Image Alt

My Pet

σκύλος γαβγίζει στο σπίτι

Γιατί ο σκύλος μου γαβγίζει όταν εργάζομαι στο σπίτι;

Οι δύσκολοι αυτοί καιροί εξαιτίας της πανδημίας, μας έχουν κάνει να περνάμε πολλές ώρες στο σπίτι. Πολλοί από εμάς, μάλιστα, έχουμε περάσει και από το στάδιο της τηλεργασίας, μεταφέροντας την δουλειά μας στο δωμάτιό μας. Τι ημέρες αυτές, ο σκύλος μας φαίνεται ιδιαίτερα δραστήριος και κάνει φασαρία μέσα στο σπίτι, γαβγίζοντας. Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει έντονο πρόβλημα, ειδικά σε εκείνους που κάνουν βιντεοκλήσεις.

Ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν το αγαπημένο μας κατοικίδιο να ξεπερνάει τα όρια και πως μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την κακή συνήθεια; Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ηρεμήσουμε τον σκύλο μας, τις ημέρες που βρισκόμαστε σε τηλεργασία.

Ακολουθούν μερικά έξυπνα tips που ίσως σας βοηθήσουν. Πριν από αυτά, όμως, ας εξερευνήσουμε τους λόγους που οδηγούν τον σκύλο μας σε “έξαρση”.

Οι ανεκπλήρωτες ανάγκες

Μπορεί ο σκύλος μας να γαβγίζει έντονα στο σπίτι, επειδή θέλει να μας επικοινωνήσει κάτι σημαντικό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τον κάνουν να “φωνάζει” για προσοχή και βοήθεια. Για παράδειγμα, μπορεί να πεινάει, να ζεσταίνεται, να κρυώνει, να πονάει, να αισθάνεται υπερβολική κούραση, να έχει λερωθεί ή απλώς να βαριέται.

Tip: Φροντίστε να έχετε καλύψει όλες τις ανάγκες του, πριν μπείτε σε διαδικτυακή κλήση με τους συναδέλφους σας.

Η αναζήτηση προσοχής

Είναι φυσιολογικό ένας σκύλος να “ξεσπά”, επειδή χρειάζεται την προσοχή σου. Με ένα του γαύγισμα θα στρέψετε το βλέμμα σας σε αυτόν, γεγονός που θα το εκλάβει σαν δείγμα προσοχής. Τα σκυλιά που λαχταρούν την προσοχή, λαχταρούν οποιαδήποτε μορφή της, ακόμα κι αν είναι προσοχή αρνητικού τύπου. Έτσι, οτιδήποτε κάνετε, ακόμα και αν το κοιτάξετε, του μιλήσετε ή σηκωθείτε για να τον ελέγξετε, θεωρείται προσοχή.

tip: Σε τέτοιες περιπτώσεις, ίσως βοηθούσε η τακτική Treat and Train, κατά την οποία εκπαιδεύετε τον σκύλο σας να μένει ήσυχος στο σπίτι, δίνοντάς του μια μικρή λιχουδιά.

Σκύλος μπροστά σε λάπτοπ

Ο εκνευρισμός

Εάν κλείσετε την πόρτα του γραφείου σας για να εργαστείτε, ο σκύλος σας θα θυμώσει… πολύ! Η απογοήτευση που θα νιώσει, θα είναι αρκετή για να τον κάνει να ξεσπάσει. Σε αυτή την περίπτωση, ο σκύλος είναι πιθανό να γαβγίζει “σε ένδειξη διαμαρτυρίας” στην κλειστή πόρτα και το γάβγισμα του να τον βοηθά να “εκτονώσει τα συναισθήματα της αγανάκτησης”.

Η κλειστή πόρτα σηματοδοτεί τον χωρισμό από τον ιδιοκτήτη και αυτό μπορεί να στενοχωρήσει τους σκύλους που αγαπούν να βρίσκονται κοντά στις οικογένειές τους και τις αντιλαμβάνονται ως την «ασφαλή βάση» τους.

Tip: Η αλήθεια είναι πως πρέπει να μάθετε τον σκύλο σας να διαχειρίζεται τον εκνευρισμό του, ήδη από μικρή ηλικία. Παίξτε με τον σκύλο σας και κάντε τον να “δεχτεί” το αίσθημα του εκνευρισμού, ως κάτι μη αρνητικό.

Το άγχος

Το λεγόμενο “άγχος του αποχωρισμού”. Πολλά σκυλιά αγχώνονται όταν ο ιδιοκτήτης τους φεύγει από το σπίτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γαβγίζουν, να ουρλιάζουν, ακόμη και να χτυπούν πόρτες και παράθυρα. Το άγχος αυτό έρχεται, μόλις εσείς κλείσετε πίσω σας την πόρτα του δωματίου και απομονωθείτε μακριά του. Ο σκύλος σας θα νομίζει πως τον εγκαταλείψατε και θα αρχίσει να γαβγίζει έντονα, παρόλο που είστε στο ίδιο σπίτι.

Tip: Βεβαιωθείτε πως δεν κλείνετε πίσω σας την πόρτα και πως δεν το απομονώνετε σε άλλο δωμάτιο, μόνο του.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed