Image Alt

My Pet

Νεογέννητο κουτάβι ως 1 εβδομάδα

Ανάπτυξη κουταβιού: Νεογέννητο με μία εβδομάδα

Η γέννηση των κουταβιών είναι μια συναρπαστική στιγμή. Είναι όμορφο να βλέπεις μια μητέρα να φροντίζει το νεογέννητο κουτάβι της, ειδικά στα πρώτα στάδια της ζωής του. Ένα νεογέννητο κουτάβι είναι εντελώς αβοήθητο και εξαρτάται από τη μητέρα του στην αρχική ανάπτυξη του. Η πρώτη εβδομάδα της ζωής ενός κουταβιού έχει να κάνει κυρίως με τον ύπνο και το φαγητό, ώστε να μεγαλώσει.

Τα κουτάβια θα πρέπει να παραμείνουν με τη μητέρα τους περίπου μέχρι την ηλικία των 8 έως 12 εβδομάδων. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να έχουν τη μητέρα τους τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Ένα κουτάβι που έχει χωριστεί από τη μητέρα του θα χρειαστεί ανθρώπινη παρέμβαση. Η ανατροφή ενός νεογέννητου κουταβιού απαιτεί πολύ χρόνο και εντατική φροντίδα. Αυτό δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με τη φροντίδα ενός νεαρού κουταβιού.

Ανάπτυξη νεογέννητου κουταβιού: Φυσική Ανάπτυξη

Τα κουτάβια γεννιούνται με κλειστά μάτια και αυτιά. Δεν μπορούν να δουν και μπορούν να ακούσουν πολύ λίγο, έως καθόλου. Ωστόσο, είναι σε θέση να κάνουν θόρυβο, που ακούγεται σαν τσίριγμα σε υψηλό τόνο. Δεν έχουν δόντια κατά τη γέννησή τους και δεν μπορούν να περπατήσουν. Τα νεογέννητα κουτάβια δεν μπορούν να ουρήσουν ή να αφοδεύσουν μόνα τους. Επιπλέον, ένα νεογέννητο κουτάβι δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του.

Τα περισσότερα νεογέννητα κουτάβια είναι ενστικτωδώς σε θέση να βρουν τις θηλές της μητέρας τους και να αρχίσουν να θηλάζουν αμέσως μετά τη γέννησή τους. Μόλις καθαριστούν (από τη μαμά ή ένα ανθρώπινο χέρι βοηθείας) θα συρθούν προς τη ζεστή κοιλιά της μητέρας, θα βρουν τις θηλές και θα αρχίσουν να θηλάζουν.

Με σωστή πρόσληψη τροφής και μητρική φροντίδα, ένα νεογέννητο κουτάβι θα πρέπει να διπλασιάσει το βάρος του την πρώτη εβδομάδα της ζωής του.

Αλλαγές στη συμπεριφοράς τους

Τα νεογέννητα κουτάβια θα περνούν περίπου το 90 τοις εκατό του χρόνου τους στον ύπνο τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Αυτές είναι περισσότερες από 22 ώρες την ημέρα, αλλά ο ύπνος δεν γίνεται συνεχόμενα. Τα κουτάβια θα κοιμούνται και θα ξυπνούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Ανάμεσα στους ύπνους τους, περνούν τον υπόλοιπο χρόνο τρώγοντας. Τα νεογέννητα κουτάβια τρώνε περίπου κάθε δύο ώρες ή και περισσότερο.

Επειδή τα νεογέννητα κουτάβια δεν μπορούν να δουν, να ακούσουν ή να περπατήσουν, δεν μπορούν να κάνουν πολλές εξερευνήσεις. Ο κόσμος του κουταβιού έχει να κάνει με τη μαμά, τους συγγενείς και το κουτί στο οποίο κοιμούνται όλοι.

Υγεία και Φροντίδα

Κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής ενός κουταβιού, η μητέρα σκυλίτσα ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της παρέχοντας τροφή και φροντίδα. Η μητέρα κρατά τα κουτάβια της καθαρά και τα θηλάζει. Γλείφει τον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα κάθε κουταβιού με σκοπό να διεγείρει την περιοχή και να επιφέρει την ούρηση και την αφόδευση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι άνθρωποι μπορούν να κρατήσουν απαλά και να χαϊδέψουν τα κουτάβια, εφόσον αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί τη μητέρα. Είναι πιο πιθανό η ανθρώπινη επαφή να είναι ευπρόσδεκτη εάν αυτοί οι άνθρωποι είναι μέρος της οικογένειας της μητέρας σκυλίτσας.

Γενικά, είναι καλύτερο να αφήνετε τη μαμά να κάνει τη δουλειά της και εσείς να περιορίζεστε στα χάδια. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η μητέρα δεν θέλει ή δεν μπορεί να φροντίσει τα κουτάβια της. Ή μπορεί η μαμά να κάνει καλή δουλειά, αλλά ένα ή περισσότερα κουτάβια δεν μεγαλώνουν σωστά. Τότε είναι που η ανθρώπινη παρέμβαση είναι απαραίτητη. Εάν αποφασίσετε να φροντίσετε ένα ορφανό κουτάβι, να είστε έτοιμοι να περάσετε τον περισσότερο χρόνο σας με αυτό για τις επόμενες εβδομάδες.

Κάθε φορά που ένα κουτάβι δεν παίρνει καλά βάρος ή μένει ορφανό, αυτό το κουτάβι πρέπει άμεσα να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό για να αξιολογήσει την υγεία του. Τα κουτάβια μπορούν να αρρωστήσουν πολύ γρήγορα χωρίς την κατάλληλη φροντίδα. Όταν έχετε αμφιβολίες για την υγεία ενός κουταβιού, μην καθυστερείτε την επίσκεψη στον κτηνίατρο!

Εάν το κουτάβι απορρίφθηκε από τη μητέρα του, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που εντόπισε η μητέρα. Στο μεταξύ, θα χρειαστεί να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να παρέχετε τη φροντίδα που θα είχε από τη μητέρα του.

  • Δημιουργήστε ένα ζεστό περιβάλλον για να κοιμάται το κουτάβι. Ένα μικρό κουτί με κουβέρτες και μια λάμπα θέρμανσης είναι ιδανική. Κρατήστε τη λάμπα σε αρκετή απόσταση για να μην υπερθερμανθεί το περιβάλλον ύπνου του. Ένα θερμαντικό μαξιλάρι και κουβέρτες μπορούν επίσης να λειτουργήσουν, απλώς βεβαιωθείτε ότι το μαξιλάρι θέρμανσης είναι καλά καλυμμένο για να αποφύγετε εγκαύματα.
  • Ταΐστε το κουτάβι μια ειδική φόρμουλα για κουτάβια κάθε 2-3 ώρες, με μπιμπερό. Μπορεί να μπορείτε να βρείτε υποκατάστατο γάλακτος για κουτάβια σε ένα κατάστημα με τροφές για κατοικίδια ή μέσω του κτηνιάτρου σας. Μην ταΐζετε τα κουτάβια με αγελαδινό γάλα, καθώς δεν παρέχει επαρκή διατροφή και μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα.
  • Χρησιμοποιήστε ένα ζεστό πανί ή βαμβάκι για να διευκολύνετε την ούρηση και την αφόδευση αμέσως μετά από κάθε γεύμα. Οι ποσότητες ούρων και κοπράνων θα είναι πολύ μικρές. Τα φυσιολογικά κόπρανα θα είναι μαλακά.
  • Κάντε τακτικά μασάζ στο σώμα του κουταβιού και καθαρίστε το κουτάβι όπως χρειάζεται. Το μασάζ θα θυμίζει την αίσθηση της περιποίησης της μητέρας, κάτι που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης του κουταβιού.

Τρόφιμα και Διατροφή

Γενικά, ένα νεογέννητο κουτάβι παίρνει όλη τη διατροφή που χρειάζεται από το γάλα της μητέρας του. Το πρώτο γάλα που παρασκευάζεται από τη μητέρα περιέχει πρωτόγαλα, μια ουσία που περιέχει αντισώματα και αυξητικούς παράγοντες. Μπορεί να απορροφηθεί από τα κουτάβια για την πρώτη μέρα ζωής τους ή της δύο πρώτες και παρέχει μερική προσωρινή ανοσία έναντι οποιασδήποτε ασθένειας. Είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη ενός νεογέννητου κουταβιού.

Λάβετε υπόψιν ότι η εμπορική φόρμουλα για κουτάβια δεν παρέχει πρωτόγαλα. Τα κουτάβια που τρέφονται με μπιμπερό και δεν παίρνουν πρωτόγαλα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ασθένειες και μπορεί να μην είναι πολύ υγιή.

Τα νεογέννητα κουτάβια δεν θα έχουν δόντια για αρκετές εβδομάδες και δεν θα μπορούν να χωνέψουν τροφή των κουταβιών. Μην εισάγετε κανενός είδους τροφή για σκύλους έως ότου τα κουτάβια είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τη διαδικασία απογαλακτισμού, συνήθως περίπου στην ηλικία των 3-4 εβδομάδων, εκτός εάν συνιστάται διαφορετικά από κτηνίατρο.

Εκπαίδευση και Κοινωνικοποίηση

Ένα νεογέννητο κουτάβι είναι πολύ μικρό για να περάσει από οποιοδήποτε είδος εκπαίδευσης και χρειάζεται περισσότερη ανάπτυξη πριν φτάσετε σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το εξοικειώσετε στην παρουσία ανθρώπων και στο περιβάλλον του. Εάν η μητέρα το επιτρέπει, κρατήστε εσείς και προσέξτε για λίγο τα κουτάβια, τακτικά και για μικρά χρονικά διαστήματα. Προσέξτε να μην κρατήσετε το κουτάβι μακριά από τη μαμά για περισσότερο από λίγα λεπτά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρόνο για να αγκαλιάσετε και να χαϊδέψετε το κουτάβι, εξοικειώνοντάς το με τη μυρωδιά και την αίσθηση του ανθρώπου αλλά και του περιβάλλοντός του.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed