Image Alt

My Pet

Σκύλος και αντισηπτικό

Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζουμε τις πατούσες των σκύλων με αντισηπτικό;

Μετά από μία όμορφη βόλτα, επιστρέφουμε στο σπίτι και καθαρίζουμε τις πατούσες του σκύλου μας, με το βλέμμα μας να στρέφεται στο αντισηπτικό. Μέγα λάθος! Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε τα χέρια σας, αλλά θα πρέπει να το σκεφτούμε δύο φορές, πριν καθαρίσουμε τον σκύλο μας.

Το αντισηπτικό έχει γίνει προέκταση του χεριού μας. Βρίσκεται δίπλα στα κλειδιά, μέσα στην τσάντα μας, σε κάθε χώρο του σπιτιού. Τα μαντηλάκια και το αντισηπτικό υγρό έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, λόγω του κορονοϊού. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούμε τόσο πολύ που έχει φτάσει στο σημείο το προϊόν αυτό να κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό.

Ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) μας προειδοποίησε σχετικά με τη χρήση επικίνδυνων απολυμαντικών χεριών (με βάση το οινόπνευμα) και συνέταξε μια λίστα με περισσότερα από 100 διαφορετικά προϊόντα που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν οι καταναλωτές. Καθώς αυτά τα απολυμαντικά χεριών θεωρούνται επιβλαβή για τον άνθρωπο, μπορεί να είναι ακόμη πιο επιβλαβή για τα κατοικίδια ζώα μας!

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι σκύλοι μπορούν να μεταδώσουν τον COVID-19 στους ανθρώπους, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων εξακολουθούν να χρησιμοποιούν απολυμαντικό στα πόδια του σκύλου τους, το οποίο μπορεί εν αγνοία τους να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα υγείας – ή ακόμα και θάνατο. Μην χάσετε αυτά τα άλλα κοινά λάθη που κάνει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου.

Γιατί απαγορεύεται η χρήση του αντισηπτικού

Αρκετά απολυμαντικά προϊόντα περιέχουν ένα αλκοολούχο συστατικό, που ονομάζεται αιθανόλη. Η τοξικότητα αυτής της ουσίας είναι επικίνδυνη, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τα ζώα. Καθώς τα σκυλάκια τείνουν να γλείφουν περιοχές του σώματός τους όταν αισθάνονται άβολα, το αντισηπτικό , ακόμη και με την κακή του γεύση, θα κάνει τον σκύλο να συνεχίσει να γλείφει μέχρι να φύγει η μη φυσιολογική αίσθηση.

Εάν αυτή η ουσία φτάσει στο στομάχι, τα κατοικίδιά μας θα εμφανίσουν γρήγορα συμπτώματα, όπως σοβαρή πτώση της θερμοκρασίας του σώματος, του αναπνευστικού ρυθμού και του σακχάρου στο αίμα, καθώς και ασυντονισμό, νευρολογική κατάθλιψη, κώμα, επιληπτικές κρίσεις και (δυνητικά) θάνατο.

Επιπλέον, ορισμένα αντισηπτικά τείνουν να κάνουν ξηρό το δέρμα μας. Αυτό ισχύει και για τον σκύλο μας. Μπορεί να κάνει επώδυνες τις πατούσες των ποδιών του και να προκαλέσει μακροχρόνιο πόνο, μολύνσεις και έντονη θέρμανση, όταν περπατούν σε ζεστές επιφάνειες.

Σκύλος και πατούσα

Tips για σωστό κι εύκολο καθάρισμα

Για να καθαρίζετε εύκολα και χωρίς κίνδυνο τον σκύλο σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά μαντηλάκια, φτιαγμένα για αυτόν τον σκοπό. Επιπροσθέτως, μια μικρή ποσότητα σαμπουάν ή σαπουνιού αραιωμένη σε ζεστό (όχι καυτό) νερό είναι ήπια και ακίνδυνη, ενώ μάλιστα απενεργοποιεί και τον ιό COVID-19.

Μπορείτε να βουτήξετε τα πόδια του σε ένα μπολ με σαπουνόνερο, να τα σκουπίσετε με ένα υγρό πανί με σαπούνι ή να χρησιμοποιήσετε έναν ψεκαστήρα. Εάν ο σκύλος σας καταπιεί απολυμαντικό χεριών, πρέπει να ειδοποιήσετε άμεσα τον κτηνίατρό σας και να προσέξετε σημάδια δηλητηρίασης.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed