Image Alt

My Pet

Τι να κάνετε σε περίπτωση που πνίγεται το κουτάβι σας;

Τα κουτάβια είναι γεμάτα περιέργεια για τον κόσμο γύρω τους και τους αρέσει να εξερευνούν το περιβάλλον τους δοκιμάζοντας, μασώντας και παίρνοντας αντικείμενα στο στόμα τους. Ένα κουτάβι μπορεί να πνιγεί πολύ εύκολα, αν είναι απρόσεκτο με τις κινήσεις του.

Κανονικά, όταν ένα κουτάβι καταπίνει κάτι, όπως μια μπουκιά φαγητό ή μια λιχουδιά, αυτό ταξιδεύει κατά μήκος του οισοφάγου, στο στομάχι του. Όταν συμβαίνει αυτό, το αντικείμενο μπορεί να φράξει την τραχεία και να εμποδίσει το κουτάβι να πάρει ανάσα. Η τραχεία μπορεί να μπλοκαριστεί τελείως ή μερικώς, αλλά και στις δύο περιπτώσεις, το κουτάβι σας μπορεί να πεθάνει από έλλειψη οξυγόνου ή από ασφυξία.

Πρώτες βοήθειες

Ζητήστε άμεση κτηνιατρική βοήθεια μεταφέροντας το κουτάβι σας στην πλησιέστερη κτηνιατρική κλινική. Εάν βρίσκεστε πολύ μακριά από έναν κτηνίατρο και το κουτάβι σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει, μπορείτε να επιχειρήσετε τα ακόλουθα μέτρα πρώτων βοηθειών για να απομακρύνετε την απόφραξη.

Εάν το κουτάβι σας έχει τις αισθήσεις του:

Κρατήστε το κουτάβι δροσερό και ήρεμο και μεταφέρετε το κουτάβι σε κτηνιατρείο το συντομότερο δυνατό. Ανοίξτε τον κλιματισμό στο αυτοκίνητο.
Μην εισάγετε τα δάχτυλά σας στο στόμα του κουταβιού και μην προσπαθήσετε να απομακρύνετε το αντικείμενο. Μπορείτε να τραυματίσετε σοβαρά τα χέρια και τα δάχτυλά σας όταν το κουτάβι έχει τις αισθήσεις του, λόγω του φόβου και του πανικού και της προσπάθειας του ίδιου του κουταβιού να αφαιρέσει το αντικείμενο.

Εκτελέστε τον ελιγμό Heimlich:

Για ένα μικρό κουτάβι, κρατήστε την πλάτη του κουταβιού σας προς το στομάχι σας (το κεφάλι προς τα πάνω, τα πόδια προς τα κάτω) και βρείτε το μαλακό κοίλωμα κάτω από τα πλευρά. Η κλειστή γροθιά σας θα πρέπει να χωράει σε αυτό το σημείο. Τραβήξτε προς τα πάνω και προς τα μέσα δύο ή τρεις φορές προς το δικό σας στομάχι, χρησιμοποιώντας μια ωστική κίνηση. Αφαιρέστε το αντικείμενο μόλις αποβληθεί.

Εάν το κουτάβι σας είναι μεγάλο, χρησιμοποιήστε το Heimlich γονατιστό. Ξαπλώστε το κουτάβι στη μία πλευρά και γονατίστε πίσω από την πλάτη του κουταβιού. Τοποθετήστε την κλειστή γροθιά σας στο κοίλωμα κάτω από τον θώρακα και σπρώξτε απότομα προς τα πάνω και μέσα, προς την κατεύθυνση του κεφαλιού του κουταβιού και των γονάτων σας. Αφαιρέστε το αντικείμενο μόλις αυτό αποβληθεί.
Εάν το κουτάβι σας έχει σταματήσει να αναπνέει, εκτελέστε αναπνοές διάσωσης ξαπλώνοντας το κουτάβι σας στη μία πλευρά, σφραγίζοντας το στόμα βάζοντας δύο χέρια γύρω από τα χείλη και αναπνέοντας από τη μύτη μέχρι να δείτε το στήθος να ανυψώνεται.

Εάν το κουτάβι σας είναι αναίσθητο:

Τραβήξτε τη γλώσσα ευθεία προς τα έξω και ανοίξτε το στόμα διάπλατα. Το σάλιο θα είναι πολύ ολισθηρό και η χρήση ενός πανιού μπορεί να σας βοηθήσει να πιάσετε και να απομακρύνετε τη γλώσσα.

Κάντε ένα “σκούπισμα” με τα δάχτυλα και ελέγξτε για τυχόν αντικείμενα στο πίσω μέρος του λαιμού. Χρησιμοποιήστε το δάχτυλό σας με μια κίνηση σάρωσης από το πλάι του στόματος προς το κέντρο για να προσπαθήσετε να απομακρύνετε το εμπόδιο (χωρίς να σπρώξετε το αντικείμενο περισσότερο μέσα στο λαιμό).

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λαβίδα ή πένσα για να προσπαθήσετε να πιάσετε το αντικείμενο και να το τραβήξετε απαλά έξω. Έχετε υπόψη σας ότι υπάρχει μια σταθερή δομή οστών και χόνδρων στο λαιμό (το μήλο του Αδάμ) που είναι φυσιολογική και δεν πρέπει να τραβηχτεί προς τα έξω, οπότε να είστε σίγουροι ότι τραβάτε ένα ξένο αντικείμενο και όχι τα οστά στο λαιμό.

Εάν αυτό δεν είναι επιτυχές, εκτελέστε έναν όρθιο ή γονατιστό ελιγμό Heimlich. Εάν έχετε απομακρύνει το αντικείμενο και το κουτάβι σας δεν αναπνέει, ξεκινήστε τις αναπνοές διάσωσης.

Εάν μια μπάλα ή ένα στρογγυλό αντικείμενο φράζει εντελώς την τραχεία, μπορείτε να εκτελέσετε την Τεχνική Εξωτερικής Εξαγωγής (XXT) ως εξής:

  • Τοποθετήστε το αναίσθητο κουτάβι ανάσκελα και ακουμπήστε το σώμα του κουταβιού σας. Τοποθετήστε το κεφάλι και το λαιμό του κουταβιού έτσι ώστε να είναι ίσια και ο αεραγωγός να είναι παράλληλος με το δάπεδο.
  • Εντοπίστε την τραχεία, η οποία μοιάζει με δακτυλιοειδή σωλήνα στο λαιμό, και αισθανθείτε πού έχει παγιδευτεί η μπάλα ή το στρογγυλό αντικείμενο. Εντοπίστε τους “μεντεσέδες” της γνάθου σε κάθε πλευρά του λαιμού.
  • Σχηματίστε ένα ανοιχτό σχήμα διαμαντιού με τα χέρια σας, με τις παλάμες στραμμένες προς τα κάτω.
  • Τοποθετήστε τους αντίχειρές σας ακριβώς κάτω από τη σφαίρα και κρατήστε και τις δύο πλευρές της γνάθου με τα δάχτυλά σας.
  • Χρησιμοποιώντας τους αντίχειρές σας, σπρώξτε προς τα κάτω και προς τα έξω ενάντια στη σφαίρα χρησιμοποιώντας ένα χτύπημα σε σχήμα J προς την κατεύθυνση του στόματος του κουταβιού.
  • Πραγματοποιήστε δύο αναπνοές διάσωσης μόλις η μπάλα απομακρυνθεί. Συνεχίστε τις αναπνοές εάν το κουτάβι σας δεν αρχίσει να αναπνέει.
  • Πηγαίνετε το κουτάβι σας αμέσως σε κτηνίατρο.

Πώς θα καταλάβω ότι το κουτάβι μου πνίγεται;

Ένα κουτάβι που πνίγεται θα δείξει σημάδια δυσφορίας, όπως:

  • Βήχας
  • Άγγιγμα της μουσούδας και του λαιμού με τις πατούσες
  • Σάλια
  • Τρίψιμο της μουσούδας στο έδαφος
  • Χλωμά ή μπλε ούλα (κανονικά τα ούλα πρέπει να είναι ροζ)
  • Ανησυχία, πανικός
  • Θόρυβος κατά την προσπάθεια αναπνοής
  • Λαχάνιασμα, βήχας ή αναγωγές
  • Αδυναμία εισπνοής
  • Λιποθυμία και απώλεια συνείδησης

Εάν το κουτάβι σας πνίγεται, μπορείτε να του δώσετε τις πρώτες βοήθειες για να απομακρύνετε την απόφραξη και να σώσετε τη ζωή του. Εάν το αντικείμενο απομακρυνθεί και το κουτάβι σας είναι σε θέση να αναπνεύσει ξανά, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση κτηνιατρική φροντίδα, με σκοπό να εκτιμηθεί το ενδεχόμενο τραύματος στην αναπνευστική οδό.

Λόγοι που πνίγονται τα κουταβάκια

Ο πνιγμός έρχεται, όταν ένα κουτάβι εισπνέει κατά λάθος ένα αντικείμενο που μπλοκάρει την τραχεία και εμποδίζει τον αέρα να εισέλθει στους πνεύμονες. Οι αιτίες πνιγμού περιλαμβάνουν κόκαλα, θραύσματα παιχνιδιών ή άλλων οικιακών αντικειμένων, πέτρες, παιχνίδια για γάτες, παιχνίδια για μωρά και μπάλες που μπορούν να φράξουν εντελώς την τραχεία.

Ακόμα και οι κροκέτες και οι λιχουδιές μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού, αν το κουτάβι σας τρώει πολύ γρήγορα ή έχει την τάση να καταπίνει τις τροφές ολόκληρες. Το μέγεθος των αντικειμένων με τα οποία μπορεί να πνιγεί ένα κουτάβι ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του κουταβιού.

Τα συμπτώματα του πνιγμού μπορεί να μοιάζουν με άλλες αναπνευστικές παθήσεις, όμως οι θεραπείες είναι πολύ διαφορετικές. Εάν οι πρώτες βοήθειες για πνιγμό χορηγηθούν σε ένα κουτάβι που δεν πνίγεται, αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό του λαιμού ή της αναπνευστικής οδού.

Αν το κουτάβι σας έτρωγε, μασούσε κάτι ή έπαιζε με ένα παιχνίδι και ξαφνικά έχει δυσκολία στην αναπνοή, πρέπει να ελέγξετε αν πνίγεται. Αν υποψιάζεστε ότι το κουτάβι σας πνίγεται, δοκιμάστε να φωνάξετε το όνομα του κουταβιού σας ή να τραβήξετε την προσοχή του με κάποιον άλλο τρόπο.

Εάν το κουτάβι είναι σε θέση να σταματήσει την τρέχουσα συμπεριφορά και να επιστρέψει στην κανονική, τότε δεν πνίγεται. Εάν, όμως, συνεχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα δυσφορίας, είναι πιθανό το κουτάβι να πνίγεται και να χρειάζεται άμεση βοήθεια.

κουτάβι και πνιγμός

Πώς να αποτρέψετε τον πνιγμό

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο πνιγμού είναι να αποτρέψετε την πρόσβαση σε αντικείμενα που αποτελούν κίνδυνο.

  • Να επιβλέπετε το παιχνίδι του κουταβιού σας και μην επιτρέπετε την πρόσβαση σε παιχνίδια ή αντικείμενα που είναι αρκετά μικρά.
  • Πετάξτε αμέσως και αντικαταστήστε τα κατεστραμμένα και μασημένα παιχνίδια.
  • Ασφαλίστε ντουλάπια, συρτάρια και δοχεία που μπορεί να περιέχουν αντικείμενα που καταπίνονται εύκολα.
  • Παρακολουθήστε την ανάπτυξη του κουταβιού σας. Παιχνίδια που είχαν το κατάλληλο μέγεθος όταν το κουτάβι ήταν μικρότερο, μπορεί να γίνουν αργότερα επικίνδυνα.
  • Κρατήστε το κουτάβι σας μακριά από παιχνίδια για γάτες και παιδικά παιχνίδια.
  • Εάν το κουτάβι σας τρώει πολύ γρήγορα και καταπίνει τις κροκέτες ολόκληρες, χρησιμοποιήστε μπολ αργής τροφοδοσίας για να ενθαρρύνετε το μάσημα.

Ακόμα και αν το κουτάβι σας φαίνεται να έχει αναρρώσει πλήρως μετά τον πνιγμό, πρέπει να συνεχίσετε τις επισκέψεις στον κτηνίατρο. Ο πνιγμός μπορεί να προκαλέσει άλλα ιατρικά προβλήματα που απαιτούν θεραπεία, όπως τραύμα στο λαιμό και το στόμα, συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες και σκισίματα στη γλώσσα.

Το κουτάβι σας μπορεί να έχει πονεμένο, επώδυνο στόμα και λαιμό μετά από ένα επεισόδιο πνιγμού και μπορεί να χρειαστεί μαλακή τροφή κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed