Image Alt

My Pet

Το πρώτο σκυλάκι που αγόρασα

Το πρώτο σας σκυλάκι: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Θα γίνετε ιδιοκτήτης σκύλου για πρώτη φορά; Καλωσορίσατε σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο! Δείτε παρακάτω όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα του πρώτου σας σκύλου.

1. Ο νέος σας φίλος χρειάζεται πάντα περίοδο προσαρμογής

Είτε ο νέος σας σκύλος είναι κουτάβι είτε ενήλικος, από τη στιγμή που θα έρθει στο σπίτι θα υπάρξει κάποια περίοδος προσαρμογής. Ετοιμαστείτε εκ των προτέρων και κάντε υπομονή. Τα σκυλιά συχνά φοβούνται όταν πηγαίνουν, πρώτη φορά, σε ένα νέο σπίτι. Μπορεί στην αρχή να κρυφτούν, να δείξουν σημάδια φόβου ή αποστασιοποιημένα μέχρι να συνηθίσουν το νέο περιβάλλον. Αργότερα βέβαια, μπορεί ακόμη και να γίνουν υπερκινητικά μόλις νιώσουν αυτοπεποίθηση. Μερικά σκυλάκια θα προσαρμοστούν σε μία ή δύο μέρες, ενώ άλλα χρειάζονται μέχρι και αρκετούς μήνες.

Τα ενήλικα σκυλιά συχνά χρειάζονται περισσότερο χρόνο προσαρμογής, ειδικά εάν ζούσαν σε κάποιο καταφύγιο ζώων για κάποιο διάστημα. Από την άλλη, τα κουτάβια συνήθως χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση (ειδικά εκπαίδευση για το σπίτι). Και στις δύο περιπτώσεις, συνήθως απαιτούνται αρκετοί μήνες ώστε εσείς και ο νέος σας σκύλος να μπείτε σε μια καθημερινή ρουτίνα.

Τακτοποιήστε καλά το σπίτι και κάντε έναν προγραμματισμό για τα πάντα πριν έρθει ο νέος σας σκύλος. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε μια καλή αρχή.

2. Πήρατε κουτάβι; Μάθετε τα πάντα για τα κουτάβια

Τα κουτάβια είναι πραγματικά υπέροχα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το μεγάλωμα τους είναι εύκολο! Υπάρχουν πολλά να μάθετε για το πως να μεγαλώσετε σωστά ένα κουταβάκι. Η κοινωνικοποίηση, η εκπαίδευση και οι εμβολιασμοί είναι κάποια από τα πράγματα για τα οποία θα πρέπει να διαβάσετε και να τα προσθέσετε στη λίστα με όσα είναι απαραίτητο να κάνετε.

Η φροντίδα ενός κουταβιού μπορεί κάποιες φορές να μοιάζει με εργασία πλήρους απασχόλησης, ειδικά αν το κουτάβι είναι πολύ μικρό. Γι’ αυτό κάντε μια έρευνα, για να είστε προετοιμασμένοι πριν υποδεχτείτε το νέο σκυλάκι στο σπίτι.

3. Καλύψτε τις βασικές ανάγκες του σκύλου σας

Τώρα που είστε ένας υπερήφανος ιδιοκτήτης σκύλου θα πρέπει να φροντίσετε τις βασικές ανάγκες του. Τουλάχιστον, κάθε σκύλος χρειάζεται σωστή διατροφή, μια στέγη, σωματική φροντίδα και κοινωνική αλληλεπίδραση. Από τη στιγμή που μπορείτε να καλύψετε τα βασικά, είστε στο σωστό δρόμο να του προσφέρετε μια φανταστική ζωή. Μαθαίνοντας εκ των προτέρων τι πρέπει να του παρέχετε, θα είναι πολύ πιο εύκολο για εσάς όταν τελικά έρθει σπίτι.

4. Βρείτε έναν καλό κτηνίατρο

Κάθε σκύλος χρειάζεται έναν καλό κτηνίατρο. Ένα από τα πρώτα μέρη που πρέπει να πάτε το σκυλάκι σας είναι το κτηνιατρείο. Ο κτηνίατρος θα σας πληροφορήσει για την υγεία του και θα σας ενημερώσει για όσα χρειάζεται να κάνετε. Βρείτε έναν κτηνίατρο για τον οποίον έχετε πάρει καλές γνώμες και νιώθετε ότι μιλάτε την ίδια «γλώσσα».

5. Να έχετε απόθεμα σε προμήθειες για τον σκύλο σας

Ο πρώτος σας σκύλος θα χρειαστεί πράγματα όλων των ειδών στο νέο του σπίτι. Πώς θα αποφασίσετε ανάμεσα στο τί είναι απαραίτητο και τί θέλετε εσείς; Προσεχτικά περιηγηθείτε στον κόσμο των παιχνιδιών, των μπολ για την τροφή και το νερό του, των κρεβατιών, λουριών, κολάρων και τόσων άλλων αντικειμένων. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιο pet shop κοντά σας ή ακόμα μπορείτε να βρείτε κάποιο online κατάστημα και να επιλέξετε ότι χρειάζεται.

6. Επιλέξτε τη σωστή τροφή

Η διατροφή του κατοικιδίου σας είναι θεμέλιο της υγείας του. Αλλά με τόσες τροφές που κυκλοφορούν μπορεί να νιώσετε πελαγωμένοι. Μάθετε για τα βασικά της διατροφής των σκύλων και, στη συνέχεια, επιλέξτε μια δίαιτα που ταιριάζει στις ανάγκες του κατοικιδίου σας. Εάν ο σκύλος σας τα πηγαίνει καλά με ένα συγκεκριμένο είδος τροφής, τότε είναι μάλλον μια χαρά (αρκεί να είναι πλήρης και ισορροπημένη).

7. Η εκπαίδευσή του είναι κυρίαρχης σημασίας

Κάθε σκυλάκι χρειάζεται εκπαίδευση. Η εκπαίδευση θα σας βοηθήσει να έχετε τον έλεγχο του σκύλου και θα δώσει σε εκείνον μια αίσθηση οργάνωσης. Μακροπρόθεσμα, η σωστή εκπαίδευση μπορεί να κάνει τόσο εσάς όσο και τον σκύλο σας πιο ευτυχισμένους. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα κάνοντας όλα τα βασικά βήματα της εκπαίδευσης σκύλων, συμπεριλαμβανομένων των βασικών εντολών.

8. Προετοιμαστείτε για προβλήματα συμπεριφοράς

Κανένα σκυλάκι δεν είναι τέλειο. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων κάποια στιγμή θα βρεθούν αντιμέτωποι με κάποια θέματα συμπεριφοράς. Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως υπερβολικό γαύγισμα ή μάσημα αντικειμένων. Από την άλλη, μπορεί να βρεθείτε μπροστά από ένα πιο σοβαρό θέμα, όπως άγχος αποχωρισμού ή επιθετικότητα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι καλή ιδέα να είστε καλά ενημερωμένοι για τα προβλήματα συμπεριφοράς των σκύλων προτού γίνουν «μεγάλα» προβλήματα για εσάς και τον σκύλο σας.

9. Να είστε προετοιμασμένοι για θέματα υγείας

Μερικά προβλήματα υγείας σίγουρα θα έρθουν στη ζωή του σκύλου σας. Αν είστε τυχεροί, θα αντιμετωπίσετε μόνο τα συνηθίσμένα θέματα, τα οποία είναι και εύκολα στην αντιμετώπιση τους. Μακάρι το σκυλάκι σας να μην έχει ποτέ σοβαρά θέματα υγείας, ή επείγοντα περιστατικά. Κάντε τα απαραίτητα βήματα για να κρατάτε τον σκύλο σας υγιή και πολλά προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν.

10. Να είστε υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου

Αυτό είναι από τα πιο βασικά πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζετε εάν μόλις αποκτήσατε το πρώτο σας σκυλάκι και είστε νέος ιδιοκτήτης σκύλου. Το να είσαι υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου σημαίνει να δεσμεύεσαι για τον σκύλο σου για μια ζωή και να αποδέχεσαι την ευθύνη για τις πράξεις του. Επίσης, σημαίνει να τον φροντίζεις σωστά σεβόμενος τους γύρω σου. Εάν μπορείτε να το κάνετε αυτό, τότε σίγουρα είστε στον σωστό δρόμο.

 

Δείτε ακόμα: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed