, και μπορεί ακόμη και να αποφασίσει να πηδήξει έξω αν δει κάτι που θέλει να κυνηγήσει. Ένας σκύλος επίσης που βρίσκεται στην καρότσα ενός φορτηγού κινδυνεύει να χτυπηθεί από αερομεταφερόμενα αντικείμενα, να πέσει από το φορτηγό ή να πηδήξει έξω.

Τέλος το να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να βγαίνει σωστά από το αυτοκίνητο είναι επίσης πολύ σημαντικό για την ασφάλειά του. Αφού βγείτε από το αυτοκίνητο, μπορείτε να περπατήσετε μέχρι την πόρτα που βρίσκεται πιο κοντά στο σκυλί σας και να του δώσετε μια σαφή εντολή όταν έρθει η ώρα να βγει έξω. Η διδασκαλία της εντολής «περίμενε» μπορεί να σας δώσει περισσότερο έλεγχο.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed