Image Alt

My Pet

Σκύλος τρώει ακαθαρσίες

Γιατί ο σκύλος τρώει τις ‘ακαθαρσίες’ του και πώς να τον σταματήσετε

Η κατανάλωση ακαθαρσιών είναι μια από τις πιο αποκρουστικές συνήθειες των σκύλων. Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό και πως μπορείτε να το σταματήσετε;

Αν και οι ακριβείς λόγοι δεν είναι γνωστοί, μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Λόγω ενστίκτου, πείνας, άγχους ή ασθένειας.

Ένστικτο

Οι μητέρες γλείφουν τα κουτάβια τους με αποτέλεσμα πολλές φορές να προκαλείται και κατάποση ακαθαρσιών. Αυτή η μητρική συμπεριφορά κρατά στην ουσία τα κουτάβια και το περιβάλλον τους καθαρό. Παρόλα αυτά, μπορεί να δημιουργηθεί η τάση σε κάποια από αυτά να τρώνε κόπρανα σε νεαρή ηλικία ή να το συνεχίσουν ακόμα και στην ενήλικη ζωή τους.

Πείνα

Ένας σκύλος που υποφέρει από υποσιτισμό μπορεί να φάει ότι βρει μπροστά του. Από την άλλη, υπάρχουν και σκύλοι που αν και τρέφονται καλά, πεινούν διαρκώς. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν και κάποιοι σκύλοι που απλά τους αρέσει η γεύση των ακαθαρσιών τους. Αν και πολλοί θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή λείπει κάτι από τη διατροφή τους, οι κτηνίατροι απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο.

Άγχος τιμωρίας

Αν ένας σκύλος έχει τιμωρηθεί έντονα στο παρελθόν για «λανθασμένη» αφόδευση, μπορεί μελλοντικά να φάει τις ακαθαρσίες του, αφαιρώντας στην ουσία τα ενοχοποιητικά στοιχεία που θα του επέβαλλαν τιμωρία. 

Ασθένεια

Κάποιες ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν έναν σκύλο στην κατάποση όχι μόνο ακαθαρσιών αλλά και διάφορων ακατάλληλων αντικειμένων γενικότερα. Σε κάθε περίπτωση, η ξαφνική έναρξη της κοπροφαγίας είναι ένα ανησυχητικό σημάδι. Μάλιστα, κάποιες ασθένειες όπως για παράδειγμα η άνοια που προκαλούν σύγχυση, μπορεί να οδηγήσουν, τον σκύλο μασ, σε μια τέτοια κατάσταση.

Οι κίνδυνοι

Για τον ίδιο τον σκύλο οι κίνδυνοι είναι από μικροί έως μηδαμινοί, αλλά θα πρέπει να προσέξετε εσείς οι ίδιοι! Στα περιττώματα περιέχονται αρκετά βακτήρια, τα οποία μπορούν να μεταδοθούν από το σάλιο και το στόμα του σκύλου, οπότε κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή μαζί του καλό θα ήταν να πλένατε τα χέρια σας. Σε αντίθεση όμως με τα δικά του κόπρανα, η κατανάλωση ακαθαρσιών άλλων σκύλων μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβής για τον σκύλος σας. Σε μια τέτοια περίπτωση, καλό θα ήταν να κάνει συχνά κάποιες εξετάσεις. Φυσικά, σημαντική λεπτομέρεια σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι η πολύ άσχημη αναπνοή που θα έχει ο σκύλος σας.

Τρόποι αντιμετώπισης

Εφόσον οι λόγοι δεν είναι ιατρικοί, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Αυτό πιθανότατα να είναι δύσκολο γιατί ο σκύλος σας το θεωρεί ως ένα είδος επιβράβευσης. Εφόσον το κάνει συχνά, λοιπόν, θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση. Μαζέψτε άμεσα τις ακαθαρσίες του. Τραβήξτε του την προσοχή και δώστε του ίσως μια λιχουδιά. Μια ακόμα λύση θα ήταν να προσθέσετε κάτι στην διατροφή που θα κάνει τα περιττώματα του να έχουν πολύ άσχημη γεύση. Προσοχή όμως στην επιλογή του συστατικού, θα πρέπει να είναι ελεγμένο και αποκλειστικά για σκύλους.

 

Δείτε ακόμα: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed