Image Alt

My Pet

Σκύλος που τον χαϊδεύουν στο κεφάλι

Γιατί ο σκύλος μου σκύβει όταν τον χαϊδεύω στο κεφάλι

Σε πολλά σκυλάκια δεν αρέσει να τα αγγίζουν ή να τα χαϊδεύουν στην κορυφή του κεφαλιού. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο για να δείτε αμέτρητες φωτογραφίες σκύλων που δείχνουν αγχωμένα ενώ τα χαϊδεύουν στο κεφάλι. Τα σήματα της γλώσσας του σώματος που μπορεί να εμφανίσει ο σκύλος σας όταν τον χαϊδεύεται στο κεφάλι είναι να απομακρύνεται, να χαμηλώνει το κεφάλι, να κατεβάζει τα αυτιά ή να γλείφει τα χείλη του.

Πολλά σκυλιά δεν το απολαμβάνουν

Οι άνθρωποι συνήθως θέλουν να χαϊδέψουν ένα συκλάκι στο κεφάλι για διάφορους λόγους. Το κεφάλι ενός σκύλου είναι συνήθως το πιο κοντινό μέρος του σκύλου που μπορούμε να φτάσουμε. Για μερικούς σκύλους, δεν χρειάζεται καν να σκύψουμε για να φτάσουμε στο κεφάλι του σκύλου μας. Οι άνθρωποι φαίνεται να μιμούνται αυτή τη συμπεριφορά από άλλους ανθρώπους. Σκεφτείτε έναν γονέα που χαϊδεύει με αγάπη τα μαλλιά του παιδιού του. Τα παιδιά μπορεί να το απολαμβάνουν αυτό, αλλά τα περισσότερα σκυλιά όχι.

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να είναι αρκετά ατσούμπαλοι όταν “χτυπούν” ένα σκυλί στο κεφάλι και μπορεί να μην είναι μια ευχάριστη εμπειρία για τον σκύλο σας. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα σκυλιά εγγενώς αντιπαθούν κάτι που έρχεται από ψηλά προς το μέρος τους, μαθαίνουν γρήγορα να συνδέουν το χέρι που φτάνει προς το κεφάλι τους με δυσφορία ή άγχος. Αυτό οδηγεί πολλά σκυλάκια να γίνονται ντροπαλά ή να αποφεύγουν το χέρι που τους πλησιάζει.

Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό όταν πρέπει να ακολουθήσετε τον σκύλο σας σε όλο το δωμάτιο για να του φορέσετε το λουρί, ή ακόμα και εντελώς επικίνδυνο αν χρειαστεί να πιάσετε το σκυλί σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τη ντροπή του χαϊδέματος του κεφαλιού και ακόμη και να δώσετε στο σκυλί σας μια θετική συσχέτιση με κάποιον που φτάνει προς το κεφάλι του.

Σκύλος που τον χαϊδεύουν στο πηγούνι

Μην επιτρέπετε σε αγνώστους να χαϊδεύουν τον σκύλο σας στο κεφάλι

Τα περισσότερα σκυλάκια αισθάνονται άνετα να τα ακουμπούν ή να τα ξύνουν στο στήθος, το πηγούνι ή την πλάτη τους. Ζητήστε από τους άλλους να χαϊδέψουν τον σκύλο σας σε αυτές τις περιοχές. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, δοκιμάστε να γυρίσετε το σκυλί σας προς το μέρος σας, το οποίο δείχνει την πλάτη του στο άτομο που θέλει να τον χαϊδέψει. Μπορείτε να το κάνετε αυτό επιβραβεύοντας τον σκύλο σας με μια λιχουδιά κάθε φορά που φωνάζετε το όνομά του και γυρίζει προς το μέρος σας.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό για αρκετές εβδομάδες, φροντίζοντας να εξασκηθείτε σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες μέσα και έξω από το σπίτι και στη συνέχεια ξεκινήστε να βγάζετε τις λιχουδιές, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτήν την τεχνική ενώ βρίσκεστε έξω. Ενώ βρίσκεστε στο σπίτι, καλό είναι να συνεχίσετε να εξασκείστε στο να αγγίζετε το κεφάλι του σκύλου σας, επειδή δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε ότι ένας άγνωστος θα ακολουθήσει τις οδηγίες σας.

Μάθετε στον σκύλο σας ότι τα αγγίγματα στο κεφάλι είναι καλά

Ο απλούστερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να πλησιάζετε τον σκύλο σας στο κεφάλι και όταν το κάνετε να του δίνετε μία λιχουδιά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε μία πολύ θετική σύντομη επαινετική λέξη, όπως το “ναι”.

Ξεκινήστε με το να κάθεστε στο πάτωμα ή σε μια καρέκλα, ώστε να μην υψώνεστε πάνω από το σκυλί σας και σταδιακά συνεχίστε μέχρι να είστε όρθιοι. Αυτό είναι ένα διασκεδαστικό και εύκολο παιχνίδι που τα περισσότερα σκυλιά καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα. Μπορείτε να αυξήσετε προοδευτικά την πρόκληση δίνοντας στον σκύλο σας μια λιχουδιά ενώ πλησιάζετε προς το κεφάλι του. Μπορείτε επίσης να αγγίζετε το κεφάλι του και στη συνέχεια να πετάτε μια λιχουδιά μακριά σας περιμένοντας να επιστρέψει ο σκύλος σας προς το τεντωμένο χέρι σας.

Αυτό όχι μόνο κάνει τον σκύλο σας να αισθάνεται άνετα με το να τον πλησιάζετε, αλλά και τον ενθαρρύνει να πλησιάσει ένα απλωμένο χέρι. Αυτή είναι μια εξαιρετική πρακτική για την απάντηση ή την ανάκληση του ονόματος του σκύλου σας! Αυτή η διαδικασία εκπαίδευσης είναι γνωστή ως προετοιμασία, που ουσιαστικά σημαίνει ότι αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος του σκύλου μας επεξεργάζεται μια κατάσταση, σε αυτήν την περίπτωση από αρνητικό σε θετικό.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας

Εάν η ντροπαλή συμπεριφορά είναι νέα ή ασυνήθιστη για τον σκύλο σας, μπορεί να είναι ότι ο σκύλος σας είναι άρρωστος ή πονάει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ηλικιωμένους σκύλους που μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσουν αρθρίτιδα ή πόνους που σχετίζονται με την ηλικία.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed