Image Alt

My Pet

slylos gavgizei

Γαβγίζει ο σκύλος τη νύχτα; Τι να κάνετε

Κάποιοι σκύλοι γαβγίζουν τόσο έντονα τη νύχτα που όχι μόνο δεν μπορείτε να κλείσετε μάτι αλλά κινδυνεύετε να γίνεται και στόχος στη γειτονιά. Πραγματικά, δεν είναι ότι καλύτερο να ακούτε συνέχεια το γάβγισμα ενός σκύλου, είτε πρόκειται για τον δικό σας είτε όχι. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να τον βοηθήσετε να σταματήσει το γάβγισμα τη νύχτα και να δώσετε λύση στο πρόβλημά σας. Γιατί τα σκυλιά γαβγίζουν τη νύχτα;

Οι συνηθέστεροι λόγοι που γαβγίζουν τη νύχτα

Νιώθουν μοναξιά

Τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης, επομένως πολλά από αυτά χρειάζονται παρέα.

Αναζητούν την προσοχή μας

Εδώ υπάρχει διαφορά μεταξύ της «μοναξιάς» και της «αναζήτησης προσοχής». Τα σκυλιά που αναζητούν την προσοχή συνήθως την επιδιώκουν και την ημέρα. Όμως, πρέπει να καταλάβετε πότε έχουν πραγματικά ανάγκη από την προσοχή σας ή απλώς εκμεταλλεύονται την αδυναμία που τους έχετε.

Ακούνε θορύβους

Τα σκυλιά έχουν εξαιρετικά καλή αίσθηση ακοής σε σύγκριση με τους ανθρώπους και γαβγίζουν ακόμα κι όταν ακούν τον παραμικρό θόρυβο, ιδιαίτερα τη νύχτα

Για να μας προειδοποιήσουν

Τα σκυλιά είναι ζώα που θέλουν να προστατεύσουν τους ιδιοκτήτες και τις οικογένειές τους. Αν ακούσουν κάτι που τους τρομάζει, τότε γαβγίζουν είτε για να το(ν) διώξουν είτε για να σας προειδοποιήσουν.

Υπερένταση

Τα σκυλιά έχουν πολλή ενέργεια που πρέπει κάπως να την διοχετεύσουν, με την εντατική άσκηση να αποτελεί μονόδρομο. Εάν όμως δεν έχετε χρόνο για να ασχοληθείτε με το σκύλο σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε το βράδυ γίνονται ανήσυχα και ξεσπούν μέσω γαβγίσματος.

slylos gavgizei

Τρόποι αντιμετώπισης

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση είναι ένας καλός τρόπος για να σταματήσει ο σκύλος σας το γάβγισμα τη νύχτα. Πρώτα απ΄όλα δεν πρέπει να τους φωνάζετε όταν γαβγίζουν. Με τις φωνές σας, καταλαβαίνουν ότι «γαβγίζετε» κι εσείς μαζί του.

Συνέπεια

Άλλος ένας κανόνας είναι να είστε συνεπής σε ότι κάνετε. Όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να έχετε ακριβώς την ίδια συμπεριφορά απέναντί του αλλιώς η εκπαίδευση δεν θα λειτουργήσει και ο σκύλος σας θα μπερδευτεί.

Παρέα

Εάν έχετε αυλή και ο σκύλος μένει σε αυτήν, μπορείτε να του επιτρέψετε να κοιμηθεί μέσα στο σπίτι. Άλλη επιλογή είναι να πάρετε έναν δεύτερο σκύλο για παρέα.

Εκπαίδευση με άλλο σκύλο

Εάν ο σκύλος σας γαβγίζει στα άλλα σκυλιά, τότε θα πρέπει να τον βοηθήσετε να ξεπεράσει το πρόβλημά του. Με τη βοήθεια του εκπαιδευτή ή ενός φίλου που έχει σκύλο, μπορείτε να φέρετε σε επαφή τα δύο σκυλιά. Όταν πλησιάσει ο ένας σκύλος τον άλλο, αρχίστε να του δίνετε λιχουδιές (για να τον εμποδίσετε να γαβγίζει). Επαναλάβετε τη συνάντηση μερικές ημέρες ή και εβδομάδες έως ότου ο σκύλος σας μάθει ότι εάν δεν γαβγίζει σε κάτι που τον ενοχλεί, θα κερδίσει λιχουδιές.

«Ησυχία»

Ορισμένες εντολές όπως η λέξη «ησυχία» μπορούν να βοηθήσουν τα σκυλιά να σταματήσουν το γάβγισμα τη νύχτα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε έχοντας μαζί σας μια λιχουδιά. Πριν ξεκινήσει να γαβγίζει πείτε του τη …μαγική λέξη και δώστε του τη λιχουδιά για να συνδυάσει την εντολή με κάτι φαγώσιμο.

«Πήγαινε στη θέση σου»

Μια άλλη εντολή μπορεί να είναι «πήγαινε στη θέση σου», η οποία μπορεί να μην σχετίζεται με το γάβγισμα, όμως μπορεί να βοηθήσει. Μόλις μάθει τι σημαίνει «πήγαινε στη θέση σου», μπορείτε να κάνετε το επόμενο βήμα. Αφού πάει στο σπίτι του, απομακρυνθείτε από κοντά του. Εάν ο σκύλος σας σηκωθεί από τη θέση του για να σας δει, επαναλάβετε την εντολή. Έτσι, όταν θα γαβγίζει το βράδυ, θα του λέτε «πήγαινε στη θέση σου» εκείνος θα επιστρέφει στο σπίτι του και (λογικά) θα κοιμάται. Φυσικά όλα αυτά χρειάζονται πολλές ώρες εκπαίδευση, λιχουδιές και υπομονή από την πλευρά σας.

Μην ξεχνάτε ότι κάθε σκύλος έχει διαφορετική προσωπικότητα και θέλει το χρόνο του για να εκπαιδευτεί.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed