
Γιατί οι σκύλοι δημιουργούν «φωλιές»
Είναι χαριτωμένο να βλέπετε τον σκύλο σας να τρυπώνει στις κουβέρτες μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα. Υπάρχουν όμως φορές που οι φωλιές που φτιάχνουν οι σκύλοι είναι σημάδια εγκυμοσύνης ή ψευδούς εγκυμοσύνης. Αν και είναι φυσιολογικό για μερικούς σκύλους να κουλουριάζονται κάτω από κουβέρτες για να κοιμηθούν, το να τρυπώνει, όμως, σε μια ντουλάπα ή άλλη πιο σοβαρή συμπεριφορά κουλουριάσματος μπορεί να είναι ένα κακό σημάδι.
Γιατί οι σκύλοι κάνουν φωλιές και κουλουριάζονται;
Αρκετές σοβαρές ασθένειες μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ο σκύλος σας να βιώσει μια ψευδή εγκυμοσύνη, η οποία είναι μια κύρια αιτία της συμπεριφοράς αυτής. Εάν ο σκύλος σας δεν στειρωθεί, μπορεί να μείνει έγκυος.
Μερικές φορές, ο σκύλος σας φτιάχνει μια φωλιά μόνο και μόνο επειδή αυτός είναι ο πιο άνετος τρόπος ύπνου. Ποιος μπορεί να κατηγορήσει ένα σκυλάκι που θέλει να σύρει το κρεβάτι του στον ήλιο ή να τρυπώσει κάτω από τις κουβέρτες; Αλλά πιο σοβαρή συμπεριφορά φωλιάσματος – όπως τεμαχισμός κουβερτών, σκάψιμο σε μικρούς χώρους ή υπερβολική περιποίηση – είναι συχνά σημάδι εγκυμοσύνης, πραγματικής ή φανταστικής.
Οι φωλιές είναι άνετες
Αυτός είναι ο πιο καλοήθης λόγος που ο σκύλος σας θα μπορούσε να φτιάξει μια φωλιά. Είτε παρακολουθείτε ένα ψυχρό λαγωνικό να σκαρφαλώνει στις κουβέρτες είτε ένα ζεστό γεροδεμένο σκύλο να ξύνει λίγη δροσερή βρωμιά, η δημιουργία φωλιάς είναι φυσιολογική για πολλά σκυλάκια. Μερικοί σκύλοι συνηθίζουν να φτιάχνουν φωλιές, τακτοποιώντας κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους σχεδόν κάθε μέρα. Άλλοι σκύλοι μπορεί να δημιουργούν φωλιές μόνο όταν αισθάνονται ιδιαίτερα άβολα.
Εάν ο σκύλος σας είναι αρσενικό, αυτός είναι ο πιο πιθανός λόγος που φτιάχνει μια φωλιά. Τα στειρωμένα θηλυκά που δεν έχουν πλέον ωοθήκες είναι επίσης λιγότερο πιθανό να βιώσουν μια ψευδή εγκυμοσύνη. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των σκύλων, επομένως, η φωλιά δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι απλώς ένα σημάδι ενός έξυπνου σκύλου που νιώθει άνετα!
Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι καταναγκαστική, ή βασισμένη στο άγχος ή στον πόνο, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.
Ο σκύλος σας είναι έγκυος
Εάν ο σκύλος σας είναι θηλυκό, υπάρχει πιθανότητα η συμπεριφορά αυτή να σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Οι μέλλουσες μητέρες φυσικά θέλουν να φτιάξουν μια ασφαλή περιοχή για τα νεογέννητα κουτάβια τους. Ακόμα κι αν δεν συνειδητοποιήσατε ότι ο σκύλος σας ήταν σε οίστρο ή δεν πιστεύετε ότι έπεσε σε αρσενικά ενώ βρισκόταν σε οίστρο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συμπεριφορά του θηλυκού σκύλου σας να φωλιάζει οφείλεται λόγω εγκυμοσύνης.
Πηγαίνετε το σκύλο σας σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό για να ελέγξει εάν είναι έγκυος ή όχι. Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η μητέρα και τα νέα της κουτάβια λαμβάνουν όλη τη φροντίδα που χρειάζονται. Ακόμα κι αν ο σκύλος σας φαίνεται σε καλή κατάσταση, η στενή συνεργασία με τον κτηνίατρό σας είναι επιτακτική ανάγκη για να διατηρήσετε τη μητέρα και τα κουτάβια υγιή!
Άθικτα θηλυκά (και μερικά θηλυκά στειρωμένα) μπορεί επίσης να βιώσουν ψευδή εγκυμοσύνη. Δείτε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για αυτό το φαινόμενο.
Ο σκύλος σας πιστεύει ότι είναι έγκυος
Η ψευδής εγκυμοσύνη, γνωστή από τους κτηνιάτρους και τους επιστήμονες ως ψευδοκύηση, συμβαίνει όταν το σώμα ενός θηλυκού σκύλου πιστεύει ότι είναι έγκυος. Ο σκύλος σας μπορεί να εμφανίσει σωματικά και συμπεριφορικά σημάδια εγκυμοσύνης, όπως αύξηση βάρους, διευρυμένοι μαστικοί αδένες, απώλεια όρεξης, έμετος, συλλογή αντικειμένων, ακόμη και επιθετικότητα.
Μια πρόσφατη μελέτη για την ψευδοκύηση διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι σκύλοι που βιώνουν ψευδοκύηση είναι άθικτοι, αλλά είναι ακόμα πιθανό να συμβεί και σε στειρωμένα σκυλάκια. Οι ψευδείς εγκυμοσύνες συμβαίνουν γενικά μέσα σε τέσσερις έως εννέα εβδομάδες από τον τελευταίο θερμικό κύκλο του θηλυκού, ειδικά εάν έπεσε σε αρσενικό σκύλο κατά τη διάρκεια του οίστρου αλλά δεν έμεινε έγκυος. Οι αλλαγές συμπεριφοράς, όπως η φωλιά και η συλλογή αντικειμένων, είναι πιο συχνές από τις φυσικές αλλαγές. Περίπου οι μισοί από τους σκύλους στη μελέτη έλαβαν φαρμακευτική αγωγή για τον τερματισμό της ψευδοκύησης.
Η ψευδής εγκυμοσύνη δεν είναι καλά μελετημένη ή κατανοητή, αλλά ορισμένες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις μπορεί να κάνουν τους ακανόνιστους κύκλους θερμότητας (και επομένως τις ψευδείς εγκυμοσύνες πιο συνηθισμένους. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι η συμπεριφορά κατασκευής φωλιών είναι ένα σύμπτωμα αυτών των ασθενειών λόγω των αδύναμων σχέσεων, αλλά είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και η ηπατική δυσλειτουργία ενδέχεται να συνδέονται με ψευδείς εγκυμοσύνες (και επομένως συμπεριφορά φωλιάσματος).
Σημάδια της συμπεριφοράς “φωλιάσματος”
Ο καθένας έχει έναν ελαφρώς διαφορετικό ορισμό της συμπεριφοράς κατασκευής φωλιάς στα σκυλιά. Για μερικούς ανθρώπους, ένας σκύλος που σέρνει την κουβέρτα του στον ήλιο φτιάχνει μια φωλιά. Για άλλους, ο σκύλος πρέπει να τρυπώσει, να τεμαχίσει τα κλινοσκεπάσματα και να περιποιηθεί τον εαυτό του για να φωλιάσει πραγματικά.
Οι συμπεριφορές κουλουριάσματος περιλαμβάνουν τα εξής:
- Σέρνει κουβέρτες ή κρεβάτια σε ένα νέο σημείο
- Σκάβει ή τρυπώνει σε μικρούς χώρους
- Ξύνει βρωμιά, χώμα ή ακόμα και κλινοσκεπάσματα
- Τεμαχίζει τις κουβέρτες για να τις τοποθετήσει σε ένα άλλο σημείο
Οι σκύλοι που είναι έγκυοι ή βιώνουν ψευδή εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να συλλέγουν παιχνίδια ή λούτρινα ζωάκια, να περιποιούνται υπερβολικά ή να αρχίζουν να προστατεύουν τη φωλιά τους από εισβολείς.
Πώς να λύσετε τη συνήθεια του σκύλου σας να δημιουργεί φωλιές
Εάν ο σκύλος σας είναι ένας συνηθισμένος κατασκευαστής φωλιών που του αρέσει απλώς να είναι άνετος, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αγοράστε φτηνές κουβέρτες ειδικά για το κουτάβι σας που δεν θα ανησυχείτε μήπως τις τεμαχίσουν ή σύρουν. Αλλά αν βλέπετε μια ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου σας να δημιουργεί φωλιές, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας. Οι επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι σημαντικές είτε ο σκύλος σας βιώνει αληθινή είτε ψευδή εγκυμοσύνη, καθώς και οι δύο μπορεί να απαιτούν ιατρική παρέμβαση.
Μπορεί να βοηθήσει τον κτηνίατρό σας να κάνει διάγνωση εάν κινηματογραφήσετε τις νέες συμπεριφορές του σκύλου σας. Λάβετε υπόψη τις στάσεις του σώματος του σκύλου σας, τις διατροφικές συνήθειες και άλλες σχετικές ιατρικές πληροφορίες, ώστε να είστε έτοιμοι να απαντήσετε πλήρως στις ερωτήσεις του κτηνιάτρου σας.
Δείτε επίσης:
- Γιατί οι σκύλοι μας κοιτάζουν επίμονα στα μάτια;
- Πώς να κάνετε το κουτάβι σας να μην κλαίει τη νύχτα
Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.