Image Alt

My Pet

Ταξίδι με κατοικίδιο: Τι προβλέπει ο νόμος

Ταξίδι με κατοικίδιο: Τι προβλέπει ο νόμος

Καθώς οι χριστουγεννιάτικες διακοπές πλησιάζουν, αρκετοί κηδεμόνες σκύλων και γατών θα ταξιδέψουν στο εσωτερικό της χώρας παρέα με το ζωάκι τους. Τι ορίζει ο νόμος για τη μετακίνηση και μεταφορά κατοικίδιων εντός συνόρων. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες και πότε επιβάλλονται πρόστιμα.

Για να έχετε, λοιπόν, ένα ταξίδι χωρίς απρόοπτα, καλό θα ήταν να μην αγνοείτε τις διατάξεις που προβλέπονται στον νόμο για τη μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών). Έτσι, ώστε να γνωρίζετε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα σας , ώστε να μην κληθείτε να πληρώσετε πρόστιμα.

Ο νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς:

Σύμφωνα με τον νόμο 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «Αργος» και λοιπές διατάξεις», ορίζονται τα εξής:

Εμβόλιο κατά της λύσσας

Οι σκύλοι και οι γάτες πρέπει να έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να ταξιδέψουν στο εσωτερικό της χώρας, εκτός κι αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, σύμφωνα με γνωμάτευση πιστοποιημένου κτηνιάτρου. Η κατώτατη ηλικία που μπορεί να εμβολιαστεί ένα ζώο κατά του ιού της λύσσας είναι οι δώδεκα εβδομάδες. Εάν δεν έχει γίνει το εμβόλιο, η χρηματική ποινή είναι 500 ευρώ.

Κλουβί μεταφοράς

Η μεταφορά εκείνων που δεν ξεπερνούν τα 10 κιλά, επιτρέπεται σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί, αλλά και στα επιβατηγά πλοία. Με την προϋπόθεση, ότι τα ζώα θα μεταφέρονται σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και θα συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη, ή σύνοδο. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς δεν το τοποθετήσει μέσα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 300 ευρώ ανά ζώο.

Οι σκύλοι οδηγοί βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, επιτρέπεται να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς χωρίς κλουβί μεταφοράς και φίμωτρου, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Ταξίδι με κατοικίδιο: Τι προβλέπει ο νόμοςΤαξίδι με το ΚΤΕΛ

Απαγορεύεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς στον χώρο αποσκευών σε λεωφορεία του ΚΤΕΛ, τουριστικά και άλλα λεωφορεία. Το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ.

Ταξίδι με Πλοίο

Απαγορεύεται η παραμονή των μεγαλόσωμων ζώων συντροφιάς εντός των κλειστών κοινόχρηστων χώρων επιβατών και των κλειστών χώρων όπου στοιβάζονται οχήματα. Η μετακίνηση ζώου στο κατάστρωμα επιβατών του πλοίου επιτρέπεται μόνο με ιμάντα/λουρί υπό την εποπτεία και την ευθύνη του συνοδού του. Ο ιδιοκτήτης του ζώου πρέπει να έχει μαζί του τα ανάλογα πιστοποιητικά καλής υγείας και εμβολιασμού του ζώου.

Κάποια πλοία διαθέτουν ειδικές καμπίνες, στις οποίες μπορεί να παραμείνει το ζώο συντροφιάς με τον συνοδό του (καμπίνες κατοικιδίων). Τυχόν ζημιές που προκαλεί το ζώο, βαρύνουν τον ιδιοκτήτη του.

Σε όλους τους κοινόχρηστους ανοικτούς και κλειστούς χώρους του πλοίου μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πιστοποιημένοι σκύλοι που συνοδεύουν τον ιδιοκτήτη τους. Δηλαδή: οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και τις διωκτικές Αρχές της Α.Α.Δ.Ε. και του υπουργείου Οικονομικών, οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας.

Με τη σύμφωνη γνώμη του πλοιάρχου, τα μικρόσωμα ζώα συντροφιάς (έως 10 κιλά) μπορούν να συνοδεύουν τους ιδιοκτήτες τους σε όλους τους χώρους επιβατών, ανεξαιρέτως (κλειστούς και ανοικτούς), αν θα μεταφέρονται σε ειδικούς κλωβούς και θα διαθέτουν τα ανάλογα πιστοποιητικά καλής υγείας και εμβολιασμού τους. Στην περίπτωση που παραπονεθούν ή διαμαρτυρηθούν συνεπιβάτες για την ύπαρξη σκύλου σε κλειστό χώρο του επιβατηγού πλοίου, ο πλοίαρχος, ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν αξιωματικός, αναλαμβάνουν τη διευθέτηση του θέματος.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed