Image Alt

My Pet

Ο γερμανικός ποιμενικός

Γερμανικός Ποιμενικός: Τα πάντα για τη ράτσα σκύλου

Το να έχεις έναν σκύλο ως κατοικίδιο δεν είναι προνόμιο, είναι ευθύνη. Εξαρτώνται από εμάς τουλάχιστον για τροφή και στέγη, αλλά αξίζουν πολλά παραπάνω. Όταν αποφασίσετε να συμπεριλάβετε στη ζωή σας έναν σκύλο, πρέπει να συνειδητοποιήσετε την δέσμευση που χρειάζεται και την φροντίδα. Παρακάτω θα δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ράτσα σκύλου Γερμανικός Ποιμενικός.

Γερμανικός Ποιμενικός: Σχετικά με τη Ράτσα

Θεωρείται ο πιο εργατικός σκύλος, είναι μεγαλόσωμος, ευκίνητος, μυώδης με ευγενικό χαρακτήρα και υψηλή νοημοσύνη. Πιστός, με αυτοπεποίθηση, θαρραλέος και σταθερός. Αυτή η ράτσα είναι πραγματικά η χαρά του κάθε φιλόζωου, ειδικά όσων αγαπούν τα σκυλιά. Οι γερμανικοί ποιμενικοί σε ύψος φτάνουν τα 66 εκατοστά και όταν τα δει κανείς από το πλάι, παρουσιάζουν μια εικόνα ομαλών, χαριτωμένων καμπυλών και όχι γωνιών.

Το φυσικό βάδισμά τους είναι ελεύθερο και χαλαρό, αλλά μπορούν εύκολα να φτάσουν μεγάλες ταχύτητες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί ένας γερμανικός ποιμενικός βρίσκεται στην πρώτη θέση της οικογένειας των σκύλων, αλλά οι ειδικοί λένε ότι το βασικό γνώρισμά του είναι ο χαρακτήρας του: αφοσίωση, θάρρος, αυτοπεποίθηση, η ικανότητα να μάθει εντολές για πολλά πράγματα κι η επιθυμία του να βάλει τη ζωή του μπροστά για να υπερασπιστεί τους αγαπημένους του. Οι γερμανικοί ποιμενικοί θα είναι τα ευγενικά κατοικίδια της οικογένειας και  οι σταθεροί φύλακες της, αλλά το πρότυπο της ράτσας αναφέρει ότι «υπάρχει μία επιφυλακτικότητα σχετικά με τις άμεσες και αδιάκριτες φιλίες». 

Υγεία

Οι περισσότεροι γερμανικοί ποιμενικοί είναι υγιείς κι ένας υπεύθυνος εκτροφέας ελέγχει το απόθεμα αναπαραγωγής για καταστάσεις όπως η δυσπλασία του αγκώνα ή του ισχύου, καρδιακές παθήσεις και κληρονομική μυοπάθεια (μυϊκή αδυναμία). Όπως άλλοι μεγαλόσωμοι σκύλοι, οι γερμανικοί ποιμενικοί μπορούν να αναπτύξουν μία επικίνδυνη για τη ζωή τους πάθηση στο στομάχι που ονομάζεται φούσκωμα. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνουν.

Φροντίδα

Οι γερμανικοί ποιμενικοί έχουν ένα μεσαίου μήκους, διπλό τρίχωμα που αποτελείται από ένα πυκνό, σκληρό και στενό εξωτερικό τρίχωμα με ένα πιο απαλό υπόστρωμα. Το τρίχωμα είναι εύκολο να περιποιηθεί κυρίως με ένα γρήγορο βούρτσισμα ανά ημερών προκειμένου να αφαιρεθούν κάποιες χαλαρές τρίχες, αλλά συχνά πέφτουν μία ή δύο φορές τον χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, ένα μπάνιο μπορεί να βοηθήσει να ελέγξετε την ποσότητα του τριχώματος που θα βρεθούν στο σπίτι ή τα έπιπλα σας. Οι γερμανικοί ποιμενικοί χρειάζονται ένα περιστασιακό μπάνιο.  Είναι σημαντικό επίσης να κόβετε τακτικά τα νύχια τους, εάν δεν φθείρονται φυσικά, αφού τα πολύ μακριά νύχια μπορούν να προκαλέσουν πόνο και δομικά προβλήματα.  

Άσκηση

Οι γερμανικοί ποιμενικοί είναι μία πολύ αθλητική και ενεργητική ράτσα που χρειάζεται πολλές ώρες άσκησης κάθε μέρα για την ψυχική και σωματική τους υγεία. Ένας σκύλος αυτής της ράτσας που δεν έχει αρκετή άσκηση την ημέρα πολύ πιθανό να απογοητευτεί και κατ’ επέκταση να αναπτύξει ανεπιθύμητες συνήθειες. Με ένα κουτάβι μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρές βόλτες ή με λίγο παιχνίδι σε έναν ασφαλές περιφραγμένο χώρο. Θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να αφήσετε τον σκύλο χωρίς λουρί, αφού μπορεί να διασπαστεί η προσοχή και στον πιο εκπαιδευμένο σκύλο με αποτέλεσμα να μην ακολουθήσει όλες τις εντολές. Τέλος, μπορεί να πάρει μέρος σε αθλήματα για σκύλους όπως η υπακοή, η ευκινησία, η ανίχνευση και η κατάδυση. 

Εκπαίδευση

Η κοινωνικοποίηση κι η εκπαίδευση από νωρίς είναι ζωτικής σημασίας καθώς η συνεχής εκπαίδευση στην υπακοή θα διασφαλίσει ότι το κουτάβι μεγαλώνοντας θα γίνει ένας προσαρμοστικός ενήλικας με καλή συμπεριφορά. Ο γερμανικός ποιμενικός είναι ένας σύντροφος με υψηλή ευφυία κι ένας εξαιρετικός εργάτης. Η επίμονη, θετική και με ανταμοιβή (λιχουδιές) εκπαίδευση θα φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Ο γερμανικός ποιμενικός είναι από τις ράτσες που δένονται πολύ με τους ανθρώπους, οπότε είναι πολύ χαρούμενος όταν ζει με την οικογένεια. Θα πρέπει λοιπόν να μεγαλώσει μέσα στην οικία και να εκτεθεί στις οικογενειακές δραστηριότητες. 

Διατροφή

Για τους Γερμανικούς Ποιμενικούς μία υψηλής ποιότητας τροφή είναι ιδανική, η οποία θα πρέπει να είναι φυσικά κατάλληλη για την ηλικία του σκύλου σας (κατοικίδιο, ενήλικας ή ηλικιωμένος). Τα περισσεύματα από το φαγητό σας μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές, οπότε μπορείτε να του δίνετε με ένα μέτρο, ιδανικά όχι μαγειρεμένα κόκκαλα και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μικρά κομμάτια από μπισκότα ή κροκέτες για σκύλους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γλυκίσματα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Εάν ο σκύλος σας τρέφεται με μία τροφή υψηλής ποιότητας, με βιταμίνες και μέταλλα είναι ιδανική. Ωστόσο εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μικρές ποσότητες γιαουρτιού, μαγειρεμένων λαχανικών ή αυγών. 

Μάθετε ποιες ανθρώπινες τροφές είναι ασφαλείς για σκύλους και ποιες όχι. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν έχετε  προβληματισμούς για το βάρος ή τη δίαιτα του σκύλου σας. 

Γερμανικός Ποιμενικός: Καταλληλόλητα για Οικογένεια

Ιδανική ράτσα για μία οικογένεια. Στοργικοί, φιλικοί κι έτοιμοί να σας δώσουν μόνο αγάπη και στοργή. Η αφοσίωσή τους είναι τεράστια σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Στοργικότητα

Ο γερμανικός ποιμενικός είναι πολύ εκδηλωτικός και δείχνει μεγάλη στοργή και αγάπη προς όλους.

Σχέση με μικρά παιδιά

Είναι τα ιδανικά σκυλιά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Είναι πολύ ανεκτικά, υπομονετικά και προστατευτικά με τα παιδάκια.

Σχέση με άλλα σκυλάκια

Η συγκεκριμένη ράτσα σκύλου τα πάει αρκετά καλά με τα άλλα σκυλάκια. Οι γερμανικοί ποιμενικοί είναι καλοπροαίρετοι, αλλά επειδή μπορούν να γίνουν αρκετά προστατευτικοί θέλει λίγο προσοχή.

Προσωπικότητα

Οι γερμανικοί ποιμενικοί είναι πανέξυπνοι, προσαρμοστικοί και μαθαίνουν πολύ εύκολα. Έτσι, η εκπαίδευση γίνεται «παιχνίδι». Έχουν μπόλικη ενέργεια και σπάνια θα σας απογοητεύσουν ή θα σας φέρουν σε δύσκολη θέση. 

Γερμανικός ποιμενικόσ τρέχει

Ευκολία μάθησης

Η συγκεκριμένη ράτσα χάρη στην υψηλή νοημοσύνη της μαθαίνουν πολύ εύκολα και γρήγορα, πολλά και καινούργια πράγματα.

Επίπεδα ενέργειας

Ο γερμανικός ποιμενικός έχει πάρα πολύ ενέργεια, γι’ αυτό και χρειάζεται πολλές ώρες άσκησης. Είναι πάντα πρόθυμο για βόλτες και για παιχνίδι, αφού εύκολα μπορεί να βαρεθεί.

Γαύγισμα

Γαυγίζει κυρίως πάνω του μετρίου, αλλά για να ειδοποιήσει ή όταν νιώθει κίνδυνο. Μην περιμένετε πάρα πολύ φασαρία από τον γερμανικό ποιμενικό.

Ψυχολογική διέγερση

Η συγκεκριμένη ράτσα χρειάζεται πνευματική διέγερση για να μείνει χαρούμενο και ικανοποιημένο. Χρειάζεται κάποια προσπάθεια από μέρους σας για να εξασκήσετε το μυαλό του και να το κρατήσετε σε ενδιαφέρον.

Κοινωνικοποίηση

Οι γερμανικοί ποιμενικοί χάρη στην ευγενική του προσωπικότητα είναι εύκολο να προσαρμοστούν και να κοινωνικοποιηθούν. Είναι καλό με τους ξένους μέχρι όμως σε ένα σημείο. Οι γερμανικοί ποιμενικοί είναι υπερπροστατευτικοί κι οι ιδανικοί φύλακες. 

Σχέση με τους ξένους

Ο γερμανικός ποιμενικός είναι καλοπροαίρετος, αλλά πάντα επιφυλακτικός με τους ξένους. 

Διάθεση για παιχνίδι

Είστε από εκείνους που θέλουν να παίζουν ασταμάτητα με τον σκύλο τους; Τότε η ράτσα αυτή είναι κατάλληλη για εσάς! Ο γερμανικός ποιμενικός είναι πάντα πρόθυμος για παιχνίδι, χάδια, αλλά ξέρει πότε να σταματήσει.

Προστατευτικότατα

Εάν ψάχνετε για έναν σκύλο φύλακα, τότε τον βρήκατε. Ο γερμανικός ποιμενικός θα σας προσέχει πάντα και θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. 

Προσαρμοστικότητα

Οι γερμανικοί ποιμενικοί είναι από τα πιο προσαρμοστικά σκυλιά. Προσαρμόζεται εύκολα σε νέες καταστάσεις, είτε αυτές έχουν σχέση με τη διαβίωση, είτε με τη διατροφή και την καθημερινότητά του.

Γερμανικός Ποιμενικός: Σωματικά χαρακτηριστικά

Η συγκεκριμένη ράτσα έχει ένα πλούσιο διπλό τρίχωμα, το οποίο χρειάζεται συχνή περιποίηση, αλλά όχι υπερβολική. Δεν έχετε κανένα φόβο πάντως να γλυστρήσετε από τυχόν σαλάκια, αφού δεν αφήνει τόσα πολλά, όπως άλλες ράτσες. Λόγω όμως του πυκνού τριχώματός του θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να σκουπίζετε τακτικά το σπίτι. 

Τριχόπτωση

Σε αρκετά μεγάλα επίπεδα βρίσκεται ο βαθμός τριχόπτωσης για τους γερμανικούς ποιμενικούς.

Συχνότητα περιποίησης

Χρειάζεται μία συχνή περιποίηση, συγκριτικά με άλλες ράτσες σκύλου.

Άλλα χαρακτηριστικά του Γερμανικού Ποιμενικού

  • Ύψος: 56-66 εκατοστά
  • Βάρος: 23-41 κιλά
  • Προσδόκιμο ζωής: 7-10 χρόνια

Η ιστορία της ράτσας

Ο Γερμανικός ποιμενικός (Deutshe Schäferhund) κατάγεται από την οικογένεια των σκύλων των Γερμάνων Βοσκών που, μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, διέφεραν σε τύπο από περιοχή σε περιοχή. 

Στα χρόνια της ύφεσης του 1800, ένας Γερμανός αξιωματικός ιππικού, ο λοχαγός Μαξ φον Στέφανιτς, έκανε αποστολή του να αναπτύξει τον ιδανικό Γερμανό ποιμενικό. Ο φον Στέφανιτς και κτηνοτρόφοι με την ίδια αποστολή διέσχισαν τις βόρειες και κεντρικές περιοχές της Γερμανίας ζευγαρώνοντας διάφορα γένη, με αποτέλεσμα να φτάσουν στους προγόνους του σημερινού Γερμανικού Ποιμενικού.

Ο Μαξ φον Στέφανιτς συνίδρυσε τον πρώτο σύλλογο στον κόσμο αφιερωμένο στους γερμανικούς ποιμενικούς και πέρασε 35 χρόνια προωθώντας και τελειοποιώντας τη ράτσα. Σήμερα, η ευελιξία του γερμανικού ποιμενικού έχει αναπτυχθεί τόσο καλά στην εκτέλεση πολλών εργασιών που είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι η ράτσα δημιουργήθηκε αρχικά για να εκτρέφει πρόβατα. Οι πλέον διάσημες ιδιότητες του γερμανικού ποιμενικού -η ευφυΐα, η ευκινησία, η ταχύτητα, η μυστικοπάθεια και ο γενικός αέρας της σταθερής εξουσίας- σφυρηλατήθηκαν όχι στην αστυνομική ακαδημία αλλά στο βοσκότοπο των προβάτων.

Οι γερμανικοί ποιμενικοί έγιναν δημοφιλείς στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 1900, εν μέρει χάρη στις περιπέτειες των σκύλων σταρ του κινηματογράφου Rin-Tin-Tin και Strongheart. Ο γερμανικός ποιμενικός είναι μεταξύ εκείνων των γερμανικών φυλών, το Dachshund είναι μια άλλη, που υπέφερε από αντι-γερμανικά αισθήματα κατά τη διάρκεια και μετά τους παγκόσμιους πολέμους. Στη Βρετανία την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η ράτσα αναφερόταν ως Αλσατική, ένα όνομα που ακόμη προτιμούν πολλοί Βρετανοί λάτρεις των σκύλων.

Με την άνοδο της σύγχρονης διαχείρισης κτηνοτροφίας και την παρακμή της ενασχόλησης του σκύλου με τα πρόβατα κλπ, ο φον Στέφανιτς προώθησε με οξυδέρκεια τη ράτσα του ως ιδανικό εργάτη K-9. Ο γερμανικός ποιμενικός είναι σήμερα το προτιμώμενο σκυλί για αστυνομικές και στρατιωτικές μονάδες σε όλο τον κόσμο.

 

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed